A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Nem olyan okosak a kutyák, mint azt gondolnánk?

2018. október 04., 11:30


Szerző: László Enikő


Kategória: Jó tudni!




Egyetemi kutatások szerint túl intelligensnek tartjuk a kutyákat. A felmérések szerint sok egyéb állat legalább annyira okos, mint ők.



A kutyák évezredek óta legjobb barátaink és hű társaink. Valószínűleg ezért is vagyunk velük elfogultabbak, mikor az eszükről van szó. Az Exeter és a Canterbury Katolikus Egyetem kutatói azt vizsgálták: tényleg annyira okosak-e a kutyák, ahogy azt az ember gondolná? Az eredmények meglepőek és sokak számára megdöbbentőek voltak: nem.

 

 

Sokan meglepődhetnek azon, hogy kutyájuk mégsem annyira okos, mint azt gondolná
Sokan meglepődhetnek azon, hogy kutyájuk mégsem annyira okos, mint azt gondolná
Fotó: Good Housekeeping

 

A kutatók a kutyák kognitív gondolkodását elemezték, a kapott eredményeket pedig összehasonlították más állatokéval. A tanulmányon dolgozók azt vették észre, hogy sok felmérésben a kutyákkal elfogultak voltak, és ha valamiben remekeltek azt kihangsúlyozták, ha valamiben nem, arról egyszerűen nem beszéltek. Az említett kutatás csimpánzokkal mérte össze tudásukat. Most viszont többnyire hasonló súlycsoportú élőlényekkel hasonlították össze őket és minden egyes felmérésből az derült ki, hogy a többi állat legalább ugyanannyira okos, mint ők. A felmérés más háziállatokkal, de vadon élő élőlényekkel is összemérte a kutyák képességeit.

Nézzük, kikkel és miben hasonlították össze négylábú társainkat:

 

Mutatás: a kecskék, oroszlánfókák és a delfinek is ugyanannyira tudják, mire és merre mutatunk, mint házőrzőink.

 

Mutatás
Fotó: wagwalking.com

 

 

Eszközhasználat: a delfinek, csimpánzok, óriáspandák, borzok és vidrák a kutyákhoz hasonló módon tudnak különböző eszközöket használni.

 

 

Eszközhasználat
Fotó: Mil FM Kelly Mars

 

 

Tájékozódás: a lovak, öszvérek és szamarak legalább annyira tudnak tájékozódni, mint a kutyák.

 

 

Tájékozódás
Fotó: oakridgepointingdogs.com

 

 

Felismerés: a disznók az embert szagok alapján, a macskák hang alapján, a juhok és a galambok arc alapján képesek felismerni minket.

 

 

 

Felismerés
Fotó: Creative Commons License CC0

 

 

Emlékezés: a galambok, malacok és csimpánzok jobban emlékeznek, mi és hol történt velük.

 

Emlékezés
Fotó: hellonuzzle.com

 

 

Ezekből a felmérésekből állapította meg a kutatócsoport, hogy bizony sok más állat legalább annyira okos, mint a kutyák. Azonban azt sem szabad elfelejteni, hogy hű társainkat olyan fontos dolgokra lehet kiképezni, amelyekkel életeket menthetnek (például: mentő- és keresőkutyák, rendőrkutyák) vagy könnyebbé tehetik mindennapjainkat (terápiás és vakvezető kutyák).

 

 

 


Indexkép forrás: Modern Dog Magazine

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Mit tanítanak nekünk kutyáink a háláról? Mit tanítanak nekünk kutyáink a háláról?
A kutyák megnyitják szívünket a szeretet, az öröm és a barátság felé. Hálájuk talán még ennél is nagyszerűbb érzés, általa lényük legmélyéhez kapcsolódhatunk.

Miért szeret a kutyám a ruháimon aludni? Miért szeret a kutyám a ruháimon aludni?
Hihetetlenül aranyosak tudnak lenni, ahogy kényelmes fekhelyet keresgélve egyszer csak felfedezik pólónkat, pulóverünket vagy nadrágunkat az ágyon, és már indulnak is, hogy odakucorodjanak. De miért is szeretnek a ruháinkon pihenni?

Hihetetlen felfedezések, meglepő találmányok - és a kutyák, akiknek mindezt köszönhetjük Hihetetlen felfedezések, meglepő találmányok - és a kutyák, akiknek mindezt köszönhetjük
Régészet, biotechnológia, gyógymódok, űrutazás... A tudományos kutatások és felfedezések megannyi területén találkozhatunk kutyákkal is, akik nélkül ma egészen máshol tartana a világ. Kik voltak ők?

Hirtelen fellépő agresszió? Lehet, hogy fájdalommal küzd a kutya Hirtelen fellépő agresszió? Lehet, hogy fájdalommal küzd a kutya
Tanulmányok szerint a viselkedésben bekövetkező változások hátterében betegség, fájdalmas állapot is állhat. Ha a kutya váratlanul agresszívan reagál az érintésre, érdemes alaposan utánajárni a mögötte rejlő okoknak, hogy segíteni tudjunk neki!

A kutyák segíthetnek többet megtudni az emberi öregedésről és az elmeműködésről A kutyák segíthetnek többet megtudni az emberi öregedésről és az elmeműködésről
Az intelligencia egyik fő alkotóeleme, az úgynevezett g faktor kutyáknál is létezik, és sok jellemzőjében, többek között öregedési mintázatában is hasonlít az emberi g faktorhoz. Ennek vizsgálata így közelebb vihet minket az emberi kogníció szerveződésének, valamint a korral járó kognitív hanyatlás folyamatának megértéséhez - írták az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Etológia Tanszék kutatói legújabb, a GeroScience című folyóiratban megjelent tanulmányukban.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Mondial Assistance GesmbH AEGON Magyarország Zrt. EB OVO Közhasznú Egyesület Beagle Club Online

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Elítélte a bíróság az állatkínzó állatorvost Hírek - Címlapon
Elítélte a bíróság az állatkínzó állatorvost
Magyarország kutyaszemmel Hírek - Címlapon
Magyarország kutyaszemmel