A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Hírek archívum
Hírek - Könnyű

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Kutyás sportok- A flyball

2015. június 05., 13:00


Szerző: B.Zsófi


Kategória: Könnyű
Ha a kutya imád labdázni, hiperaktív, és ugrálós, akkor a flyball az ő sportja. Egyébként kivétel nélkül minden kutyával kipróbálható és űzhető ez a sport. Nem hátrány, ha hozza is a labdát, és egy minimális engedelmességgel rendelkezik. De ezek mind tanulhatóak.Hétvégén a Dog Chow kutyás majálison jártunk, ahol több kutyás sporttal is megismerkedhettünk. A következő hetekben mind a dogdiving, mind a kutyás frisbee és az agility bemutatásra kerül. Ezen a héten a flyballal ismerkedhetnek az olvasók. 

 

A kutyás sportok javítják a kutya-gazda kapcsolatot, növelik az engedelmességet és figyelmet, valamint hozzájárulnak a kutya fizikai és szellemi egészségének fenntartásához. Manapság rengeteg változatuk ismert, így mindenki megtalálhatja a hozzá és kedvencéhez legjobban illőt. A flyball egyik lehet közülük.

 

Futás a labdáért!
Futás a labdáért!
Fotó: Sós Edit (Winddogs)

 

Az egyre népszerűsödő flyball egy kutyás csapatsport, váltóverseny. Egy csapatban legalább négy, de maximum hat kutya vehet részt. A pályán verseny közben négy eb lehet. A játék lényege, hogy a kutyának négy ugróakadály teljesítése után meg kell szereznie egy teniszlabdát a gépből, majd az akadályok ismételt teljesítésével visszajuttatni a startpontra. Ekkor indulhat a következő csapattárs. Ha az eb hibázik, újra kell futnia a kört. A futam akkor zárul, ha a negyedik kutya is hibátlanul átlépte a startvonalat.

 

A sporthoz elengedhetetlen a motiváció. Mind a csapattársak, mind a gazdik igyekeznek felpörgetni a kutyust, hogy minél gyorsabban szaladjon a labdáért, és érkezzen a célba. Itt egy másik játékkal jutalmazzák ügyességéért. A hangulat és a kutyák motiválása miatt nem éppen sorolható a csöndes sportok közé.

 

A labda megszerzése, és fordulás a gépen
A labda megszerzése, és fordulás a gépen
Forrás: Skyball Flyball Team

 

A verseny menete: Általában kiesős rendszerben zajlik. Egyszerre két csapat fut egymás mellett válaszfallal, vagy hálóval elválasztva. Amelyiknek a negyedik kutyája először ér célba az a győztes. Ha valaki a stratjel megkapása előtt indul, vagy azelőtt ereszti el kutyáját, hogy a másik átlépte volna a kezdővonalat, akkor a rajtot megismétlik. Ha ezt másodszor is megesik, akkor az adott ebnek újra kell futnia. Ebből a kutyák persze semmit nem érzékelnek, ők csak élvezik, hogy újra mehetnek.

Vannak, akik rendszeresen kikerülik a fél akadálysort, mások pedig gyakran elejtik a labdát. Ez mind korrigálható, de sosem szabad leszidni, vagy büntetni a kutyát, hiszen ez csak játék.

 

Rupert a szorgos versenyző
Rupert a szorgos versenyző
Forrás: Skyball Flyball Team

 

Ha bárki kedvet kapott a sport kipróbálásához, a FalkaCity kutyaiskola csapata rendelkezésére áll.

 

A hivatalos versenyszabályzat itt megtekinthető.


Indexkép forrás: http://meekersheepdog.com/

Témába vág

10 tipp kutyád egészségének megőrzéséhez 10 tipp kutyád egészségének megőrzéséhez
Test-lélek-szellem. Ha ezek egyensúlyban vannak, kiegyensúlyozott és harmonikus életet élhetünk. Kutyáinkra is érvényes ez, néhány egyszerű ötlettel pedig mi magunk is hozzájárulhatunk jólétükhöz.

Kutyával futnál? Ez a 16 fajta hosszú távon is remek futópartner lehet Kutyával futnál? Ez a 16 fajta hosszú távon is remek futópartner lehet
Ha a futás a lételemed, és a rendszeres kocogás mellett szívesen teljesítenél hosszabb távokat - vagy már tapasztalatod is van e téren -, az alábbi fajták ideálisak lehetnek számodra. Találd meg négylábú futótársad!

Sportesemény híján kutyák szaladgálását közvetítette egy amerikai kommentátor Sportesemény híján kutyák szaladgálását közvetítette egy amerikai kommentátor
A kényszer-szabin lévő szemfüles kommentátorok akkor is találnak maguknak munkát, elfoglaltságot, ha a járvány miatt nemigen akad sportesemény, amit közvetíthetnének…

Feszegesd a határaidat a Dogs Cross kutyás terep akadályfutó versenyen! Feszegesd a határaidat a Dogs Cross kutyás terep akadályfutó versenyen!
Sár, homok, víz, izgalmas akadályok - idén is megrendezésre kerül a Dogs Cross kutyás terep akadályfutó verseny! A tavalyi nagy sikerre való tekintettel ráadásul kibővített létszámhatárral várja a kutyás nevezőket a verseny.

Európa legjobb szánhúzó kutyái érkeznek Magyarországra Európa legjobb szánhúzó kutyái érkeznek Magyarországra
A szánhúzó kutyák legjobbjai érkeznek hazánkba, hogy összemérjék tudásukat a különböző kutyás sportokban a FISTC Európa - bajnokságon. A látványos és izgalmas versenyre minden érdeklődőt várnak, a belépés ingyenes!

Magyar sikerekkel zárult a Dog Puller Világbajnokság Magyar sikerekkel zárult a Dog Puller Világbajnokság
Magyar győzelmeket is ünnepelhettünk a vasárnap Sopronban megrendezett Dog Puller Világbajnokságon. A mezőny erős volt, izgalmas versenynek lehettek tanúi a látogatók.

Világbajnoki címért versenyeznek Sopronban a kutyák és gazdáik a hétvégén Világbajnoki címért versenyeznek Sopronban a kutyák és gazdáik a hétvégén
Bajnokokat avatnak vasárnap Sopronban: a hétvégén kerül sor a 2019-es Dog Puller Világbajnokságra. Magyar kutya-gazda versenyzőknek is szurkolhatunk a VB-n!

A legkedveltebb kutyás vízi sportok A legkedveltebb kutyás vízi sportok
Nincs ok a csüggedésre a nagy melegben sem, ha a kutyás sportokról van szó. Összegyűjtöttünk néhány igen kedvelt, és itthon is űzhető vizes tevékenységet, melyek kisegíthetnek a meleg helyzetekben is, a kellő elővigyázatossággal persze.

Magyarországon kerül megrendezésre az idei éveben a Dog Puller Világbajnokság. Magyarországon kerül megrendezésre az idei éveben a Dog Puller Világbajnokság.
Hazánkban kerül megrendezésre a fiatal, ám egyre népszerűbb kutyás sport világbajnoksága. A 2. Dog Puller Világbajnokság ősz elején, Sopronban kerül megrendezésre.

Egy bichon frise-ért rajong az internet, pedig ő volt a sereghajtó a Westminster Dog Show agility versenyén Egy bichon frise-ért rajong az internet, pedig ő volt a sereghajtó a Westminster Dog Show agility versenyén
Winky, a kis fehér kutya nem esett kétségbe a nagy tömegtől, vagy a versenydrukktól. Haláli nyugalommal, kényelmesen végigkocogott az agility pályán.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Ebugatta AEGON Magyarország Zrt. Beagle Club Online AIRMAX Cargo Budapest Zrt.


Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek FaceBook Instagram Pinterest Google+ YouTube
A biciklidérc leküzdése Hírek - Címlapon
A biciklidérc leküzdése
6 tipp a megfelelő fürdetéshez Hírek - Címlapon
6 tipp a megfelelő fürdetéshez