A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Így éld túl kutyáddal a nyár legmelegebb napját!

2019. augusztus 12., 10:00


Szerző: S.Zs.


Kategória: Egészség
Néhány megyében harmadfokú, míg máshol másodfokú riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat a hőség miatt. Az idei nyár egyik legmelegebb napja ez, aminek “túlélése” bizony fokozott odafigyelést igényel.A déli országrészben akár 40 fokig is kúszhatnak a hőmérők higanyszálai, de az egész országban ma tetőzik a kánikula. A napi középhőmérséklet délen akár 29 fok fölött is maradhat, így erre a területre harmadfokú riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat. Nem örülhetnek azonban az ország más részein élők sem, hiszen alig lesz csak kevésbé meleg. Az ország java részén másodfokú riasztás van érvényben. Hőségriasztást akkor rendelnek el, ha a napi középhőmérséklet legalább három egymást követő napon eléri vagy meghaladja a 27 Celsius-fokot. A Nemzeti Népegészségügyi Központ azt javasolta, hogy a legmelegebb órákban, 11 és 15 óra között lehetőleg senki se tartózkodjon a tűző napon, ügyeljünk a fokozott folyadékfogyasztásra, és kerüljük a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők, valamint a zsíros ételek fogyasztását.

 

A kánikula megviseli négylábú barátainkat is, fokozott odafigyeléssel kell lennünk! Kutyáinkat fokozottaban veszélyezteti a hőguta, különösen a nyomott orrú fajtákat, az idős, beteg kutyákat. Előzzük meg a bajt: már a napirend apró átformálásával is segíthetjük kedvencünknek túlélni a hőséget! 

 

 

A kánikulában kutyáinkra is oda kell figyelni!
A kánikulában kutyáinkra is oda kell figyelni!
Fotó: pinterest.com

 

 

 • Napközben ne indulj sétálni kedvenceddel! Ha napközben leszaladsz vele, elintézhesse a dolgát, csak árnyékban haladj vele!

   
 • Az erős napsugarak kutyánk bőrét is megégethetik!

   
 • Ha kimentek, mindig ellenőrizd az aszfaltot úgy, hogy tenyered ráteszed - ha nagyon melegnek ítéled, gondolj arra, hogy ezt a forróságot kell kedvenced mancsának is elviselni! A kutyamancs könnyen megég a forró aszfalton, fém csatornafedőkön. Vigyázz rá!

   
 • A hosszabb sétát csak a késő esti órákban tedd meg vele: mivel várhatóan este is még nagyon meleg lesz, ne tervezz vele hosszas aktív tevékenységet (pl. futást)

   
 • Kiemelten fontos a hidratálás! Biztosíts kutyádnak elegendő mennyiségű friss vizet! Különösen fontos ez az udvari kutyák esetében! 

 

A nyomott orrú fajták különösen nehezen viselik a hőséget. Vigyünk magunkkal vizet a sétára is!
A nyomott orrú fajták különösen nehezen viselik a hőséget. Vigyünk magunkkal vizet a sétára is!
Fotó: latimesblogs.latimes.com

 

 

 • A sétára is vigyél magaddal vizet - ne csak magadnak, de kutyádnak is! Egy kis tálat, edényt is tegyél el, amiből meg tudod itatni séta közben!

   
 • Az udvaron tartott kutyád számára biztosíts árnyékot, ahova behúzódhat a tűző nap elől - legyen minden napszakban egy árnyékos helye! 

   
 • Soha ne hagyd az autóban kutyádat! Pár perc alatt úgy felforrósodik a jármű, hogy az kedvenced életébe is kerülhet!

   
 • Figyeljd kedvenced jelzéseit, hogy időben észrevedd, ha valami nincs rendben! (A hőguta megelőzéséről, tüneteiről és kezeléséről ide kattintva olvashatsz!)


   
 • Ha túlhevülne kutyád, vagy látod rajta, hogy nagyon melege van, egy vizes törölközőt ráterítve lehűtheted testét. Hűtőmatracok és -mellények is segítséget jelenthetnek!
   
 

+1 Ha teheted, látogass ki kutyabarát vízpartra, de a déli órákban ez esetben is húzódjatok árnyékba! Ha van lehetőséged, az udvaron akár egy kis pancsolót is készíthetsz kutyádnak - egy gyerekmedence, vagy nagyobb lavór is jó lehet a célra. 

 

 
 
 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Miért remeg a kutyám? Miért remeg a kutyám?
A remegésnek számos kiváltó oka lehet, külső tényezőktől kezdve betegségeken át egészen az érzelmi hatásokig. Mire figyeljünk és hogyan segítsünk kedvencünknek?

Izzik a talpunk alatt a talaj: vigyázzunk kutyáink mancsára! Izzik a talpunk alatt a talaj: vigyázzunk kutyáink mancsára!
Tappancs: a kutya legcukibb testrésze - Egyben nagyon fontos védelmi szerepe is van! A hőségben különösen fontos, hogy vigyázzunk rá!

Légkondicionálás, klíma, hűvös levegő otthon – Hogyan hat a kutyákra? Légkondicionálás, klíma, hűvös levegő otthon – Hogyan hat a kutyákra?
Tikkasztó hőség, az elviselhetőség határát súroló hőmérsékletek… Mi sem könnyebb, mint bekapcsolni a klímát. Mire kell figyelnünk, hogy kedvencünk is jól érezze magát?

Így olvad a csoki a forró autóban - te benne hagynád kutyádat? Így olvad a csoki a forró autóban - te benne hagynád kutyádat?
Látványos kisfilmmel hívja fel a figyelmet a BRFK az életveszélyre: ne hagyjunk autóban se gyereket, se házikedvencet, se nagymamát! A kisfilm mellett egy fontos bejelentést is tettek.

Nyári veszélyek - Napégés kutyáknál Nyári veszélyek - Napégés kutyáknál
Ha végre itt a nyár, és meleg az idő… Élvezzük a napsütést, feltöltődünk, ám eközben odafigyelünk arra is, hogy védjük magunkat a napsugarak káros hatásaival szemben. Nem feledkezhetünk meg kedvenceinkről sem, hiszen ők is ki vannak téve a napégés veszélyeinek. Hogyan óvhatjuk meg őket a bajtól?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 Praktiker EB OVO Közhasznú Egyesület AEGON Magyarország Zrt.

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Budapest legmenőbb helyei összefognak a hontalan állatokért Hírek - Címlapon
Budapest legmenőbb helyei összefognak a hontalan állatokért
Bányatavak - csak a kijelölt helyen fürödj! Hírek - Címlapon
Bányatavak - csak a kijelölt helyen fürödj!