A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Kutyák védik a veszélybe került elefántokat az orvvadászoktól

2017. július 12., 14:15


Szerző: S.Zs.


Kategória: Jó tudni!




Alig 300 elefánt maradt már csak az afrikai Maliban. Sajnos a csontjuk ma is nagy értéket képvisel a feketepiacon, így folyamatosan csempészik is ki a legyilkolt állatok csontjait az országból. Ennek azonban vége, méghozzá három különleges, holland kacsavadász kutyának köszönhetően!



Afrika egyik utolsó sivatagi elefántcsordájának védelmezését három kutya is segíteni fogja. A három holland kacsavadász fajtájú kutya, Mitch, Bobby és Amy feladata, hogy kiszagolja a teherautókon, személyautókon az elrejtett elefántcsontot, így azt ne csempészhessék ki az országból és adják el a feketepiacon.

 

Munkájuk hatalmas segítséget jelent az elefántcsont-kereskedelem felszámolásában. A térségben hosszú évek óta sok fegyveres konfliktus történik, ez pedig kedvez a csempészetnek - a befolyó pénzekből nagy valószínűséggel a fegyveres csoportokat támogatnak a lázadók. A helyzet elkeserítő: alig 300 elefánt maradt csak az országban. Mali környezetügyi minisztériuma arról számolt be, hogy 2012 óta (mióta kitörtek a harcok) körülbelül 167 elefántot öltek meg a csontjáért.

 

Kutyák segítenek az elefántok védelmezésében
Kutyák segítenek az elefántok védelmezésében
Fotó: voanews.com

 

“Egy készlet elefántcsont kering a piacon. Ha ezt meg tudnánk csípni, visszakövethetnénk a szálakat egészen a kezdetekig: az orvvadászokig”- mondta Birama Sissoko a reuters.com-nak. És itt jönnek a képbe a különlegesen képzett kutyák: az ellenőrzésekre velük megy ki a csapat, segítségükkel könnyebben rábukkanhatnak az elrejtett csontokra. A három kutya egyébként az amerikai Chengeta Wildlife szervezet segítségével jut Maliba.

 

A kutyák feladata az, hogy kiszagolják a rejtett elefántcsontokat
A kutyák feladata az, hogy kiszagolják a rejtett elefántcsontokat
Fotó: voanews.com

 

Susan Canney, a Mali Elephant Project vezetője szerint a kutyáknak hála most fordulhat a kocka. Február óta ugyan egyetlen orvvadászt sem kaptak el, ám ennek oka az, hogy a gyilkosok meghúzták magukat. “ Az orvvadászok és a csempészek itt vannak valahol közel. És most esélyünk lesz elkapni ezeket a véreskezű gyilkosokat!”

 

 

 

Forrás: reuters.com
Indexkép forrás: voanews.com

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Túlságosan is barátságos volt rendőrkutyának – Ma már életeket ment a labrador Túlságosan is barátságos volt rendőrkutyának – Ma már életeket ment a labrador
Pályáját kábítószer kereső kutyaként képzelték el, de kedvessége miatt alkalmatlannak nyilvánították erre. Roger kutató-mentőnek tanult tovább, és elképesztő tehetséggel szimatolja ki a romok alatt rekedt embereket.

Nyugdíjba vonul Tina, az ország legöregebb rendőrkutyája Nyugdíjba vonul Tina, az ország legöregebb rendőrkutyája
Több mint tíz évet szolgált a Salgótarjáni Rendőrkapitányságnál Tina, 13 évesen szerelik le. Ő az országban az első olyan eb, akinek ilyen sokáig tartott aktív rendőri pályafutása.

Megérkeztek a magyar mentőcsapatok és kutyáik Líbiába Megérkeztek a magyar mentőcsapatok és kutyáik Líbiába
Megérkeztek Dernába és már meg is kezdték a munkát a katasztrófa sújtotta városban a magyar mentőcsapatok.

Nyugdíjba vonul Kabos, a katasztrófavédelem tűzvizsgáló kutyája Nyugdíjba vonul Kabos, a katasztrófavédelem tűzvizsgáló kutyája
Sorfallal és finomságokból álló tortával búcsúztatták Kabost, a tűzvizsgáló kutyát nyugdíjba vonulása alkalmából.

Magyar mentőkutyások is Líbiába utaznak, hogy segítsék a mentéseket Magyar mentőkutyások is Líbiába utaznak, hogy segítsék a mentéseket
Magyar csapatok is segítik a mentést: eddig legkevesebb hatezer halálos áldozatról tudni, de tízezer eltűnt embert keresnek, egyre csökkenő reménnyel az árvíz sújtotta Líbiában.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

JULIUS-K9 Brimo partysátor MTI Ebugatta

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Tűzijáték: így védd meg kutyádat! Hírek - Címlapon
Tűzijáték: így védd meg kutyádat!
Tréner a kutyának? Minek? Videókból is lehet tanítani… Hírek - Címlapon
Tréner a kutyának? Minek? Videókból is lehet tanítani…