A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Bányatavak - csak a kijelölt helyen fürödj!

Gyakoriak a tragédiák


2019. augusztus 11., 08:00


Szerző: S.Zs.


Kategória: Közérdekű




A forróság kínozza az embert és az állatot egyaránt. Olyan jól esne ilyenkor csobbanni a hűsítő vizekben… Talán ezért is vagyunk hajlamosak megfeledkezni arról, hogy a bányatavak nem véletlenül kerültek tiltólistára a fürdés tekintetében.



Hazánkban több bányatavat is találhatunk, melyek gyakran gyönyörű természeti környezetben helyezkednek el, így nagyon csábítóak tudnak lenni a kutyások számára is egy sétára, kirándulásra  - de ebben a melegben a hűsölésre is. Mégis, nagyon meg kell gondolni, milyen vízbe merészkedik az ember, és hova engedi be kedvencét! A bányatavak gyakran igen mélyek (akár több, mint 10 méter!), a vizük nem képes úgy felmelegedni, mint a nagy felületű és sekélyebb tavaké.

 

Ezekben a tavakban a legtöbb helyen tiltott a fürdőzés, nagyon kevés a kijelölt strandszakasz. Ez minden esetben a fürdőzők védelme érdekében kerül tiltásra! Azokon a helyeken, ahol a strandolás mégis megengedett, ott a nyári időszakban kéthetente ellenőrzik a víz minőségét, illetve a környező területet: a szemét összeszedését, ivóvíz szolgáltatását, illetve azt, van-e WC a környéken.

 

Kijelölt helyen biztonságosan élvezhetik a kutyák is a vizet!
Kijelölt helyen biztonságosan élvezhetik a kutyák is a vizet!
Kép: erinarbaughphoto.wordpress.com

 

Veszélyek

  • Hirtelen mélyül
    Ezeket a tavakat nem lehet összehasonlítani a kellemes, sekély vizű tavainkkal. Felületük kicsi, ezzel ellentétben nagyon mélyek. Egyik pillanatról a másikra eltűnhet lábunk alól a talaj!
    A bányatavakból markolókkal merik ki a kavicsot, így hatalmas, mély lyukak keletkeznek az alján. Előfordulhat, hogy elindulunk a sekélyebb vízben, aztán egyszer csak elnyel minket a víz - ami még az úszni tudókat is meglepheti.
  • Nem higiénikusak
    Mivel mesterséges tavakról van szó, nincs lefolyásuk, vizük nem képes úgy tisztulni, mint a természetes tavaké. Könnyen elszaporodhatnak bennük a különböző baktériumok, melyek emberre és kedvenceikre nézve is veszélyt jelenthetnek.
  • Hideg víz és görcsök
    A nagy mélység és kis felület miatt a bányatavak nagyon nehezen és lassan melegszenek. a széle, illetve a felső vízréteg lehet kellemes a strandolónak, vagy a pancsoló kutyának, de alatta jéghideg víz fogad minket. A hirtelen hideg víz hatására könnyen alakulnak ki görcsök (főleg, ha felhevült testtel, hirtelen vetjük bele magunkat).
  • Szemét, éles tárgyak
    A bányatavak nem a pihenés, strandolás céljából keletkeztek. Az ipari tevékenységből adódóan sok olyan hulladék, törmelék került a víz be, a partra, melyek élesek, hegyesek - ugye senki sem szeretne belelépni? Minden bizonnyal kutyáink sem vágynak erre…
  • Nincs elsősegély
    A tiltott területeken nem számíthatunk gyors segítségre: itt nincs elsősegély, se vízimentő szolgálat. Miért is lenne, ha feltételezhető, hogy itt senki sem fürdik…

 

Végezetül ne feledjük azt se, hogy nagy összegű büntetésre számíthatunk, ha tiltott helyen pancsolunk kutyáinkkal! Érdemes többször is meggondolni, hova visszük kutyánkat úszni: a tilosban járásért akár 50.000 Ft-os bírság befizetéséről szóló csekket is kaphatunk!

 

Vigyázzunk kutyusaink egészségére is a kijelölt helyen való pancsoláskor! Erről bővebben ebben a cikkünkben olvashattok.

 

 

Forrás: index.hu, penzcentrum.hu, dunaharasztima.hu
Indexkép forrás: kutyabarathelyek.hu
Cikk első megjelenése: 2016. június 29.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Idős korban is fontos a mozgás!  5 tipp, hogy öregedő kutyád fitt maradhasson Idős korban is fontos a mozgás! 5 tipp, hogy öregedő kutyád fitt maradhasson
Lassuló léptek, kevesebb mozgás, több pihenés és alvás... Kisöregünk talán már nem igényli annyira az aktív életmódot, mint fiatalabb éveiben, de attól még fontos, hogy mozogjon. Hogyan segíthetünk neki, és miképpen tehetjük örömtelivé a kíméletes mozgást is?

7 jel, hogy kutyád nem érzi jól magát autózás közben 7 jel, hogy kutyád nem érzi jól magát autózás közben
Az utazási betegség létező dolog, de honnan tudhatjuk, hogy kedvencünk is ezzel küzd?

Szívmelengető videón, ahogy először találkozik kishúgával a golden retriever Szívmelengető videón, ahogy először találkozik kishúgával a golden retriever
Winnie, az aranyszívű kutyus elmondhatatlanul örült, amikor meglátta az új jövevényt!

15 évig élt egy ketrecbe zárva – Így mosolyog az idős kutyus a napfény láttán 15 évig élt egy ketrecbe zárva – Így mosolyog az idős kutyus a napfény láttán
Életében először végre megtapasztalhatta, mit is jelent szabadnak lenni.

Kutyáknál is jelentkezhet pánikroham? Kutyáknál is jelentkezhet pánikroham?
Egy kellemetlen, ijesztő élmény bizonyos emberek, tárgyak, állatok vagy helyzetek kapcsán szorongást válthat ki a kutyában. De mikor lép át a szorongás pánikba? Mit kell tudnunk az állapotról?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Ebugatta Irodakutya.com MTI EB OVO Közhasznú Egyesület

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Így éld túl kutyáddal a nyár legmelegebb napját! Hírek - Címlapon
Így éld túl kutyáddal a nyár legmelegebb napját!
Egy emberként követeli az ország az állatkínzó nő elítélését Hírek - Címlapon
Egy emberként követeli az ország az állatkínzó nő elítélését