A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Kutyás tévhitek – De mi az igazság?

Állítások, és cáfolataik


2018. január 16., 06:00


Szerző: B.Zsófi


Kategória: Könnyű
A legtöbb nyelven léteznek olyan kifejezések a kutyák viselkedésére, melyek már-már metaforaként festenek. A legnépszerűbb ezek közül talán az „Amelyik kutya ugat, az nem harap”, mely valójában azt jelenti, hogy „folyton beszél, de nem történik semmi”.Józanésszel belegondolva is fel tudunk sorolni olyan dolgokat, melyeket az ember talált ki a kutyákról, de nem igazak. A legtöbben nem is sejtik például, hogy az ebek életkorát nem héttel kell felszorozni ahhoz, hogy megkapjuk azt emberi években. Az átszámítás ennél sokkal összetettebb.

Most felsoroljuk a legáltalánosabb hiedelmeket, melyeket jobb, ha el is felejt mindenki!

 

1. Néhány kutyafajta sokkal agresszívabb, mint a többi

 

A nagyobb fajták sokkal veszélyesebbek, ha agresszivitás tapasztalható náluk, de a legkisebb négylábú is képes felvenni ezt a viselkedésformát mind emberek, mind kutyák irányába. Nem a fajták tehetnek erről. Minden kutya az emberek kezében van, kezelni csak a gazda tudja, a negatív viselkedést is otthonról hozza.

 

 

2. A kutyám egész nap a kertben szaladgál, nem kell sétáltatni

 

A séta fontossága többek között abban rejlik, hogy imitálja egy falka együttműködését, közös munkáját azzal, hogy kimozdítja az ebet a saját territóriumából, a séta végén pedig vacsorát kap. Amikor a kutya a kertben szaladgál, energiát éget ugyan, de ez nem igényel minimális figyelmet sem. Az eredmény a levezetett energia mellett is agresszió, vagy feszélyezettség lehet, hiszen nem beszélhetünk szellemi fáradtságról.

 

 

3. Az öreg kutyák nem taníthatóak új trükkökre

 

Badarság! Az emberek legtöbbször önmagukhoz, az öregedő, és kissé szenilisedő, nehezen tanuló idősödő generációhoz hasonlítják a négylábúakat. De a kutyák nem ilyenek! Egy kutya idős korában is kész, hogy új trükköket tanuljon, sőt ez segíthet frissen tartani az elméjét. Egy olyan ebbel van csak nehezebb dolgunk, akivel korábban nem foglalkoztak, nem kellett gondolkodnia azon, hogy ugyan mit várhat el a gazdi?!

 

 

4. A farokcsóválás boldog kutyát jelent

 

Egy csóváló farok ugyanúgy jelenthet barátságot és örömöt (jobbra), mint figyelmeztetést egy nem kívánt szituáció elkerülésére (balra). A kutyák látják a különbséget. A farok állása is fontos tényező. Ha lent van, az eb bizonytalan és alázatos, ha merőleges a testre, akkor nyugodt, és boldog, abban az esetben pedig, ha az égben áll figyelmeztet, hogy távozz az útjából.

 

Egyértelműen elégedettek
Egyértelműen elégedettek
Forrás: fernleekennels.com

 

5. A kutyám megőrül, amikor hazaérek, mert szeret engem

 

Ez a fajta izgatottság nem egyenlő a boldogsággal. A körbe-körbe rohangálással a felgyülemlett energiát igyekszik levezetni, amire a gazdi hazaérkezésekor talál alkalmat. Az ugrálás, rohanás, és vonyítás mind az eb önmagának lenyugtatására szolgál. Erre a viselkedésre sose dicsérjünk rá, ne örüljünk a négylábúnak, mert hosszú távon szeparációs szorongás kialakulásához vezethet.

 

 

6. A kutyám utálja a szomszéd kutyát

 

Ha ugatják egymást a kerítésen keresztül, az egyszerű territoriális viselkedés, semmi személyességet nem hordoz. Az izgatottság, és ugatás egyébként azt is jelentheti, hogy találkozni szeretnének, csak nem kaptak rá még lehetőséget. Ebben az esetben fontos, hogy jól ismerjük kutyánk testbeszédét, és csak akkor engedjük össze a két ebet, ha felül tudunk kerekedni az esetleges harcokon. A legjobb, ha az első találkozást egy séta kereteiben ejtjük meg, ekkor nem okozhat gondot a saját terület őrzése.

 

 

7. Az én kutyám szociális, nem morog a vendégekre, csak elbújik az asztal alá

 

Az antiszociális kifejezés nem egyenlő az agresszív, vagy védekező kifejezésekkel. A fent említett viselkedés is a szocializáció hiányára vall. Ebben az esetben várjuk el a vendégektől, hogy ne teremtsenek semmilyen kapcsolatot az ebbel, várják meg, míg ő kezdeményez.

 

 

8. A szukáknak muszáj szülniük egyszer

 

A legnagyobb elkövethető tévedés! Szaporítás nélkül, már akár az első tüzelés előtt ivartalanítható egy lány kutya. Az állatorvos ebben pontos eligazítást tud nyújtani. De egy biztos: az időben ivartalanított szukáknál a legkisebb az emlő-, és méhdaganatok kialakulásának valószínűsége.

 

Nincs szükség a szaporításra. Így is sok a kóbor kutya...
Nincs szükség a szaporításra. Így is sok a kóbor kutya...
Forrás: pinterest.com

 

9. A legjobb mód a hűtésre, ha leöntjük az eb fejét egy kis hideg vízzel

 

Ez egyenes út a túlhevüléshez. A kutyák a mellkasukon, és a hasukon képesek leginkább hűteni magukat, így inkább ezeket nedvesítsük be. A nedves szőr szigetelő hatású, a kutya bőre közelében igyekszik tartani a meleget. Így a legjobb lehetőség a hűtésre a szőrmentes, vagy ritkás területeken nyílik.

 

 

10. A szeparációs szorongása kezelhetetlen, ilyen a természete

 

Néhány kutya különösen ideges lesz, ha a falkája nincs a környezetében. Ezt nagyban meghatározza a gazda viselkedése érkezéskor és induláskor. Sosem szabad izgatott, energiával teli állapotban otthon hagyni a négylábút. Egy kiadós reggeli séta ebben segítség lehet. Érdemes megtanítani a „Helyedre” vezényszót is. Mielőtt elmegyünk otthonról irányítsuk be a kis kosarába, így felkészül a távozásunkra.

 

 

11. A kutyám képtelen szépen sétálni

 

A probléma a póráz humán oldalán lelhető fel. Számos jobbnál-jobb módszer létezik a pórázon sétálás tanítására. Megismertethetjük a négylábúval a „lábhoz”, vagy „mellém” vezényszavakat, foroghatunk mindig, amint elkezd húzni, kizökkenthetjük testünkkel a nem kívánt viselkedésből, esetleg adhatunk rá haltit, ami korrigálja a mozgását. A lényeg, hogy legyünk határozottak és igyekezzünk elérni, hogy a póráz mindig laza maradjon.

 

 

12. A kutyák féltékenyek

 

Igen is meg nem is. Kutatások igazolták, hogy az ebek is produkálni tudják a féltékenység egyes jeleit, de ez közvetlen reakció, az adott pillanatra vonatkozik, nem tartják magukban örökké. Ha féltékenységet éreznek egy másik négylábú iránt, azt kitöltik abban a pillanatban, és legközelebb újra jóban lesznek. 

 

 

 

Forrás: cesarsway.com
Indexkép forrás: 7-themes.com
Cikk első megjelenése: 2015. augusztus 26.

Témába vág

Kutyadolgok - Mitől olyan jó a gazdi lábán rágcsálni kedvenc játékukat? Kutyadolgok - Mitől olyan jó a gazdi lábán rágcsálni kedvenc játékukat?
Kutyáink néha egészen furcsa dolgokat művelnek, de mi így szeretjük őket. Ismerős az a jelenet, amikor egy délutáni pihenés közben egyszer csak felkapja kedvenc játékát, odaszalad hozzád, majd letottyan a lábadra, és ott kezdi el nyúzni? Vajon miért csinálja?

Biztos szereti a kutyád, ha megöleled? Biztos szereti a kutyád, ha megöleled?
Videófelvételek elemzése során arra jutottak a kutatók, hogy a kutyák legszívesebben elkerülnék az ölelést.

Geomágneses viharok – Milyen hatással lehetnek a kutyákra? Geomágneses viharok – Milyen hatással lehetnek a kutyákra?
A tudomány is elismeri, hogy kedvenceink nagyfokú érzékenységet mutatnak a geomágneses változásokra. Mire számíthatunk és hogyan segíthetünk nekik ebben az időszakban?

Ezért ne engedd oda más kutyákhoz a kedvencedet, ha pórázon van Ezért ne engedd oda más kutyákhoz a kedvencedet, ha pórázon van
Ha kutyusunk a barátságosabbak közé tartozik, elgondolkozhatunk azon, miért is nem szabad engedni, hogy másokat köszöntsön, amikor pórázon sétál. Mi baj lehet belőle? Elvégre a kutyák szeretnek ismerkedni, nem?

A kutya hangjai: a nyüszítéstől a morgáson át az ugatásig A kutya hangjai: a nyüszítéstől a morgáson át az ugatásig
„VAÚ” - amit mindenki ismer, már gyermekkorunkban megtanuljuk, hogy „ezt mondja a kutya”. Ám ennél jóval árnyaltabb a skála, ebből csemegézünk most egy picit.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

MOL Nyrt. AEGON Magyarország Zrt. Mondial Assistance GesmbH EB OVO Közhasznú Egyesület

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Együtt fogadták örökbe az elválaszthatatlan testvérpárt Hírek - Címlapon
Együtt fogadták örökbe az elválaszthatatlan testvérpárt
Mancsok nélkül született, mégis ő az egyik legboldogabb Husky a világon! Hírek - Címlapon
Mancsok nélkül született, mégis ő az egyik legboldogabb Husky a világon!