A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Tréner a kutyának? Minek? Videókból is lehet tanítani…

2017. július 12., 06:00


Szerző: Panyi Zita


Kategória: Nevelés
Ha magamnak veszek kondi-bérletet, eljárok bulizni, szoláriumba, moziba, körmöshöz, fodrászhoz, fröccsözni a haverokkal, nyaralni, akkor miért épp a kutyámat fosszam meg a számára élvezetes szórakozástól? 


Aktivitás a gazdival, nevelés, szeretet – ezek biztosítják kutyája jólétét.

Panyi Zita diplomás kutyatréner segít a kutya-gazdi kapcsolat harmonizálásában.

panyizita.hu


 

 

Európa számos országában már régóta bevett szokás, hogy az elfoglalt gazdik rábízzák szemük fényét egy-egy délelőttre, akár egy teljes napra kutyatrénerükre. Ha épp a rájuk zúduló munkától képtelenek biztosítani nekik az elegendő minőségi mozgást, a jól szocializált, barátságos kutyatársaságot. Nincs kőbe vésve ugyanis, hogy kutyatársunknak heti ötször napi 6-10 órát kelljen (egyedül töltve) ránk várakoznia öröm, játékok és elfoglaltság nélkül, amíg mi dolgozunk. Igaz ugyan, hogy sokat alszanak nap közben, de azért mindegyik kutyus örül, ha két szunyóka között elmehet sétálni, labdázni, új trükköket tanulhat, kutyabarátokat szerezhet, ráadásul mindezért még jutalomfalatokat és szeretgetést is bezsebel.

 

Fotó: Gálik Zsófia. Jó dolog a kutya-fitness: nő a kutyus önbecsülése, testtudatossága, javul mozgáskoordinációja, állóképessége.
Jó dolog a kutya-fitness: nő a kutyus önbecsülése, testtudatossága, javul a mozgáskoordinációja, állóképessége.
Fotó: Gálik Zsófia. 

 

Nálunk az ÁlmosFelhő Kutyajólétnél a gazdival történő egyeztetés után a kutyus egy ilyen napon részt vehet tömegközlekedés gyakorlásában, szocializációs helyzetgyakorlatokon a hozzá illő, testi épségét nem veszélyeztető kutyusokkal, gyakorolhatja a póráz húzása nélküli sétát vagy a kerítés mögött ugató kutyák figyelmen kívül hagyását, falkasétát tehet a többi kutyával. Kipróbálhatja magát a kutya-fitness foglalkozásoktól kezdve az agility akadályokon át egészen a futópadig, bővítheti trükk-tárát a klikker-délutánok során, tanulhat engedelmességet, ügyességi- és mozgásos játékokkal tombolhatja ki magát. Ami után otthon jóval kevesebb energiája marad szétszedni a lakást vagy megkergetni a szomszéd macskáját.

 

A kutyatréner tehát nem csupán engedelmességet oktat, viselkedési problémákat korrigál, ő az a személy, akihez bátran fordulhatunk, ha átmenetileg nincs energiánk se időnk kutyusunk megsétáltatni. (Ez lehet kisbaba születése miatt, baleset miatti mozgásképtelenségből fakadóan, idős nénik és bácsik is például gyakran veszik igénybe ezt a szolgáltatást.) Sokan keresnek fel kutyatrénert, ha túlsúlyos kutyájuknak szeretnék visszanyerni optimális testsúlyát és egészségét futópados megmozgatással, kutya-fitness foglalkozások által.

 

Felhőcske szeret puszit adni a fitness-labda tetejéről.
Felhőcske szeret puszit adni a fitness-labda tetejéről.
Fotó: almosfelho.hu

 

Minek tehát kutyatréner? Ha sikertelenek voltunk kutyánk tömegközlekedéshez szoktatásakor és már retteg egy csomó mindentől, elég, ha meglát egy buszt vagy meghallja sziszegését és legszívesebben világgá futna, egy jó kutyatréner egész biztosan fog mutatni technikákat, mellyel megkönnyíthetjük négylábú barátunk életét.

 

Nagyon sokan kérnek tréneri segítséget a közterületeken előforduló kutyák közötti agresszió kiküszöbölésére. Nem értik, az egyébként aranyos kiskutya mitől válik vérfarkassá, ha meglát egy szembejövő állatot. Lehetetlennek tűnik ilyenkor kiszámítani viselkedését vagy meghatározni, melyik kutyára fog rátámadni és melyikre nem. Pedig ilyenkor is van segítség. Nagyon sok gazdi megtanulta már értelmezni kutyája viselkedését, felismerni nyelvezetének sajátos elemeit és kellő időben kellő módon válaszolni azokra. Ezek mind megtanulhatóak, bárki számára.

 

 

 

Egyre többen tudják, hogy akár 10 éves kor felett is érdemes elkezdeni (folytatni) társunk tanítását! Mondjuk egy menhelyi örökbefogadás után közvetlenül. A szenior korú kutyusoknak különben is érdemes olykor újratanítani a megkopott ismereteket, feladatokat, trükköket. Hálásak, ha újra bizonyíthatják nekünk ügyességüket, rátermettségüket, ha előcsalogatjuk belőlük pajkosságukat és elhalmozzuk őket játékos lehetőségekkel.

 

Fotó: Gálik Zsófia. Ízelítő az ÁlmosFelhő kutya-fitness foglakozások hangulatából.
 Ízelítő az ÁlmosFelhő kutya-fitness foglakozások hangulatából.
Fotó: Gálik Zsófia.

 

Egy ügyességi foglalkozás például rendkívül hasznos tud lenni: nem szimplán egy akadály átugrása a feladat, noha ez is megtörténik és ennek lelkes csóválással örül kutyatársunk. Mindeközben frissülnek szociális ismeretei, szakember által kontrollált közegben tanulhat új szociális viselkedési mintákat, fajtársi közegben. Szintén kontrollált és biztonságos környezetben nyerhet ösztöncél-kielégülést például a zsákmányszerző ösztöne kapcsán. Nő önbecsülése, testtudatossága, figyelme fókuszálódik. Így pedig friss maradhat gondolkodása, mentális állapota romlása esetleg jóval később következik be a kor előrehaladtával. Nem mellékesen kitűnően érzi magát. 

 

Miért kutyatréner? Mozgás, tanulás és szórakozás egyben - alaposan lefárad kutyánk, és jól is érzi magát közben
Miért kutyatréner? Mozgás, tanulás és szórakozás egyben - alaposan lefárad kutyánk, és jól is érzi magát közben.
Fotó: Gálik Zsófia.

 

Tény, hogy az elkötelezett és ügyes gazdik rengeteg mindent tudnak biztosítani és megtanítani szeretett kutyusuknak trénertől függetlenül is.  Mint ahogyan az is tény, hogy rengeteg kárt okozó, téves információkon alapuló és azokat közvetítő, veszélyes technikai kivitelezést mutató videó kering az interneten a kutyák viselkedéskorrekciójáról, kutyás sportokról, ügyességi feladatokról, tanításukról. Ha a legjobb szándékkal ugyan, de korábbi tapasztalatok vagy ismeretek híján ezeket vesszük alapul, úgy nem lehet túl sok illúziónk a leendő eredményekről…

 

Ez nagyon egyszerű: ha autóból, ruhából, élelemből a legjobbat, legmegbízhatóbbat szeretnénk magunknak, nem ugyanilyen feltételrendszerrel fordulunk kutyatársunk boldogsága és szükségletei felé? 

 

 

 

Forrás: panyizita.hu
Indexkép forrás: panyizita.hu

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Hátizsák kutyáknak – Praktikus tippek a viseléshez Hátizsák kutyáknak – Praktikus tippek a viseléshez
Ha úgy döntöttünk, szeretnénk kedvencünkre hátizsákot adni, felmerülhet a kérdés, hogyan szoktassuk hozzá? Mi kerüljön bele? És mi ne? Ebben szeretnének most segíteni.

5 kérdés, amit érdemes feltenned magadnak, ha aktív kutyát szeretnél 5 kérdés, amit érdemes feltenned magadnak, ha aktív kutyát szeretnél
Akár fajtatiszta, akár keverék, az élet egy magas energiaszintű kutyával sokak számára kihívást jelenthet a mindennapokban. Mire figyeljünk, ha ilyen kutyát szeretnénk?

8 különös szokás, amit a kutya átvehet a gazditól 8 különös szokás, amit a kutya átvehet a gazditól
Bizonyára ismerős az a feltevés, miszerint kedvenceink átérzik hangulatunkat. De gondoltunk-e már arra, hogy bizonyos szokásainkat is átvehetik, sőt, viselkedésüket is igazíthatják a hozzájuk közel álló emberekéhez?

Mókás mozdulat - avagy miért hajol meg a kutya? Mókás mozdulat - avagy miért hajol meg a kutya?
Egy jel, ami semmivel sem összetéveszthető. A kutyakommunikáció egyedi, ugyanakkor rendkívül fontos része ez a mozdulat. Mi mindent üzenhet általa?

Edzés kutyával - 10 tipp, hogy mindkettőtök számára élvezetes legyen a testmozgás Edzés kutyával - 10 tipp, hogy mindkettőtök számára élvezetes legyen a testmozgás
A rendszeres testmozgás fontos része a kutya életének: hozzájárul fizikai egészségéhez, elősegíti, hogy kiegyensúlyozott és boldog legyen. Ha pedig kutyánkkal együtt végezzük, kapcsolatunk is erősebbé válik. Milyen szempontokra figyeljünk, ha belevágunk a közös edzésbe?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Brimo partysátor EB OVO Közhasznú Egyesület JULIUS-K9 Hírstart

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Kutyák védik a veszélybe került elefántokat az orvvadászoktól Hírek - Címlapon
Kutyák védik a veszélybe került elefántokat az orvvadászoktól
Megosztotta takaróját az örökbefogadott kutya egy kóborkával Hírek - Címlapon
Megosztotta takaróját az örökbefogadott kutya egy kóborkával