A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Kutyák segíthetnek a malária megfékezésében

2018. november 03., 12:30


Szerző: S.Zs.


Kategória: Jó tudni!




Különleges szimatuknak köszönhetően megtaníthatók a malária szagának felismerésére és jelzésére, ezáltal nagy segítséget nyújthatnak majd a malária terjedésének megakadályozásában.



Izgalmas kutatást végeznek kutyák bevonásával. A tudósok azt remélik, a négylábúak segítségével akár a malária terjedését megállíthatják, ehhez pedig a kutyák lenyűgözően jó szaglását hívják segítségül.

 

A kutatók nyugat-afrikai gyerekek által viselt zoknikat használtak mintául a kutyák tanításához. A gyerekek egy része maláriával fertőzöttek voltak, másik részük viszont mentes volt a betegségtől. A zoknikat egy éjszakán át hordták a gyerekek.

 

Kiszagolják a kutyák a maláriát
Kiszagolják a kutyák a maláriát
Fotó: news.sky.com

 

Három kutyát kezdtek el képezni a kutatók a malária felismerésére: egy labrador keveréket, Lexit, egy labradort, Sallyt és egy springer spánielt, Freyát. A négylábúak nagyon jó eredményeket produkáltak: a fertőzött gyerekek által viselt zoknik 70%-ánál jelezték a maláriát, míg a betegség szagától mentes zokniknál 90%-ban jeleztek pontosan.

 

A kutatások még korai stádiumban vannak, de az eredmények már most nagyon bíztatóak. Azt remélik, a képzett kutyák segítségével azon betegek kezelését is időben megkezdhetik, akik még nem is tudnak arról, hogy fertőzöttek, mert a kór csak lappang a szervezetükben. Másfelől az afrikai országok határain is nagy segítséget remélnek a kutyáktól: nagy harcba kerül az országoknak, hogy maláriamentessé váljanak, így az utazókat a kutyák segítségével egyszerűbben ellenőrizhetik.

 

 

 

Forrás: news.sky.com

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

5 tünet, ami komoly bajt is jelezhet a kutyánál 5 tünet, ami komoly bajt is jelezhet a kutyánál
Erőteljesen liheg vagy nyálzik? Folyton szomjas és vizet kér? Másként kezd el viselkedni? Talán még a szaga is megváltozik... Mi mindenre utalhat, ha szokatlan tüneteket tapasztalunk kedvencünknél?

Kutyakönnyek - Tudnak úgy sírni kedvenceink, mint mi? Kutyakönnyek - Tudnak úgy sírni kedvenceink, mint mi?
Előfordult már, hogy belenéztél kedvenced szemébe, és úgy tűnt, mintha éppen legördülne egy könnycsepp a pofiján? Azt gondolhatnánk, hogy sír, ám a jelenség hátterében az érzelmeken túl másra kell gyanakodnunk.

Tényleg tisztább a kutya szája, mint az emberé? Tényleg tisztább a kutya szája, mint az emberé?
Hányszor, de hányszor hallhattuk már e szavakat, de valóban így lenne? Honnan tudhatjuk, hogy a tisztasági skálán hol helyezkedik el kutyánk szájának állapota? És mi a helyzet a kutyanyállal?

Miért szeret a kutyám a ruháimon aludni? Miért szeret a kutyám a ruháimon aludni?
Hihetetlenül aranyosak tudnak lenni, ahogy kényelmes fekhelyet keresgélve egyszer csak felfedezik pólónkat, pulóverünket vagy nadrágunkat az ágyon, és már indulnak is, hogy odakucorodjanak. De miért is szeretnek a ruháinkon pihenni?

Daganatos betegségek kutyáknál - A rák 6 leggyakoribb típusa Daganatos betegségek kutyáknál - A rák 6 leggyakoribb típusa
Egy téma, amit legszívesebben messzire elkerülnénk, mégis fontos tudnunk róla, hogy időben megtehessük a szükséges lépéseket kedvenceink egészsége érdekében.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Egyedi kutyás ajándéktárgyak Ebugatta AEGON Magyarország Zrt. EB OVO Közhasznú Egyesület

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Hogyan értelmezik a kutyák az idő fogalmát? Hírek - Címlapon
Hogyan értelmezik a kutyák az idő fogalmát?
Kutyaszállító boxok biztonságát tesztelték - meglepő eredményre jutottak Hírek - Címlapon
Kutyaszállító boxok biztonságát tesztelték - meglepő eredményre jutottak