A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu
Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Kutyák a történelemben: Buddy, Amerika első vakvezető kutyája

2021. május 13., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Könnyű
„Buddynak köszönhetem, hogy visszakaptam a szabadságom”. Magával ragadó történet egy német juhászkutyáról és gazdájáról, akik látássérültek és vakok ezreinek életét változtatták meg.A vakvezető kutyák megjelenése előtt a látássérültek és vakok számára nem sok jóval kecsegtetett az élet. A társadalom peremére száműzve, a legtöbben családjuk, s néhány jótevő segítségében bízhattak. Nem készítették fel őket arra, hogyan boldoguljanak a mindennapokban, hogyan lássák el magukat, miként közlekedjenek egyedül az utcán, és a munkalehetőségek is elenyészőek voltak.

 

A 20. század elején hasonló nehézségekkel küzdött a Tennesse államban élő Morris Frank (1908-1980) is, aki egy gyermekkori lovasbaleset miatt elvesztette látását egyik szemére. Az élet nem bánt vele kegyesen, 16 évesen egy boxmeccsen teljesen megvakult. Nem lévén más lehetőség, felbérelt egy fiút, hogy vezesse, ám ő eléggé unalmasnak találta a feladatot, ezért gyakran magára hagyta Franket. A vak férfinak a legváratlanabb helyzetekben kellett feltalálnia magát, ami komoly gondot okozott. Az akkori közlekedési morál, a lovaskocsikkal, automobilokkal és teherautókkal zsúfolt utakon segítség nélkül aligha tudott átmenni, nem beszélve a közbiztonságról. Az utcák veszélyesek voltak egy magányos vak ember számára.

Morris Frank és vakvezető kutyája, Buddy
Morris Frank és vakvezető kutyája, Buddy
Fotó: Twitter

A fordulópont

 

A kiutat egy újságcikk adta, mely 1927-ben, a Saturday Evening Post hasábjain jelent meg. A szerző, Dorothy Harrison Eustis, kutyatenyésztéssel foglalkozott Svájcban, ahol német juhászkutyákat képzett ki a rendőrség és a Vörös Kereszt számára. Felkérték, hogy írjon a témáról, ám az asszony úgy döntött, egy merőben új lehetőségről fog beszámolni. A németországi Pottsdam városában ugyanis akkoriban javában folyt egy új program, melynek keretében vakvezető kutyákat tanítottak be olyan veteránok számára, akik az első világháborúban elvesztették látásukat a mustárgáz miatt.

 

E lehetőség változtatta meg Morris Frank életét is. Miután édesapja elolvasta a cikket, az akkor 19 éves fiú levelet írt a szerzőnek, melyben a segítségét kérte ahhoz, hogy részt vehessen a programban:

 

„Tényleg igaz, amit Ön állít? Ha igen, én is szeretnék egy ilyen kutyát! És ezzel nem vagyok egyedül. Hozzám hasonlóan vakok ezrei küzdenek azzal, hogy az életük másoktól függ. Segítsen nekem, és én is segíteni fogok nekik. Tanítson engem, és én majd visszatérek a kutyámmal, és megmutatom az itteni embereknek, hogy a vakok is képesek egyedül elboldogulni az életben. Ebben az országban is létesíthetünk egy oktatási központot, hogy mindenkinek megadhassuk az esélyt egy új életre, aki csak szeretné.” – írta.

 

Dorothy Harrison Eustis két német juhászkutyával
Dorothy Harrison Eustis két német juhászkutyával
Fotó: medium.com

 

A képzés

 

Az asszony igent mondott a kérésre, és meghívta Svájcba a fiatal férfit. Mivel a vakvezető kutyák kiképzése mindkettejüknek új terep volt, együtt indultak neki a kihívásnak. Két saját tenyésztésű kutyát vitt a kutyaiskolába, ahol felmérték képességeiket. Mindkét szuka intelligensnek és tanulékonynak bizonyult, ám egyikük sokkal nagyobb érdeklődést és figyelmet mutatott a feladatok iránt, így őt választották Frank leendő vakvezetőjének. Új feladatokhoz új név dukált, így az eredetileg Kiss névre hallgató eb a barátságosabb Buddy (Pajti) nevet kapta. Buddy, a fiatal németjuhász kutya és a vak férfi együtt vágtak bele a képzésbe, melyet sikeresen el is végeztek: néhány hét múlva biztonságban tették meg első sétáikat a svájci falu utcáin.

 

A hazatérés

 

1928-ban Frank és négylábú társa hajóra szálltak és visszatértek Amerikába. Ha a hosszú utazás után Buddy meg is lepődött elsőre a New York-i kikötő nyüzsgése láttán, nem adta jelét. Magabiztosan vezette gazdáját a tömegben, ahol riporterek sora várt rájuk. Az egyik újságíró merész vállalkozásra kérte a párost: keljenek át a forgalmas Nyugati utcán, ahol taxik és teherautók között kellett elnavigálniuk. Némi aggodalommal vágtak neki a forgalmas útnak, hiszen a tréning során ekkora akadállyal sosem találták szemben magukat. Újfent bizonyságot nyert, milyen óriási segítséget jelenthet egy vakvezető kutya a gazdájának. Buddy gond nélkül átvezette a vak férfit a túloldalra.  

 

„Buddy tett egy lépést a fülsiketítő zajban, megtorpant, hátrált, majd újra elindult. Minden irányérzékemet elvesztettem, és teljes mértékben a kutyám segítségére támaszkodtam. Sohasem fogom elfelejteni azt a három percet. 10 tonnás teherkocsik zakatoltak el mellettünk, a taxisok szinte a fülembe dudáltak, a sofőrök kiabáltak ránk. Mikor végre átértünk a másik oldalra, csak akkor jöttem rá, milyen fantasztikus munkát végzett Buddy. Lehajoltam hozzá, és egy hatalmas ölelés kíséretében azt mondtam neki, hogy milyen csodálatos, nagyszerű kutya ő. – idézte fel az eseményeket a büszke gazdi.

 

Morris Frank és Buddy átkelnek a forgalmas utcán (New York, 1928)
Morris Frank és Buddy átkelnek a forgalmas utcán (New York, 1928)
Fotó: Flickr

 

A küldetés

 

Frank ezután telegramot küldött mentorának Svájcba. Egyetlen szó állt az üzenetben: „SIKER.” És ezzel olyan hullámot indítottak el Amerikában, mely látássérült emberek ezreinek életébe hozott változást. Célul tűze ki, hogy országszerte elfogadják Buddyt, és vele együtt a leendő vakvezető kutyákat; tekintsenek úgy rájuk, mint egy élő, lélegző mankóra, mely társa és támasza is gazdájának.

 

Az elkövetkező években sorra képezték ki a vakvezető kutyákat, létszámuk 1936-ra elérte a 250-et az Egyesült Államokban. Frank és Buddy együtt folytatták a kampányt, hogy minél több emberhez eljuttathassák az üzenetet, és megmutathassák, kik is ők valójában. Az évek során több mint 80 ezer kilométert tettek meg vonaton, metrón, buszon, hajón és természetesen gyalog. Mindenhol nagy lelkesedéssel fogadták a hatlábú párost.

 

Az utazások és a folyamatos munka hatása idővel egyre jobban megmutatkozott Buddyn. Egészségi állapota gyengülni látszott, ám egy hatalmas kihívást még teljesítenie kellett gazdája oldalán. 1938. május 16-án felszálltak a Chicago-ból Newark-ba tartó repülőgépre, miután egy újonnan megalkotott jogszabály lehetővé tette, hogy a United Air Lines járatain a vakvezető kutyák gazdájukkal együtt utazhassanak az utastérben.

 

Dorothy Harrison Eustis, Morris Frank és Buddy egy megbeszélésen
Dorothy Harrison Eustis, Morris Frank és Buddy egy megbeszélésen
Fotó: muttshappeningnow.wordpress.com

 

Az iskola

 

1929 januárjában Morris és Eustis megalapították az Egyesült Államok első vakvezető kutya iskoláját. A The Seeing Eye (Látó Szem) kezdetben a férfi szülővárosában, Nashville-ben működött, ám 1931-ben áttelepültek New Jersey-be, ahol az időjárási körülmények kedvezőbbnek bizonyultak a tréninghez.

 

Morris tovább folytatta küldetését: 1929 és 1956 között bejárta az egész országot, mesélt az iskoláról, a kiképzésről és nem győzte hangsúlyozni, hogy a segítőkutyával közlekedő látássérülteket és vakokat ugyanazok a jogok illetik meg, mint embertársaikat. Erőfeszítéseinek hála 1956-ra mindegyik állam törvénybe foglalta, hogy a vakok és vakvezető kutyáik beléphetnek a nyilvános helyekre.

 

Buddy II, a trónörökös

 

Amerika első vakvezető kutyája egy héttel a repülőút után, 1938. május 23-án örök álomra szenderült. Szerepét egy másik németjuhász kutya vette át, aki elődje emlékére a Buddy II nevet kapta. 10 éven át segítette Franket hűségesen, aki addigra az amerikai az iskola egyik vezető pozícióját töltötte be, részt vett a tréningekben és előadásokat tartott világszerte a vakvezető kutyák szerepéről. Mindvégig gazdája mellett volt, bármerre is járt. Több tízezer kilométert utaztak együtt hazájukban és külföldön is. Olyannyira szerették Buddy II-t, hogy 1948 októberében bekövetkezett haláláról a napilapok és a híradások is megemlékeztek. Teste elődje mellett nyugszik a mai napig fennálló kutyaiskola egy csendes területén.

 

2005. április 29-én emlékművet állítottak az úttörő párosnak. A szobor a The Way to Indepence ("A függetlenséghez vezető út"címet viseli, a New Jersey állambeli Morristown-ban tekinthető meg.

 

Morris Frank és Buddy szobra (Morristown, New Jersey, 2005)
Balra: "A függetlenséghez vezető út" szobor (Morristown, New Jersey, 2005)
Jobbra: Morris Frank és Buddy, a vakvezető kutya

Forrás: americacomesalive.com, seeingeye.org
Indexkép forrás: Flickr/Twitter

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Szeretik a kutyák, ha megpusziljuk őket? Szeretik a kutyák, ha megpusziljuk őket?
Van, aki szereti a kutyapuszit és van, aki a gondolatától is irtózik. Mit gondolhatnak erről kutyáink? Értik-e, ha puszit adunk nekik, és egyáltalán szeretik-e?

Megmentette a bátor kutyus nyuszibarátja életét, amikor rátámadt egy kutya Megmentette a bátor kutyus nyuszibarátja életét, amikor rátámadt egy kutya
"... mert, ha szeretsz valakit, bármit megtennél, hogy megóvd a bajtól." Egy szívmelengető barátság története.

4 emberi szokás, ami összezavarhatja a kutyát 4 emberi szokás, ami összezavarhatja a kutyát
Mindennapos dolgaink egy-egy mozzanata furcsának tűnhet kutyánk szemében. Rajtunk áll, hogy segítsünk eligazodni neki életünkben, kis odafigyeléssel pedig ő is tudni fogja, számíthat ránk.

Meggyőzte gazdáit a kutya, hogy fogadják örökbe az árva cicát, akit első látásra megszeretett Meggyőzte gazdáit a kutya, hogy fogadják örökbe az árva cicát, akit első látásra megszeretett
Mintha mindig is ismerték volna egymást. A kutya össze-vissza puszilta a cicát, Oliver pedig egyre csak dorombolt és dorombolt.

Mosolyt csal az arcokra egy kórházban Buffy, a koronavírust kiszagoló labrador Mosolyt csal az arcokra egy kórházban Buffy, a koronavírust kiszagoló labrador
„Ő a mi kabalánk. A kórházban mindenki szereti, jelenléte nagyon jót tesz a személyzetnek is. Rengeteg nehézséggel küzdöttünk meg az elmúlt évben, de Buffy önmagában is egy csodálatos lélekterápia mindnyájunk számára.”

Közel 16 ezer kilogramm száraz tápot adományoztak a SPAR vásárlói a kisállatoknak Közel 16 ezer kilogramm száraz tápot adományoztak a SPAR vásárlói a kisállatoknak
Eredményesen zárult az Országos Állatvédőrség Alapítvány és a SPAR Magyarország szervezésében megvalósult kétnapos állateledelgyűjtő akció. 2021. május 15-16-án az INTERSPAR áruházakban a „Mancs a bajban!” elnevezésű kezdeményezés során kutya száraz tápból több mint 14 ezer kilogramm, macska száraz tápból pedig mintegy 2 ezer kilogramm gyűlt össze a vásárlók adományainak köszönhetően.

Mancs a bajban! - Állateledelgyűjtő akció az INTERSPAR áruházakban Mancs a bajban! - Állateledelgyűjtő akció az INTERSPAR áruházakban
A SPAR Magyarország az Országos Állatvédőrség Alapítvány szakmai koordinálásával 2021. május 15-16-án „Mancs a bajban!” névvel állateledelgyűjtő akciót szervez a kijelölt INTERSPAR hipermarketekben. A kezdeményezés támogatásával a vállalat a vásárlóit bevonva segíti a bajba jutott állatokat, és a társadalom figyelmét védelmük, illetve az állatvédő civil szervezetek munkájának fontosságára irányítja.

Megható barátság: a cicának hála béke költözött a szorongó kutya szívébe Megható barátság: a cicának hála béke költözött a szorongó kutya szívébe
Csak egy kutya és egy macska. Első ránézésre semmi különös nincs ebben. Barátságuk mégis olyan célt hívott életre, mely milliókat inspirál a természet kincseinek megőrzésére.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Egyedi kutyás ajándéktárgyak Mondial Assistance GesmbH Brimo partysátor Hírstart

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest Google+ YouTube
A kutya-gazda kapcsolat is befolyásolja a kutyák stressz-szintjét Hírek - Címlapon
A kutya-gazda kapcsolat is befolyásolja a kutyák stressz-szintjét
Mancs a bajban! - Állateledelgyűjtő akció az INTERSPAR áruházakban Hírek - Címlapon
Mancs a bajban! - Állateledelgyűjtő akció az INTERSPAR áruházakban
fb-text