A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu
Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Kutyás barangolások - A kesztölci mészkőszirtek panorámája

2021. március 19., 13:00


Szerző: B.Zsófi


Kategória: Utazás
A szép idő, különösen a hétvégeken tömegeket vonz a természetbe, így olyan útvonalat kerestünk, amire a jó idő ellenére is kevesen gondolnak. Gyakran túrázunk csapatban - arról nem is beszélve, hogy mi is három kutya büszke gazdái vagyunk - tehát kirándulásaink során fontos szempont, hogy ne zavarjunk senkit, illetve ne kelljen a kutyáknak a túra nagy részét teljes kontroll alatt tölteniük, ugyanezen okokból. 

Választásunk a Pilis egy távolabbi, de annál különlegesebb pontjára esett, egy kis bányászfalu, Kesztölc felett húzódó Kétágú-hegy láncára. Túránk a település központjából, a Szabadság térről veszi kezdetét a zöld sáv jelzésen haladva egy kis tűzoltóságig. Itt balra kanyarodva néhány utcán keresztül a Szent-Kelemen templomhoz érünk. Meglepődve tapasztaljuk, hogy utunk a temetőkapun át vezet, így vegyes érzésekkel haladunk tovább az egyébként gyönyörű fekvésű temetőn. A sírkövek fölött húzódó mészkővonulatok látványa egészen magával ragadó, érdemes megállni, megcsodálni. 

 

 

A túra eleje a temetőn keresztül vezet
A túra eleje a temetőn keresztül vezet
Fotó: Bartha Zsófia

 

 

A temető fölött magasodó mészkő vonulat látványa magával ragadó
A temető fölött magasodó mészkő vonulat látványa magával ragadó
Fotó: Bartha Zsófia

 

 

A temetőből kiérve követjük a zöld sáv jelzést, utunk rövid ideig egy nem túl forgalmas aszfaltozott sávon vezet, melyet mindkét oldalról szőlő ültetvények öveznek. Végül az Országos Kék jelzésen jobbra fordulva elérünk egy, a hegy lábánál húzódó mezőre, tövében a Pálos Gyógy-és Fűszernövénykerttel. Érdemes megpihenni a kertben elhelyezett padokon, az elénk táruló látvány feltölt lendülettel a nagy emelkedő előtt. Rövid erdős szakasz után ismét réteken visz utunk, majd a zöld sáv jelzést követve indulunk a Kétágú-hegy csúcsaira. 

 

 

A szőlőültetvények után fűszernövénykert mellett vezet az út
A szőlőültetvények után fűszernövénykert mellett vezet az út
Fotó: Bartha Zsófia

 

 

Rétek, bozótosok, erdők váltják egymást a túrán
Rétek, bozótosok, erdők váltják egymást a túrán
Fotó: Bartha Zsófia

 

 

A rövid kaptatón érdemes résen lenni, hiszen egy-egy jelzett ösvény elvezet egészen a mészkő szirtekig, ahonnan csodálatos panoráma nyílik a környező településekre. A szemünk elé tárul a Gerecse, a Nagy-Gete, de még Esztergom és a Duna is. Talán a Dunakanyar panorámája mellett tekinthetjük ezt a Pilis egyik legnagyobb vonzerővel bíró pontjának. A szirtek meredeken húzódnak le a hegy lábáig, így a kutyusokat javasolt rövid pórázon tartani, míg mi elveszünk a táj szépségében. 

 

 

A panoráma lélegzetelállító, a kutyákat viszont mindenképp tartsuk pórázon!
A panoráma lélegzetelállító, a kutyákat viszont mindenképp tartsuk pórázon! 
Fotó: Bartha Zsófia

 

 

Az ösvényről visszatérve a zöld háromszög jelzésű kitérőt is megéri megtenni, igazán különleges szépségű kilátást nyújt. Ezt követően utunk a zöld sáv jelzésen visz tovább egy erdészeti úton, melyet egészen sűrűn benőtt cserjés vesz körül. Itt különösen felhívnám a figyelmet a póráz használatra, hiszen az erdő nem gyakran látogatott, a cserjés pedig kedvező életteret biztosít a vadak, főként a vaddisznó családok számára. Ez erősen ingergazdag környezetet teremt a kutyák számára, ne adjunk nekik lehetőséget rá, hogy felzavarják a vadakat, esetleges sérüléseket okozva nekik vagy önmagukat bajba sodorják. 

 

 

Ezerarcú rétek a sziklák magaslatai előtt
Ezerarcú rétek a sziklák magaslatai előtt
Fotó: Bartha Zsófia

 

 

A sűrűn benőtt erdőt elhagyva a zöld kereszt jelzésen folytatjuk utunkat. Meredek, sziklás lejtőre érünk, mégis érdemes az egyensúlyunk megőrzése mellett a környezetre is figyelni. Az utat sötétlila ibolyák szegélyezik és nyitott szemmel járva számtalan hétpettyes katicával találkozhatunk. Az ösvényt körülvevő bozótos a meredek szakasz végét jelzi. Itt választhatunk, hogy a zöld plusz jelzést követve visszatérünk a faluba, vagy az Országos Kéken haladunk tovább. Én határozottan javasolnám a folytatást a kék szakaszon, hiszen egy igen sokszínű mezőre lyukadunk ki, ahol számtalan fűféle növekszik és sejtésem szerint a melegebb tavasz beköszöntével virágba borul a terület. Itt teret adunk a kutyáknak egy rövid pihenővel egybekötött játékra, valamint nem tudjuk figyelmen kívül hagyni a hosszú szálú fűfélék nyújtotta lehetőségeket, így egy kis fotózásra és vadászati tréningre is sor kerül.

 

 

A tágas rét alkalmas egy kis játékra
A tágas rét alkalmas egy kis játékra
Fotó: Bartha Zsófia

 

 

Innen már rövidesen beérünk Kesztölc utcáira. A kék jelzést követve egy keskeny utcára jutunk, ahol a környező kertekből acsargó kutyák fogadnak, így saját kutyáink biztonságát és békéjét szem előtt tartva a következő - szélesebb, két sávos - úton folytatjuk túránkat az Országos Kék helyett. A település ezen része tükrözi korábbi bányászfalu létét. Számtalan aprócska bányász ház, pincék és aknák bejáratai mellett haladunk el, majd elérünk egy, a bányászok emlékműveként emlegetett szoborhoz, és a vele szemben álló kicsi pincéhez, melyet bányászmúzeumként rendeztek be. Tiszteletünket fejezzük ki kemény munkájuk és áldozatuk előtt, majd tovább haladva néhány perc múlva ismét elérünk túránk kiinduló pontjához.

 

 

A kesztölci túra közel 10 km hosszú, kényelmes és nyugalmat adó kirándulás
A kesztölci túra közel 10 km hosszú, kényelmes és nyugalmat adó kirándulás
Fotó: Bartha Zsófia

 

 

A kesztölci kirándulás kellemes, 9,7 km hosszú, így 3-3,5 óra alatt megtehető. A közel 12 éves Bogár kutyámnak is ideális terepet nyújtott, így kisebb testű, vagy idősebb kutyussal is járható terep. Ha egy fél napos, kényelmesen megtehető, nyugalmat adó túrához lenne kedvünk, a kesztölci Kétágú-hegyet is érdemes felvenni a listára. 


 

Forrás: Kutyabarathelyek.hu

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Megszülettek az őzgidák: ne nyúljunk a magára hagyott kicsinyekhez! Megszülettek az őzgidák: ne nyúljunk a magára hagyott kicsinyekhez!
...ugyanis egyáltalán nem biztos, hogy magára van hagyva! Ezekben a hetekben (is) különösen fontos, hogy felelős kutyások legyünk, és odafigyeljünk kedvencünkre, mikor a természetben járunk.

Kutyás barangolások - Rám-szakadék: kutyával vagy kutya nélkül? Kutyás barangolások - Rám-szakadék: kutyával vagy kutya nélkül?
A Rám-szakadék társaságtól, évszaktól és időjárástól függően is megosztó útvonal, nem beszélve arról, ha kutyával mennénk. Egy kedves barátnőm invitált meg a kutyás túrára, amit bevallom, kételyekkel fogadtam. Számos cikk, útleírás elolvasása, tucatnyi létrás kép átnézése után arra jutottam, hogy a kutyáim felkészültek, nekivághatunk. Mégsem ajánlanám mindenkinek a helyszínt.

Megható barátság: a cicának hála béke költözött a szorongó kutya szívébe Megható barátság: a cicának hála béke költözött a szorongó kutya szívébe
Csak egy kutya és egy macska. Első ránézésre semmi különös nincs ebben. Barátságuk mégis olyan célt hívott életre, mely milliókat inspirál a természet kincseinek megőrzésére.

Hazánkban is megjelent a krími-kongói vérzéses lázat terjesztő kullancs – a lakosság segítségét kérik terjedésének felméréséhez Hazánkban is megjelent a krími-kongói vérzéses lázat terjesztő kullancs – a lakosság segítségét kérik terjedésének felméréséhez
Az ELKH Ökológiai Kutatóközpont(ÖK) új programjában a kutatók a lakosság bevonásával térképezik fel a krími-kongói vérzéses láz terjesztőjeként ismert Hyalomma kullancsok hazai terjedését.

Kutyás barangolások - Dunaalmási Kőpite Túrakörök tanösvény Kutyás barangolások - Dunaalmási Kőpite Túrakörök tanösvény
Kutyás túra a fenyvesen át, a rómaik nyomában. Könnyű túra, szép és kalandos. Mi kell még?

Kutyások, lovasok, természetjárók - hogyan figyeljünk oda egymásra? Kutyások, lovasok, természetjárók - hogyan figyeljünk oda egymásra?
Mindennek a kulcsa a felelősség, az egymásra való odafigyelés, a kommunikáció. Ezek nélkül nem megy. De mégis, hogyan legyünk felelősek, hogyan figyeljünk oda egymásra, mit tegyünk találkozáskor? Cikkünkben ezeket a kérdéseket járjuk körbe szakértői segítséggel.

Kutyás barangolások - Naszály-hegy, csodálatom tárgya Kutyás barangolások - Naszály-hegy, csodálatom tárgya
Elfogulttá válok, ha a Naszály-hegy merül fel hétvégi túránk útvonalaként. Hossza ellenére sem tudom elképzelni, hányszor kellene még megtennem az útvonalat, hogy végül ráunjak. A panoráma, a táj ezer arca, a terület sokszínűsége újabb és újabb csodákat rejt, ahányszor csak arra járunk. Mindenkinek ajánlani tudom a Cserhát ezen területét, aki a kedvenc túráinak listájára új belépőt keres.

Kutyás barangolások – a Gyilkos-tó kicsiben és a denevértanya Odvaskő-barlang Kutyás barangolások – a Gyilkos-tó kicsiben és a denevértanya Odvaskő-barlang
Népszerű kirándulóhely Bakonybél közelében, sokan keresik fel kutyával együtt. Mi is kutyás túra céljából látogattuk. Könnyű terep, misztikus látvány: a Hubertlaki-tó, más néven bakonyi Gyilkos-tó. Felkapaszkodtunk az Odvaskő-barlanghoz is.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Beagle Club Online Rehabportál Egyedi kutyás ajándéktárgyak Ebugatta

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest Google+ YouTube
Közel egymillió forintos bírságot szabott ki a Nébih egy kutyakereskedőre és beszállítójára Hírek - Címlapon
Közel egymillió forintos bírságot szabott ki a Nébih egy kutyakereskedőre és beszállítójára
Határtalan boldogság - Így örült a süket és vak kutya „nagypapájának” hosszú idő után Hírek - Címlapon
Határtalan boldogság - Így örült a süket és vak kutya „nagypapájának” hosszú idő után
fb-text