A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Négyszer gyakrabban fordul elő kanoknál a kutyák fertőző daganatának egyik típusa, mint a szukáknál

2022. július 12., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Egészség




A legrégebbi kutyabetegség ma is szedi áldozatait, főként a világnak azon részein, ahol magas a kóbor kutyák száma. Bizonyos esetekben ez tehető felelőssé az orr- és szájüregi daganatokért, egy kutatás szerint főleg a kanoknál.



 

A CTVT, vagyis Canine Transmissible Venereal Tumor szexuális úton terjed kutyák között, ha a daganattal érintkezve az egészséges egyed rákos sejtekkel fertőződik. Trópusi és szubtrópusi területeken jellemzőbb, különösen Közép- és Dél-Amerikában, az USA déli államaiban, Ázsiában és Afrikában a szabadon élő kutyapopulációk magas száma miatt, habár a betegség szinte az egész világon megtalálható.

 

Fertőző tulajdonságai miatt a ráknak e típusa eléggé szokatlannak minősül. A beteg egyed közvetlen kontaktus létrejöttekor adhatja át társának. Az érintkezés során az élő rákos sejtek fizikailag „átültetik” magukat az egyik állatról a másikra. A daganat elsődlegesen a kutyák nemi szervén jelenik meg, a fertőzés rendszerint párzás közben következik be, (a nemeknél nagyjából egyenlő arányban), ritkán azonban előfordulhat, hogy a test már részein, így a bőrön, az orron és a szájban is megjelenik.

 

A Sanger Kutatóintézet vezetésével 2016-ban dekódolták a rák DNS-ét egy huskyhoz hasonló kutya maradványaiban, amelynél a daganat először kialakult.

 

 

A CTVT fertőző daganatos betegség főként a kóbor kutyák populációit érinti
A CTVT fertőző daganatos betegség főként a kóbor kutyák populációit érinti
Fotó: Twitter

 

 

Eredetét 11 ezer évvel ezelőttre datálják, jelenlegi tudásunk szerint ez a legrégebbi kutyabetegség. A mai napig fennmaradt a populációkban, főként a világnak azon tájain, ahol nagy számban élnek kóbor kutyák.

 

A CTVT bármely fajtából bármely életkorú kutyát érinthet, ami pedig a nemeket illeti, a Cambridge-i Egyetem kutatásából kiderült, hogy kanok esetében négyszer-ötször olyan gyakran fordul elő az orron és szájon megjelenő formája. A tanulmányban 2000 fertőzött kutyát vizsgáltak, az adatokat a világ minden tájáról gyűjtötték össze. Mindössze 32 esetben érintette a tumor az orrot és a szájat, e 32 kutyából pedig 27 kan volt:

 

„Azt találtuk, hogy a CTVT orr- és a szájdaganat típusa igen jelentős hányada a kanokat érintette” - mondta el Dr. Andrea Strakova, a Cambridge-i Egyetem Állatorvostudományi Karának hallgatója, a szexuális úton terjedő tutyabetegségeket kutató csoport tagja. Hozzátette: „Úgy véljük, azért lehetséges ez, mert a kanok sűrűbben szagolják és nyalogatják a szukák nemi szervét, mint fordítva. A szukák genitális tumorai könnyebben hozzáférhetőek, mint a kanoké.”

 

 

Négyszer gyakrabban fordul elő kanoknál a kutyák fertőző daganatának egyik típusa, mint a szukáknál
Négyszer gyakrabban fordul elő kanoknál a kutyák fertőző daganatának egyik típusa, mint a szukáknál
Fotó: phys.org/Cameron Raw

 

 

A Cambridge-i Egyetem tanulmányában kitérnek arra is, hogy az Egyesült Királyságban meglehetősen ritka e betegség, ám az utóbbi évtizedekben valamelyest nőtt a feljegyzett esetek száma. A feltételezések szerint mindez a külföldről bevitt kutyákhoz köthető. Ritkasága miatt kevesen gondolnak rá, ha egy orr- és/vagy szájproblémával küzdő eb jelenik meg az állatorvosi rendelőben, ám ha időben felismerik a rák tüneteit, viszonylag könnyen kezelhető, jelentette ki Dr. Strakova. E tünetek lehetnek: tüsszögés, horkantás, légzési nehézség, deformáció az orron, illetve, ha az orrból, szájból véres és egyéb váladék távozik.

 

„Véleményünk szerint fontos, hogy a lehetséges diagnózisok között szerepeljen a CTVT is, ha egy kutyánál orr- vagy szájüregi daganatot találnak. A kezelés nagyon hatékony, a kutyák többsége felépülhet belőle a speciális kemoterápiának köszönhetően.”

 

A kutyákon kívül más állatfajoknál is léteznek szexuális úton terjedő daganattípusok, például a tasmániai ördögnél és egyes tengeri kagylóknál. Tanulmányozásuk segíthet megérteni az embereket érintő különböző rákfajtákat is.

 

Forrás: phys.org
Indexkép forrás: phys.org/Cameron Raw

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Babesiosis (babézia) kutyáknál - az életveszélyes kór, és amit tudnunk kell róla Babesiosis (babézia) kutyáknál - az életveszélyes kór, és amit tudnunk kell róla
Azonnali állatorvosi beavatkozás nélkül a babesiosis halálos kimenetelű lehet kedvencünkre nézve – ezért is olyan fontos tisztában lennünk terjedésével, tüneteivel és a megelőzéssel!

5 dolog, amit nem tudtál a kutyák fogairól 5 dolog, amit nem tudtál a kutyák fogairól
Hány foga van a kutyáknak? Miért vannak olyan erős szemfogaik? És nekik is lehetnek lyukas fogaik? Íme néhány érdekesség a kutyafogakról!

Kutya az állatorvosnál - Ezért fontos a rendszeres állapotfelmérés Kutya az állatorvosnál - Ezért fontos a rendszeres állapotfelmérés
Ha szeretnénk, hogy kedvencünk boldog és kiegyensúlyozott legyen, gondoskodnunk kell egészségéről is. Ennek elengedhetetlen része az, hogy legalább évente egy alkalommal ellátogassunk az állatorvoshoz. Mire számíthatunk az állapotfelmérés során?

Miért szagol be a kutya a lábaink közé? Miért szagol be a kutya a lábaink közé?
Kínos, zavarba ejtő, mulatságos... Egy biztos: nem lehet figyelmen kívül hagyni, ha kutyánk orra éppen érzékeny testrészeinkre téved. Mi teszi olyan érdekessé számára, és mit tehetünk, ha túlzásba viszi a szimatolást?

Miért élnek rövidebb ideig a nagytestű kutyák? Miért élnek rövidebb ideig a nagytestű kutyák?
Hatalmas szív dobog e békés óriásokban - mi pedig azt kívánjuk, bár még több időt tölthetnénk el társaságukban. Van remény?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Beagle Club Online JULIUS-K9 Hírstart Irodakutya.com

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Jóval kevésbé hat a kutya fajtája a viselkedésére és személyiségére, mint ahogy azt eddig gondoltuk Hírek - Címlapon
Jóval kevésbé hat a kutya fajtája a viselkedésére és személyiségére, mint ahogy azt eddig gondoltuk
8 elképesztő kutyafoglalkozás munkamániás kutyáknak Hírek - Címlapon
8 elképesztő kutyafoglalkozás munkamániás kutyáknak