A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Négyszer gyakrabban fordul elő kanoknál a kutyák fertőző daganatának egyik típusa, mint a szukáknál

2022. július 12., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Egészség




A legrégebbi kutyabetegség ma is szedi áldozatait, főként a világnak azon részein, ahol magas a kóbor kutyák száma. Bizonyos esetekben ez tehető felelőssé az orr- és szájüregi daganatokért, egy kutatás szerint főleg a kanoknál.



 

A CTVT, vagyis Canine Transmissible Venereal Tumor szexuális úton terjed kutyák között, ha a daganattal érintkezve az egészséges egyed rákos sejtekkel fertőződik. Trópusi és szubtrópusi területeken jellemzőbb, különösen Közép- és Dél-Amerikában, az USA déli államaiban, Ázsiában és Afrikában a szabadon élő kutyapopulációk magas száma miatt, habár a betegség szinte az egész világon megtalálható.

 

Fertőző tulajdonságai miatt a ráknak e típusa eléggé szokatlannak minősül. A beteg egyed közvetlen kontaktus létrejöttekor adhatja át társának. Az érintkezés során az élő rákos sejtek fizikailag „átültetik” magukat az egyik állatról a másikra. A daganat elsődlegesen a kutyák nemi szervén jelenik meg, a fertőzés rendszerint párzás közben következik be, (a nemeknél nagyjából egyenlő arányban), ritkán azonban előfordulhat, hogy a test már részein, így a bőrön, az orron és a szájban is megjelenik.

 

A Sanger Kutatóintézet vezetésével 2016-ban dekódolták a rák DNS-ét egy huskyhoz hasonló kutya maradványaiban, amelynél a daganat először kialakult.

 

 

A CTVT fertőző daganatos betegség főként a kóbor kutyák populációit érinti
A CTVT fertőző daganatos betegség főként a kóbor kutyák populációit érinti
Fotó: Twitter

 

 

Eredetét 11 ezer évvel ezelőttre datálják, jelenlegi tudásunk szerint ez a legrégebbi kutyabetegség. A mai napig fennmaradt a populációkban, főként a világnak azon tájain, ahol nagy számban élnek kóbor kutyák.

 

A CTVT bármely fajtából bármely életkorú kutyát érinthet, ami pedig a nemeket illeti, a Cambridge-i Egyetem kutatásából kiderült, hogy kanok esetében négyszer-ötször olyan gyakran fordul elő az orron és szájon megjelenő formája. A tanulmányban 2000 fertőzött kutyát vizsgáltak, az adatokat a világ minden tájáról gyűjtötték össze. Mindössze 32 esetben érintette a tumor az orrot és a szájat, e 32 kutyából pedig 27 kan volt:

 

„Azt találtuk, hogy a CTVT orr- és a szájdaganat típusa igen jelentős hányada a kanokat érintette” - mondta el Dr. Andrea Strakova, a Cambridge-i Egyetem Állatorvostudományi Karának hallgatója, a szexuális úton terjedő tutyabetegségeket kutató csoport tagja. Hozzátette: „Úgy véljük, azért lehetséges ez, mert a kanok sűrűbben szagolják és nyalogatják a szukák nemi szervét, mint fordítva. A szukák genitális tumorai könnyebben hozzáférhetőek, mint a kanoké.”

 

 

Négyszer gyakrabban fordul elő kanoknál a kutyák fertőző daganatának egyik típusa, mint a szukáknál
Négyszer gyakrabban fordul elő kanoknál a kutyák fertőző daganatának egyik típusa, mint a szukáknál
Fotó: phys.org/Cameron Raw

 

 

A Cambridge-i Egyetem tanulmányában kitérnek arra is, hogy az Egyesült Királyságban meglehetősen ritka e betegség, ám az utóbbi évtizedekben valamelyest nőtt a feljegyzett esetek száma. A feltételezések szerint mindez a külföldről bevitt kutyákhoz köthető. Ritkasága miatt kevesen gondolnak rá, ha egy orr- és/vagy szájproblémával küzdő eb jelenik meg az állatorvosi rendelőben, ám ha időben felismerik a rák tüneteit, viszonylag könnyen kezelhető, jelentette ki Dr. Strakova. E tünetek lehetnek: tüsszögés, horkantás, légzési nehézség, deformáció az orron, illetve, ha az orrból, szájból véres és egyéb váladék távozik.

 

„Véleményünk szerint fontos, hogy a lehetséges diagnózisok között szerepeljen a CTVT is, ha egy kutyánál orr- vagy szájüregi daganatot találnak. A kezelés nagyon hatékony, a kutyák többsége felépülhet belőle a speciális kemoterápiának köszönhetően.”

 

A kutyákon kívül más állatfajoknál is léteznek szexuális úton terjedő daganattípusok, például a tasmániai ördögnél és egyes tengeri kagylóknál. Tanulmányozásuk segíthet megérteni az embereket érintő különböző rákfajtákat is.

 

Forrás: phys.org
Indexkép forrás: phys.org/Cameron Raw

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Tényleg tisztább a kutya szája, mint az emberé? Tényleg tisztább a kutya szája, mint az emberé?
Hányszor, de hányszor hallhattuk már e szavakat, de valóban így lenne? Honnan tudhatjuk, hogy a tisztasági skálán hol helyezkedik el kutyánk szájának állapota? És mi a helyzet a kutyanyállal?

Daganatos betegségek kutyáknál - A rák 6 leggyakoribb típusa Daganatos betegségek kutyáknál - A rák 6 leggyakoribb típusa
Egy téma, amit legszívesebben messzire elkerülnénk, mégis fontos tudnunk róla, hogy időben megtehessük a szükséges lépéseket kedvenceink egészsége érdekében.

Hihetetlen felfedezések, meglepő találmányok - és a kutyák, akiknek mindezt köszönhetjük Hihetetlen felfedezések, meglepő találmányok - és a kutyák, akiknek mindezt köszönhetjük
Régészet, biotechnológia, gyógymódok, űrutazás... A tudományos kutatások és felfedezések megannyi területén találkozhatunk kutyákkal is, akik nélkül ma egészen máshol tartana a világ. Kik voltak ők?

Hirtelen fellépő agresszió? Lehet, hogy fájdalommal küzd a kutya Hirtelen fellépő agresszió? Lehet, hogy fájdalommal küzd a kutya
Tanulmányok szerint a viselkedésben bekövetkező változások hátterében betegség, fájdalmas állapot is állhat. Ha a kutya váratlanul agresszívan reagál az érintésre, érdemes alaposan utánajárni a mögötte rejlő okoknak, hogy segíteni tudjunk neki!

A kutyák segíthetnek többet megtudni az emberi öregedésről és az elmeműködésről A kutyák segíthetnek többet megtudni az emberi öregedésről és az elmeműködésről
Az intelligencia egyik fő alkotóeleme, az úgynevezett g faktor kutyáknál is létezik, és sok jellemzőjében, többek között öregedési mintázatában is hasonlít az emberi g faktorhoz. Ennek vizsgálata így közelebb vihet minket az emberi kogníció szerveződésének, valamint a korral járó kognitív hanyatlás folyamatának megértéséhez - írták az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Etológia Tanszék kutatói legújabb, a GeroScience című folyóiratban megjelent tanulmányukban.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Mondial Assistance GesmbH Brimo partysátor EB OVO Közhasznú Egyesület Rehabportál

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Kongatják a vészharangot a magyar állatmentők. Segítség nélkül nem tudják folytatni! Hírek - Címlapon
Kongatják a vészharangot a magyar állatmentők. Segítség nélkül nem tudják folytatni!
Azon dolgozik egy magyar, hogy mudi, puli és border collie LEGO figura is készüljön - fotón az első tervek Hírek - Címlapon
Azon dolgozik egy magyar, hogy mudi, puli és border collie LEGO figura is készüljön - fotón az első tervek