A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Hírek archívum
Hírek - Jó tudni!

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Kutyával az önismeretünket is fejleszthetjük

2017. October 26., 06:00


Szerző: S.Zs.


Kategória: Jó tudni!
Kutyával élni már önmagában is maga a boldogság. Ugyanakkor a kutyák nagyon sokat segíthetnek nekünk saját magunk megismerésében, személyiségünk fejlesztésében is.Különleges előadáson vehettek részt az érdeklődők:  megtudhatták, hogyan fejleszthetik személyiségüket, önismeretüket - ráadásul úgy, hogy a folyamatba egy vagy több kutya is becsatlakozik. A hogyanokról az est házigazdáját, Horváth Norbert coachot kérdeztük.

 

- Lélek, boldogság, önismeret. És kutya. Hogyan függenek össze ezek a fogalmak négylábú barátainkkal?

- A kutya sok szempontból kapcsolódhat a lelkünkhöz, a lelkiséghez. Ha elég éberek vagyunk a saját folyamatainkra, nagyon sokat mutat meg a kutya önmagunkból, a fejlesztendő területeinkből vagy éppen arra sarkall bennünket, hogy képesek legyünk megélni az örömöt. Például a reggelek örömét. Ezáltal mélyítik az önismeretünket, ami által könnyebb több boldog pillanatot megélnünk.

 

- Mi történt egyébként az esti előadásodon? Hogy zajlott?

- Az előadások célja - többet is tervezünk és szeretnénk minél több pontjára eljutni az országnak -, hogy bemutassuk, hogy mi történik akkor ha bevonjuk a kutyát a személyiségfejlesztő folyamatba, legyen ez akár egy két napos tréning vagy egy egyéni coaching ülés, ami akár egy közös séta formájában is megvalósulhat.

 

Karma a tréningen

 

- Egy ilyen önismereti tréningen mi történik? Hogyan kell elképzelnünk ezt - és miben más, ha egy kutya is velünk van?

- Az önismereti tréningünk neve: Savoring with dog - vagyis az élet élvezetére való képesség fejlesztése kutyák segítségével. A tréningen egyaránt vannak egyéni és csoportos önismereti feladatok, melyek egy részébe a kutyákat is bevonjuk vagy a folyamat egészénél figyelve az ő visszajelzéseit is - mintha egy ultraérzékeny szenzort működtetnénk - vagy a végeredményt nézve a csoport tagjai és a kutya közötti feladatot tekintve. Magyarán van amikor verbális feladatokba vonjuk be a kutyát, máskor mozgásos csoportfeladatok közben hívjuk segítőként a kutyákat. A kutyáink képzett terápiás kutyák, így fel vannak készülve bármilyen - akár extrém - érzelmi megnyilvánulásra is.  

 

- Csak kutyások jelentkezhetnek?

- Természetesen bárkit szeretettel látunk. A kutyával való munkát mindenkinek ajánljuk, kutyát szeretőknek ugyanúgy, mint azoknak, akik esetleg ellenérzésekkel vannak a kutyák iránt. Szinte kivétel nélkül a foglalkozás végére az ő viszonyulásuk is megváltozik a kutyához.

 

- Csak csoportos tréningre van lehetőség?

- Nem, lehetőség van egyéni találkozóra is akár egy hagyományos irodai környezetben vagy akár egy közös séta közben.

 

- Hasonló programok várhatók a jövőben is?

- Természetesen igen. Igyekszünk az igényekhez mérten alakítani a programnaptárunkat. December 2-3-án és 2018. január 20-21-én  Budapesten lesz egy-egy két napos önismereti kutyás tréningünk. Január 12-én pedig Személyiségfejlesztés kutyával előadás lesz ismét, melyen körbejárjuk, mit tanulhatunk kutyáink által.

 

 

 

Forrás: kutyabarathelyek.hu

Témába vág

Így változik a kutyák személyisége az életük folyamán Így változik a kutyák személyisége az életük folyamán
Ahogy az emberek esetében, úgy a kutyáknál is változik a személyiség a korral, de ezek a változások nem egyenletesen, hanem szakaszosan történnek - állapítják meg az ELTE Etológia Tanszék és a Bécsi Állatorvosi Egyetemen működő Clever Dog Lab munkatársai legújabb tanulmányukban.

Edzés kutyával - 10 tipp, hogy mindkettőtök számára élvezetes legyen a testmozgás Edzés kutyával - 10 tipp, hogy mindkettőtök számára élvezetes legyen a testmozgás
A rendszeres testmozgás fontos része a kutya életének: hozzájárul fizikai egészségéhez, elősegíti, hogy kiegyensúlyozott és boldog legyen. Ha pedig kutyánkkal együtt végezzük, kapcsolatunk is erősebbé válik. Milyen szempontokra figyeljünk, ha belevágunk a közös edzésbe?

Kutyáink személyiségét mi, gazdik is alakítjuk Kutyáink személyiségét mi, gazdik is alakítjuk
Mind találkozhattunk már olyan kutya-gazdi párosokkal, akiknek a jelleme jól tükrözi egymásét. Személyiségjegyeink megmutatkozhatnak kutyánkon is, de mitől függ a hasonlóság?

Doktorrá avatták a terápiás kutyát, aki több száz hallgatónak segített már az egyetemen Doktorrá avatták a terápiás kutyát, aki több száz hallgatónak segített már az egyetemen
Tiszteletbeli doktori címet kapott egy terápiás kutya egy amerikai egyetemen: a tiszteletbeli fokozattal áldozatos munkáját köszönték meg, hisz rengeteg hallgatónak segített már őszinte szeretetével.

Magányos farkas - Lehet, hogy introvertált a kutyád? Magányos farkas - Lehet, hogy introvertált a kutyád?
Csendes, tartózkodó vagy időnként barátkozik, kedveli a társaságot? Kutyánk jellemének megismerése óriási segítséget nyújthat, hogy a lehető legjobb életet biztosíthassuk számára.

Csöndes kutyák, avagy ők miért nem ugatnak? Csöndes kutyák, avagy ők miért nem ugatnak?
A kutyák ugatnak. Ezt már egészen pici korunkban megtanuljuk, azonban gazdiként a későbbiekben megfigyelhetjük, hogy e tekintetben sem egyformák kedvenceink: van, amelyiknek be sem áll a szája, míg néhányuk csak komoly dolog esetén ugat. És vannak olyan ebek is, akik szinte soha nem vakkantanak.

Extrovertált vagy? Íme 10 kutyafajta, mely passzolhat személyiségedhez Extrovertált vagy? Íme 10 kutyafajta, mely passzolhat személyiségedhez
Szívesebben mozdulsz ki, minthogy otthon üsd el a szabadidőd, és a nyüzsgést is szereted? Feltölt, ha másokkal találkozhatsz? Ha a válasz igen, és még keresed a hozzád illő négylábú társat, az alábbi kutyafajták között megtalálhatod az ideálisat.

Manipulál a kutyád? Íme, a kölyökkutya-tekintet magyarázata Manipulál a kutyád? Íme, a kölyökkutya-tekintet magyarázata
Elég egy pillantás kutyánk szemébe, és máris megolvad a szívünk, hiszen „úgy tud nézni…” Minek köszönhető az ismerős, szinte már emberi arckifejezés?

Terápiás kutya segíti az egyik fogászat pácienseit Egerben Terápiás kutya segíti az egyik fogászat pácienseit Egerben
Lara, a tündéri border collie jelenléte nyugalmat áraszt és segít leküzdeni a félelmeket.

Szívmelengető fotó: az élet nem csak a járással lehet teljes! Szívmelengető fotó: az élet nem csak a járással lehet teljes!
Élet. Dobbanó szív, oxigén, víz… mozgás. Hasonló szavak jutnak eszünkbe a szóról. Ám mégis, az Élet ennél sokkal több. Fejlődés. Szeretet. Harmónia - önmagunkkal és a világgal.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Brimo partysátor Irodakutya.com Rehabportál Beagle Club Online

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek FaceBook Instagram Pinterest Google+ YouTube
Négy elengedhetetlen kiegészítő kutyabarátoknak Hírek - Címlapon
Négy elengedhetetlen kiegészítő kutyabarátoknak
Zseniális ötlet: fotóbódéban lőttek képet a gazdikereső kutyákról Hírek - Címlapon
Zseniális ötlet: fotóbódéban lőttek képet a gazdikereső kutyákról