A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Hírek archívum
Hírek - Jó tudni!

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Nem olyan okosak a kutyák, mint azt gondolnánk?

2018. október 04., 11:30


Szerző: László Enikő


Kategória: Jó tudni!
Egyetemi kutatások szerint túl intelligensnek tartjuk a kutyákat. A felmérések szerint sok egyéb állat legalább annyira okos, mint ők.A kutyák évezredek óta legjobb barátaink és hű társaink. Valószínűleg ezért is vagyunk velük elfogultabbak, mikor az eszükről van szó. Az Exeter és a Canterbury Katolikus Egyetem kutatói azt vizsgálták: tényleg annyira okosak-e a kutyák, ahogy azt az ember gondolná? Az eredmények meglepőek és sokak számára megdöbbentőek voltak: nem.

 

 

Sokan meglepődhetnek azon, hogy kutyájuk mégsem annyira okos, mint azt gondolná
Sokan meglepődhetnek azon, hogy kutyájuk mégsem annyira okos, mint azt gondolná
Fotó: Good Housekeeping

 

A kutatók a kutyák kognitív gondolkodását elemezték, a kapott eredményeket pedig összehasonlították más állatokéval. A tanulmányon dolgozók azt vették észre, hogy sok felmérésben a kutyákkal elfogultak voltak, és ha valamiben remekeltek azt kihangsúlyozták, ha valamiben nem, arról egyszerűen nem beszéltek. Az említett kutatás csimpánzokkal mérte össze tudásukat. Most viszont többnyire hasonló súlycsoportú élőlényekkel hasonlították össze őket és minden egyes felmérésből az derült ki, hogy a többi állat legalább ugyanannyira okos, mint ők. A felmérés más háziállatokkal, de vadon élő élőlényekkel is összemérte a kutyák képességeit.

Nézzük, kikkel és miben hasonlították össze négylábú társainkat:

 

Mutatás: a kecskék, oroszlánfókák és a delfinek is ugyanannyira tudják, mire és merre mutatunk, mint házőrzőink.

 

Mutatás
Fotó: wagwalking.com

 

 

Eszközhasználat: a delfinek, csimpánzok, óriáspandák, borzok és vidrák a kutyákhoz hasonló módon tudnak különböző eszközöket használni.

 

 

Eszközhasználat
Fotó: Mil FM Kelly Mars

 

 

Tájékozódás: a lovak, öszvérek és szamarak legalább annyira tudnak tájékozódni, mint a kutyák.

 

 

Tájékozódás
Fotó: oakridgepointingdogs.com

 

 

Felismerés: a disznók az embert szagok alapján, a macskák hang alapján, a juhok és a galambok arc alapján képesek felismerni minket.

 

 

 

Felismerés
Fotó: Creative Commons License CC0

 

 

Emlékezés: a galambok, malacok és csimpánzok jobban emlékeznek, mi és hol történt velük.

 

Emlékezés
Fotó: hellonuzzle.com

 

 

Ezekből a felmérésekből állapította meg a kutatócsoport, hogy bizony sok más állat legalább annyira okos, mint a kutyák. Azonban azt sem szabad elfelejteni, hogy hű társainkat olyan fontos dolgokra lehet kiképezni, amelyekkel életeket menthetnek (például: mentő- és keresőkutyák, rendőrkutyák) vagy könnyebbé tehetik mindennapjainkat (terápiás és vakvezető kutyák).

 

 

 


Indexkép forrás: Modern Dog Magazine

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Mit tanítanak nekünk kutyáink a háláról? Mit tanítanak nekünk kutyáink a háláról?
A kutyák megnyitják szívünket a szeretet, az öröm és a barátság felé. Hálájuk talán még ennél is nagyszerűbb érzés, általa lényük legmélyéhez kapcsolódhatunk.

A Te kutyádnak is van legjobb barátja? A Te kutyádnak is van legjobb barátja?
Az ember legjobb barátja a kutya – nem is kérdéses e szavak igazságtartalma. De honnan lehetünk ennyire biztosak benne? Bundás pajtásunk szívének minden szeretete felénk irányul vagy azért más(ok)nak is akad benne hely?

Hallásproblémák kutyáknál – a korral jár? Hallásproblémák kutyáknál – a korral jár?
Kevésbé reagál a szavainkra, meg sem hallja, ha csörög a kulcs a zárban, még a hangos zajokra sem riad fel álmából. Lehet, hogy kutyánknak gond van a hallásával?

Miért nem kedvelnek a kutyák bizonyos embereket? Miért nem kedvelnek a kutyák bizonyos embereket?
Szokatlan megjelenés, ijesztő hanghordozás, furcsa szagok... Kutyáink is zavarónak találhatnak olyan tulajdonságokat, mozdulatokat, melyek számunkra természetesek. Íme 5 dolog, ami miatt elkerülhetik az embert.

Tényleg mosolyognak ránk a kutyák? Tényleg mosolyognak ránk a kutyák?
Szélesre nyitott, laza száj, a sarkokban felhúzódó ajkak, kilógó nyelv. Szinte mosolyog – szoktuk mondani. De valóban ez történik? Úgy használják a kutyák ezt a kifejezést, mint mi: az öröm és az elégedettség kifejezésére?

Miért félnek egyes kutyák a hangos zajoktól és a tűzijátéktól, míg mások nem? Miért félnek egyes kutyák a hangos zajoktól és a tűzijátéktól, míg mások nem?
Tomboló vihar nyáron, tűzijáték ünnepségekkor és újévkor… Rengeteg kutyát tölt el rettegéssel a velük járó hangzavar, de akadnak olyanok is, akiknek szinte fel sem tűnik, hogy mi zajlik körülöttük. Érdekes eredményeket mutatnak a kutatások is!

Kifejezetten kutyák számára készült karácsonyi dal Kifejezetten kutyák számára készült karácsonyi dal
Amikor azt hittük, már mindent láttunk… Akkor megjelenik egy karácsonyi dal, amit kifejezetten a kutyák számára írtak meg és készítettek el.

Karácsonyi gaztettek – Így "szépítik meg" kedvenceink az ünnepet Karácsonyi gaztettek – Így "szépítik meg" kedvenceink az ünnepet
Még legjobb barátaink is képesek olykor-olykor felborítani a karácsony rendjét.

Egy kutyatréner vallomása - Kutyás karácsony és ami mögötte van Egy kutyatréner vallomása - Kutyás karácsony és ami mögötte van
Rendhagyó kutyás karácsonyt tartottunk. Ami sokat jelent nekem és fantasztikus, hogy megvalósulhatott! Nagyon büszke vagyok a gazdikra és kutyatársaikra. Több okból. Ismerem a történetüket. Tudom, honnét indultunk egykor, hogy közös munkával kedves vezetőivé váljanak kutyusaiknak. Ehhez ki kellett lépni komfortzónájukból, nagy adag bizalmat kellett nekem szavazni és megtanulni, mi az igazi kitartás, türelem, önfegyelem és önismeret.

Befolyásolja a kutyák iránti szeretetünket az, hogy a világ mely pontján élünk? Befolyásolja a kutyák iránti szeretetünket az, hogy a világ mely pontján élünk?
Miért szeretik egyesek a házikedvenceket, míg mások nem? Egy tanulmány szerint óriási különbségek vannak a nemzetek között a kutya- és macskatartás tekintetében.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Vizslatúra Praktiker Hírstart Rehabportál

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest Google+ YouTube
Elítélte a bíróság az állatkínzó állatorvost Hírek - Címlapon
Elítélte a bíróság az állatkínzó állatorvost
Magyarország kutyaszemmel Hírek - Címlapon
Magyarország kutyaszemmel