A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Le a munkával, irány a természet!

2015. szeptember 26., 06:00


Szerző: Horváth Nikoletta


Kategória: Könnyű




A kirándulások hatalmas izgalommal töltik el Lilit. Amikor észreveszi, hogy pakolom össze a „kellékeket”, izgatottan kikel az ágyából, körbeszagol, lemeóz mindent, folyamatosan körülöttem sertepertél. Ez idén nyáron sem volt másképp, amikor Keszthelyről Hévízre indultunk el gyalog Édesanyámmal.



A gyönyörű balatoni táj
A gyönyörű balatoni táj
Fotó: origo.hu

 

A mai napig nem tudom pontosan mekkora távot tettünk meg azon a csodálatos késő nyári augusztusi délelőttön, amikor hármasban gyalogszerrel nekivágtunk a hévízi bicikliútnak. Összesen azon a napon több, mint 25 kilométert galoppoztunk – ez biztos. A táv nagyságáról egyébként egy kedves, helyi idős ember reakciója árulkodott a leginkább, akit amikor megkérdeztük, hogy merre menjünk, hogy a bicikli úton lyukadjunk ki, ő döbbenten kiáltott fel: „Gyalog? Hévízre?”. Lehet, hogy azóta is ott áll, és minket vár vissza. Mindenesetre Lili hámját a szálláson hagytuk, hiszen ez a program számára is csak a kikapcsolódásról szólt. Persze jogos lehet most az olvasói kérdés, hogy egy beton, cikázó útszakaszban mi lehet egy kutyának az érdekes? A kérdés jó, ehhez ismerni kell a festői tájat, ami Hévízre átvezet. Csodálatos erdőségen keresztül kanyarog a kerékpár útvonal, amelyet kiszemeltünk. Ezer éves, bölcs „tekintetű” fák, és megannyi illatanyagot hordozó fűcsomók szegélyezik az ösvényt. A nyulak, mókusok nem ritka vendégek az erdő szélén, s így Lili orra is folyamatosan pásztázta a terepet. Az időjárás is mellettünk állt, hiszen a forróság enyhe meleggé nemesült a fák hűsítő árnyai közt. A patakok csörgedezését vágyakozva figyelte vízimádó ebem, de ami a sárban dagonyázás vágyálmát illeti, azt el kellett hessegetnem.

 

Lili és Niki  pihenőn
Lili és Niki pihenőn

 

A városba beérve még sokat kellett kutyagolnunk a centrumig, de ott, egy kávézó hűs napernyője alatt megpihentünk. Lili hideg vízzel oltotta szomját, majd miután az egész pofáját csurom vizesre pancsolta, nemes egyszerűséggel belelépett a tálba, s belefeküdt a kiömlő víztócsába. – A fürdést tehát megoldotta. Fél órát biztosan pihentünk némi hűsítő társaságában, de kedvencemen a fáradtság legapróbb jeleit sem lehetett felfedezni. Élénken figyelte a város nyüzsgését, barátkozott a többi turista ebbel, s éhező etióp tekintetével szuggerálta a lángossal, kürtös kaláccsal érkező vendégeket. Hozta a formáját.

 

Hazafelé kicsit nehezített volt a terep, mivel emelkedővel néztünk szembe, de olyan könnyedén küzdöttük le ezt az akadályt is, hogy szinte észrevétlenül ismét Keszthely szívében találtuk magunkat. A lüktető főváros pezsgésében is színfolt volt Lili kitartó jókedve, majd kilenc évét meghazudtoló mohósággal vetette bele magát a szökőkútba, s még a késő esti sétakor is ruganyos léptekkel követett minket. Nekem pedig nincs nagyobb öröm annál, mint amikor a munkás hámmal „terhelt” hétköznapok után egy kis pihenéssel, szórakozással jutalmazhatom meg szemem barna íriszű fényét.

 

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

 

Témába vág

Kutyával a természetben - ezeket az illemszabályokat tartsd be a túrán, kiránduláson Kutyával a természetben - ezeket az illemszabályokat tartsd be a túrán, kiránduláson
A kirándulás, túrázás, vagy csak épp egy rövidebb séta a közeli erdőben kutyánkkal remek kikapcsolódási lehetőség. Ahhoz azonban, hogy ne csak mi, de más természetjárók, kutyások, és nem utolsósorban az erdő lakói is háborítatlanul, békében élvezhessék a természetet, be kell tartanunk néhány szabályt.

15 évig élt egy ketrecbe zárva – Így mosolyog az idős kutyus a napfény láttán 15 évig élt egy ketrecbe zárva – Így mosolyog az idős kutyus a napfény láttán
Életében először végre megtapasztalhatta, mit is jelent szabadnak lenni.

Lótrágya – Veszélyes lehet, ha a kutya megeszi! Lótrágya – Veszélyes lehet, ha a kutya megeszi!
A lovaknak, szarvasmarháknak és juhoknak adott féreghajtó már kis mennyiségben is komoly gondot okozhat az arra hajlamos kutyáknál, ha a trágyájukból csemegézik. Mit kell tudnunk róla, és hogyan kerülhetjük el a bajt?

Óvatosan az erdei sétákon: A vaddisznók veszélyesek lehetnek az ellési időszakban! Óvatosan az erdei sétákon: A vaddisznók veszélyesek lehetnek az ellési időszakban!
Érdemes nyitott szemmel és füllel járni az erdőben a túrák, kirándulások, séták alatt: jobb most elkerülni a vaddisznókat. Az ellési időszakban veszélyesek lehetnek: a kocák bármi áron megvédik a kismalacaikat.

Kullancsveszély: 6 pont a kutya testén, melyet feltétlenül nézz át Kullancsveszély: 6 pont a kutya testén, melyet feltétlenül nézz át
A kullancsok által terjesztett fertőző betegségek komoly veszélyt jelenthetnek kedvenceinkre és ránk nézve is! Sétát, kirándulást követően vizsgáljuk át alaposan kutyánk testét, különös figyelmet fordítva e kiemelt területekre!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Brimo partysátor AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 Ebugatta MOL Nyrt.

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
A kutyavonat, amely életeket ment Hírek - Címlapon
A kutyavonat, amely életeket ment
Ezeket a boltokat látogathatod kutyával az Alleeban Hírek - Címlapon
Ezeket a boltokat látogathatod kutyával az Alleeban