A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu
Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Kutyás barangolások – Cuha-szurdok

Betyárok nyomában


2021. augusztus 14., 08:00


Szerző: Dala Orsolya


Kategória: Utazás
Közeli helyeken, dombokon, hegyeken, kibelezett kőbányák üregében … Változatos a terep a Cuha-szurdokban, kicsik és nagyok, két- és négylábúak is szórakoztatónak fogják találni a kirándulást. 

 

Javában tombolt a nyár, amikor felkerestük a Cuha-szurdokot. Korábban már jártam itt, emlékezetesek voltak a gázlók és egyik túratársunk patakba csúszása. Ezzel szemben most meglepően jól járhatónak bizonyult az út, a patak több helyen ki volt száradva. Nem kellett bánkódnunk miatta, mert akadt bőven szép látnivaló. Az első a Kőpince-barlang névre hallgatott. Történetek szólnak róla, hogy a híres bakonyi betyár búvóhelye volt. Többek között ez is. A Bakonyban több barlang is viseli a híres betyár nevét. Ezt a barlangot még Savanyó Jóska-barlangként is ismerik. Savanyó József apja számadó juhász volt, mellette kezdett pásztorkodni és később lépett a bűn útjára. Ezek a barlangok régen más képet mutattak, sokkal sűrűbb volt körülöttük a növényzet, nem karbantartott turistautak vezettek hozzájuk, mint napjainkban.

 

 

Betyárok nyomában
Betyárok nyomában
Fotó: Dala Orsolya

 

 

A háttérben, távolabb a Kőpince-forrás
A háttérben, távolabb a Kőpince-forrás
Fotó: Dala Orsolya

 

 

Tovább követtük a piros jelzést. A patak - illetve a pocsolyákkal tarkított sziklás patakmeder - mentén haladtunk. Több alkalommal keresztezi a patak a túrautat, de szárazság miatt ebből ezúttal nem sokat tapasztaltunk. Összeszűkült a völgy és a mellettünk lévő sziklafalban láthattunk kisebb barlangot, ahol Tövis bemutatta az Oroszlánkirály egyik jelenetét. :) Kis híján a lezuhanósat is, de időben felmérte, hogy nem célszerű leugrani. Vakmerőbb kutyák éberebb gazdit igényelnek itt, különben gyors véget érhet a túra!

 

 

Tövis meglehetősen otthonosan érezte magát a zsiványok barlangjában … gyanús
Tövis meglehetősen otthonosan érezte magát a zsiványok barlangjában … gyanús
Fotó: Dala Orsolya

 

 

A Trónszirt ura
A Trónszirt ura
Fotó: Szénási Szabolcs

 


Folytattuk az utat és a kolosszális vasúti viadukt alatt sétáltunk át. A fiúk megnézték fentről is, mi Tövissel lent megvártuk őket, habár kiskutyám szívesen követte volna őket. Fent az alagút vonzza a tekintetet és a kamera lencséjét, de nem árt észben tartani, hogy hiába vagyunk erdőben, tényleg jár itt vonat.

 

 

Vasúti viadukt alatt
Vasúti viadukt alatt
Fotó: Jakab Csaba

 

 

Az egyik gázló. Máskor itt sokkal nagyobb a víz
Az egyik gázló. Máskor itt sokkal nagyobb a víz
Fotó: Dala Orsolya

 

 

A vasútvonal hosszú, mohával fedett védőfala tette színesebbé a további útvonalat. A Cuha-patak szelíden csordogált a tövében, de látszott, hogy máskor sokkal robusztusabb formáját mutatja itt. Végre elértünk egy gázlóhoz, ahol víz is volt. Lelkesen újságoltam a többieknek, hogy “Na! Ilyen szokott lenni!”. Tövis számára minden ilyen túra felér egy wellness-szel. Krokodilként terült el a sekély vízben, amíg megörökítettük az átkelőt és a patakot.

 

 

A viadukton
A viadukton
Fotó: Szénási Szabolcs

 

 

Nagyobb pihenőhely a méretes sziklák árnyékában
Nagyobb pihenőhely a méretes sziklák árnyékában
Fotó: Szénási Szabolcs

 

 

Elértünk egy útkereszteződéshez, ahonnan kezdve a sárga háromszöget követtük. Ez az erdőben vezetett minket és itt már nem találkoztunk más túrázókkal. Előttünk nem messze átfutott egy őz az ösvényen, ami megerősítette a gyanút, hogy a többiek nem ezt a jelzést követték. Volt azért ebben valami pihentető is, amíg az emelkedőhöz nem értünk. Igazán jól edzette a vádlinkat.

 

A túra első felében több helyen láthatunk pihenőhelyeket. Mi a második felében terveztünk leülni és uzsonnázni. Persze ott már nem volt. Nagy reményekkel közeledtünk egy növényzetből épp csak kilátszó fa építmény felé. Közelebb érve derült ki, hogy egész más közönséget vonzó pihenőhely volt: egy vadetető.

 

 

Átkelés a patakon, kőről kőre lépve, mint a mesében
Átkelés a patakon, kőről kőre lépve, mint a mesében
Fotó: Szénási Szabolcs

 

 

2016 május, átkelés a patakon, itt még Szikra mudimmal
2016 május, átkelés a patakon, itt még Szikra mudimmal
Fotó: Dala Orsolya

 


A sárga háromszögről váltottunk újra a pirosra, de mellé már becsatlakozott a zöld jelzés is. Innentől a zöld jelzést követtük, vadregényes utakon vitt minket a parkoló felé. Csaláncsípés nélkül csak a párom úszta meg, aki egyedüliként jött hosszú nadrágban - és Tövis.

 

Annak ellenére, hogy az időjárás előrejelzésben zivatarokkal ijesztgettek minket, kellemes idő volt és rengeteg ember csábult ki családostul a természetbe. Tövis nyomába időnként gyerekek szegődtek lelkesen. Érdemes erre számítani, hogy bármilyen zord időt is jósolnak, lesznek bátor jelentkezők a kirándulásra és sokat kell majd várni, mire a kép széléről is kisétálnak a további kirándulók.

 

 

Tövis, a krokodil. Élvezte a hűs patak vizét!
Tövis, a krokodil. Élvezte a hűs patak vizét!
Fotó: Dala Orsolya

 

 

A sárga háromszöges út szebbik része
A sárga háromszöges út szebbik része
Fotó: Dala Orsolya

 

 

A vinye.hu büfé mellett parkoltunk, mint sokan mások. Bőven volt hely annak ellenére, hogy már délelőtt szép számmal voltak autók. Láthatóan többféle programmal igyekeztek kedveskedni a gyerekekkel érkező családoknak. Több fán láttunk egy “Hol vagy, Kajla?” feliratú rajzot egy vizslakölyökről. Már-már kezdett körvonalazódni előttem a szomorú történet egy kisgyerekről, aki az erdőben vesztette el a kiskutyáját és így tudta feldolgozni, hogy az elvesztés helyére akasztotta a róla készült rajzot … Később újabb ábrába botlottunk egy másik fatörzsön. Hazaérve rákerestünk, hogy mi ez és megvilágosodtunk. Nagyon aranyos, animációs kedvcsináló videók vannak Magyarország több kirándulóhelyéhez. A gyerekek pecsétet gyűjthetnek a Kajlás kiskönyvükbe és utazási kedvezményekre is jogosultak általa. Akit érint, annak érdemes utánaolvasnia!

 

 

Forrást is találni az útvonalon
Forrást is találni az útvonalon
Fotó: Dala Orsolya

 

 

Összegezve a tapasztalatokat, bármelyik évszakban megéri felkeresni a Cuha-szurdokot. Aki száraz lábbal megúszná, annak inkább a nyári, száraz hónapok ajánlottak. A bevállalósabbak csapadékosabb időszakban egész más arcát láthatják a Cuha-pataknak.

 

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Négykutyás kirándulós hétvége, egy igazán kutyabarát szálláshellyel Négykutyás kirándulós hétvége, egy igazán kutyabarát szálláshellyel
Két Labradorunkkal már rutinosan szervezzük utazásainkat, szabadidőnkben sokat kirándulunk itthon és külföldön egyaránt. Az elmúlt években a külföldi pozitív tapasztalatok mellett szerencsére itthon is egyre nő azon szálláshelyek, vendéglátók száma, akik szeretettel fogadnak minket két nagyobb testű kutyával is, így szívesen fedezzük fel hétvégi háromnapos programként hazánk csodaszép tájait.

Leesett az első hó - óvatosan a túrán a Bánkúton! Leesett az első hó - óvatosan a túrán a Bánkúton!
Korán érkezett idén az első hó: a Bükkben és a Mátrában éjszaka az eső havazásba váltott. Bánkúton már 30 centis a hó, amit a még lombos fák nehezen bírnak el.

Ebzárlat 2021 őszén – ezek a települések érintettek Ebzárlat 2021 őszén – ezek a települések érintettek
2021 őszén is ebzárlatra kell számítani a rókák veszettség elleni vakcinázása miatt. Az őszi ebzárlat október 2. és 24. között lesz érvényben hét megyében.

Őszi túrázás kutyával - erre figyelj! Őszi túrázás kutyával - erre figyelj!
Talán a legjobb időszak egy hosszabb séta vagy túra számára a kora ősz. Nincs már hőség, és ha szerencsénk van, kellemes napsütés kíséri utunkat. Nem érdemes otthon maradni, vár a természet!

Hogyan találnak haza a kutyák? Hogyan találnak haza a kutyák?
Rengeteg megható történetet hallhattunk, olvashattunk elveszett kutyákról, akik dacolva távolsággal, időjárással, megtalálták a hazavezető utat. De hogyan képesek erre? Tényleg olyan jó az irányérzékük, mint nekünk? Vagy egy belső iránytű vezeti őket?

Kutyás barangolások - Tiszadobon nyaraltunk a kutyánkkal Kutyás barangolások - Tiszadobon nyaraltunk a kutyánkkal
Kirándulóhelyekben bővelkedő nyaralás volt Tiszadobon!

Kutyás barangolások - Tiszafüred és a környező térség csodái kutyás szemmel Kutyás barangolások - Tiszafüred és a környező térség csodái kutyás szemmel
Tiszafüredről a legtöbb kutyásnak a térség egyedülálló kutyastrandja jut eszébe, azonban a Tisza-tó, valamint a Hortobágyi Nemzeti Park területe kutyával is látogatható látnivalókat tartogat, nem csak a nyári időszakra. A természet szerelmeseinek mindenképp megér egy hosszabb nyaralást ez a kevésbé felkapott, mégis elragadó vidék.

Szemféreg fertőzés kutyáknál - Hazánkban is terjed a betegség Szemféreg fertőzés kutyáknál - Hazánkban is terjed a betegség
Az emésztőrendszer, máj, szív és tüdő mellett sajnos a kutya szemét is érintheti parazitás betegség. Bármennyire is visszataszítóan hangzik, tudnunk kell róla. Mi okozza, milyen tünetekkel jár és hogyan segíthetünk kedvencünknek szemférgesség esetén?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Mondial Assistance GesmbH Praktiker Irodakutya.com Hírstart

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest Google+ YouTube
Akiket a járvány sem szakíthatott szét: Végre újra találkozót tarthat az ország egyik legnagyobb kutyás közössége Hírek - Címlapon
Akiket a járvány sem szakíthatott szét: Végre újra találkozót tarthat az ország egyik legnagyobb kutyás közössége
Rengeteg a szopornyicás róka - létfontosságú kutyáink beoltatása! Hírek - Címlapon
Rengeteg a szopornyicás róka - létfontosságú kutyáink beoltatása!