A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Kutyás barangolások - A kesztölci mészkőszirtek panorámája

2021. március 19., 13:00


Szerző: B.Zsófi


Kategória: Utazás
A szép idő, különösen a hétvégeken tömegeket vonz a természetbe, így olyan útvonalat kerestünk, amire a jó idő ellenére is kevesen gondolnak. Gyakran túrázunk csapatban - arról nem is beszélve, hogy mi is három kutya büszke gazdái vagyunk - tehát kirándulásaink során fontos szempont, hogy ne zavarjunk senkit, illetve ne kelljen a kutyáknak a túra nagy részét teljes kontroll alatt tölteniük, ugyanezen okokból. 

Választásunk a Pilis egy távolabbi, de annál különlegesebb pontjára esett, egy kis bányászfalu, Kesztölc felett húzódó Kétágú-hegy láncára. Túránk a település központjából, a Szabadság térről veszi kezdetét a zöld sáv jelzésen haladva egy kis tűzoltóságig. Itt balra kanyarodva néhány utcán keresztül a Szent-Kelemen templomhoz érünk. Meglepődve tapasztaljuk, hogy utunk a temetőkapun át vezet, így vegyes érzésekkel haladunk tovább az egyébként gyönyörű fekvésű temetőn. A sírkövek fölött húzódó mészkővonulatok látványa egészen magával ragadó, érdemes megállni, megcsodálni. 

 

 

A túra eleje a temetőn keresztül vezet
A túra eleje a temetőn keresztül vezet
Fotó: Bartha Zsófia

 

 

A temető fölött magasodó mészkő vonulat látványa magával ragadó
A temető fölött magasodó mészkő vonulat látványa magával ragadó
Fotó: Bartha Zsófia

 

 

A temetőből kiérve követjük a zöld sáv jelzést, utunk rövid ideig egy nem túl forgalmas aszfaltozott sávon vezet, melyet mindkét oldalról szőlő ültetvények öveznek. Végül az Országos Kék jelzésen jobbra fordulva elérünk egy, a hegy lábánál húzódó mezőre, tövében a Pálos Gyógy-és Fűszernövénykerttel. Érdemes megpihenni a kertben elhelyezett padokon, az elénk táruló látvány feltölt lendülettel a nagy emelkedő előtt. Rövid erdős szakasz után ismét réteken visz utunk, majd a zöld sáv jelzést követve indulunk a Kétágú-hegy csúcsaira. 

 

 

A szőlőültetvények után fűszernövénykert mellett vezet az út
A szőlőültetvények után fűszernövénykert mellett vezet az út
Fotó: Bartha Zsófia

 

 

Rétek, bozótosok, erdők váltják egymást a túrán
Rétek, bozótosok, erdők váltják egymást a túrán
Fotó: Bartha Zsófia

 

 

A rövid kaptatón érdemes résen lenni, hiszen egy-egy jelzett ösvény elvezet egészen a mészkő szirtekig, ahonnan csodálatos panoráma nyílik a környező településekre. A szemünk elé tárul a Gerecse, a Nagy-Gete, de még Esztergom és a Duna is. Talán a Dunakanyar panorámája mellett tekinthetjük ezt a Pilis egyik legnagyobb vonzerővel bíró pontjának. A szirtek meredeken húzódnak le a hegy lábáig, így a kutyusokat javasolt rövid pórázon tartani, míg mi elveszünk a táj szépségében. 

 

 

A panoráma lélegzetelállító, a kutyákat viszont mindenképp tartsuk pórázon!
A panoráma lélegzetelállító, a kutyákat viszont mindenképp tartsuk pórázon! 
Fotó: Bartha Zsófia

 

 

Az ösvényről visszatérve a zöld háromszög jelzésű kitérőt is megéri megtenni, igazán különleges szépségű kilátást nyújt. Ezt követően utunk a zöld sáv jelzésen visz tovább egy erdészeti úton, melyet egészen sűrűn benőtt cserjés vesz körül. Itt különösen felhívnám a figyelmet a póráz használatra, hiszen az erdő nem gyakran látogatott, a cserjés pedig kedvező életteret biztosít a vadak, főként a vaddisznó családok számára. Ez erősen ingergazdag környezetet teremt a kutyák számára, ne adjunk nekik lehetőséget rá, hogy felzavarják a vadakat, esetleges sérüléseket okozva nekik vagy önmagukat bajba sodorják. 

 

 

Ezerarcú rétek a sziklák magaslatai előtt
Ezerarcú rétek a sziklák magaslatai előtt
Fotó: Bartha Zsófia

 

 

A sűrűn benőtt erdőt elhagyva a zöld kereszt jelzésen folytatjuk utunkat. Meredek, sziklás lejtőre érünk, mégis érdemes az egyensúlyunk megőrzése mellett a környezetre is figyelni. Az utat sötétlila ibolyák szegélyezik és nyitott szemmel járva számtalan hétpettyes katicával találkozhatunk. Az ösvényt körülvevő bozótos a meredek szakasz végét jelzi. Itt választhatunk, hogy a zöld plusz jelzést követve visszatérünk a faluba, vagy az Országos Kéken haladunk tovább. Én határozottan javasolnám a folytatást a kék szakaszon, hiszen egy igen sokszínű mezőre lyukadunk ki, ahol számtalan fűféle növekszik és sejtésem szerint a melegebb tavasz beköszöntével virágba borul a terület. Itt teret adunk a kutyáknak egy rövid pihenővel egybekötött játékra, valamint nem tudjuk figyelmen kívül hagyni a hosszú szálú fűfélék nyújtotta lehetőségeket, így egy kis fotózásra és vadászati tréningre is sor kerül.

 

 

A tágas rét alkalmas egy kis játékra
A tágas rét alkalmas egy kis játékra
Fotó: Bartha Zsófia

 

 

Innen már rövidesen beérünk Kesztölc utcáira. A kék jelzést követve egy keskeny utcára jutunk, ahol a környező kertekből acsargó kutyák fogadnak, így saját kutyáink biztonságát és békéjét szem előtt tartva a következő - szélesebb, két sávos - úton folytatjuk túránkat az Országos Kék helyett. A település ezen része tükrözi korábbi bányászfalu létét. Számtalan aprócska bányász ház, pincék és aknák bejáratai mellett haladunk el, majd elérünk egy, a bányászok emlékműveként emlegetett szoborhoz, és a vele szemben álló kicsi pincéhez, melyet bányászmúzeumként rendeztek be. Tiszteletünket fejezzük ki kemény munkájuk és áldozatuk előtt, majd tovább haladva néhány perc múlva ismét elérünk túránk kiinduló pontjához.

 

 

A kesztölci túra közel 10 km hosszú, kényelmes és nyugalmat adó kirándulás
A kesztölci túra közel 10 km hosszú, kényelmes és nyugalmat adó kirándulás
Fotó: Bartha Zsófia

 

 

A kesztölci kirándulás kellemes, 9,7 km hosszú, így 3-3,5 óra alatt megtehető. A közel 12 éves Bogár kutyámnak is ideális terepet nyújtott, így kisebb testű, vagy idősebb kutyussal is járható terep. Ha egy fél napos, kényelmesen megtehető, nyugalmat adó túrához lenne kedvünk, a kesztölci Kétágú-hegyet is érdemes felvenni a listára. 


 

Forrás: Kutyabarathelyek.hu

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Veszélyes a túrázás a havas hegyekben: Lezárják a Kékestetőre vezető mellékutakat a Mátrában Veszélyes a túrázás a havas hegyekben: Lezárják a Kékestetőre vezető mellékutakat a Mátrában
A közlekedők biztonsága érdekében a hétvégére lezárják a Kékestetőre vezető mellékutakat a Mátrában - közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztálya pénteken az MTI-vel.

Kutyás barangolások - Varázslatos túra Pilisszentkeresztről Dobogókőre Kutyás barangolások - Varázslatos túra Pilisszentkeresztről Dobogókőre
Kétségtelenül beköszöntött az ősz, a hűvösebb levegővel végre megjelentek a sárga falevelek is. Az erdőnek kikelettől lombhullásig megvan a maga varázsa, a tavaszi rügyfakadás és az őszi aranyosan csillogó lombkoronák időszaka mégis kihagyhatatlan a repertoárból. Kellemes, beszélgetős túrára készülünk - és valóban, az útvonal, a színpompás erdő hatása lélekemelő.

Kutyás barangolások - Falkában a Visegrádi-hegység leghosszabb Kutyás-körén Kutyás barangolások - Falkában a Visegrádi-hegység leghosszabb Kutyás-körén
A hetek óta tartó hőséget követően végre enyhülést mutatott az időjárás előrejelzés, így kaptunk az alkalmon, hogy felfedezzük a legfrissebb Kutyás-kör útvonalát, mellyel már a bemutatásától fogva szemeztünk. Nem titok, hogy a cél többek között a terep megismerése volt egy későbbi, már éremért szóló futás alkalmára, így a leghosszabb, 14 kilométeres távot választottuk.

Kirándulás, túrázás kutyával - 4+1 érv, miért érdemes minél többször útnak indulni Kirándulás, túrázás kutyával - 4+1 érv, miért érdemes minél többször útnak indulni
Mi, kutyások, érthető okokból többet tartózkodunk a szabadban, mint nem-kutyás társaink. Legtöbbünk azonban vagy idő- vagy kedv hiányában ritkán szakad ki a megszokott sétáltató útvonalaiból. Pedig igazán megéri beiktatni egy-egy hosszabb kirándulást is!

7 mindennapos mozzanat, ami kutyásként nagyon más lesz 7 mindennapos mozzanat, ami kutyásként nagyon más lesz
De megéri, mert a kettőnk közt létrejövő szeretetteljes kapcsolat igazi ajándék. Néha azonban nem is olyan könnyű összeegyeztetni életünket, mégis haladunk a változással, hiszen fontos, hogy kedvencünk is jól érezze magát.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Irodakutya.com MOL Nyrt. AEGON Magyarország Zrt. EB OVO Közhasznú Egyesület

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Közel egymillió forintos bírságot szabott ki a Nébih egy kutyakereskedőre és beszállítójára Hírek - Címlapon
Közel egymillió forintos bírságot szabott ki a Nébih egy kutyakereskedőre és beszállítójára
Határtalan boldogság - Így örült a süket és vak kutya „nagypapájának” hosszú idő után Hírek - Címlapon
Határtalan boldogság - Így örült a süket és vak kutya „nagypapájának” hosszú idő után