A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Kutyás sportok- A flyball

2015. június 05., 13:00


Szerző: B.Zsófi


Kategória: Könnyű
Ha a kutya imád labdázni, hiperaktív, és ugrálós, akkor a flyball az ő sportja. Egyébként kivétel nélkül minden kutyával kipróbálható és űzhető ez a sport. Nem hátrány, ha hozza is a labdát, és egy minimális engedelmességgel rendelkezik. De ezek mind tanulhatóak.Hétvégén a Dog Chow kutyás majálison jártunk, ahol több kutyás sporttal is megismerkedhettünk. A következő hetekben mind a dogdiving, mind a kutyás frisbee és az agility bemutatásra kerül. Ezen a héten a flyballal ismerkedhetnek az olvasók. 

 

A kutyás sportok javítják a kutya-gazda kapcsolatot, növelik az engedelmességet és figyelmet, valamint hozzájárulnak a kutya fizikai és szellemi egészségének fenntartásához. Manapság rengeteg változatuk ismert, így mindenki megtalálhatja a hozzá és kedvencéhez legjobban illőt. A flyball egyik lehet közülük.

 

Futás a labdáért!
Futás a labdáért!
Fotó: Sós Edit (Winddogs)

 

Az egyre népszerűsödő flyball egy kutyás csapatsport, váltóverseny. Egy csapatban legalább négy, de maximum hat kutya vehet részt. A pályán verseny közben négy eb lehet. A játék lényege, hogy a kutyának négy ugróakadály teljesítése után meg kell szereznie egy teniszlabdát a gépből, majd az akadályok ismételt teljesítésével visszajuttatni a startpontra. Ekkor indulhat a következő csapattárs. Ha az eb hibázik, újra kell futnia a kört. A futam akkor zárul, ha a negyedik kutya is hibátlanul átlépte a startvonalat.

 

A sporthoz elengedhetetlen a motiváció. Mind a csapattársak, mind a gazdik igyekeznek felpörgetni a kutyust, hogy minél gyorsabban szaladjon a labdáért, és érkezzen a célba. Itt egy másik játékkal jutalmazzák ügyességéért. A hangulat és a kutyák motiválása miatt nem éppen sorolható a csöndes sportok közé.

 

A labda megszerzése, és fordulás a gépen
A labda megszerzése, és fordulás a gépen
Forrás: Skyball Flyball Team

 

A verseny menete: Általában kiesős rendszerben zajlik. Egyszerre két csapat fut egymás mellett válaszfallal, vagy hálóval elválasztva. Amelyiknek a negyedik kutyája először ér célba az a győztes. Ha valaki a stratjel megkapása előtt indul, vagy azelőtt ereszti el kutyáját, hogy a másik átlépte volna a kezdővonalat, akkor a rajtot megismétlik. Ha ezt másodszor is megesik, akkor az adott ebnek újra kell futnia. Ebből a kutyák persze semmit nem érzékelnek, ők csak élvezik, hogy újra mehetnek.

Vannak, akik rendszeresen kikerülik a fél akadálysort, mások pedig gyakran elejtik a labdát. Ez mind korrigálható, de sosem szabad leszidni, vagy büntetni a kutyát, hiszen ez csak játék.

 

Rupert a szorgos versenyző
Rupert a szorgos versenyző
Forrás: Skyball Flyball Team

 

Ha bárki kedvet kapott a sport kipróbálásához, a FalkaCity kutyaiskola csapata rendelkezésére áll.

 

A hivatalos versenyszabályzat itt megtekinthető.


Indexkép forrás: http://meekersheepdog.com/

Témába vág

Különleges barátság szövődött Mark Wahlberg és egy kóbor kutya között az Artúr, a király forgatásán Különleges barátság szövődött Mark Wahlberg és egy kóbor kutya között az Artúr, a király forgatásán
A négylábú főszereplő első pillantásra belopta magát a színész szívébe.

Fantasztikusan szerepeltek a magyar párosok az FCI Obedience Világbajnokságon Fantasztikusan szerepeltek a magyar párosok az FCI Obedience Világbajnokságon
Szép magyar eredmények születtek a június végén Spanyolországban megrendezett FCI Obedience Világbajnokságon.

Magyar dobogós helyezések a Belga Juhászkutya Világbajnokságon! Magyar dobogós helyezések a Belga Juhászkutya Világbajnokságon!
Újabb fantasztikus magyar kutyás sporteredmények: dobogós helyeken végeztek magyar párosaink a Belga Juhászkutya Világbajnokságon!

A kutyák is átélhetik a runner's high érzését futás után A kutyák is átélhetik a runner's high érzését futás után
Ha szeretsz futni, és megtapasztaltad már azt az euforikus boldogságot, ami egy-egy kiadósabb edzés után elöntheti az embert, talán nem ér váratlanul, ha azt állítjuk, hogy négylábú barátainknál sem ritka a jelenség. Mi okozza és mire kell figyelni, ha kedvencünkkel együtt futnánk?

Amerika kedvence lett a mexikói bűnözők által megkínzott kutya Amerika kedvence lett a mexikói bűnözők által megkínzott kutya
A bűnözők kegyetlenül megkínozták, amikor rajta gyakorolták az emberrablás áldozatain elkövetni tervezett csonkítást, majd magára hagyták meghalni. Végül a Milagros Caninos menhelyen talált menedékre az eb. Új mancs-protézisein pedig végre boldogan szaladgálhat és élheti a kutyák álmát.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

AEGON Magyarország Zrt. Brimo partysátor AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 Praktiker

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
A biciklidérc leküzdése Hírek - Címlapon
A biciklidérc leküzdése
6 tipp a megfelelő fürdetéshez Hírek - Címlapon
6 tipp a megfelelő fürdetéshez