A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Így éld túl kutyáddal a nyár legmelegebb napját!

2019. augusztus 12., 10:00


Szerző: S.Zs.


Kategória: Egészség




Néhány megyében harmadfokú, míg máshol másodfokú riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat a hőség miatt. Az idei nyár egyik legmelegebb napja ez, aminek “túlélése” bizony fokozott odafigyelést igényel.



A déli országrészben akár 40 fokig is kúszhatnak a hőmérők higanyszálai, de az egész országban ma tetőzik a kánikula. A napi középhőmérséklet délen akár 29 fok fölött is maradhat, így erre a területre harmadfokú riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat. Nem örülhetnek azonban az ország más részein élők sem, hiszen alig lesz csak kevésbé meleg. Az ország java részén másodfokú riasztás van érvényben. Hőségriasztást akkor rendelnek el, ha a napi középhőmérséklet legalább három egymást követő napon eléri vagy meghaladja a 27 Celsius-fokot. A Nemzeti Népegészségügyi Központ azt javasolta, hogy a legmelegebb órákban, 11 és 15 óra között lehetőleg senki se tartózkodjon a tűző napon, ügyeljünk a fokozott folyadékfogyasztásra, és kerüljük a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők, valamint a zsíros ételek fogyasztását.

 

A kánikula megviseli négylábú barátainkat is, fokozott odafigyeléssel kell lennünk! Kutyáinkat fokozottaban veszélyezteti a hőguta, különösen a nyomott orrú fajtákat, az idős, beteg kutyákat. Előzzük meg a bajt: már a napirend apró átformálásával is segíthetjük kedvencünknek túlélni a hőséget! 

 

 

A kánikulában kutyáinkra is oda kell figyelni!
A kánikulában kutyáinkra is oda kell figyelni!
Fotó: pinterest.com

 

 

  • Napközben ne indulj sétálni kedvenceddel! Ha napközben leszaladsz vele, elintézhesse a dolgát, csak árnyékban haladj vele!

     
  • Az erős napsugarak kutyánk bőrét is megégethetik!

     
  • Ha kimentek, mindig ellenőrizd az aszfaltot úgy, hogy tenyered ráteszed - ha nagyon melegnek ítéled, gondolj arra, hogy ezt a forróságot kell kedvenced mancsának is elviselni! A kutyamancs könnyen megég a forró aszfalton, fém csatornafedőkön. Vigyázz rá!

     
  • A hosszabb sétát csak a késő esti órákban tedd meg vele: mivel várhatóan este is még nagyon meleg lesz, ne tervezz vele hosszas aktív tevékenységet (pl. futást)

     
  • Kiemelten fontos a hidratálás! Biztosíts kutyádnak elegendő mennyiségű friss vizet! Különösen fontos ez az udvari kutyák esetében! 

 

A nyomott orrú fajták különösen nehezen viselik a hőséget. Vigyünk magunkkal vizet a sétára is!
A nyomott orrú fajták különösen nehezen viselik a hőséget. Vigyünk magunkkal vizet a sétára is!
Fotó: latimesblogs.latimes.com

 

 

  • A sétára is vigyél magaddal vizet - ne csak magadnak, de kutyádnak is! Egy kis tálat, edényt is tegyél el, amiből meg tudod itatni séta közben!

     
  • Az udvaron tartott kutyád számára biztosíts árnyékot, ahova behúzódhat a tűző nap elől - legyen minden napszakban egy árnyékos helye! 

     
  • Soha ne hagyd az autóban kutyádat! Pár perc alatt úgy felforrósodik a jármű, hogy az kedvenced életébe is kerülhet!

     
  • Figyeljd kedvenced jelzéseit, hogy időben észrevedd, ha valami nincs rendben! (A hőguta megelőzéséről, tüneteiről és kezeléséről ide kattintva olvashatsz!)


     
  • Ha túlhevülne kutyád, vagy látod rajta, hogy nagyon melege van, egy vizes törölközőt ráterítve lehűtheted testét. Hűtőmatracok és -mellények is segítséget jelenthetnek!
     
 

+1 Ha teheted, látogass ki kutyabarát vízpartra, de a déli órákban ez esetben is húzódjatok árnyékba! Ha van lehetőséged, az udvaron akár egy kis pancsolót is készíthetsz kutyádnak - egy gyerekmedence, vagy nagyobb lavór is jó lehet a célra. 

 

 
 
 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Dehidratáció kutyáknál - hogyan alakul ki és mit tehetünk ellene? Dehidratáció kutyáknál - hogyan alakul ki és mit tehetünk ellene?
A szomjúság és a kiszáradás közötti különbség szembetűnő, ám nem minden dehidratált kutya mutatja előbbi jeleit. Fontos tudnunk róla, mert rövid idő alatt életveszélyes állapotot okozhat.

Miért remeg a kutyám? Miért remeg a kutyám?
A remegésnek számos kiváltó oka lehet, külső tényezőktől kezdve betegségeken át egészen az érzelmi hatásokig. Mire figyeljünk és hogyan segítsünk kedvencünknek?

Még gazdija se tudta kiszedni a kutyát a szökőkútból, annyira élvezte a pancsolást Még gazdija se tudta kiszedni a kutyát a szökőkútból, annyira élvezte a pancsolást
Rettentően jól szórakozott, esze ágában sem volt kijönni a vízből!

Légkondicionálás, klíma, hűvös levegő otthon – Hogyan hat a kutyákra? Légkondicionálás, klíma, hűvös levegő otthon – Hogyan hat a kutyákra?
Tikkasztó hőség, az elviselhetőség határát súroló hőmérsékletek… Mi sem könnyebb, mint bekapcsolni a klímát. Mire kell figyelnünk, hogy kedvencünk is jól érezze magát?

Forró autóba zárt tacskókat mentettek a győri tűzoltók Forró autóba zárt tacskókat mentettek a győri tűzoltók
Elképesztő, hogy még mindig itt tartunk, de sajnos újra és újra el kell mondani: a nyári melegben NE HAGYJ ÁLLATOT AZ AUTÓBAN!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

MOL Nyrt. Praktiker EB OVO Közhasznú Egyesület AEGON Magyarország Zrt.

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Budapest legmenőbb helyei összefognak a hontalan állatokért Hírek - Címlapon
Budapest legmenőbb helyei összefognak a hontalan állatokért
Bányatavak - csak a kijelölt helyen fürödj! Hírek - Címlapon
Bányatavak - csak a kijelölt helyen fürödj!