A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

A fukushimai állatok őrangyala: 10 éve gondoskodik a hátrahagyottakról az önzetlen férfi

2021. március 23., 12:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Állatvédelem




Hogyan lehetséges életben maradni egy atomkatasztófa sújtotta területen? Naoto Matsamura visszatért a veszélyzónába, és a mai napig szeretettel viseli gondját a magukra maradt kóbor állatoknak. Ők pedig meghálálják önzetlen segítségét.



2011 márciusában hatalmas földrengés rázta meg Japán partvidékét. A 9.1-es rengés még a szeizmológusokat is meglepte, az ország történetének egyik legnagyobb geológiai eseményévé nyilvánították, mely katasztrofális következményekkel járt. Az általa gerjesztett cunami áttört a fukushimai atomerőmű védelmi vonalán, visszafordíthatatlan károkat okozva. Az egyik blokk leolvadt, a sugárzás kiszabadult. A közeli Tomioka városának lakosságát evakuálták: 160 ezer embernek kellett azonnal elhagynia otthonát. Csak a legszükségesebb dolgaikat vihették magukkal; a kedvenceknek nem jutott hely…

 

A kiürült otthonok és roskadozó épületek között 10 évvel az atomkatasztrófát követően szinte virágzik az élet.  Az évforduló alkalmából dokumentumfilm készült, melyben bemutatják azt a férfit is, akit a Fukushimai Állatok Őrangyalának neveznek.

 

Naoto Matsamura odaadóan gondoskodik a gazdátlan kutyákról
Naoto Matsamura odaadóan gondoskodik a gazdátlan kutyákról
Fotó: zmescience.com

 

Naoto Matsamura ugyanis visszatért a tiltott helyre az evakuálás után. Rokonoknál húzta meg magát, de többen is féltek a sugárfertőzés miatt, ezért nem maradhatott náluk. A menekültek számára létrehozott táborok hamar megteltek, a középkorú férfinak ez egyszerűen túl sok volt. Így maga mögött hagyta a világot, és elindult Fukushimába:

 

 „Eleinte féltem, mert tudtam, hogy a sugárzás szétterjedt, és mindenhol ott van. Aztán arra gondoltam, ha túl sokáig maradok, engem is elérhet a rák vagy a leukémia. De minél több időt töltöttem el az állatok társaságában, annál inkább úgy tűnt, hogy még mindig egészségesek vagyunk, és minden rendben lesz.”mesélte egy interjúban.

 

Rengeteg házi- és haszonállat maradt magára azon a bizonyos napon, amikor az erőművet körülölelő 20 kilométeres sugarú zónát lezárták. Matsamura úr szíve majd megszakadt, amikor bejárta a területet, és egyre több elhagyott állattal találkozott. 

 

A legradiaktívabb japán férfi odaadóan viseli a macskák gondját is
A legradiaktívabb japán férfi odaadóan viseli a macskák gondját is
Fotó: zmescience.com

 

Kutyák, macskák, lovak, szarvasmarhák, sertések és szárnyasok… Mind tanácstalanul, riadtan vártak valakire, aki megmenti őket. Sokan egykori otthonaikba zárva, vagy istállókban tengették napjaikat, az éhezés és szomjúság elkezdte szedni áldozatait:

 

„Az első napokban hamar elfogyott a kutyáink élelme. Mikor végre meg tudtam etetni őket, a szomszédban lakó kutyák majd megőrültek. Átugrottam, hogy megnézzem őket, és akkor láttam, hogy otthagyták őket kikötve. A városlakók abban a reményben mentek el, hogy legfeljebb egy héten belül hazatérhetnek... Onnantól kezdve minden nap megetettem a kutyákat és a macskákat is. Alig várták a nagy eseményt: pillanatok alatt összeverődtek egy csapatba, türelmetlenül ugattak és nyávogtak, ahogy meghallották az autómat. Bármerre is jártam, mindenhonnan ugatást és állati hangokat hallottam. Mintha azt kiabálnák nekem, elfogyott a vizünk és az élelmünk. Segíts rajtunk! – emlékezett vissza Naoto.

 

A férfi házról-házra járt, kiengedte a bent rekedt kutyákat, macskákat, majd az állattartó telepek kapuit is kinyitotta. Nemcsak képletesen, hanem szó szerint is eloldozta láncaikat. Sokan vesztették életüket a robbanás és a sugárzás következtében, de az életben maradtaknak egyetlen reménye volt: Naoto, aki elhatározta, hogy vigyáz rájuk, amíg csak teheti.

 

Az atomkatasztrófa után hátrahagyott állatok egyetlen reménye a japán férfi
Az atomkatasztrófa után hátrahagyott állatok egyetlen reménye a japán férfi
Fotó: zmescience.com

 

És a mai napig ezt teszi. A hatóságok többszöri felszólítására sem hajlandó elhagyni állati barátait. Tisztában van azzal, hogy a sugárzás veszélyes, és azt is jól tudja, mekkora kockázatot jelent ez az állandó kitettség. De inkább elhessegeti a gondolatot:

 

„Azt mondták nekem, hogy 30-40 évig is eltarthat, mire megmutatkoznak a sugárbetegség jelei. Addigra nagy valószínűséggel már nem is leszek életben, szóval mit számít ez?”

 

A tudósok különböző vizsgálatokat végeztek rajta az elmúlt években, hogy kiderüljön, mennyire viseli jól a szervezete a körülményeket. Azt találták, hogy az őt érő sugárzás szintje 17-szer erősebb annál, mint egy átlagos ember esetében. Nemcsak a sugárterhelt környezet okozza, hanem az általa fogyasztott ételek és italok is, melyek szintén „sugároznak”. Az orvosok javaslatára jó ideje már tisztított vizet vesz magához, és csak a veszélyzónán kívülről származó élelmiszert fogyaszt.

 

A magányos kóbor kutyák nagyon szeretik hűséges gondozójukat
A magányos kóbor kutyák nagyon szeretik hűséges gondozójukat
Fotó: zmescience.com

 

„Amikor elmentem a vizsgálatokra, annyit mondtak utána, hogy egy igazi bajnok vagyok.” – Utalva arra, hogy sugárfertőzöttség tekintetében jelenleg ő áll a dobogón Japánban.

 

Az évek során már megszokta mindezt, a legkülönösebb dolog talán a csend, mely mindent betölt. De nincsen egyedül: kedvencei mellett a hátrahagyott állatokról is gondoskodik. Sokuk visszatért őseihez, félig vagy teljesen elvadult, de jónéhányan akadnak olyanok is, akik egyedül a férfira támaszkodhatnak. A kutyák és a macskák jobban alkalmazkodtak a kialakult helyzethez, ám a haszonállatok, különösen a szarvasmarhák, pónik és lovak ma is nagyon szelídek.

 

S hogyan tudja teljesíteni ezt az emberpróbáló feladatot? Adományokat gyűjt, hogy elláthassa az állatokat egy olyan helyen, amit a legtöbben messzire elkerülnek. Az elektromos áram és a folyóvíz hiánya megnehezíti a mindennapokat, de Naoto kitart két- és négylábú barátai mellett. Családja egykoron elutasította őt a félelem miatt, önzetlen cselekedete viszont sokkal nagyobb ajándékot hozott számára. Egy családot, melynek minden egyes tagja végtelenül hálás jelenlétéért és segítségéért.  

 


 

Matsamura mellett még egy bátor férfi döntött úgy, hogy a veszélyzónában éli le életét: Sakae Kato hegyvidéki házában él, melyen 41 macskával osztozik. Támogatók segítségével gondoskodik róluk és kóbor társaikról; mindaddig, amíg szükség van rá. 

 

 

Forrás: zmescience.com

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Miért szeretnek a kutyák a fűben hemperegni? Miért szeretnek a kutyák a fűben hemperegni?
A kutyák imádnak a szabadban szaladgálni, játszani, napozni. Ősidők óta állnak összeköttetésben a természettel, élvezik az illatait és szívesen elnyúlnak a puha fűben; gyakran meg is hemperegne benne. De miért teszik?

Lótrágya – Veszélyes lehet, ha a kutya megeszi! Lótrágya – Veszélyes lehet, ha a kutya megeszi!
A lovaknak, szarvasmarháknak és juhoknak adott féreghajtó már kis mennyiségben is komoly gondot okozhat az arra hajlamos kutyáknál, ha a trágyájukból csemegézik. Mit kell tudnunk róla, és hogyan kerülhetjük el a bajt?

10 étel, amiből jobb, ha kutyád nem eszik 10 étel, amiből jobb, ha kutyád nem eszik
"Csak egy falatkát!" Kérlelő tekintetének nem könnyű ellenállni, de ha olyan étel vagy ital van kezünk ügyében, mely számára veszélyes, igenis muszáj. Nem lehet elégszer elmondani, hogy bizony akadnak olyan finomságok, melyekből kedvencünk nem kaphat. Lássuk a legfontosabbakat!

5 tévhit a mentett kutyákkal kapcsolatban 5 tévhit a mentett kutyákkal kapcsolatban
Örökbefogadni jó! Gyakran hallhatjuk e szavakat, mégis hajlamosak lehetünk fenntartással kezelni a dolgot. Szeretnénk eloszlatni néhány tévhitet, melyek visszatarthatnak attól, hogy beengedj életedbe egy mentett kutyát.

Honnan lehet tudni egy befogadott kutyáról, hogy bántalmazták a múltban? Honnan lehet tudni egy befogadott kutyáról, hogy bántalmazták a múltban?
Egy mentett, befogadott kutya történetét gyakran homály fedi. Ha vannak is információk az előéletéről, nem könnyű összerakni a pontos képet, hiszen a kutya máshol, másokkal élt. Kérdéses, mennyit és milyen minőségben foglalkoztak vele, szerették-e vagy csak megtűrték, esetleg bántották is.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Irodakutya.com Mondial Assistance GesmbH Beagle Club Online Praktiker

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Élő állat húsvéti ajándéknak? Rossz ötlet! Hírek - Címlapon
Élő állat húsvéti ajándéknak? Rossz ötlet!
Közel egymillió forintos bírságot szabott ki a Nébih egy kutyakereskedőre és beszállítójára Hírek - Címlapon
Közel egymillió forintos bírságot szabott ki a Nébih egy kutyakereskedőre és beszállítójára