A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Mérföldkő a hazai állatvédelemben - állatvédelmi posztgraduális képzés indult az Állatorvostudományi Egyetemen

2022. október 04., 13:00


Szerző: S.Zs.


Kategória: Állatvédelem




Először indított professzionális állatvédelmi, illetve állatjólléti posztgraduális képzést az Állatorvostudományi Egyetem. Az oklevelet adó kurzusra végzett állatorvosok jelentkeztek, akik – sikeres záróvizsga esetén – jogosulttá válnak az állatvédelmi szakállatorvosi cím használatára. Az Egyetem, amely elkötelezett a felelős állattartás ügye iránt, a növekvő társadalmi igényeket felismerve határozott a szakmai továbbképzésről.



 

Az Állatorvostudományi Egyetem közel 15 éve tart állatvédelmi kurzust a graduális (nappali tagozatos) képzésben részt vevő hallgatóinak. Az Egyetemen az állatvédelem 2018 óta kötelező tantárgy, amelyet a Laborállat-tudományi és Állatvédelmi Tanszék munkatársai két szemeszteren át oktatnak 30 óra elméleti- és 15 óra gyakorlati óra keretében. A tananyag átfogja az interdiszciplináris tudományág valamennyi területét, kiterjed – egyebek mellett – a jogi szabályozásra, a hatóságok feladataira, a szakszerű állattartás követelményeire, a vadgazdálkodás előírásaira és a kapcsolódó etikai kérdésekre is. A kurzus a különböző besorolású állatok (kedvtelésből tartott állat, haszonállat, vadon élő-, kísérleti-, cirkuszi állat stb.) védelmére vonatkozó speciális ismereteket külön is tárgyalja. Ezt a komplex, bővülő tudásanyagot folyamatosan integráló szemléletet honosítja meg 2022-től az Egyetem a posztgraduális képzésben, érzékelve a professzionális, állatorvosok által kiállított állatvédelmi szakvélemények, illetve tanácsok iránt megnövekedett társadalmi igényt – írja az Állatorvostudományi Egyetem közleménye.

 

“Az állatvédelem főszereplője és fő tényezője továbbra is az állatorvos, hiszen ő tesz esküt arra, hogy állatokat gyógyítson, és védjen. Óriási lépés, hogy Önök – a szakállatorvos-képzés révén – a megszerzett biológiai ismereteiket az állatvédelemhez szükséges jogi tudnivalókkal gyarapítják, és ennek a komplex tudásnak a birtokában közvetíthetik majd az állatvédelem ügyét a társadalom egésze felé, ideértve a civil társadalmat is.” – hangsúlyozta az állatvédelmi szakállatorvos-képzés ünnepélyes elindítása alkalmából mondott köszöntőjében Prof. Dr. Sótonyi Péter, az egyetem rektora.

 

 

Mérföldkő a hazai állatvédelemben - állatvédelmi posztgraduális képzés indult az Állatorvostudományi Egyetemen
Mérföldkő a hazai állatvédelemben - állatvédelmi posztgraduális képzés indult az Állatorvostudományi Egyetemen 
Fotó: Unsplash - Michael Kucharski

 

 

Tematikájában az önköltséges posztgraduális állatvédelmi képzés a graduális képzéshez igazodik, és ahhoz hasonlóan két féléven át tart. A kurzus kiemelt célja, hogy a szakállatorvos-jelöltek elsajátítsák a pontos, hiteles szakvéleményezéshez, szaktanácsadáshoz szükséges elméleti- és gyakorlati tudnivalókat. Ugyancsak hangsúlyos a hatékony és az állatvédelemben is nélkülözhetetlen kommunikációra való felkészítés. Ennek során a jelöltek esettanulmányok analizálásával ismerik meg azokat az érvelési technikákat, amelyek segítségével eredményesen működhetnek együtt a laikus állatvédőkkel.

 

“Az egyetemi világban ma még ritkaság az olyan képzés, amelyben a résztvevők az adott szakterület szinte teljes spektrumát megjelenítik. Az állatvédelmi szakállatorvos-képzés ilyen, a jelöltek között van hatósági állatorvos, kisállat- és nagyállatpraxisban dolgozó kolléga és olyan állatorvos is, aki speciális területen, állatkertben vagy laboratóriumban végzi hivatását. Az állatvédelem az elmúlt évtizedekben több tudományágat érintő szakterületté vált, ami indokolttá tette a specialista szakállatorvosok képzését.” – emelte ki Dr. habil Fodor Kinga PhD. tanszékvezető egyetemi docens, az állatvédelmi szakállatorvos-képzés szakmai vezetője.

A magyarországi állatvédelemben az Állatorvostudományi Egyetem szakállatorvos-képzése mérföldkőnek minősül.

 

 

 


Indexkép forrás: Unsplash - Michael Kucharski

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Mit tanítanak nekünk kutyáink a háláról? Mit tanítanak nekünk kutyáink a háláról?
A kutyák megnyitják szívünket a szeretet, az öröm és a barátság felé. Hálájuk talán még ennél is nagyszerűbb érzés, általa lényük legmélyéhez kapcsolódhatunk.

Hirtelen fellépő agresszió? Lehet, hogy fájdalommal küzd a kutya Hirtelen fellépő agresszió? Lehet, hogy fájdalommal küzd a kutya
Tanulmányok szerint a viselkedésben bekövetkező változások hátterében betegség, fájdalmas állapot is állhat. Ha a kutya váratlanul agresszívan reagál az érintésre, érdemes alaposan utánajárni a mögötte rejlő okoknak, hogy segíteni tudjunk neki!

5 tévhit a mentett kutyákkal kapcsolatban 5 tévhit a mentett kutyákkal kapcsolatban
Örökbefogadni jó! Gyakran hallhatjuk e szavakat, mégis hajlamosak lehetünk fenntartással kezelni a dolgot. Szeretnénk eloszlatni néhány tévhitet, melyek visszatarthatnak attól, hogy beengedj életedbe egy mentett kutyát.

Honnan lehet tudni egy befogadott kutyáról, hogy bántalmazták a múltban? Honnan lehet tudni egy befogadott kutyáról, hogy bántalmazták a múltban?
Egy mentett, befogadott kutya történetét gyakran homály fedi. Ha vannak is információk az előéletéről, nem könnyű összerakni a pontos képet, hiszen a kutya máshol, másokkal élt. Kérdéses, mennyit és milyen minőségben foglalkoztak vele, szerették-e vagy csak megtűrték, esetleg bántották is.

A Te kutyádnak is van legjobb barátja? A Te kutyádnak is van legjobb barátja?
Az ember legjobb barátja a kutya – nem is kérdéses e szavak igazságtartalma. De honnan lehetünk ennyire biztosak benne? Bundás pajtásunk szívének minden szeretete felénk irányul vagy azért más(ok)nak is akad benne hely?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

MTI Irodakutya.com JULIUS-K9 Ebugatta

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
A büntetés súlyosításáért fellebbezett az ügyészség a kutyáját bántalmazó férfi ügyében Hírek - Címlapon
A büntetés súlyosításáért fellebbezett az ügyészség a kutyáját bántalmazó férfi ügyében
Fantasztikus átalakuláson ment keresztül a mentett kutya – most ő kampányol a kóbor társai megsegítéséért Hírek - Címlapon
Fantasztikus átalakuláson ment keresztül a mentett kutya – most ő kampányol a kóbor társai megsegítéséért