A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Ónos eső érkezik - vigyázzunk kutyáinkra is!

2020. december 02., 12:30


Szerző: S.Zs.


Kategória: Jó tudni!




Riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat szerdára és csütörtökre: a havazás mellett ónos eső is érkezik!



 

Úgy fest, már nem csak naptáron érkezik meg a tél: havazásra is számíthatunk, ami sok helyen sajnos átválthat ónos esőbe.

 

Az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelzést adott ki: szerdán még csak két megyére. Eszerint Somogy és Zala megyében fordulhat elő gyenge ónos eső. Csütörtökön azonban már az ország nyugati felét érinti a riasztás: Vas és Zala megyére másodfokút, míg Győr-Moson-Sopron, Veszprém és Somogy megyére elsőfokút adtak ki. Utóbbi három megyében gyenge ónos eső várható, ám

 

 

Vas és Zala megyében akár több órás, tartós ónos esőre is számítani kell. 

 

 

 

Több megyében is ónos eső várható
Több megyében is ónos eső várható
Fotó: met.hu

 

 

Mire figyeljünk kutyásként?

 

 

1. Séták

Az ónos eső képes pillanatok alatt egybefüggő jégpáncéllá, mondhatni korcsolyapályává változtatni az utakat, járdákat. Ez bizony kihívást jelent gazdi és kutya számára egyaránt, nagyon oda kell figyelni, nehogy hirtelen a földön találjuk magunkat. 

 

Kutyáink számára is rendkívül kellemetlen lehet a jeges talaj, hiába járnak ők négy lábon. A balesetveszély fokozódik az idős, nehezebben mozgó ebeknél.

A legcsúszósabb szakaszokon ezért lassan haladjunk, ne engedjük kutyánkat szaladgálni! A megcsúszó kutyatappancs könnyen ránduláshoz, vagy akár komolyabb sérüléshez is vezethet - emellett a nekilóduló kedvenc akár minket is elránthat a pórázon keresztül.

 

A séta útvonalának kiválasztásakor vegyük figyelembe a környezetet is: a fákon is vastag páncélt alakíthat ki az ónos eső. Az ágak egy ideig bírják a terhelést, ám a jég nagy súlya miatt leszakadhatnak.

 

Ha nem tudjuk elkerülni és azon időszak alatt indulunk el sétára, amikor esik, adjunk kedvencünkre kabátot/pulcsit. A kutyaruha most hasznos lehet, még ha máskor nem is igényli kutyánk: megvédi a bundát az ónos esőtől, jégtől, átázástól.

 

 

A városi kutyásoknak nincs könnyű dolga: már a házból kilépve is erősen sózott járdák fogadhatják őket
A városi kutyásoknak nincs könnyű dolga: már a házból kilépve is erősen sózott járdák fogadhatják őket
Fotó: kutyabarathelyek.hu

 

 

A téli időszakban (nem csak ónos eső esetén) a járdákat és az utakat sózni kezdik, ami sérüléseket okozhat a kutya mancsán: a durva kristályok felsérthetik, és hamar ki is marhatják a talppárnák közötti bőrt. Séta előtt érdemes bekenni mancsvédő krémmel kedvencünk tappancsát, hazaérkezve pedig langyos vízzel öblítsük le a sót!

Kipróbálhatjuk a kutyacipőt is - az ónos eső utáni jégpáncélon viszont csak akkor használjuk kedvencünkön, ha már megszokta annak a viselését és biztonságosan használja. Mind mosolyogtunk már olyan videókon, ahol a kutya életében először kap a mancsára kutyacipőt, és úgy lépked benne, mint egy balett táncos… ezek a mozdulatok éles helyzetben a jégen azonban már nem biztonságosak.

 

Idősebb rokonainknak, szomszédainknak segíthetünk azzal, ha felajánljuk, hogy elvisszük kedvencüket sétálni a rossz időben, így megóvhatjuk őket a balesetveszélytől.

 

 

A csúszós utak gazdira és kutyára is balesetveszélyesek
A csúszós utak gazdira és kutyára is balesetveszélyesek
Fotó: Photopin.com

 

 

2. Autózás

Ha tehetjük, ne üljünk autóba a szakadó ónos esőben. Ha mégis muszáj megtennünk, tegyünk meg minden óvintézkedést saját és kutyánk biztonsága érdekében is: ne feledkezzünk meg a biztonsági övről (kizárólag hámra csatoljuk!), vagy egy megfelelően rögzített boxról! Ha ne adj’ isten megcsúsznánk, vagy épp egy másik jármű okozna bajt, kutyánk sem lesz annyira kiszolgáltatva, mintha nem rögzítenénk, és így ép bőrrel megúszhatja az esetleges balesetet.

 

 

3. Kinti kutyák

Az udvaron tartott kutyák számára talán a tél a legnehezebb időszak. Tegyünk meg mindent biztonságuk érdekében! Nagyon fontos, különösen a zord téli idő, vagy épp az ónos eső esetén, hogy legyen menedéke, ahol meghúzhatja magát. Ellenőrizzük a kutyaház állapotát, cseréljük le a benne lévő rongyokat friss szalmára. Gondoskodjunk arról is, hogy a kutyának legyen mit innia: a tálban a téli hidegben gyorsan lehűl és megfagy a vize, ezért ezt rendszeresen cseréljük friss, langyos vízre!

 

 

 

 


Indexkép forrás: photopin.com

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

6 tipp a mancsok egészségének megőrzéséhez 6 tipp a mancsok egészségének megőrzéséhez
A kutyamancs, e bámulatos szerkezet akkor működik a legjobban, ha erős és egészséges. Ám elég egy apró sérülés és hetekig is eltarthat a gyógyulás. A következő tippek nemcsak a probléma felismerésében, hanem annak megelőzésében is segíthetnek.

Így lehet biztonságban kedvenced a hideg hónapokban is! Így lehet biztonságban kedvenced a hideg hónapokban is!
A hideg idő beálltával jónéhány olyan dologra érdemes komolyabb figyelmet fordítanunk, melyek kutyusunk mindennapjait is könnyebbé tehetik.

Ónos eső - így vigyázzunk kutyáinkra! Ónos eső - így vigyázzunk kutyáinkra!
Megmutatja magát a közelgő tél - a havazás mellett több helyen is ónos esőre kell számítani. A veszélyes időjárás miatt fokozottan figyeljünk saját és kutyáink biztonságára is!

Veszélyes a túrázás a havas hegyekben: Lezárják a Kékestetőre vezető mellékutakat a Mátrában Veszélyes a túrázás a havas hegyekben: Lezárják a Kékestetőre vezető mellékutakat a Mátrában
A közlekedők biztonsága érdekében a hétvégére lezárják a Kékestetőre vezető mellékutakat a Mátrában - közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztálya pénteken az MTI-vel.

Egy kutyához bújva élte túl a kislány a hóviharos éjszakát Oroszországban Egy kutyához bújva élte túl a kislány a hóviharos éjszakát Oroszországban
Heves hóvihar tombolt azon az éjjel Oroszországban. A tízéves kislány valószínűleg nem élte volna túl a jeges éjszakát, ha nincs a négylábú, akihez hozzá tudott bújni: a kutya testének melege megmentette.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 MOL Nyrt. Mondial Assistance GesmbH EB OVO Közhasznú Egyesület

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
A kutya az embernek, a törpemalac csak a gazdájának a legjobb barátja? Hírek - Címlapon
A kutya az embernek, a törpemalac csak a gazdájának a legjobb barátja?
Michael J. Fox a betegségéről: „Rengeteget köszönhetek a kutyámnak” Hírek - Címlapon
Michael J. Fox a betegségéről: „Rengeteget köszönhetek a kutyámnak”