A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Ne vásárolj szaporítótól kutyát!

2016. július 13., 06:00


Szerző: B.Zsófi


Kategória: Állatvédelem
„…először 8-10 hónaposan ellik, aztán menetrend szerint félévente. Ki sem fejlődik rendesen, ki sem nő minden foga, de már a szervezetének új életek "gyártására" kell koncentrálnia. Aztán egyszer csak kimerül, ha megéli. 6-8 évesen kidobják, agyonütik, vagy leadják, mert már nem tud elleni.”Szaporítónak tekinthető mindenki, aki jövedelemszerzés céljából kiskutyákat „termel” és árusít. Nem törődik sem a kicsik, sem a felmenőik egészségi állapotával, nagy valószínűséggel oltásokat, sőt chipet sem kapnak az ebek. Belegondolva abba, hogy a kötelezően beadandó oltások, a regisztrált chip, a szülők megfelelő szűrései, és a jó minőségű táplálék biztosítása mekkora költséget von maga után a gazdihoz kerülésig, rögtön láthatjuk, hogy felelős tenyésztőnek nem érné meg 20-30ezer forintért adni a kölyköt. A kezdeti költségek ugyanis sokkal magasabbak.

 

Egy cocker spániel szaporító
Egy cocker spániel szaporító "termékei"
Fotó: haziallat.hu

 

A tenyésztő ismert felmenőkkel rendelkező, örökletes betegségekről szűrt, egészséges kutyákat pároztat egy jobb generáció elérése, vagy valamely tulajdonság feljavítása érdekében. A szukák csak két évente babáznak, addig pihennek, játszanak, és egészséges táplálékon regenerálódnak. Minden tényleges tenyésztő tagja a MEOESZ-nek, a kiskutyát törzskönyvvel, kezdő tápcsomaggal, és szerződéssel adja át az új gazdinak, majd később is követi a sorsát.

 

Minőségi, ápolt kölykök tenyésztőnél
Minőségi, ápolt kölykök tenyésztőnél
Fotó: calypsoecs.com

 

Ne az ára alapján válasszunk kutyát! Ha minőségi, fajtatiszta kölyköt szeretnénk vásárolni, szánjuk rá a tenyésztők által kiszabott összeget. Amennyiben ezt nem tehetjük meg, inkább fogadjunk örökbe. Egy-egy rosszul megválasztott vásárlás sokkal nagyobb kiadással járhat, ha a szaporítótól rossz géneket hordozó, oltatlan, beteges kiskutyát kapunk. Ezt gyakran a rossz tartási körülmények, a beltenyésztés, és a szülők hasonló eredete váltja ki. A szaporító nem kérdez, nem tájékoztat, titkolózik, elkerül, és legtöbb esetben nem mutatja meg a szülőket.

 

A titkolózásnak oka van. A felnőtt kutyák van, hogy sosem látják a napot. Apró ketrecekben töltik le egész életüket, ahol épphogy csak meg tudnak fordulni. A saját ürülékükben fekszenek, a mozgáshiányos életmódtól lábuk eldeformálódik (ha genetikailag még nem volt torz). Rettegnek az embertől, és minden tüzelésnél újra fedeztetik a szukákat, az elsőtől egészen a haláláig. Tápláléknak gyakran csak száraz kenyeret, vagy moslékot kapnak. A folyamatos kölyöknevelés, és a rossz minőségű élelem olyannyira leterheli a szervezetüket, hogy idejekorán, akár 4-5 éves korukban is elpusztulhatnak. A megvásárolt kölykök nem különben.

 

kívánnál ilyen sorsot bárkinek, csak azért, hogy olcsóbban juss kölyökhöz?!
Kívánnál ilyen sorsot bárkinek, csak azért, hogy olcsóbban juss kölyökhöz?!
Fotó: dogcatplace.com

 

Tévhit, hogy megmentünk egy kutyát, ha megvásároljuk! Ameddig bárki hajlandó pénzt adni a szaporított állatokért, addig nem fog megszűnni ez az iparág. Jó szándékunkkal arra ösztönözzük a szaporítót, hogy „termeljen” még, hiszen van igény az olcsó kutyákra. Ha tudomásunkra jut hasonló tevékenység értesítsük az állatvédőket, és bízzuk rájuk a mentést.

 

Sose vegyünk kölyköt, ha:

  • nem láthattuk a szülőket
  • nem választhatunk, és nem mehetünk el érte
  • parkolóban, vagy az utcán adja át, nem a megszokott környezetében
  • nincs oltási könyve, chipje, vagy kórosan sovány
  • a hirdetésben a „különleges”, „mini”, vagy „ritka” jelzőket használják a fajtára

 

Az efféle „kölyökgyárak” hatására van leterhelve sok fajtamentés és menhely. A szaporítás nem csak annak a hibája, aki csinálja, de azé is, aki megvásárolja a kölyköt. Nem mentség, hogy „az én kutyám egészséges és szép”, attól még a szülei ugyanúgy szenvedtek, és szenvedni is fognak azért, hogy Neked olcsó kiskutyád, fehér (mellesleg rendellenes) spánieled, vagy mini yorkid legyen.

 

A Te kutyád anyukája is lehet!
A Te kutyád anyukája is lehet!
Fotó: Argentin Dog Fajtamentés

 

Tekintsük csak a máltai selyemkutya és yorkshire terrier szaporító telep felszámolását. Napokig dolgoztak az önkéntesek, hogy a rettegő, csont sovány, gyakran fogatlan kutyákat megszabadítsák a kutyapiszoktól bűzlő, csomós, és mozgásukat gátló bundájuktól. Egyikük súlyos középfülgyulladás miatt ferdén tartja a fejét a fájdalomtól, másikuk egész életében nem fog tudni enni, csak pépeset, legtöbbjüknek pedig gerincsérve van. Kinek jó ez?! Mert nekik semmiképpen nem!

 

Gondoljuk meg jól, hogy honnan vásárolunk kutyát! Aki nem teheti meg, hogy tenyésztőtől vegyen kölyköt, az gondolkozzon el a kutyatartás miatt felmerülő költségeken is. Pénzszerzés céljából, azért mert cukik a picik, vagy mert „szerelmes” a kutya senki ne szaporítson, így is tele vannak a menhelyek!

 


Indexkép forrás: herandherdogs.com
Cikk első megjelenése: 2016. február 11.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Kutyagyártó nagyhatalom vagyunk – A szaporítókról készült dokumentumfilm Kutyagyártó nagyhatalom vagyunk – A szaporítókról készült dokumentumfilm
Nehéz, de annál fontosabb témát boncolgat a Telex.hu csütörtök este bemutatott filmje.

Testével melegítette sérült gazdáját a kutya, miután hegymászás közben 150 métert zuhantak Testével melegítette sérült gazdáját a kutya, miután hegymászás közben 150 métert zuhantak
Összegömbölyödött gazdáján, és 13 órán át tartotta melegen a dermesztő hidegben, míg megérkeztek a speciális mentők.

Börtönbüntetésre ítélte első fokon a bíróság a nyírbogáti szaporítókat Börtönbüntetésre ítélte első fokon a bíróság a nyírbogáti szaporítókat
A Nyírbátori Járásbíróság 2021. december 16-án V.S. I. rendű vádlottat 2 rendbeli társtettesként elkövetett állatkínzás bűntette, garázdaság és zaklatás vétsége miatt 3 év börtönbüntetésre és 3 év közügyektől eltiltás mellékbüntetésre, míg M.I.M. II. rendű vádlottat 2 rendbeli társtettesként elkövetett állatkínzás bűntette miatt 1 év 6 hónap börtönbüntetésre és 2 év közügyektől eltiltás mellékbüntetésre ítélte.

Menhelyről vagy tenyésztőtől válasszak kutyust? Menhelyről vagy tenyésztőtől válasszak kutyust?
Ez bizony fogas kérdés. Mindkét opció mellett kismillió érvet és ellenérvet lehetséges felsorakoztatni. Egy biztos: ha majd leteszed a voksod valamelyik mellé, akkor nem érdemes azon gondolkodnod mondjuk pár hónap után, miért is nem más módon döntöttél.

Életveszélyben lévő kölyköket mentettek az autópályákon a NAV munkatársai Életveszélyben lévő kölyköket mentettek az autópályákon a NAV munkatársai
Alig szellőző szerszámosládában utaztattak két kölyökkutyát. Egy másik esetben 5 kölyök került elő egy autóból. Mind túl fiatal még, nem rendelkeztek oltásokkal, se chippel. Hála a pénzügyőrök ellenőrzéseinek, mindegyik kiskutya már jó kezekben lehet!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Egyedi kutyás ajándéktárgyak Hírstart Mondial Assistance GesmbH Irodakutya.com

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Kutyabarát strandok és fürdőhelyek Magyarországon - 2016 Hírek - Címlapon
Kutyabarát strandok és fürdőhelyek Magyarországon - 2016
A rendőrkapitányságon talált szerető otthonra a bántalmazott kóbor kutya Hírek - Címlapon
A rendőrkapitányságon talált szerető otthonra a bántalmazott kóbor kutya