A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

A tacskó, az utánkeresés és az óvodások

2015. május 09., 06:00


Szerző: S.Zs.


Kategória: Könnyű




Jogosan merül fel a kérdés, hogyan kapcsolódik a tacskós utánkeresés a Katica- és a Gomba csoport kis óvodásaihoz? Szívügyem a környezeti nevelés: első sorban az óvodás, kisiskolás közönség nyitott és előítéletektől mentes ahhoz, hogy erdőről, vadról, vadászatról tudjunk beszélgetni.



Így jutottam el a soproni Árpádházi – Szent Margit Óvodába is, ahol együtt ismertük fel az őz és a szarvas közötti különbséget, kalapban és céltávcsővel a kézben mindenki „vadásszá változott”, de kézbe kerültek agancsok, lőszerhüvelyek és egyéb „kincsek”. A foglalkozás sikerét látva felajánlottam, amennyiben rajzolnak vadászkutyáról, erdőről, megmutatom nekik élőben, hogyan dolgozik egy utánkereső kutya.

 

Kis kollégám, Vackor (szálkás szőrű tacskó) kitűnő társnak bizonyult erre a feladatra. Még növendék, de már ügyesen dolgozik, emellett rendkívül türelmes és barátságos. A rajzok száma egyre csak gyarapodott, elérkezett a megígért kutyás program ideje. Fontosnak tartottam, hogy az apróságok és Vackor megismerjék egymást, és egyáltalán a kutyával való bánásmódot. Ezért először az óvoda udvarán találkoztunk, ahol elmeséltem, hogy nem kell félni egy kutyától minden ok nélkül, de nem szabad lerohanni, megijeszteni sem. Hogy hagyni kell először a kutyát kezdeményezni. Röviden beszélgettünk egy kicsit arról, hogyan kell viselkedni egy kutyával. Utána ki is próbálhatták az ovisok mindezt a gyakorlatban, ami egyúttal jó alkalom volt az ismerkedésre kutya és gyerek között.

 

Vackor fekve várta az egyesével érkező, előtte leguggoló gyerekeket, majd egy pacsiért cserébe kapott egy finom falatot és egy kis simogatást. Hősies helytállását bizonyítja, hogy ötven óvodásnak, sőt, még az óvónéniknek is adta a pacsit, majdnem egy órán keresztül.

 

Utánkereső előadás az ovisoknak
Utánkereső előadás az ovisoknak

 

Az utánkereső bemutató mindezek után következett egy ritkás cserjeszinttel rendelkező tölgyesben. A talán 100 méteres, néhány órás csapa még olyan távolságot jelentett, amin erdőben, ilyen létszámmal is gond nélkül tudták követni a kutyát munka közben, és nem untak rá a feladatra.


A csapa kidolgozása előtt röviden ismertettem, mi várható, mit jelentenek a nyomjelzők, mit érdemes figyelni munka közben, majd elkezdtük a munkát a keresés előtti fektetéssel.

 

Vackor a szokásosnál is izgatottabb volt, talán még lámpalázas is a nagy létszámú közönség miatt. A rövid keresés végén aztán birtokba vette zsákmányát. Ezt követően lefektettem, majd a csülök mellett bemutattam, elmeséltem a vadászat, a keresés végső mozzanatait, a tiszteletadás lépéseit. A gyerekek megismerték a sebtöretet, a kereső kutyának kijáró töretet, a terítékkészítést és máglyarakást.

 

Vackor az utánkereső előadás sztárja
Vackor az utánkereső előadás sztárja

 

Fontosnak tartom, hogy ezt egyben lássák és hozzá valódi, maradandó élményt tudjanak kapcsolni. A vadnak kijáró tisztelet megadása, sajnos, kimarad a hivatásunkat bemutató riportokból, a médiában megjelenő hírekből. Ahogy kimarad az utánkeresők nehéz, fáradságos munkája is. Sokan még csak nem is sejtik, mennyi időt, lemondást és szakértelmet kíván hű kollégánk, utánkereső társunk bevezetése későbbi munkájába. Ahogy azt sem, mit jelent egy családban a bármikor megszólaló telefon hangjára elindulni és sűrűket járva, esőben, hóban, hőségben menni a sebzett vad után.

 

Hálával tartozom az óvoda dolgozóinak, amiért lehetőséget biztosítottak arra, hogy ezt, ha csak egy bepillantás erejéig is, de megmutathattam a gyerekeknek. És az ovisoknak is, akik rengeteget rajzoltak és türelmesen hallgatták a mondókámat. Éppen ezért, az így elkészült rajzokból kiállítást szerveztünk a Nyugat-magyarországi Egyetem Ligneum látogató központjában, amelynek ünnepélyes megnyitójára mindenkit szeretettel várunk 2015. május 8-án 10.00-kor. A téma és a gyerekek is megérdemlik, hogy az utánkeresés programja így fejeződjék be, és innen folytathassuk a természet, a vadászat megismerését.

 

Csodaszép rajzok készültek az utánkereső előadásról
Csodaszép rajzok készültek az utánkereső előadásról

 

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

 

Forrás: erdo-mezo.hu

Témába vág

Hogyan válasszak olyan játékot a kutyámnak, amilyet ő is szeretni fog? Hogyan válasszak olyan játékot a kutyámnak, amilyet ő is szeretni fog?
Gömbölyű, pattogós, csipogós vagy sípolós, rágcsálható… Bármilyen is legyen a kedvenc játékszere, látványára kutyánk tekintete egyből felcsillan. Mire figyeljünk, amikor a megfelelőt keressük?

Ismét találkoznak a szabolcsi tacskók és tacskósok Ismét találkoznak a szabolcsi tacskók és tacskósok
A 2023.10.28-án szombaton megrendezésre kerülő 4. Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Tacskó Találkozó helyszíne ezúttal a nyíregyházi Korzó bevásárlóközpont lesz, ahol minden kutyabarát megtalálhatja a neki tetsző programot 14 -18 óra között. Ráadásul a kutyával érkezőket garantált ajándékkal lepi meg a Korzó!

Miért szeretik olyan nagyon a kutyák a különféle hangokat adó, sípolós, csipogós játékokat? Miért szeretik olyan nagyon a kutyák a különféle hangokat adó, sípolós, csipogós játékokat?
Elég egyetlen csippanás, és kedvencünk teljesen odáig lesz a játéktól? Vajon mi lehet a titka?

Őszi túrázás kutyával - erre figyelj! Őszi túrázás kutyával - erre figyelj!
Talán a legjobb időszak egy hosszabb séta vagy túra számára a kora ősz. Nincs már hőség, és ha szerencsénk van, kellemes napsütés kíséri utunkat. Nem érdemes otthon maradni, vár a természet!

 Apró tacskó kölyköt mentettek a NAV munkatársai biztos halál elől Apró tacskó kölyköt mentettek a NAV munkatársai biztos halál elől
Egy forgalmas külterületen lettek figyelmesek az apró kölyökkutyára a Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai – természetesen azonnal a segítségére siettek!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Egyedi kutyás ajándéktárgyak Rehabportál AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 MOL Nyrt.

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Minősített mentőkutyák Hírek - Címlapon
Minősített mentőkutyák
A Rex Alapítvány is várja az 1%-okat! Hírek - Címlapon
A Rex Alapítvány is várja az 1%-okat!