A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Milyen kutyát válasszak? 4 tipp, hogy a megfelelő társat találd meg!

2019. június 08., 08:00


Szerző: Panyi Zita


Kategória: Jó tudni!




Az egyik legnehezebb kérdés! Elhatároztad, hogy magadhoz veszel egy négylábút – na jó, de milyet? Vajon melyikük az „Igazi”? Nem szabad elhanyagolni a kérdést, hiszen egy kutya nem csak egy hosszú hétvégére költözik be Hozzád, hanem több mint egy évtizedre!



 

 


Aktivitás a gazdival, nevelés, szeretet – ezek biztosítják kutyája jólétét.

Panyi Zita diplomás kutyatréner segít a kutya-gazdi kapcsolat harmonizálásában.

panyizita.hu


 

 

 

 

Azt, hogy mivel is jár a kutyatartás, főleg a kezdetekben, általánosságban már körbejártuk előző cikkünkben szakértőnk, Panyi Zita, az ÁlmosFelhő Kutyajólét kutyatrénerének segítségével. 

 

Tehát szeretnénk egy kutyust. Ám nem tudjuk, mi alapján, honnan, milyet válasszunk és hát nem cseng túl ismerősen az alapengedelmesség, mozgásigény, pórázon vezetés, harapáskontroll kifejezés sem… Csüggedésre semmi ok. Íme, egy csöpp gyakorlati segítség.

 

A harmonikus kapcsolat bizony nem automatikus velejárója a kutyával való együttélésnek. Napi szinten kell tenni érte.
A harmonikus kapcsolat bizony nem automatikus velejárója a kutyával való együttélésnek. Napi szinten kell tenni érte.
Fotó: almosfelho.hu

 

1. Sose küllem vagy trend alapján válasszunk magunknak és családunknak kutyát.

Nyilván nem releváns, hogy „a szomszéd akitája olyan helyes és jól nevelt”. Semmi garancia nincs rá, a miénk is az lesz, ha nem „tesszük bele” a megfelelő mennyiségű munkát, időt, figyelmet és következetességet. Méghozzá a kutyus élete végéig, nem csupán pár napig vagy hétig. A küllem megtévesztő. A mozifilmek sokszor imádnivaló, jámbor szőrcsomóként tárnak elénk egy-egy fajtát, ami aztán keresetté válik. A lakótelepen minden harmadik tömb mögül olyan kutya ugrik elő. Aztán jön a meglepetés: a szőrcsomó vadászkutyává serdült, akinek napi 2-3 óra mozgásigénye van alsó hangon. De nem viszik, csak 40 percet egy nap sétálni, így szeparációs szorongása lesz a kutyának, egész álló nap tutul, máskor szétkapja a gardróbot. Van, hogy elszabadul a kis gombóc, kisvártatva diadalittas pofával mutat be varjútetemeket, alkalomadtán rágcsálófarok fityeg szájából.

 

2. Célszerű szemügyre venni önmagunkat. A tükör előtt. Milyen a fizikumunk? Tudunk ehhez illő kutyát választani? Na, nem mintha erőnkkel kellene érvényesülni kutyánkkal szemben a jövőben, de nem árt, ha szükség esetén képesek vagyunk megtartani őt. Mondjuk, ha megindul egy macska, egy úttestre gurult labda után. Egy 30 kg fölötti kontrollálatlan kutya a másodperc törtrésze alatt képes 50 kg körüli gazdáját a négysávos útra rántani. Gyorsabb az embernél, ezért lépéselőnyben van. A váratlan helyzet ránk gyakorolt blokkoló hatása is neki kedvez. Szükség lehet még kutyánk képzettségére, vagy ha az nincs, fizikai erőnkre az állatorvosnál, a kutyakozmetikusnál, talán viharban dörgésnél is. És ki tudja? Hátha egy külsejében roppantul kemény ám annál huncutabb ebecskét fogtunk mancson a menhelyen, aki hobbiként kutyatársai rendszeres űzését választotta… A lényeg: mi felelünk kutyánk viselkedéséért.Ésszerűtlen hát olyan állatot választani társnak, akitől magunk is félünk, akit nem ismerünk, csak tetszik a külseje (elvégre életünk párját sem csupán külleme miatt választjuk), akit nem tudunk kontrollálni; legrosszabb esetben megtartani is alig. És hát mondjuk ki kereken: végtelenül kínos kutyánk után bukdácsolni tehetetlenkedve a póráz végén.

 

 

 

3. Kutyaválasztáskor vizsgáljuk meg életmódunkat, energiaszintünket. Olyan kutyát válasszunk, aki illik ehhez. A miénkénél kicsivel alacsonyabb energiaszintű kutya „még belefér”, a miénkétől szélsőségesen eltérő energiaszintű kutya viszont nem. Mit jelent ez? Vannak izgága és vannak nyugodt kutyák, ez tudvalévő. A szakirodalom beszél idegtípusról, ingerületi és gátlási folyamatokról, temperamentumról, karakterről, vérmérsékletről, egyéniségről. Egyszerűsítsünk: képzeljünk el három kutyatípust. 1.: Nagyon higgadt, lassú mozgású, alig érdeklődik. (Legyen ez alacsony energiaszintű.) 2.: Nyugodt ugyan, de érdeklődő, tevékenységre bírható, barátságos. (Legyen ez közepes energiaszintű.) 3.: Nyugtalan, izgága. Alig lehet tőle mozdulni, folyton ránk ugrál, ugat. (Legyen ez magas energiaszintű.) Amikor megtetszik egy kutya, próbáljuk besorolni. Ha közepes energiaszintű, az jó kiindulási alap lehet. Első kutyás gazdiknak sosem ajánlott magas energiaszintű kutya.

Mit jelent életmódhoz választani kutyát? Ha útikönyvírók vagyunk és évi 12 hónapból 11 hónapot kocsiban, repülőn, hajón, dzsungelben, sivatagban, szállodákban töltünk, vitatható választás a tibeti masztiff, már csak mérete folytán is. Amennyiben olaszos temperamentumú, azaz víg kedélyű, nagyhangú, folyton zajló családi életet élünk, érdemes ettől megkímélni a finom lelkű, csendes kis olasz agarat. Egy „minden lében két kanál” parson russell terrier viszont paradicsomi életet élhet ilyen emberek között. Elsőkutyásként pedig saját magunkat érdemes megkímélni a legendásan makacs és öntörvényű japán fajták (shiba inu, akita) egyébként csodás jellemétől, ugyanígy a robbanékony munkakutyák (dobermann, malinois) zsenge kori pajkosságaitól. Kisgyermekes családokba nem szerencsés idős, egészségügyi kihívásokkal küzdő vagy magas energiaszintű állat érkezése, jobban illenek a kistestű, relatíve kisebb mozgásigényű kutyák. (bichon frise, mopsz) Megjegyzendő: a kutya fajtája minden esetben pusztán iránymutató adott egyed milyenségét illetően. A kutyánkkal való kapcsolat tartalmát, az állat hozzánk való viszonyulását, amennyiben egészséges, érdemben az őt ért környezeti hatások, a nevelés, a szocializáció, a folyamatos foglalkozások fogják meghatározni. Sarkítottan fogalmazva: találni élete végéig emberrel és állattal egyaránt finom, együttműködő „szuperkutyát” a gyepmesteri sor pitbulljai között és találni tenyésztőnél született, később súlyos viselkedésproblémával élő, agressziótól szenvedő csivavát. Minden esetben az ember teszi a kutyát olyanná, amilyen. Ha tud róla, ha nem. Az egyik leggyakrabban idézett jogelv, miszerint a jog nem tudása nem mentesít annak felelőssége és következménye alól, esetünkben is alkalmazható.. Attól, hogy nem jártunk utána, így nem ismerjük a kutyák pszichológiáját, viselkedésük mozgatóit és reakcióik felépülését, még azok működnek.

 

Aladin: A kiskutyát 9 hetesen mérte fel Panyi Zita kutyatréner, illik-e leendő gazdijához, annak életviteléhez. Vizsgálta a kölyök szociális bizalmát, mérte dominanciára való hajlamát, reakcióját ismeretlen hangokra és mozgó objektumokra.
Aladin: A kiskutyát 9 hetesen mérte fel Panyi Zita kutyatréner, illik-e leendő gazdijához, annak életviteléhez. Vizsgálta a kölyök szociális bizalmát, mérte dominanciára való hajlamát, reakcióját ismeretlen hangokra és mozgó objektumokra. 
Fotó: almosfelho.hu

 

4. Ha kutyatrénerhez fordulunk, ő tud segíteni a kinézett alomban lévő kölykök 10 hetes koruk előtt történő speciális mikro-tesztekkel végzett felmérésében. Amennyiben persze a tenyésztő ebbe beleegyezik. Ez egészen nagy pontossággal mutatja meg a kiskutyák egyéniségét, vérmérsékletét. A kapott eredmények ismeretében a szocializációba épített gyakorlatok és stimulációk segítségével jelentős mértékben megelőzhetőek a különböző viselkedési problémák. Kiértékelni természetesen menhelyi, gyepmesteri telepen élő kutyát is lehet. Európa számos országában ez már bevett gyakorlat. Mikor ajánlott ez? Kisgyermekes családoknál mindenképpen. Nem mindegy, milyen állat kerül a pici közelébe, milyen tapasztalatokat szerez a kisgyerek életében talán először az ember legjobb barátjáról. Elsőkutyásoknál kifejezetten hasznos tud lenni, hiszen a trénertől rengeteg segítséget kapnak ilyenkor a kutya nevelését, kimozgatását, szocializációját illetően.

 

 

 

Forrás: panyizita.hu
Indexkép forrás: panyizita.hu
Cikk első megjelenése: 2017. április 05.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Eljárás indult egy fiatal férfi ellen, aki négy újszülött kiskutyát tett ki egy szemetes mellé Eljárás indult egy fiatal férfi ellen, aki négy újszülött kiskutyát tett ki egy szemetes mellé
Megdöbbentő embertelenség: egy veszprémi társasház szemetese mellé tett ki egy fiatal férfi négy újszülött kiskutyát. Az elkövető ellen a Veszprémi Rendőrkapitányság eljárást indított.

Egy bolt ajtaja előtt könyörgött segítségért az éhező mamakutya Egy bolt ajtaja előtt könyörgött segítségért az éhező mamakutya
… de nem volt egyedül. Négy aprócska kölykét szerette volna biztonságban tudni, mielőtt feladná a reményt.

Miért félnek egyes kutyák a hangos zajoktól és a tűzijátéktól, míg mások nem? Miért félnek egyes kutyák a hangos zajoktól és a tűzijátéktól, míg mások nem?
Tomboló vihar nyáron, tűzijáték ünnepségekkor és újévkor… Rengeteg kutyát tölt el rettegéssel a velük járó hangzavar, de akadnak olyanok is, akiknek szinte fel sem tűnik, hogy mi zajlik körülöttük. Érdekes eredményeket mutatnak a kutatások is!

Miért szeret a kutyám botot rágni? És miért baj, ha meg is eszi? Miért szeret a kutyám botot rágni? És miért baj, ha meg is eszi?
Kíváncsiságuk és gyakran étvágyuk is határtalan. A legtöbb kutya előszeretettel rágcsál ágakat, kisebb gallyakat, néhányuk azonban jóízűen el is fogyasztja azokat… Mitől olyan finom a bot?

Mennyire etikus szobakennelbe zárni a kutyát? Mennyire etikus szobakennelbe zárni a kutyát?
Mentális gondokat is okozhat a hosszabb időn át tartó bezártság, nem beszélve arról, milyen problémákat vet fel a kutyák általános jóléte, egészsége szempontjából.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Egyedi kutyás ajándéktárgyak AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 Praktiker AEGON Magyarország Zrt.

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
“Fülöpök országa vagyunk” - újabb duzzadt fejű kutyát mentettek az állatvédők Hírek - Címlapon
“Fülöpök országa vagyunk” - újabb duzzadt fejű kutyát mentettek az állatvédők
Fellélegezhetnek a kutyások Cegléden: tűzijáték helyett lézershow lesz augusztus 20-án Hírek - Címlapon
Fellélegezhetnek a kutyások Cegléden: tűzijáték helyett lézershow lesz augusztus 20-án