A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Michael J. Fox a betegségéről: „Rengeteget köszönhetek a kutyámnak”

2020. december 02., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Könnyű
„Nem számít, milyen helyzetben vagy, és hogyan érzed magad, a kutyád melletted van. Kötődik hozzád.”Mindannyiunk kedvence, Marty McFly közel 40 éve a szívünkhöz nőtt a Vissza a jövőbe filmeknek hála. A való életben ma is az a bátor, barátságos, vidám „srác”, akinek anno megismerhettük – még annak ellenére is, hogy súlyos betegsége régóta árnyékot vet életére.

 

Az 59 éves sztár elkötelezett híve lett sorstársai segítésének, egy alapítványt is működtet, ő pedig – imádott felesége mellett – pótolhatatlan támaszra lelt kedvencében. Gus, a német dog keverék 12 éve boldogítja a házaspárt, és minden nap arra emlékezteti őket, hogy élni jó dolog, még akkor is, ha néha nem könnyű. Egy kisállat társasága enyhítheti a nehézségeket, oldja a hangulatot, és segít leküzdeni az elszigetelődés és a magány érzését.

 

Vissza a jövőbe - Marty McFly, Einstein a kutya és Doki
Vissza a jövőbe - Marty McFly, Einstein a kutya és Doki
Fotó: Pinterest

 

Gus akkor is vigyázott gazdájára, amikor 2018-ban hosszas rehabilitáció elé nézett: egy daganatot távolítottak el a gerincvelőjéből, és a műtét után újra meg kellett tanulnia járni. Fox nyíltan beszélt arról is egy interjúban, hogy a betegsége mellett életének ez volt a legsötétebb időszaka:

 

„Amikor az ember azt mondja, hogy újra meg kellett tanulnia járni, úgy vélem, néha azt értik ez alatt, hogy rá kellett találniuk az egyensúlyra, lépéseiket egymáshoz kellett igazítaniuk. Nekem szó szerint újra meg kellett tanulnom felemelni egyik lábamat, a másik elé tenni, majd áthelyezni rá a testsúlyomat.”

 

 

Miután hazaengedték a kórházból, Gus az ajtóban várt rá, és lelkesen köszöntötte:

 

„Körbe-körbe járkált a kerekesszékem körül a rá jellemző halk vakkantásaival, majd leült elém, a szemembe nézett, és akkor kimondtam, hogy minden rendben lesz.”

 

Felépülése közben egy nagyon fontos dolgot is megértett, méghozzá azt, hogy az optimizmus valójában a hálában gyökerezik:

 

„Segít optimistának maradni, ha mindig visszakanyarodunk a hálához, és az elfogadás is ebből következik. Elfogadjuk, hogy megtörtént a dolog. Úgy van, ahogy. Ez nem azt jelenti, hogy nem próbálunk meg változtatni rajta. Azt sem, hogy büntetésként vagy vezeklésként tekintünk rá, hanem egyszerűen a helyükre tesszük a dolgokat. Aztán rájövünk, hogy életünk hátralévő részében igenis boldogulnunk kell. Csak így lehet továbblépni és folytatni.”  

 

 

Gus a gazdi legújabb könyvének megírásában is szorgosan segédkezett. A New York Times bestseller listáján szereplő memoárban a betegségével járó nehézségekről és az általuk hozott felismeréseiről is ír. Sikeres pályájától egy időre visszavonulni készül, mivel állapota nem egyszer akadályozta munkájában az utóbbi időben.

 

Michael J. Foxot 1991-ben diagnosztizálták Parkinson-kórral, de csak évek múltán kezdett el nyíltan beszélni róla. Az állapot gyógyíthatatlan, megfelelő kezeléssel viszont jól kézben tartható. A színésznek vannak jobb és rosszabb napjai is, kutyája azonban mindig mellette áll, megvigasztalja és felvidítja, visszaadja életkedvét borongós hangulatában is. Gus tudja, hogy gazdája egy kicsit más, mint a többiek.

 

„Krónikus betegség esetén ösztönösen is arra törekszik az ember, hogy időnként elszigetelődjön másoktól és a világát a lehető legkisebbre húzza össze, így nem kell olyan sok dologgal foglalkoznia. De egy kutya nem engedi, hogy bezárkózz, ajtót nyit az életre.”

 

Michael J Fox és kutyája, Burnaby, a pitbull
Michael J Fox és kutyája, Burnaby, a pitbull
Fotó: Pinterest

 

Fox azzal is viccelődött, hogy a Central Parkban tett sétáik során jóval többször állítják meg kutyája miatt, mint önmagáért. Még saját padjuk is van a sétányon "Mike és Gus" felirattal, ha megpihennének kicsit. Felesége ajándékozta meg vele, persze bárki elüldögélhet rajta, ha kedve tartja. A pár több mint 30 éve él boldog házasságban, kitartottak egymás mellett a betegség keltette hullámhegyek és hullámvölgyek közepette is.

 

Kettősüket remekül kiegészíti a hatalmas keverék, akiben rengeteg szeretet, odaadás és kedvesség rejlik. Újra és újra emlékezteti gazdáit arra, hogy igazán csak a jelen pillanatnak érdemes élni, szívvel-lélekkel.

 

Forrás: cbsnews.com, people.com
Indexkép forrás: Instagram/RealMikeJFox

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Meglepő kapcsolatot fedeztek fel a kutatók az emberek és kutyák agydaganatai között Meglepő kapcsolatot fedeztek fel a kutatók az emberek és kutyák agydaganatai között
A menangiómák genetikai felépítése meglehetős hasonlóságot mutat az ember legjobb barátjánál is.

A rák korai felismerése kutyáknál - 12 árulkodó jel A rák korai felismerése kutyáknál - 12 árulkodó jel
Kutyáinkat is érinthetik daganatos megbetegedések, ezért fontos, hogy tisztában legyünk azzal, mely tünetek jelentkezése esetén lehet rákra gyanakodni. Ehhez szeretnénk most egy kis segítséget nyújtani.

Babesiosis (babézia) kutyáknál - az életveszélyes kór, és amit tudnunk kell róla Babesiosis (babézia) kutyáknál - az életveszélyes kór, és amit tudnunk kell róla
Azonnali állatorvosi beavatkozás nélkül a babesiosis halálos kimenetelű lehet kedvencünkre nézve – ezért is olyan fontos tisztában lennünk terjedésével, tüneteivel és a megelőzéssel!

4 emberi szokás, ami összezavarhatja a kutyát 4 emberi szokás, ami összezavarhatja a kutyát
Mindennapos dolgaink egy-egy mozzanata furcsának tűnhet kutyánk szemében. Rajtunk áll, hogy segítsünk eligazodni neki életünkben, kis odafigyeléssel pedig ő is tudni fogja, számíthat ránk.

Egyes kutyafajták hajlamosabbak lehetnek a daganatos betegségekre Egyes kutyafajták hajlamosabbak lehetnek a daganatos betegségekre
Egy friss tanulmányból az is kiderül, melyek ezek a fajták.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Ebugatta AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 Rehabportál Irodakutya.com

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Ónos eső érkezik - vigyázzunk kutyáinkra is! Hírek - Címlapon
Ónos eső érkezik - vigyázzunk kutyáinkra is!
Tiltott állatviadalon ütött rajta a TEK – 25 kutyát mentettek ki, elfogták a szervezőket Hírek - Címlapon
Tiltott állatviadalon ütött rajta a TEK – 25 kutyát mentettek ki, elfogták a szervezőket