A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Kutyás sportok- A flyball

2015. június 05., 13:00


Szerző: B.Zsófi


Kategória: Könnyű




Ha a kutya imád labdázni, hiperaktív, és ugrálós, akkor a flyball az ő sportja. Egyébként kivétel nélkül minden kutyával kipróbálható és űzhető ez a sport. Nem hátrány, ha hozza is a labdát, és egy minimális engedelmességgel rendelkezik. De ezek mind tanulhatóak.



Hétvégén a Dog Chow kutyás majálison jártunk, ahol több kutyás sporttal is megismerkedhettünk. A következő hetekben mind a dogdiving, mind a kutyás frisbee és az agility bemutatásra kerül. Ezen a héten a flyballal ismerkedhetnek az olvasók. 

 

A kutyás sportok javítják a kutya-gazda kapcsolatot, növelik az engedelmességet és figyelmet, valamint hozzájárulnak a kutya fizikai és szellemi egészségének fenntartásához. Manapság rengeteg változatuk ismert, így mindenki megtalálhatja a hozzá és kedvencéhez legjobban illőt. A flyball egyik lehet közülük.

 

Futás a labdáért!
Futás a labdáért!
Fotó: Sós Edit (Winddogs)

 

Az egyre népszerűsödő flyball egy kutyás csapatsport, váltóverseny. Egy csapatban legalább négy, de maximum hat kutya vehet részt. A pályán verseny közben négy eb lehet. A játék lényege, hogy a kutyának négy ugróakadály teljesítése után meg kell szereznie egy teniszlabdát a gépből, majd az akadályok ismételt teljesítésével visszajuttatni a startpontra. Ekkor indulhat a következő csapattárs. Ha az eb hibázik, újra kell futnia a kört. A futam akkor zárul, ha a negyedik kutya is hibátlanul átlépte a startvonalat.

 

A sporthoz elengedhetetlen a motiváció. Mind a csapattársak, mind a gazdik igyekeznek felpörgetni a kutyust, hogy minél gyorsabban szaladjon a labdáért, és érkezzen a célba. Itt egy másik játékkal jutalmazzák ügyességéért. A hangulat és a kutyák motiválása miatt nem éppen sorolható a csöndes sportok közé.

 

A labda megszerzése, és fordulás a gépen
A labda megszerzése, és fordulás a gépen
Forrás: Skyball Flyball Team

 

A verseny menete: Általában kiesős rendszerben zajlik. Egyszerre két csapat fut egymás mellett válaszfallal, vagy hálóval elválasztva. Amelyiknek a negyedik kutyája először ér célba az a győztes. Ha valaki a stratjel megkapása előtt indul, vagy azelőtt ereszti el kutyáját, hogy a másik átlépte volna a kezdővonalat, akkor a rajtot megismétlik. Ha ezt másodszor is megesik, akkor az adott ebnek újra kell futnia. Ebből a kutyák persze semmit nem érzékelnek, ők csak élvezik, hogy újra mehetnek.

Vannak, akik rendszeresen kikerülik a fél akadálysort, mások pedig gyakran elejtik a labdát. Ez mind korrigálható, de sosem szabad leszidni, vagy büntetni a kutyát, hiszen ez csak játék.

 

Rupert a szorgos versenyző
Rupert a szorgos versenyző
Forrás: Skyball Flyball Team

 

Ha bárki kedvet kapott a sport kipróbálásához, a FalkaCity kutyaiskola csapata rendelkezésére áll.

 

A hivatalos versenyszabályzat itt megtekinthető.


Indexkép forrás: http://meekersheepdog.com/

Témába vág

Mindenki odavan a szörföző kiskutyáért Mindenki odavan a szörföző kiskutyáért
A négyéves Jack Russell Terrier nap, mint nap elkápráztatja rajongóit bravúrjaival.

10 tipp kutyád egészségének megőrzéséhez 10 tipp kutyád egészségének megőrzéséhez
Test-lélek-szellem. Ha ezek egyensúlyban vannak, kiegyensúlyozott és harmonikus életet élhetünk. Kutyáinkra is érvényes ez, néhány egyszerű ötlettel pedig mi magunk is hozzájárulhatunk jólétükhöz.

Különleges barátság szövődött Mark Wahlberg és egy kóbor kutya között az Artúr, a király forgatásán Különleges barátság szövődött Mark Wahlberg és egy kóbor kutya között az Artúr, a király forgatásán
A négylábú főszereplő első pillantásra belopta magát a színész szívébe.

Fantasztikusan szerepeltek a magyar párosok az FCI Obedience Világbajnokságon Fantasztikusan szerepeltek a magyar párosok az FCI Obedience Világbajnokságon
Szép magyar eredmények születtek a június végén Spanyolországban megrendezett FCI Obedience Világbajnokságon.

Magyar dobogós helyezések a Belga Juhászkutya Világbajnokságon! Magyar dobogós helyezések a Belga Juhászkutya Világbajnokságon!
Újabb fantasztikus magyar kutyás sporteredmények: dobogós helyeken végeztek magyar párosaink a Belga Juhászkutya Világbajnokságon!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Praktiker AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 Rehabportál Hírstart

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
A biciklidérc leküzdése Hírek - Címlapon
A biciklidérc leküzdése
6 tipp a megfelelő fürdetéshez Hírek - Címlapon
6 tipp a megfelelő fürdetéshez