A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Hírek archívum
Hírek - Közérdekű

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Kutyabarát strandok és fürdőhelyek Magyarországon - 2016

Avagy hol fürdethetem kutyámat legálisan?


2016. július 14., 06:00


Szerző: S.Zs.


Kategória: Közérdekű
Hol lehet kutyát fürdetni? Van olyan terület, ami kifejezetten a kutyák, kutyások számára lett kijelölve, van olyan, ahol megtűrik őket és vannak kifejezetten tiltott helyek is. Összegyűjtöttük az információkat a Magyarországon fellelhető vízpartokról kutyás szemszögből. 


Felhívjuk a figyelmet, hogy ez a cikk 2016-ban készült,
így információi elavultak lehetnek. 

 

A legfrissebb, 2018-as kutyabarát fürdőhelyek és fürdetőhelyek listája és térképe ide kattintva található.


 

 

Kutyabarát strandok és fürdőhelyek Magyarországon 2016-ban - A kép kattintással nagyítható
Kutyabarát strandok és fürdőhelyek Magyarországon 2016-ban - A kép kattintással nagyítható
Fotó: kutyabarathelyek.hu

 

Hivatalos kutyás fürdetőhelyek, fürdőhelyek és strandok

Ezekre a helyekre bátran tervezhetsz hűsítő fürdést, kirándulást, vagy akár nyaralást.

 

1. Fonyódi Kutyabarát Fürdőhely

A Balaton legelső kutyabarát strandja (hivatalosan fürdőhely!) hatalmas, gondozott területen várja a kutyásokat a Fonyódi kikötő és Vízirendőrség mellett. A Friskies jóvoltából árnyékoló sátrak adnak menedéket a tűző napsugarak ellen. A víz minősége tökéletes, már több lejárót is elhelyeztek, hogy könnyebb legyen a ki- és bejárás a vízbe. Kutyaürülék tároló edények gondoskodnak a tisztaságról, a gazdik számára kialakításra kerülő vizesblokk elkészültéig mobil wc-ket tartanak fenn. Kutyabüfé kialakítása is várható!

Bővebb információ ide kattintva!

 

Hűsölés a Fonyódi Kutyabarát Fürdőhelyen
Hűsölés a Fonyódi Kutyabarát Fürdőhelyen
Fotó: kutyabarathelyek.hu

 

2. Balatonboglári fürdető

A három lehetséges partszakasz közül, melyeket Balatonboglár Önkormányzata jelölt meg lehetséges kutyabarát partszakaszként, csak egy valósulhatott meg: a Matróz köz végén lévő kis területet (a másik kettő közül egy nem felelt meg a jogszabályoknak, egyet pedig a lakosság vétózott meg). A terület adottságai inkább a kutyák fürdetésére alkalmas - a köveken gazdának is, kutyának is nehéz a lejárás. A hely szűkös, így inkább egy séta idejére beiktatott mártózásra alkalmas.

 

3. Tihany, Belső-tó

A tihanyi Belső-tó délkeleti sarkánál lehetőség van a kutyák úsztatására, fürdetésére. A csónakkikötő stég környékén tábla is jelzi, hol lehet beengedni a kutyákat a vízbe - így biztosan nem zavarják egymást a horgászokkal. A víz minősége azonban erősen kifogásolható.

Bővebb információ ide kattintva!

 

4. Dunakeszi, Duna-part

A Horányi Rév melletti partszakaszon a kutyák a vízben, a gazdik a parton hűsölhetnek a meleg napokon. A part mellett büfék is várják a gazdikat.

 

Dunakeszire a bulldogosok is szívesen mennek
Dunakeszire a bulldogosok is szívesen mennek
Fotó: Katona Tamás

 

5. Drótszamár Kemping

A Velencei-tavon csak a kemping területére eső partszakaszon lehet kutyát a vízbe engedni. Érdemes az odautazás előtt a  kemping területén tartott programokról, koncertekről tájékozódni, ha a zajt, vagy a tömeget el szeretnéd kerülni kutyáddal.

Bővebb információ ide kattintva!

 

6. Délegyházi-tavak

A Budapesthez közel eső Délegyházi-tavakon található a Tavirózsa Kemping, mely kutyabarát, és a hozzá tartozó partszakaszon is megengedett a kutyák fürdetése.

Bővebb információ ide kattintva!

 

7. Borostyán-tó

Zalalövő mellett, gyönyörű természeti környezetben található a tó. A humán strand előtt, a tó eleji szakaszon kutyával is lehet csobbanni! A belépésért jelképes összeget kell csak fizetni, cserébe azonban autóval is be lehet hajtani a területre.

Bővebb információ ide kattintva!

 

A Borostyán-tavat is élvezik a kutyák!
A Borostyán-tavat is élvezik a kutyák!
Fotó: Hornyák Emőke/Hornyak Photo

 

8. Dog Holiday, Hetényegyháza

A Dog Holiday kutyapanzió és kutyanapközi területén kialakított tóban fürödhetnek a kutyák is - azonban mindenképp előzetes egyeztetés szükséges! Az elérhetőségeit ide kattintva találod!

 

9. Kopaszi-gát

Úgy tudjuk, a Kopaszi-gáton nem, hanem a mellette fekvő Duna-part szakaszán van egy terület, ahol lehet kutyát fürdetni: ez a Rio melletti területről érhető el.

 

10. Öreg-tó, Tata

A csodálatos környezetben fekvő tatai Öreg-tó egyes részein a kutyák is élvezhetik a vizet! A tó körül táblák jelzik, mely szakaszon pancsolhatnak a kutyák! A környék remek kiránduló- és aktív szabadidő eltöltési lehetőségekkel rendelkezik.

Bővebb információ ide kattintva!

 

20. Balatonföldvár

A legfrissebb hír, hogy Balatonföldvár Önkormányzata is nyit a kutyások felé: Fonyódhoz hasonlóan itt is kijelölnek egy kutyabarát strandot! 

 

Alternatív megoldás: a természetes vizek

A természetes  vizek azon részein, ahol nincs fürdésre kijelölt hely (strand), és nem tiltja tábla, nincs elkerítve mint magánterület, ott nincs akadálya a kutyák fürdetésének. Az erre vonatkozó jogszabályokat, lehetőségeket ide kattintva olvashatod el!

 


Vízpartok csak saját felelősségre

Az alábbi vizek mellet nincs hivatalosan kijelölt partszakasz, ahol megmártózhatunk kutyáinkkal.

 

11. Desedai-víztározó

Hivatalosan nincs olyan kijelölt partszakasz a Deseda területén, ahol megengedett a kutya úsztatása, sem a kutyával való fürdés. A tó déli területén fekvő strandra kutyát bevinni tilos! A tó egyes részein már a partnál is igen mély a víz, valamint oda kell figyelni a tavon edző sportolókra (kajakosokra például), valamint a horgászokra is.

Bővebb információ ide kattintva!

 

A kutyák fürdetését tiltó tábla a Fertő-tavon
A kutyák fürdetését tiltó tábla a Fertő-tavon
Fotó: Táncsics Gábor

 

12. Fertő-tó

Nyár elején számoltunk be arról, hogy tiltásra került a Fertő-tóban való kutyás-fürdés. Most azonban reményt keltő hírekkel szolgálhatunk: megkerestük a Soproni Vízmű Zrt-t, akik a strand üzemeltetéséért felelősek, hogy mi a helyzet a tiltással, illetve van-e, lesz-e más lehetősége a kutyásoknak. Az eddig megszokott helyen továbbra sem lehet kutyával a vízbe menni, hiszen nincs meg a strand és az érintett partszakasz között a kötelező 100 méteres védősáv, melyet a 78/2008. (IV. 3.) számú Kormányrendelet előír. Azonban a Soproni Vízmű Zrt-vel közösen  sikerült egy olyan kompromisszum-javaslatot kidolgozni, melynek értelmében Rákos-pataktól északra fekvő területen megoldható lehet egy rövid partszakasz kitisztítása. Ez nem kijelölt kutyás strand, vagy fürdőhely lesz, de ezen a részen nem lesz tiltva a kutyák fürdetése.

Ez egyelőre még nem hivatalos eredmény, a javaslat még jóváhagyásra vár, jövő hétre ígértek oldalunknak választ.

A köztudottan kutyabarát Ausztriában sehol sem lehet kutyát fürdetni, úsztatni a Fertő-tóban. (Kivételt képez három magán partszakasz.) Ennek legfőbb oka, hogy a tó és környéke természet- és madárvédelmi terület, így igen szigorú szabályozások alá esik.

 

13. Hejőkeresztúr

Nyékládháza és Hejőkeresztúr környékén több tó is található. Két humán strand is van, ide nem lehet kutyával menni, azonban nem hivatalosan egy másik partszakaszon a kutyákat is be lehet engedni a vízbe. Fontos azonban tudni: ez a tó kavicsbánya-tó, így mindenki csak saját felelősségre használja!

 

Vízpart Hejőkeresztúron
Vízpart Hejőkeresztúron

 

14. Tiszakécske és környéke

A Holt-Tisza szakaszain, csatornáin nincs tiltva a kutyák fürdetése, azonban a  kutyások számára hivatalosan kijelölt szakasz sincs. Fontos azonban tisztában lenni vele: ezek a vizek elsősorban horgászvizek, így minden esetben legyünk tekintettel a horgászokra!

 

15. Pécsi-tó

Pécsi-tó partján fekvő szabadstrand területén tilos kutyát a vízbe engedni - ezt táblák is tiltják. Úgy értesültünk, a tó többi részén (természetesen a kormányrendeletben meghatározott 100 méteres védősáv megtartásával) nincs tiltva a kutyák fürdetése. Szóba került egy, a kutyások számára kijelölt partszakasz létrehozása is. 

 

Bányatavak

A bányatavak gyakran igen mélyek (akár több mint 10 méter!), a vizük nem képes úgy felmelegedni, mint a nagy felületű és sekélyebb tavaké. A felszíne lehet, hogy felmelegszik a kánikulában a mélyebb részeken azonban nagyon hideg - ha felhevült testtel merészkedünk bele akár mi, akár kutyáink, tragédia is lehet a vége. A bányatavakban mindenki csak saját felelősségére fürdőzzön!

Ezekben a tavakban egyébként a legtöbb helyen tiltott a fürdőzés, nagyon kevés a kijelölt strandszakasz. Ez minden esetben a fürdőzők védelme érdekében kerül tiltásra! Aki a tiltást megszegi, akár komoly bírságra is számíthat!

Bővebben a bányatavakról ide kattintva olvashatsz!

 


Tilos a kutyák fürdetése az alábbi helyeken:

 

16. Gébárti-tó

A Zalaegerszeg melletti tavon megszüntették a kutyás fürdés lehetőségét. Itt a horgászok és kutyások konfliktusának előtérbe kerülése okozza a legfőbb problémát.

 

17. Kővágóörsi "kutyaparadicsom"

Tavaly utánajártunk, mi a helyzet a Kővágóörsi "kutyaparadicsom" nevű hellyel, ahol állítólag kutyát lehet úsztatni. Sajnos semmilyen információt, elérhetőséget nem találtunk a helyről (ahogy azóta sem), ezért az Önkormányzat segítségét kértük, mit lehet tudni erről a kutyás vízpartról. Azt a tájékoztatást kaptuk, hogy ezek a tavak bányatavak, a bennük való fürdőzés tilos és nem mellesleg veszélyes is! A településen nincs olyan vízpart (így az ide tartozó Balaton-partszakaszon sem), ahol hivatalosan is fürödhetnénk kutyánkkal együtt.

 

18. Kutyacamping, Bugyi

Sajnos már Bugyin, a Kisfogas-tóban sem fürdethetjük meg kutyánkat. A népszerű Kutyacampingnek egy feljelentés és egy tulajdonosi tiltás miatt be kellett zárnia. Értesüléseink szerint a tó valószínűleg eladásra kerül, a két tulajdonos egyike ez okból emelt szót a camping ellen.

 

Bugyin már nem működik a Kutya Camping
Bugyin már nem működik a Kutya Camping 
Fotó: Kutya Camping Bugyin

 

19. Orfűi-tó 

A népszerű pihenő és kirándulóhely szabadstrandjára nem lehet kutyát bevinni. Az Orfűi Közös Önkormányzati Hivatal a  78/2008. (IV. 3.) Korm. rendelet 7. számú melléklet 7. pontjára hivatkozva helyezte el a tiltó táblákat. E szerint: "Állatot a fürdőhely területére bevinni - a járási népegészségügyi intézet által engedélyezett őrkutyás biztonsági szolgálat, illetve a vakvezető kutya kivételével - tilos."

Megkerestük az Önkormányzatot, hogy ez a tiltás mely területekre vonatkozik. Az Orfűi-tó területe kijelölt fürdőhely, így ott kutya nem fürdethető a vízben. A Pécsi-tó partján fekvő szabadstrand területén szintén tilos kutyát a vízbe engedni - ezt táblák is tiltják. Az még kérdéses, hogy a szabadstrandon kívüli területeken a kormányrendeletben meghatározott 100 méteres védősáv megtartásával kialakítható lesz-e egy kutyás partszakasz.

 

 

Forrás: kutyabarathelyek.hu gyűjtése
Indexkép forrás: kutyabarathelyek.hu

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Kutyaúsztató nyílt Sopron mellett Kutyaúsztató nyílt Sopron mellett
Igazi kutyaparadicsomot fedezhetünk fel a Sopron melletti Sopronkövesden. Kutyabarát szállás és étterem, kutyafuttató, agility pálya… most pedig kutyamedencével bővült a kutyabarát szolgáltatások sora!

Megrongálta egy férfi a Fonyódi Kutyás Fürdetőhely kerítését - zavarta a kutyás strand megléte Megrongálta egy férfi a Fonyódi Kutyás Fürdetőhely kerítését - zavarta a kutyás strand megléte
Vajon mire gondolhatott “antihősünk”, mikor úgy döntött, a kerítés megrongálásával fejezi ki nemtetszését a Kutyás Fürdetőhellyel szemben.

Kutyás strandolás a naplementében és tovább - ilyen volt az első Kutyastrandok Éjszakája Kutyás strandolás a naplementében és tovább - ilyen volt az első Kutyastrandok Éjszakája
Több helyszínen zajlott szombaton a különleges vízparti program, a Kutyastrandok Éjszakája. Az eseményhez csatlakozott kutyabarát vízparti helyszínek hosszabb nyitvatartással és programokkal készültek a kutyák és gazdik számára egyaránt.

Idén először: Kutyastrandok Éjszakája! Idén először: Kutyastrandok Éjszakája!
Közeleg az éj… amikor a Neowise továbbállt, és már a Perseidák is messze járnak… egy újabb augusztusi éjszaka, amire megéri várni! Kutyastrandok Éjszakája - idén augusztusban első alkalommal!

Két napra bezár a fonyódi Kutyás fürdetőhely augusztusban Két napra bezár a fonyódi Kutyás fürdetőhely augusztusban
Két napra nélkülöznünk kell a fonyódi Kutyás fürdetőhelyet: rendezvény miatt nem lesz látogatható a terület.

Kánikula - így segítsünk kutyánknak átvészelni a hőséget Kánikula - így segítsünk kutyánknak átvészelni a hőséget
Kedvenceinket jobban megviseli a nagy hőség, mint minket. Nekünk, gazdiknak kell gondoskodnunk a megfelelő környezet biztosításáról, hogy megóvjuk kutyáink egészségét.

Hivatalos: kutyával is strandolhatunk a Borostyán-tavon! Hivatalos: kutyával is strandolhatunk a Borostyán-tavon!
Örömhír a kutyával utazóknak: újabb vízparton engedték meg a kutyák jelenlétét! A festői környezetben fekvő Borostyán-tó partján jelöltek ki egy partszakaszt, melyre kutyával is érkezhetünk.

Miért félnek egyes kutyák a víztől, és hogyan segíthetünk nekik túllépni rajta? Miért félnek egyes kutyák a víztől, és hogyan segíthetünk nekik túllépni rajta?
Napsütés, lengedező szél, nyár… Mi is lehetne kellemesebb kikapcsolódás, mint kedvencünk társaságában ellátogatni a partra és megmártózni a vízben. És ha ő másként gondolja?

Megnyílik az Omszk park a kutyások előtt – fürdetésre is lesz lehetőség Megnyílik az Omszk park a kutyások előtt – fürdetésre is lesz lehetőség
Hosszú egyeztetések és lakossági fórumok után megszületett a döntés: bizonyos szabályok mellett megnyílik az Omszk Park a kutyások előtt. Az Omszk-tó bizonyos részén a kutyák fürdetésére is lesz lehetőség.

Kutyamedence készül Budapesten! Kutyamedence készül Budapesten!
Gazdi és kutyus együtt strandolhat? Igen! Budapest első kutyamedencéje készülőben a Petneházy Club Hotelben!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Brimo partysátor Rehabportál Beagle Club Online JULIUS-K9

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek FaceBook Instagram Pinterest Google+ YouTube
Mégsem ítélték el Johhny Depp feleségét kutyái miatt Hírek - Címlapon
Mégsem ítélték el Johhny Depp feleségét kutyái miatt
Az Air Force kutyáinak valódi élete Hírek - Címlapon
Az Air Force kutyáinak valódi élete