A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Kedvenceink "ökológiai mancsnyoma" nagyobb mint gondolnánk

2015. március 13., 07:00


Szerző: kiberov


Kategória: Jó tudni!
Egy középtermetű kutya táplálásának ökológiai költsége akkora, mintha évente 10 ezer kilométert vezetnénk egy 4,6 literes Land Cruisert. Robert és Brenda Vale Time to eat the dog: The real guide to sustainable living (Itt az ideje megenni a kutyát: Egy valódi kalauz a fenntartható életvitelhez) című könyvében azzal kalkulál, hogy egy középméretű kutya évente átlagosan 164 kilogramm húst és 95
kilogramm gabonafélét fogyaszt.

Kedvenceink "ökológiai mancsnyomát" ezután úgy számítják ki, hogy meghatározzák, mekkora földterületre van szükség ennyi táplálék előállításához.

Ökológiai mancsnyom - wikimedia.org

A Vale házaspár úgy találta, hogy egy középtermetű kutya ökológiai mancsnyoma 0,84 hektár, de egy nagyobb német juhász táplálékának előállításához már 1,1 hektár földre van szükség.
Eközben egy kisebb terepjáró ökológiai költsége mindössze 0,41 hektárt tesz ki.

A kutyák lábnyomát a húsfogyasztás duzzasztja fel, de a macskák sem állnak sokkal jobban: ők a maguk 0,15 hektárával egy Volkswagen Golffal vannak egy súlycsoportban.

A kisebb állatok öko-költsége sem elhanyagolható. A hörcsögöké például 0,014 hektár, ami egy plazmatévé környezeti költségének a felére rúg.

Összehasonlításképpen: egy fejlődő világban élő ember ökológiai lábnyoma 1,6 hektár, míg egy fejlett világbeli társáé 6 hektár körül mozog.

"Nincsenek receptek a könyvben" - mondja nevetve Robert Vale a Reuters hírügynökségnek. "Természetesen senkit sem buzdítunk arra, hogy egye meg a kutyáját, de arra már igen, hogy gondolja végig, milyen ökológiai költségekkel járnak mindennapi tevékenységei".

Fenntartható kutyatartás

A szerzők szerint érdemes tehát megfontolni a kisebb, "zöldebb", "fenntarthatóbb" háziállatok tartását, mint például az aranyhal, a hörcsög, a csirke vagy a nyúl.

Vale-ék felvetik az elpusztult háziállatok testének - például állateledel formájában való - újrafelhasználását is. "Bármilyen idegennek is tűnik ez a lehetőség, bolygónk növekvő lakossága és véges erőforrásai ismeretében igenis jogos felvetés" - hangsúlyozza Robert Vale.

 

 

Forrás: MTI

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Lengyelország új alelnöke kutyabaráttá tenné a lengyel parlamentet Lengyelország új alelnöke kutyabaráttá tenné a lengyel parlamentet
Kutyával nem lehet belépni a lengyel parlamentbe, és bizony még a parlamenti autókat sem lehet használni – ezen változtatna mielőbb az újonnan megválasztott alelnök, Dorota Niedziela.

Kutya a kertben - 10 dolog, ami veszélyt jelenthet Kutya a kertben - 10 dolog, ami veszélyt jelenthet
Kertünk az a hely, ahol kutyánk szabadon mozoghat, kedvére szaladgálhat, játszhat, napozhat. A mi felelősségünk, hogy mindez biztonságos is legyen számára.

Kutyabarát helyek - Tippek, hogy igazán jól érezhessétek magatokat Kutyabarát helyek - Tippek, hogy igazán jól érezhessétek magatokat
Tagadhatatlan, hogy az állataink egyre nagyobb jelentőséggel bírnak az életünkben, s ehhez igazodva a környezetünknek is változásokon kell keresztül mennie.

Miért félnek egyes kutyák a víztől, és hogyan segíthetünk nekik túllépni rajta? Miért félnek egyes kutyák a víztől, és hogyan segíthetünk nekik túllépni rajta?
Napsütés, lengedező szél, nyár… Mi is lehetne kellemesebb kikapcsolódás, mint kedvencünk társaságában ellátogatni a partra és megmártózni a vízben. És ha ő másként gondolja?

7 mindennapos mozzanat, ami kutyásként nagyon más lesz 7 mindennapos mozzanat, ami kutyásként nagyon más lesz
De megéri, mert a kettőnk közt létrejövő szeretetteljes kapcsolat igazi ajándék. Néha azonban nem is olyan könnyű összeegyeztetni életünket, mégis haladunk a változással, hiszen fontos, hogy kedvencünk is jól érezze magát.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 Hírstart Brimo partysátor Egyedi kutyás ajándéktárgyak

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Ebzárlat lesz Dunakeszin! Hírek - Címlapon
Ebzárlat lesz Dunakeszin!
A kutyák bosszúja Hírek - Címlapon
A kutyák bosszúja