A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Minősített mentőkutyák

Romkutatás gyakorlatát sajátították el kutyás egységek


2015. május 11., 06:00


Szerző: RSM


Kategória: Közérdekű




Nemzeti minősítő vizsgát szerzett hétvégén az ország különböző településeiről érkezett tizenkét mentőkutya és vezetője. A Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szervezésében megrendezett gyakorlati számadáson szituációs feladatokon keresztül bizonyítottak rátermettségükről a kutyák és gazdáik.



Különleges feladatokra képezték ki azt a tucatnyi kutyát és vezetőjüket, akik részt vettek a tavaly szeptembertől zajló képzésen. A Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság olyan speciális területeken kívánta fejleszteni járási mentőcsapatainak kompetenciáját, mint a romterületen rekedt emberek felkutatása és mentése. 

 

Téged is megmentselek?
Téged is megmentselek?
Fotó: frisss.hu

 

A tanfolyam zárásaként május 9-én és 10-én nemzeti minősítő gyakorlat keretében adtak számot tudásukról a hallgatók. A vizsgáztatók érdekes, izgalmas és valódi kihívásokat jelentő feladatokon keresztül mutatták be, hogy mennyire képes vezető és kutyája, valamint a csapat, mint szerves egység, együtt dolgozni. 

 

Pihenőn
Pihenőn
Fotó: frisss.hu

 

Szombathely elhagyott területén szituációs gyakorlat keretén belül a kutyák szaglásukra hagyatkozva találták meg a romok alá szorult áldozatokat. Vezetőjük irányításával derítették fel a terepet, valamint jelezniük kellett különböző módon ha sérültet, vagy ha elhunytat találtak. A feladatot végző katasztrófavédelmi szakembernek a kutyájától kapott információk alapján hívta a segítséget és kezdte meg az elsősegélynyújtást. 

A romos területen kívül nyílt és erdős terepen is vizsgáztak a csapatok. Sérült túrázót kerestek. Itt a kutyák szimattechnikája és különleges képességei mutatta meg a helyes irányt. A vizsgáztatók figyelték a csapatok együttműködését, csoportos helyzetfelismerését és az adott feladat közös végrehajtását.

 

Alpintechnika nehezítve
Alpintechnika nehezítve
Fotó: frisss.hu

 

 

Ezekkel a képességekkel és készségekkel a mentőcsapatok a jövőben alaposabban és hatékonyabban látják el a speciális katasztrófavédelmi helyzeteket. Fontos katasztrófavédelmi szempont, hogy fejlődjenek a mentőkutyás egységek, tudásuk bővüljön. A csapatok olyan profi szakemberektől tanulhatták a romkutatás elméletét és gyakorlati technikáját, akik évtizedek óta járják a különbüző katasztrófa súlytotta országokat. A világszerte ismert miskolci Spider Mentőcsoport tagja, Lehoczky László is a kiképzők közt szerepelt. 

 

A vas.katasztrofavedelem.hu nyomán

 

 

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

 


Indexkép forrás: frisss.hu

Témába vág

Magyar sikerek az I. FMBB Mentőkutya Világbajnokságon Magyar sikerek az I. FMBB Mentőkutya Világbajnokságon
Nyolc kutya képviselte Magyarországot a belga juhászkutyák olaszországi versenyén.

Átkelt a szivárványhídon Symba Átkelt a szivárványhídon Symba
Symbától, a híres mentőkutyától búcsúzik az ország. Symba nevét minden kutyás és kutyaszerető ismerte – együtt gyászolja e fantasztikus kutyát az egész ország.

Magyar mentőkutyások is Líbiába utaznak, hogy segítsék a mentéseket Magyar mentőkutyások is Líbiába utaznak, hogy segítsék a mentéseket
Magyar csapatok is segítik a mentést: eddig legkevesebb hatezer halálos áldozatról tudni, de tízezer eltűnt embert keresnek, egyre csökkenő reménnyel az árvíz sújtotta Líbiában.

Ő a legkisebb mentőkutya: Egy kis vizslával bővült a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat csapata Ő a legkisebb mentőkutya: Egy kis vizslával bővült a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat csapata
Léna, a kis vizsla a legújabb „szaktanácsadó” a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálatnál. Bájos pofijával mindenkit azonnal levesz a lábáról!

Kitüntetést kapott Lehoczki László és Hope, a mentőkutya Törökországban Kitüntetést kapott Lehoczki László és Hope, a mentőkutya Törökországban
Az elmúlt 25 évben nyújtott önzetlen segítségnyújtásaiért kapott kitüntetést a török államtól a magyar mentőkutyás, Lehoczki László és kutyája, Hope.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Beagle Club Online Irodakutya.com AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 EB OVO Közhasznú Egyesület

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
A víz réme, vagy a rémes víz? Hírek - Címlapon
A víz réme, vagy a rémes víz?
A tacskó, az utánkeresés és az óvodások Hírek - Címlapon
A tacskó, az utánkeresés és az óvodások