A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Mérföldkő a hazai állatvédelemben - állatvédelmi posztgraduális képzés indult az Állatorvostudományi Egyetemen

2022. október 04., 13:00


Szerző: S.Zs.


Kategória: Állatvédelem




Először indított professzionális állatvédelmi, illetve állatjólléti posztgraduális képzést az Állatorvostudományi Egyetem. Az oklevelet adó kurzusra végzett állatorvosok jelentkeztek, akik – sikeres záróvizsga esetén – jogosulttá válnak az állatvédelmi szakállatorvosi cím használatára. Az Egyetem, amely elkötelezett a felelős állattartás ügye iránt, a növekvő társadalmi igényeket felismerve határozott a szakmai továbbképzésről.



 

Az Állatorvostudományi Egyetem közel 15 éve tart állatvédelmi kurzust a graduális (nappali tagozatos) képzésben részt vevő hallgatóinak. Az Egyetemen az állatvédelem 2018 óta kötelező tantárgy, amelyet a Laborállat-tudományi és Állatvédelmi Tanszék munkatársai két szemeszteren át oktatnak 30 óra elméleti- és 15 óra gyakorlati óra keretében. A tananyag átfogja az interdiszciplináris tudományág valamennyi területét, kiterjed – egyebek mellett – a jogi szabályozásra, a hatóságok feladataira, a szakszerű állattartás követelményeire, a vadgazdálkodás előírásaira és a kapcsolódó etikai kérdésekre is. A kurzus a különböző besorolású állatok (kedvtelésből tartott állat, haszonállat, vadon élő-, kísérleti-, cirkuszi állat stb.) védelmére vonatkozó speciális ismereteket külön is tárgyalja. Ezt a komplex, bővülő tudásanyagot folyamatosan integráló szemléletet honosítja meg 2022-től az Egyetem a posztgraduális képzésben, érzékelve a professzionális, állatorvosok által kiállított állatvédelmi szakvélemények, illetve tanácsok iránt megnövekedett társadalmi igényt – írja az Állatorvostudományi Egyetem közleménye.

 

“Az állatvédelem főszereplője és fő tényezője továbbra is az állatorvos, hiszen ő tesz esküt arra, hogy állatokat gyógyítson, és védjen. Óriási lépés, hogy Önök – a szakállatorvos-képzés révén – a megszerzett biológiai ismereteiket az állatvédelemhez szükséges jogi tudnivalókkal gyarapítják, és ennek a komplex tudásnak a birtokában közvetíthetik majd az állatvédelem ügyét a társadalom egésze felé, ideértve a civil társadalmat is.” – hangsúlyozta az állatvédelmi szakállatorvos-képzés ünnepélyes elindítása alkalmából mondott köszöntőjében Prof. Dr. Sótonyi Péter, az egyetem rektora.

 

 

Mérföldkő a hazai állatvédelemben - állatvédelmi posztgraduális képzés indult az Állatorvostudományi Egyetemen
Mérföldkő a hazai állatvédelemben - állatvédelmi posztgraduális képzés indult az Állatorvostudományi Egyetemen 
Fotó: Unsplash - Michael Kucharski

 

 

Tematikájában az önköltséges posztgraduális állatvédelmi képzés a graduális képzéshez igazodik, és ahhoz hasonlóan két féléven át tart. A kurzus kiemelt célja, hogy a szakállatorvos-jelöltek elsajátítsák a pontos, hiteles szakvéleményezéshez, szaktanácsadáshoz szükséges elméleti- és gyakorlati tudnivalókat. Ugyancsak hangsúlyos a hatékony és az állatvédelemben is nélkülözhetetlen kommunikációra való felkészítés. Ennek során a jelöltek esettanulmányok analizálásával ismerik meg azokat az érvelési technikákat, amelyek segítségével eredményesen működhetnek együtt a laikus állatvédőkkel.

 

“Az egyetemi világban ma még ritkaság az olyan képzés, amelyben a résztvevők az adott szakterület szinte teljes spektrumát megjelenítik. Az állatvédelmi szakállatorvos-képzés ilyen, a jelöltek között van hatósági állatorvos, kisállat- és nagyállatpraxisban dolgozó kolléga és olyan állatorvos is, aki speciális területen, állatkertben vagy laboratóriumban végzi hivatását. Az állatvédelem az elmúlt évtizedekben több tudományágat érintő szakterületté vált, ami indokolttá tette a specialista szakállatorvosok képzését.” – emelte ki Dr. habil Fodor Kinga PhD. tanszékvezető egyetemi docens, az állatvédelmi szakállatorvos-képzés szakmai vezetője.

A magyarországi állatvédelemben az Állatorvostudományi Egyetem szakállatorvos-képzése mérföldkőnek minősül.

 

 

 


Indexkép forrás: Unsplash - Michael Kucharski

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Babesiosis (babézia) kutyáknál - az életveszélyes kór, és amit tudnunk kell róla Babesiosis (babézia) kutyáknál - az életveszélyes kór, és amit tudnunk kell róla
Azonnali állatorvosi beavatkozás nélkül a babesiosis halálos kimenetelű lehet kedvencünkre nézve – ezért is olyan fontos tisztában lennünk terjedésével, tüneteivel és a megelőzéssel!

Miért élnek rövidebb ideig a nagytestű kutyák? Miért élnek rövidebb ideig a nagytestű kutyák?
Hatalmas szív dobog e békés óriásokban - mi pedig azt kívánjuk, bár még több időt tölthetnénk el társaságukban. Van remény?

Idős kutya a családban – 6 tipp az egészségesebb és boldogabb nyugdíjas évekhez Idős kutya a családban – 6 tipp az egészségesebb és boldogabb nyugdíjas évekhez
Kisöregünk a legjobb barátunk, természetes, hogy azt szeretnénk, minél tovább együtt maradhassunk. Megfelelő gondoskodással örömtelivé varázsolhatjuk ezüst éveit is.

Miért csóválja a kutya a farkát? Miért csóválja a kutya a farkát?
Boldog, kíváncsi, vagy éppen békítő szándékkal jár a farkincája? Rengeteg oka lehet a csóválásnak, de hogyan is alakult ki ez a viselkedés?

Segíti a kutyák tanulását, ha dicsérettel és simogatással is jutalmazzuk őket Segíti a kutyák tanulását, ha dicsérettel és simogatással is jutalmazzuk őket
A kutyák tanulási sikerére jó hatással van, ha nemcsak étellel jutalmazzuk őket, hanem dicséretet és simogatást is kapnak a jó teljesítményért - derül ki az ELTE Etológia Tanszék kutatóinak Scientific Reportsban megjelent legújabb kutatásából. Az etológusok az érzelmek, a tanulás és az alvás összefüggéseit vizsgálták. Eredményeik rávilágítanak, hogy a tanítási stílus és az alvás hogyan hat a kutyák viselkedésére és tanulási sikerére.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Ebugatta MOL Nyrt. JULIUS-K9 MTI

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
A büntetés súlyosításáért fellebbezett az ügyészség a kutyáját bántalmazó férfi ügyében Hírek - Címlapon
A büntetés súlyosításáért fellebbezett az ügyészség a kutyáját bántalmazó férfi ügyében
Fantasztikus átalakuláson ment keresztül a mentett kutya – most ő kampányol a kóbor társai megsegítéséért Hírek - Címlapon
Fantasztikus átalakuláson ment keresztül a mentett kutya – most ő kampányol a kóbor társai megsegítéséért