A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Közel egymillió forintos bírságot szabott ki a Nébih egy kutyakereskedőre és beszállítójára

2021. március 20., 08:00


Szerző: S.Zs.


Kategória: Állatvédelem




A kutyaszaporítók és kölyökkutya-kereskedők összekapcsolt ellenőrzése során vont vizsgálat alá a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) egy Baranya megyei kutyakereskedőt, valamint a hozzá kölyköket beszállító Tolna megyei szaporítót. Mindkét érintettnél olyan súlyos hiányosságokat tárt fel a hatóság, amelyek együttesen csaknem milliós nagyságrendű bírság kiszabását indokolták.



 

Az illegális, jogsértő kölyökkutya-kereskedelem elleni hatósági fellépés részeként tartott ellenőrzést a Nébih egy Baranya megyei kutyakereskedőnél, aki főként magyar szaporítóktól beszerzett kölyköket értékesít külföldre. Az ellenőrzött fél a tevékenységhez szükséges engedélyekkel ugyan rendelkezett, viszont az azokban előírt, nyomonkövethetőséget biztosító nyilvántartást nem vezette - írja a Nébih közleménye.

 

Az adminisztrációs hiányosságok sorát tovább bővítette, hogy az érintett a kölyökkutyákat egyedi azonosító (mikrochip) és állategészségügyi dokumentáció nélkül, egyszerű adásvételi szerződéssel vásárolta meg. Ezt követően a kisállatokat a szállításig külön erre a célra szolgáló építményben helyezte el, mikrochippel és dokumentációval való ellátásuk már ebben a gyűjtőtérben történt.

 

 

A kutyakereskedő ugyan rendelkezett a tevékenységhez szükséges engedélyekkel, de az előírt, nyomon követhetőséget biztosító nyilvántartást nem vezette
A kutyakereskedő ugyan rendelkezett a tevékenységhez szükséges engedélyekkel, de az előírt, nyomon követhetőséget biztosító nyilvántartást nem vezette
A kép illusztráció.
Fotó: Unsplash - Nathaniel Bowman

 

 

A kereskedőnél feltárt információk alapján a szakemberek még aznap helyszíni ellenőrzést tartottak az egyik beszállító szaporítónál is, ahol szintén súlyos hiányosságokat tapasztaltak. Bár a Tolna megyei szaporítónál a minimális tartási feltételek kielégítőek voltak, szinte minden más tekintetben hemzsegtek a problémák: a tenyészkutyák többsége nem rendelkezett a kötelező mikrochippel, sem érvényes veszettség elleni védőoltással, a kölykök értékesítése pedig jellemzően egyedi jelölés nélkül, jogszabálysértő módon történt.

 

A Nébih mindkét esetben hatósági eljárást indított, melynek eredményeként jelentős, összesen csaknem egymillió forint bírság megfizetésére kötelezte a jogsértőket.

 

A Nébih a jövőben is folytatja a szaporítók és a kutyakereskedők összekapcsolt ellenőrzését az ország teljes területén. A szakemberek a szemlék során – a jogszabályban előírt adminisztrációs kötelezettségek teljesítésén túl – kiemelt figyelmet fordítanak a kölyökkutyák életkorának, egészségi állapotának, tartási körülményeinek megfelelőségére is.

 

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Miért nem passzol a kutyám személyisége a fajtájához? Miért nem passzol a kutyám személyisége a fajtájához?
Kutyaválasztáskor ösztönösen is a személyiségünkhöz legjobban illő négylábút szeretnénk megtalálni. Ebben segíthetnek a fajtaleírások, melyekből olyan fontos dolgokat is megtudhatunk, mint a fajta megjelenése, testmérete, mozgásigénye és jelleme. Olykor viszont meglepetést okozhat, ha kiszemeltünk nem igazán felel meg az „ideális” képnek. Mi történhetett?

A semmiből tűnt fel az árva kölyök, amikor idős kutyájuktól végső búcsút vettek A semmiből tűnt fel az árva kölyök, amikor idős kutyájuktól végső búcsút vettek
Mintha egy angyal küldte volna oda a kiskutyát, a legnehezebb pillanatban. Megható történet!

Néhány hetes kölyökkutyákat mentettek a pénzügyőrök Néhány hetes kölyökkutyákat mentettek a pénzügyőrök
Alig néhány hetes kölyökkutyákat találtak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei egy román furgonban Komárom-Esztergom vármegyében.

Miért szeret a kutyám botot rágni? És miért baj, ha meg is eszi? Miért szeret a kutyám botot rágni? És miért baj, ha meg is eszi?
Kíváncsiságuk és gyakran étvágyuk is határtalan. A legtöbb kutya előszeretettel rágcsál ágakat, kisebb gallyakat, néhányuk azonban jóízűen el is fogyasztja azokat… Mitől olyan finom a bot?

Szívmelengető videó - Aprócska kölykök lettek a sérült kacsa legjobb barátai Szívmelengető videó - Aprócska kölykök lettek a sérült kacsa legjobb barátai
Nagy szeretettel gondozgatja a kiskutyákat, és még a tollas farkincáját is csóválja, annyira örül nekik!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Ebugatta Beagle Club Online Mondial Assistance GesmbH Egyedi kutyás ajándéktárgyak

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
A fukushimai állatok őrangyala: 10 éve gondoskodik a hátrahagyottakról az önzetlen férfi Hírek - Címlapon
A fukushimai állatok őrangyala: 10 éve gondoskodik a hátrahagyottakról az önzetlen férfi
Kutyás barangolások - A kesztölci mészkőszirtek panorámája Hírek - Címlapon
Kutyás barangolások - A kesztölci mészkőszirtek panorámája