A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Négylábú hősök: kutyák segítik a tűzoltókat a leégett londoni toronyház romjainál

2017. június 20., 14:15


Szerző: S.Zs.


Kategória: Jó tudni!




Speciálisan képzett kutyák segítik a londoni tűzoltók munkáját a múlt héten leégett Grenfell torony romjainál.



A múlt héten történt tragédia helyszínén nem állt meg a munka: Stuart Cundy rendőrparancsnok szerint a 127 lakásos épület átkutatása még hosszú ideig, várhatóan "sok-sok hétig" eltart. A hétfőn nyilvánosságra hozott adatok szerint az áldozatok száma akár a 79-et is elérheti.

 

 

Rendkívül nehéz körülményekkel kell a tűzoltóknak és a kutyáknak megküzdenie a tragédia helyszínén
Rendkívül nehéz körülményekkel kell a tűzoltóknak és a kutyáknak megküzdenie a tragédia helyszínén

 

A tűzoltók és szakemberek munkáját pedig speciálisan képzett kutyák is segítik. Elsősorban még a legfejlettebb technológiákat is leköröző rendkívül jó szaglásuk miatt tudnak hatékony munkatársai lenni a tűzoltóknak: a kutyák segítségével kutatják az eddig még meg nem talált áldozatokat. Azonban nem csak a szaglásuk miatt hatékonyak ezek a kutyák: súlyuk jelentősen könnyebb az emberénél, termetük is jóval kisebb, így olyan helyekre is könnyedén be tudnak jutni, ahova a kétlábúak nem. Olyan helyekre pedig, ahova egyáltalán nem tudnak bejuti, vagy nem tudni, biztonságos-e, drónokat küldenek be. 

 

Könnyűek, fürgék és a szaglásuk lekörözi a legmodernebb technológiát is
Könnyűek, fürgék és a szaglásuk lekörözi a legmodernebb technológiát is

 

A kutyák arra is segítenek választ találni, mi okozhatta a tüzet, milyen gyúlékony vagy épp robbanó anyagok voltak a toronyházban. Minden kutya megfelelő felszerelést is kap a bevetésre. Ennek része egy speciális kutyacipő is, mely nem csak a törmeléktől védi a tappancsukat, hanem az esetleg visszamaradt forró felületektől is.

 

Kutyacipő védi a kutató kutyák mancsát
Kutyacipő védi a kutató kutyák mancsát

 

Az épület felújítása egyébként tavaly fejeződött be, ennek keretében külső hő- és esőszigetelő burkolóelemekkel látták el.  A műszaki vizsgálat során a szakértők azt próbálják kideríteni, hogy ezek alapanyaga mennyire volt tűzálló. Nagy-Britanniában négyezer hasonló toronyház épült a múlt század 60-as és 70-es éveiben, a legtöbb közülük ma is lakott. Nick Hurd, a brit belügyminisztérium államtitkára, aki a rendőrség és a tűzoltóság munkáját is felügyeli, elrendelte az összes ilyen lakóépület teljes tűzbiztonsági felülvizsgálatát.

 

Az állatmentőknek is akadt dolguk a helyszínen
Az állatmentőknek is akadt dolguk a helyszínen

 

A lángoló Grenfell torony
A lángoló Grenfell torony

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Túlságosan is barátságos volt rendőrkutyának – Ma már életeket ment a labrador Túlságosan is barátságos volt rendőrkutyának – Ma már életeket ment a labrador
Pályáját kábítószer kereső kutyaként képzelték el, de kedvessége miatt alkalmatlannak nyilvánították erre. Roger kutató-mentőnek tanult tovább, és elképesztő tehetséggel szimatolja ki a romok alatt rekedt embereket.

Hihetetlen felfedezések, meglepő találmányok - és a kutyák, akiknek mindezt köszönhetjük Hihetetlen felfedezések, meglepő találmányok - és a kutyák, akiknek mindezt köszönhetjük
Régészet, biotechnológia, gyógymódok, űrutazás... A tudományos kutatások és felfedezések megannyi területén találkozhatunk kutyákkal is, akik nélkül ma egészen máshol tartana a világ. Kik voltak ők?

Hirtelen fellépő agresszió? Lehet, hogy fájdalommal küzd a kutya Hirtelen fellépő agresszió? Lehet, hogy fájdalommal küzd a kutya
Tanulmányok szerint a viselkedésben bekövetkező változások hátterében betegség, fájdalmas állapot is állhat. Ha a kutya váratlanul agresszívan reagál az érintésre, érdemes alaposan utánajárni a mögötte rejlő okoknak, hogy segíteni tudjunk neki!

A kutyák segíthetnek többet megtudni az emberi öregedésről és az elmeműködésről A kutyák segíthetnek többet megtudni az emberi öregedésről és az elmeműködésről
Az intelligencia egyik fő alkotóeleme, az úgynevezett g faktor kutyáknál is létezik, és sok jellemzőjében, többek között öregedési mintázatában is hasonlít az emberi g faktorhoz. Ennek vizsgálata így közelebb vihet minket az emberi kogníció szerveződésének, valamint a korral járó kognitív hanyatlás folyamatának megértéséhez - írták az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Etológia Tanszék kutatói legújabb, a GeroScience című folyóiratban megjelent tanulmányukban.

Honnan lehet tudni egy befogadott kutyáról, hogy bántalmazták a múltban? Honnan lehet tudni egy befogadott kutyáról, hogy bántalmazták a múltban?
Egy mentett, befogadott kutya történetét gyakran homály fedi. Ha vannak is információk az előéletéről, nem könnyű összerakni a pontos képet, hiszen a kutya máshol, másokkal élt. Kérdéses, mennyit és milyen minőségben foglalkoztak vele, szerették-e vagy csak megtűrték, esetleg bántották is.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

JULIUS-K9 Egyedi kutyás ajándéktárgyak MTI Beagle Club Online

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Falkavezér, barát, „ledominálás”, család… Vezetni kell a kutyát? Hírek - Címlapon
Falkavezér, barát, „ledominálás”, család… Vezetni kell a kutyát?
Szerető otthonra lelt a haldokló kutya az utolsó napjaira Hírek - Címlapon
Szerető otthonra lelt a haldokló kutya az utolsó napjaira