A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Kutyánkra is veszélyes a mérgező kaukázusi medvetalp

Egy növény, melytől nem árt tartani


2020. július 25., 08:00


Szerző: B.Zsófi


Kategória: Egészség




Az utóbbi években hazánkban is megjelent az Ázsiából származó lágyszárú növényfaj, kiszorítva ezzel az éghajlat őshonos növényeit. Azonban nem csak a természetvédőknek okoz fejtörést, ugyanis a kirándulókra legalább akkora veszélyt jelent, mint a hazai növénytársulásokra.



A kaukázusi medvetalp hatalmas termetéről, élénkzöld színéről és nedvdús száráról ismerhető fel. Legjellemzőbb ismertetőjegyei a száron lévő rozsdavörös foltok. Összetett levelei a méteres, virágzata a 80 centiméteres nagyságrendet is megközelítik. Hasonlít más fajokra, többek között az orvosi angyalgyökérre és a közönséges medvetalpra is (ez szintén tartalmazza a méreganyagot). Néhány egyed az 5 métert is elérheti, emiatt igen vonzó látványt nyújt. Ne tévesszen meg senkit a növény tekintélye, ugyanis mind gazdára, mind kutyára nézve veszélyes lehet akár egyetlen érintés is! Tavasztól nyár végéig virágzik, ebben az időszakban el kell kerülni!

 

 

A kaukázusi medvetalp rozsdavörös szára könnyen felismerhető
A kaukázusi medvetalp rozsdavörös szára könnyen felismerhető
Forrás: szabadonebredok.info

 

 

A medvetalp nedve ún. furocumarint tartalmaz, mely emberek és állatok esetében is súlyos bőrreakciókat okoz. A furocumarin egy fototoxikus anyag, amely az UV-sugarak elnyeléséből kinyert energia, tehát fotonok segítségével kémiai reakciókat vált ki. A nedv hatására a napfénynek kitett bőrfelület kipirosodik, feldagad, vagy felhólyagosodik, égésszerű tüneteket produkál. Állatoknál különösen a fej, a talpak, a has és az orr vannak kitéve a veszélynek, ugyanis ezeket kevesebb szőr borítja, és gyakran alacsonyan pigmentáltak. Súlyosabb esetben, vagy allergiás reakció hatására a hólyagok helyén sebhelyek maradnak, és a szőr eltűnik.

 

 

Fitofotodermaditis-a növény nedve által okozott égési sérülés
Fitofotodermaditis-a növény nedve által okozott égési sérülés
Forrás: zirc.blog.hu

 

 

A tünetek nem azonnal jelentkeznek, akár 48-72 óra is eltelhet az immunreakciók előtt. Ha a növénnyel gazda, vagy kutya érintkezik, az érintett felületet azonnal le kell mosni, és eltakarni a naptól.

 

Kezelésére a leégett bőrfelületre alkalmazott eljárások megfelelőek. A foltok gyógyulási ideje hosszú, gyakran maradnak apró hegek, vagy pigmentelváltozások az érintett területen.

 

 

A kaukázusi medvetalp okozta hólyagok a kutyán
A kaukázusi medvetalp okozta hólyagok a kutyán
Kép: Hundehalterschule Neuzeit

 

 

Ha az eb elfogyasztja a növényt, az émelygést, szédülést és hányást vált ki. Az állat emésztőrendszerében felszívódva olyan hatást vált ki, ami hiperérzékennyé teszi a bőrt a napfénnyel szemben.

 

Kutyatartóknak, és kirándulóknak is ajánlott messzire elkerülni!

 

 

A növény virágzata
A növény virágzata
Forrás: aphotoflora.com

 

A kaukázusi medvetalp invazív faj, tehát gyorsan kiszorít minden más fajt a környezetéből. Szétterjedt gyökérzetének köszönhetően hamar elszaporodik, kivágása után akár 6-8 héttel teljesen regenerálódik. Azokat a területeket állandó kontroll alatt kell tartani, ahol felfedezzük a növényt!

 

 

 

 

 

 


Indexkép forrás: canadainvasives.ca
Cikk első megjelenése: 2015. június 24.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Veszélyes fűszerek - ezekből jobb, ha nem eszik a kutya Veszélyes fűszerek - ezekből jobb, ha nem eszik a kutya
Ételeink kedvelt ízesítői a fűszerek, jótékony hatásuk miatt előszeretettel fogyasztjuk őket. Ám az, ami egészségünknek kedvez, négylábú barátaink számára komoly gondokat okozhat. Tudj meg többet!

Miért szeretnek a kutyák a fűben hemperegni? Miért szeretnek a kutyák a fűben hemperegni?
A kutyák imádnak a szabadban szaladgálni, játszani, napozni. Ősidők óta állnak összeköttetésben a természettel, élvezik az illatait és szívesen elnyúlnak a puha fűben; gyakran meg is hemperegne benne. De miért teszik?

Vigyázat, mérgező! Avagy miért nem ehet a kutya csokoládét? Vigyázat, mérgező! Avagy miért nem ehet a kutya csokoládét?
Kedvelt nassolnivalónk, a csokoládé sajnos már kis mennyiségben is komoly gondot okozhat kedvencünk egészségére nézve. Mitől minősül mérgezőnek, és mit tehetünk, ha kutyánk csokoládét fogyasztott?

Lótrágya – Veszélyes lehet, ha a kutya megeszi! Lótrágya – Veszélyes lehet, ha a kutya megeszi!
A lovaknak, szarvasmarháknak és juhoknak adott féreghajtó már kis mennyiségben is komoly gondot okozhat az arra hajlamos kutyáknál, ha a trágyájukból csemegézik. Mit kell tudnunk róla, és hogyan kerülhetjük el a bajt?

10 étel, amiből jobb, ha kutyád nem eszik 10 étel, amiből jobb, ha kutyád nem eszik
"Csak egy falatkát!" Kérlelő tekintetének nem könnyű ellenállni, de ha olyan étel vagy ital van kezünk ügyében, mely számára veszélyes, igenis muszáj. Nem lehet elégszer elmondani, hogy bizony akadnak olyan finomságok, melyekből kedvencünk nem kaphat. Lássuk a legfontosabbakat!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Hírstart Mondial Assistance GesmbH Brimo partysátor EB OVO Közhasznú Egyesület

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Egy kutyatréner történetei - Viadalból az életbe Hírek - Címlapon
Egy kutyatréner történetei - Viadalból az életbe
Egyetlen fotóddal is segítheted a menhelyi árva állatokat! Hírek - Címlapon
Egyetlen fotóddal is segítheted a menhelyi árva állatokat!