A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Karácsonyfadíszítés kutyussal – a kutyatréner tippjei

2023. december 24., 08:00


Szerző: Panyi Zita


Kategória: Nevelés




Kutyás díszekkel ékítem az ágakat? Vagy együtt díszítem kutyatársammal szenteste a plafonig érő, gyantaillatú fát (jó, műfenyőt, ami mellett természetesen illatgyertya adja a gyerekkorunkból jól ismert finom illatot)? Bármelyikről is legyen szó, van néhány sarkalatos pont, amiknél előzetes átgondolás hiányában a díszítés minimum komédiába fulladhat vagy könnyen nem várt fordulatot vehet.



 

 


Aktivitás a gazdival, nevelés, szeretet – ezek biztosítják kutyája jólétét.

Panyi Zita kutyaviselkedés terapeuta segít a kutya-gazdi kapcsolat harmonizálásában.

panyizita.hu


 

 

 

1.  Bármennyire köznapi a kérdés, de hajlamos kutyusod megcsócsálni minden botot és ágat, ami csak az útjába kerül?

Ha válaszod határozott igen, először érdemes végiggondolnod, élő fa vagy műfenyő lesz-e a lakásban. Nem túl meghitt a kutyát ajándékozás vagy az ünnepi vacsora közepén fél szemmel folyton monitorozni, lebontja-e a tűleveles csodát. Mert ő egy szép, illatos botot szeretne magának, ami alkalmas csócsálásra, cipelni, szétköpködni a nappaliban a darabkáit. Még az lesz a vége, a kutya húzza maga után a fát és a fél család őt kergeti.

 

 

2.  Tudtad, hogy a tűlevelek emészthetetlenek kutyusod számára, a bennük található olaj pedig hányást, gyomor- és bélirritációt okozhat neki?

Ha azt látod kedvenceden, hogy szomorú, félrevonul, csökkent aktivitása, pláne az étvágya, miután megkóstolta a karácsonyfát, ne késlekedj! Legjobb, ha ellátogattok az ügyeletre. A száját, az orrát és egyéb érzékeny testrészeit ért szúrásai a tűlevélnek vagy akár az általa okozott apróbb vágások is ellátást igényelnek! Legjobb persze a megelőzés. Tedd olyan helyre a fenyőfát, ahol az szeparálva van kutyusodtól.

 

 

Legyen biztonságos a karácsony kutyánk számára is!
Legyen biztonságos a karácsony kutyánk számára is!
Fotó: Unsplash - Bjorn Agerbeek

 

 

3.  Hajlamos kutyatársad a mancsával megvizsgálni a számára új dolgokat?

Amennyiben igen, mindenképp helyezd a karácsonyfát biztonságos, magasabb pontra, ahol nem érheti el és nem tudja felborítani a tüzetes bevizsgálás okán. Ha lemancsolja egy nagyobb testű kutya a fát, ripityára törnek az üvegdíszek. Túl az anyagi káron és a bosszúságon, sérülést okozhatnak a szilánkok, ha beleléptek. Néha jó megoldás lehet a fának egy másik helyiség. Kisebb testű kutyust egy kölyökkorban használatos babarács is távol tarthat a feldíszített fától.

 

 

4.  Ugye nem nézi harapdálható labdának kedvenced a gömb alakú díszeket?

Könnyen kiszúrhatod még a díszítés előtt, ha igen. Elég a kanapéra helyezned a tartódobozukat és elővenned egyet. Ha fokozott érdeklődést tanúsít, mint erős csóválás, ugrálás, mancsolás, egyáltalán, ha úgy viselkedik, mint labdázás előtt, akkor jobb, ha megtanítod őt távol maradni a gömböktől. Eldobhatod saját labdáját, ezzel alternatívát kínálsz neki, megszabod, mivel játszhat és mivel nem. Az élelemmegtagadásnál használt „Hagyd!” vezényszó is jól jöhet. Egyszerűen csak ki kell terjesztened a díszekre: leklikkelned egy klikkerrel, ha távolságot tart tőlük vagy elfordul, közönyt mutat, majd a dicséret és a jutifalat után kínálni neki egy rágókát, amivel foglalatoskodhat.

Az üvegdíszek, ha rájuk harap kutyusod, az emésztőrendszerébe bekerülve komoly bél- és gyomorkárosodást okozhatnak. Ilyenkor műtéttel távolítják el a veszélyes darabokat a kutya szervezetéből. Az sem kívánatos, hogy elvágja velük a nyelvét, az ínyét és fájdalmai legyenek, varrni kelljen. Amennyiben műanyag gömbdíszből fogyasztott kedvenced, fontos azonnal állatorvoshoz indulni, mivel könnyen bélelzáródást okozhatnak a lenyelt részek.

 

 

A gömbök felkelthetik a labdamániás kutyák érdeklődését - kínáljunk alternatívát kutyánknak!
A gömbök felkelthetik a labdamániás kutyák érdeklődését - kínáljunk alternatívát kutyánknak!
Fotó: Unsplash - Saeed Karimi

 

 

5.  Ehető díszek: mézeskalács, csokigömbök, szaloncukrok, habkarikák.

A csokoládé kutyusok számára toxikus összetevője a teobromin és a koffein. Sajnos mindenféle csoki tartalmazza ezeket: a fehér-, a tej- és az étcsoki is. Utóbbi talán a legrosszabb a kakaópor miatt. A teobromin kis mennyiségben a központi idegrendszerre mér csapást: a mérgezés tünetei közé tartozik a remegés, a hányás, hasmenés, a láz, a szapora pulzus, az izgatottság, nyugtalanság és a gyakori vizeletürítés is. Nagy mennyiségben a mérgezés szívrohamot, szívbénulást, akár azonnali halált okozhat!

A xilitol, régebbi nevén xilit, a xilóz nevű szénhidrátból származtatható cukoralkohol. Legelőször nyírfából vonták ki, ezért nyírfacukornak is nevezik. Az édesítőszer jelen van a legtöbb édes péksüteményekben. Kutyáknál a vércukorszint drasztikus csökkenéséhez és májelégtelenséghez vezethet a fogyasztása.

 

 

Legyen játékra is idő: foglaljuk le a kutyát feladatokkal, labdával, rágókával.
Legyen játékra is idő: foglaljuk le a kutyát feladatokkal, labdával, rágókával. 
Fotó: Unsplash - Jasmin Schuler

 

 

Tudom, most már igazán jöhet egy kis vidámság a végére. Szóval!

 

Hogyan teheted izgalmasabbá, mindkettőtöknek pozitívan emlékezetessé a közös díszítést?

  • Hát használd ki egy kis játékra! Minden faágra akasztott dísz előtt dobj egy puha szoba-labdát kutyusodnak! Ő kedvére apportozhat és az alsó szomszéd sem kap idegrohamot a kemény gumilabda pattogásától. Ameddig te díszítesz, ő mozog, foglalkoztatva van, mind kevesebb energiája marad csócsálgatni a későbbiekben.
     
  • Minden ágra helyezett gömböt meg is mutathatsz neki a kezedből és mondhatod, hogy „Hagyd!”. Utána adhatsz kedvencednek jutit. Ha a díszek békén hagyását jutalommal párosítod, kisebb ingerenciája lesz foglalkozni velük.
     
  • Alternatív és igazán kreatív módja a díszítésnek, ha mini képkeretekbe helyezed kettőtök közös fotóit, így ékíted a fát. Ez nem ehető, nem emlékeztet a formája labdára és igazán egyéni megoldást mutat majd a szép eredmény.
     
  • Amennyiben a műfenyőre szavazol, jelentősen könnyíted saját dolgod és teszed kutyusodnak biztonságosabbá a karácsonyt. Menjetek együtt kiválasztani a legszebb modellt, kössétek össze egy gigantikus sétával. Apropó! Ki mondta, hogy nem lehet pici kutyás agyagszobrokat készítened handmade az idei karácsonykor?

 

 

 

 

Forrás: panyizita.hu
Indexkép forrás: Unsplash - Bjorn Agerbeek
Cikk első megjelenése: 2022. december 22.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

„Szeretnék otthonra találni...” Csak ennyit kért karácsonyra a beteg bulldog „Szeretnék otthonra találni...” Csak ennyit kért karácsonyra a beteg bulldog
Szívéből szólt a kívánság. Megható videó!

A karácsonyfa veszélyei kedvenceinkre A karácsonyfa veszélyei kedvenceinkre
Fényfüzér, girlandok, hógömbök és mézes-mázas díszek... Lássuk, mi mindenre kell odafigyelni, hogy kutyáink és macskáink számára is biztonságban teljenek az ünnepek!

Árva állatok karácsonya - 200 állatvédő szervezet részesül tápadományban Árva állatok karácsonya - 200 állatvédő szervezet részesül tápadományban
Az előző évekhez hasonlóan, idén is tápadományban részesülnek az állatvédelmi civil szervezetek - közölte Ovádi Péter, az állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos az MTI-vel.

Karácsonyi veszedelmek a kutyáink számára - Egy állatorvos tanácsai Karácsonyi veszedelmek a kutyáink számára - Egy állatorvos tanácsai
Milyen veszélyek leselkednek kedvenceinkre a karácsonyi készülődés és az ünnep ideje alatt? És ami még fontosabb: hogyan védhetjük ki ezeket a veszélyeket, és előzhetjük meg a baleseteket? Dr. Piller Pálma állatorvos osztja meg velünk tapasztalatait és tanácsait!

Kutyával kevésbé magányos az Y generáció Kutyával kevésbé magányos az Y generáció
A karácsony közeledtével sokakban felerősödik a magány érzése. Az Y generáció (azaz a 25-35 éves korosztály) szingli tagjai számára azonban általában kevésbé okoz gondot az egyedüllét, és pozitívabban tekintenek az életükre is, ha a mindennapjaikat egy kutyával osztják meg – derült ki az ELTE TTK munkatársai által végzett felmérésből, mely a Cofidis Kutyaszemmel program támogatásával valósult meg. A hitelintézet egy másik kutatása szerint Magyarországon tízből hét kutyás ünnepli valamilyen módon kedvencével a karácsonyt: a legtöbben az ünnepi ételek megosztásával kedveskednek, ajándékot pedig 29 százalékuk ad a négylábúnak.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

MOL Nyrt. AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 JULIUS-K9 Mondial Assistance GesmbH

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Nyírfacukor (xilit) mérgezés kutyáknál: kis mennyiségben is halálos lehet! Hírek - Címlapon
Nyírfacukor (xilit) mérgezés kutyáknál: kis mennyiségben is halálos lehet!
Finom falatokkal várja az adventi naptár a kutyusokat egy kanadai ház előtt Hírek - Címlapon
Finom falatokkal várja az adventi naptár a kutyusokat egy kanadai ház előtt