A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Letöltendő börtönre ítélték a mohácsi állatviadal szervezőit

2019. november 07., 10:45


Szerző: S.Zs.


Kategória: Állatvédelem




Tavaly nyáron ütött rajta a TEK a mohácsi vágóhídon tartott állatviadalon. A nyomozás zárultával megtörtént a vádemelés a három tettes ellen, november elején pedig megszületett az ítélet: letöltendő börtönbüntetésre ítélték mindhárom vádlottat. Az ítélet nem jogerős.



Ahogy arról mi is beszámoltunk, 2018 júliusában ütött rajta a Terrorelhárítási Központ műveleti egysége a mohácsi vágóhídon, ahol tiltott állatviadal zajlott. A bíróság november 5-én hirdetett ítéletet a három vádlott ügyében. A kutyák gazdáit egy év nyolc hónap, míg a harmadik vádlottat, aki a bíró szerepét töltötte be, egy év hat hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélte a bíróság. Az ítélet még nem jogerős, a vádlottak és az ügyészség is nyújtott be fellebbezést: előbbiek az ítélet enyhítéséért, míg utóbbiak annak súlyosbításáért. 

 

 

 

Az alábbiakban a Pécsi Törvényszék közleménye olvasható:

 

A Mohácsi Járásbíróság 2019. november 5-én kihirdetett ítéletével  M. Z. elsőrendű, M. A. másodrendű és R. M.P. harmadrendű vádlottakat társtettesként elkövetett tiltott állatviadal szervezésének bűntette és társtettesként elkövetett állatkínzás bűntette miatt mondta ki bűnösnek, ezért az elsőrendű és a harmadrendű vádlottakat 1 év 8 hónap, a másodrendű vádlottat  1 év 6 hónap börtönbüntetésre ítélte, mellékbüntetésül mindhárom vádlottat 2 évre tiltotta el a közügyek gyakorlásától és kötelezte őket  az eljárás során felmerült 1.393.279 forint bűnügyi költség megfizetésére.

A vádlottak a szabadságvesztés büntetés kétharmad részének kitöltését követően bocsáthatók feltételes szabadságra.

A bíróság által megállapított tényállás szerint a három vádlott férfi előzetesen megegyeztek abban, hogy az elsőrendű és a másodrendű vádlottak tulajdonában álló kutyák részvételével állatviadalt tartanak, melyben a bírói feladatokat a harmadrendű vádlott látja el. 

2018. július 22-én 6 óra és 6 óra 15 perc közötti időben az elsőrendű vádlott megjelent egy mohácsi vágóhíd telephelyén, melynek egyik helyiségében tartották a vádlottak a viadalt az elsőrendű és a másodrendű vádlottak tulajdonában lévő staffordshire terrier fajtájú kan kutyák részvételével.

A helyiségben – melynek ajtónyílását, illetve annak egy részét kereszt irányba fa deszkákkal zárták le – tartózkodtak még a vádlottak. Az állatviadal nézői, akik a vádlottak ismerősei voltak a helyiségen kívül, a deszkázattal lezárt ajtó másik oldalán voltak.

Az első- és másodrendű vádlottak kutyáikat egymásnak uszították, az állatokat folyamatosan arra biztatták, hogy egymással verekedjenek, harcoljanak. A harmadrendű vádlott a viadal tartása során az első- és másodrendű vádlottak kérésének megfelelően a bírói feladatokat látta el úgy, hogy az állatokat mindvégig mellettük tartózkodva megfigyelte, és megítélte, hogy közülük melyik állat került ki győztesen.

A kutyák gazdáik uszítására folyamatosan verekedtek, egymást testszerte harapdálták, több vérzéssel járó sérülést okoztak egymásnak, ennek következtében a helyiség nagyobb kiterjedésben a kutyák vérével szennyezett lett. A vádlottakat a nyomozó hatóság érte tetten 7 óra 25 perc körüli időben.

Az első- és másodrendű vádlottak a kutyákat indokolatlanul bántalmazták, verekedésre uszították, a harmadrendű vádlott pedig akkor sem vetett véget a kutyák közötti verekedésnek, amikor azok 26 percet követően egymást véresre marcangolták. A kutyákon létrejött sebek elsődlegesen fájdalommal, majd a gyulladások miatt különös szenvedéssel jártak.

Az ítélet ellen az elsőrendű vádlott és védője, valamint a másodrendű vádlott és védője az elkövetett bűncselekmény eltérő jogi minősítése és a büntetés enyhítése, a harmadrendű vádlott és védője a elsődlegesen a vádlott felmentése, másodlagosan a büntetés enyhítése érdekében jelentettek be fellebbezést. Az ügyész a tárgyaláson a fellebbezés bejelentésére három nap határidőt tartott fenn, 2019. november 6-án írásban fellebbezést jelentett be, a kiszabott büntetések súlyosítása érdekében. 

A bíróság ítélete nem jogerős.

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Amikor nem csóvál: 8 gyakori probléma, mely a kutya farkát érintheti Amikor nem csóvál: 8 gyakori probléma, mely a kutya farkát érintheti
Könnyen megsérülhet, ám a gyógyulás hosszabb időt vehet igénybe. Éppen ezért jó, ha tudjuk, mi minden érheti kedvencünk hangulatjelzőjét!

Így lopják a kutyákat Budapesten! Így lopják a kutyákat Budapesten!
Az egyik újbudai állatvédő személyes tapasztalatait osztotta meg a közösségi médiában, amikor beszámolt az esetről, aminek szemtanúja volt.

Ha rossz a kutya, a gazda a hibás? Tényleg így van ez? Ha rossz a kutya, a gazda a hibás? Tényleg így van ez?
Egy holland kutatás szerint a szélsőségesen agresszív viselkedést mutató kutyák esetében a gazda személyisége és viselkedése is fontos szerepet játszik. Úgy tűnik, egyeseket az sem zavar, ha kutyájuk megharap valakit...

Rendőrkézen a feltételezett elkövető, aki a kutyáit szándékosan emberekre uszíthatta Rendőrkézen a feltételezett elkövető, aki a kutyáit szándékosan emberekre uszíthatta
Bár egyelőre nem nyert bizonyítást a tény, de a közösségi média oldalak szerint több városban, több esetben tettek feljelentést a – feltehetően hajléktalan - férfi ellen, aki két kutyával tartotta rettegésben épp aktuális tartózkodási helyének környékét.

Per indult a tiltott állatviadalok szervezője ellen Per indult a tiltott állatviadalok szervezője ellen
Pert indított a Pest Vármegyei Főügyészség egy férfi ellen, aki tiltott állatviadalokat szervezett - közölte a vádhatóság csütörtökön az MTI-vel.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Mondial Assistance GesmbH JULIUS-K9 Praktiker MOL Nyrt.

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Európa legjobb szánhúzó kutyái érkeznek Magyarországra Hírek - Címlapon
Európa legjobb szánhúzó kutyái érkeznek Magyarországra
Osztrák állatvédők segítségével sikerült bezáratni egy kutyavágóhidat Hírek - Címlapon
Osztrák állatvédők segítségével sikerült bezáratni egy kutyavágóhidat