A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Kutyák védik a veszélybe került elefántokat az orvvadászoktól

2017. július 12., 14:15


Szerző: S.Zs.


Kategória: Jó tudni!




Alig 300 elefánt maradt már csak az afrikai Maliban. Sajnos a csontjuk ma is nagy értéket képvisel a feketepiacon, így folyamatosan csempészik is ki a legyilkolt állatok csontjait az országból. Ennek azonban vége, méghozzá három különleges, holland kacsavadász kutyának köszönhetően!



Afrika egyik utolsó sivatagi elefántcsordájának védelmezését három kutya is segíteni fogja. A három holland kacsavadász fajtájú kutya, Mitch, Bobby és Amy feladata, hogy kiszagolja a teherautókon, személyautókon az elrejtett elefántcsontot, így azt ne csempészhessék ki az országból és adják el a feketepiacon.

 

Munkájuk hatalmas segítséget jelent az elefántcsont-kereskedelem felszámolásában. A térségben hosszú évek óta sok fegyveres konfliktus történik, ez pedig kedvez a csempészetnek - a befolyó pénzekből nagy valószínűséggel a fegyveres csoportokat támogatnak a lázadók. A helyzet elkeserítő: alig 300 elefánt maradt csak az országban. Mali környezetügyi minisztériuma arról számolt be, hogy 2012 óta (mióta kitörtek a harcok) körülbelül 167 elefántot öltek meg a csontjáért.

 

Kutyák segítenek az elefántok védelmezésében
Kutyák segítenek az elefántok védelmezésében
Fotó: voanews.com

 

“Egy készlet elefántcsont kering a piacon. Ha ezt meg tudnánk csípni, visszakövethetnénk a szálakat egészen a kezdetekig: az orvvadászokig”- mondta Birama Sissoko a reuters.com-nak. És itt jönnek a képbe a különlegesen képzett kutyák: az ellenőrzésekre velük megy ki a csapat, segítségükkel könnyebben rábukkanhatnak az elrejtett csontokra. A három kutya egyébként az amerikai Chengeta Wildlife szervezet segítségével jut Maliba.

 

A kutyák feladata az, hogy kiszagolják a rejtett elefántcsontokat
A kutyák feladata az, hogy kiszagolják a rejtett elefántcsontokat
Fotó: voanews.com

 

Susan Canney, a Mali Elephant Project vezetője szerint a kutyáknak hála most fordulhat a kocka. Február óta ugyan egyetlen orvvadászt sem kaptak el, ám ennek oka az, hogy a gyilkosok meghúzták magukat. “ Az orvvadászok és a csempészek itt vannak valahol közel. És most esélyünk lesz elkapni ezeket a véreskezű gyilkosokat!”

 

 

 

Forrás: reuters.com
Indexkép forrás: voanews.com

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Ki lesz Az Év Hős Kutyája Magyarországon? Ki lesz Az Év Hős Kutyája Magyarországon?
Szolgálati, terápiás, segítő és mentőkutyákat lehet nevezni Az Év Hős Kutyája díjra augusztus 15-ig. A munkakutyák számára meghirdetett verseny célja, hogy bemutassa, népszerűsítse és elismeréssel díjazza azon ebeket, amelyek áldozatos munkájukkal nap mint nap embereken segítenek. A hősies munkát végző kutyák jelöléséről a hoskutya.hu oldalon lehet részletesen tájékozódni.

Még több veszteség a mentőkutyásoknál – Rafi és Zulu is átkelt a szivárványhídon Még több veszteség a mentőkutyásoknál – Rafi és Zulu is átkelt a szivárványhídon
Újabb két hőssel bővült az égi csapat: Rafitól és Zulutól is búcsúzunk.

Túlságosan is barátságos volt rendőrkutyának – Ma már életeket ment a labrador Túlságosan is barátságos volt rendőrkutyának – Ma már életeket ment a labrador
Pályáját kábítószer kereső kutyaként képzelték el, de kedvessége miatt alkalmatlannak nyilvánították erre. Roger kutató-mentőnek tanult tovább, és elképesztő tehetséggel szimatolja ki a romok alatt rekedt embereket.

Nyugdíjba vonul Tina, az ország legöregebb rendőrkutyája Nyugdíjba vonul Tina, az ország legöregebb rendőrkutyája
Több mint tíz évet szolgált a Salgótarjáni Rendőrkapitányságnál Tina, 13 évesen szerelik le. Ő az országban az első olyan eb, akinek ilyen sokáig tartott aktív rendőri pályafutása.

Megérkeztek a magyar mentőcsapatok és kutyáik Líbiába Megérkeztek a magyar mentőcsapatok és kutyáik Líbiába
Megérkeztek Dernába és már meg is kezdték a munkát a katasztrófa sújtotta városban a magyar mentőcsapatok.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

MTI Brimo partysátor AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 Beagle Club Online

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Tűzijáték: így védd meg kutyádat! Hírek - Címlapon
Tűzijáték: így védd meg kutyádat!
Tréner a kutyának? Minek? Videókból is lehet tanítani… Hírek - Címlapon
Tréner a kutyának? Minek? Videókból is lehet tanítani…