A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Hírek archívum
Hírek - Jó tudni!

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Nem olyan okosak a kutyák, mint azt gondolnánk?

2018. október 04., 11:30


Szerző: László Enikő


Kategória: Jó tudni!
Egyetemi kutatások szerint túl intelligensnek tartjuk a kutyákat. A felmérések szerint sok egyéb állat legalább annyira okos, mint ők.A kutyák évezredek óta legjobb barátaink és hű társaink. Valószínűleg ezért is vagyunk velük elfogultabbak, mikor az eszükről van szó. Az Exeter és a Canterbury Katolikus Egyetem kutatói azt vizsgálták: tényleg annyira okosak-e a kutyák, ahogy azt az ember gondolná? Az eredmények meglepőek és sokak számára megdöbbentőek voltak: nem.

 

 

Sokan meglepődhetnek azon, hogy kutyájuk mégsem annyira okos, mint azt gondolná
Sokan meglepődhetnek azon, hogy kutyájuk mégsem annyira okos, mint azt gondolná
Fotó: Good Housekeeping

 

A kutatók a kutyák kognitív gondolkodását elemezték, a kapott eredményeket pedig összehasonlították más állatokéval. A tanulmányon dolgozók azt vették észre, hogy sok felmérésben a kutyákkal elfogultak voltak, és ha valamiben remekeltek azt kihangsúlyozták, ha valamiben nem, arról egyszerűen nem beszéltek. Az említett kutatás csimpánzokkal mérte össze tudásukat. Most viszont többnyire hasonló súlycsoportú élőlényekkel hasonlították össze őket és minden egyes felmérésből az derült ki, hogy a többi állat legalább ugyanannyira okos, mint ők. A felmérés más háziállatokkal, de vadon élő élőlényekkel is összemérte a kutyák képességeit.

Nézzük, kikkel és miben hasonlították össze négylábú társainkat:

 

Mutatás: a kecskék, oroszlánfókák és a delfinek is ugyanannyira tudják, mire és merre mutatunk, mint házőrzőink.

 

Mutatás
Fotó: wagwalking.com

 

 

Eszközhasználat: a delfinek, csimpánzok, óriáspandák, borzok és vidrák a kutyákhoz hasonló módon tudnak különböző eszközöket használni.

 

 

Eszközhasználat
Fotó: Mil FM Kelly Mars

 

 

Tájékozódás: a lovak, öszvérek és szamarak legalább annyira tudnak tájékozódni, mint a kutyák.

 

 

Tájékozódás
Fotó: oakridgepointingdogs.com

 

 

Felismerés: a disznók az embert szagok alapján, a macskák hang alapján, a juhok és a galambok arc alapján képesek felismerni minket.

 

 

 

Felismerés
Fotó: Creative Commons License CC0

 

 

Emlékezés: a galambok, malacok és csimpánzok jobban emlékeznek, mi és hol történt velük.

 

Emlékezés
Fotó: hellonuzzle.com

 

 

Ezekből a felmérésekből állapította meg a kutatócsoport, hogy bizony sok más állat legalább annyira okos, mint a kutyák. Azonban azt sem szabad elfelejteni, hogy hű társainkat olyan fontos dolgokra lehet kiképezni, amelyekkel életeket menthetnek (például: mentő- és keresőkutyák, rendőrkutyák) vagy könnyebbé tehetik mindennapjainkat (terápiás és vakvezető kutyák).

 

 

 


Indexkép forrás: Modern Dog Magazine

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Minden este betakargatja az idős bácsi a kutyát, akit igazából nem is akart befogadni Minden este betakargatja az idős bácsi a kutyát, akit igazából nem is akart befogadni
Kedvence elvesztése miatt úgy érezte, képtelen lenne közel engedni magához egy új kutyát. Ám a magányos kiskutya szemeibe nézve megdobbant a szíve.

5 dolog, amit a legtöbb gazdi csinál, ám a kutyák értetlenül fogadják 5 dolog, amit a legtöbb gazdi csinál, ám a kutyák értetlenül fogadják
A kutyáink rendkívül intelligensek, könnyen tanulnak. Mégis, van, hogy elfelejtjük: ők nem emberek. Az embertársainkkal való kommunikációnk nem biztos, hogy érthető a kutyák számára is.

A földi mágneses mező segítheti a kutyákat a tájékozódásban A földi mágneses mező segítheti a kutyákat a tájékozódásban
A földi mágneses mezőt használhatják tájékozódási segédeszközként a kutyák - derült ki cseh és amerikai kutatók tanulmányából.

10 dolog, amivel boldogabbá és teljesebbé teheted kutyád életét 10 dolog, amivel boldogabbá és teljesebbé teheted kutyád életét
Kutyáink ügyesen alkalmazkodnak az emberi környezethez, ám néhány aprósággal mi is hozzájárulhatunk ahhoz, hogy elmondhassák magukról: óriási szerencsém van a gazdimmal!

A kutyákhoz hasonlóan kommunikálnak a malacok az emberekkel A kutyákhoz hasonlóan kommunikálnak a malacok az emberekkel
Egy semleges helyzetben a malacok szinte azonos gyakorisággal kezdeményeznek interakciót az emberrel, mint a kutyák, problémamegoldás közben azonban önállóan próbálják elvégezni a feladatot, és nem fordulnak annyiszor az ember felé - derül ki az ELTE TTK Etológia Tanszék kutatóinak vizsgálatából.

Veszélyes, ha a kutyám kilopja a ruháimat a szennyesből? Veszélyes, ha a kutyám kilopja a ruháimat a szennyesből?
Kiskedvenced előszeretettel cipeli be használt pulcsidat fekhelyére, hogy bevackolhasson vele? Netán elcseni az éppen levetett zoknidat, majd boldogan körbe-körbe rohangál a házban? Miért csinálja?

8 jel, hogy a kutyád több időt szeretne veled tölteni 8 jel, hogy a kutyád több időt szeretne veled tölteni
Szófogadatlan, rombol, unalmában mindenfélével elfoglalja magát? A gazdi legnagyobb meglepetésére, holott csupán arról van szó, hogy több figyelmet és foglalkozást igényelne. Lássuk az árulkodó jeleket!

Miért félnek egyes kutyák a víztől, és hogyan segíthetünk nekik túllépni rajta? Miért félnek egyes kutyák a víztől, és hogyan segíthetünk nekik túllépni rajta?
Napsütés, lengedező szél, nyár… Mi is lehetne kellemesebb kikapcsolódás, mint kedvencünk társaságában ellátogatni a partra és megmártózni a vízben. És ha ő másként gondolja?

Odahúzta beteg barátjához fekhelyét a kutya, hogy összebújva alhassanak Odahúzta beteg barátjához fekhelyét a kutya, hogy összebújva alhassanak
Ránézett barátjára, majd a fekhelyére és vissza. Aztán fogta a matracot, és odacibálta a nappali közepén fekvő kutyához. Tekintetével mintha azt üzente volna neki: „tessék, ez a tiéd”.

Miért félnek egyes kutyák a hangos zajoktól és a tűzijátéktól, míg mások nem? Miért félnek egyes kutyák a hangos zajoktól és a tűzijátéktól, míg mások nem?
Tomboló vihar nyáron, tűzijáték ünnepségekkor és újévkor… Rengeteg kutyát tölt el rettegéssel a velük járó hangzavar, de akadnak olyanok is, akiknek szinte fel sem tűnik, hogy mi zajlik körülöttük. Érdekes eredményeket mutatnak a kutatások is!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Mondial Assistance GesmbH Praktiker Beagle Club Online Ebugatta

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek FaceBook Instagram Pinterest Google+ YouTube
Különleges luxus-terminál épül egy amerikai repülőtéren háziállatok számára Hírek - Címlapon
Különleges luxus-terminál épül egy amerikai repülőtéren háziállatok számára
Győztek a gazdik Szombathelyen! Hírek - Címlapon
Győztek a gazdik Szombathelyen!