A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Nem olyan okosak a kutyák, mint azt gondolnánk?

2018. október 04., 11:30


Szerző: László Enikő


Kategória: Jó tudni!
Egyetemi kutatások szerint túl intelligensnek tartjuk a kutyákat. A felmérések szerint sok egyéb állat legalább annyira okos, mint ők.A kutyák évezredek óta legjobb barátaink és hű társaink. Valószínűleg ezért is vagyunk velük elfogultabbak, mikor az eszükről van szó. Az Exeter és a Canterbury Katolikus Egyetem kutatói azt vizsgálták: tényleg annyira okosak-e a kutyák, ahogy azt az ember gondolná? Az eredmények meglepőek és sokak számára megdöbbentőek voltak: nem.

 

 

Sokan meglepődhetnek azon, hogy kutyájuk mégsem annyira okos, mint azt gondolná
Sokan meglepődhetnek azon, hogy kutyájuk mégsem annyira okos, mint azt gondolná
Fotó: Good Housekeeping

 

A kutatók a kutyák kognitív gondolkodását elemezték, a kapott eredményeket pedig összehasonlították más állatokéval. A tanulmányon dolgozók azt vették észre, hogy sok felmérésben a kutyákkal elfogultak voltak, és ha valamiben remekeltek azt kihangsúlyozták, ha valamiben nem, arról egyszerűen nem beszéltek. Az említett kutatás csimpánzokkal mérte össze tudásukat. Most viszont többnyire hasonló súlycsoportú élőlényekkel hasonlították össze őket és minden egyes felmérésből az derült ki, hogy a többi állat legalább ugyanannyira okos, mint ők. A felmérés más háziállatokkal, de vadon élő élőlényekkel is összemérte a kutyák képességeit.

Nézzük, kikkel és miben hasonlították össze négylábú társainkat:

 

Mutatás: a kecskék, oroszlánfókák és a delfinek is ugyanannyira tudják, mire és merre mutatunk, mint házőrzőink.

 

Mutatás
Fotó: wagwalking.com

 

 

Eszközhasználat: a delfinek, csimpánzok, óriáspandák, borzok és vidrák a kutyákhoz hasonló módon tudnak különböző eszközöket használni.

 

 

Eszközhasználat
Fotó: Mil FM Kelly Mars

 

 

Tájékozódás: a lovak, öszvérek és szamarak legalább annyira tudnak tájékozódni, mint a kutyák.

 

 

Tájékozódás
Fotó: oakridgepointingdogs.com

 

 

Felismerés: a disznók az embert szagok alapján, a macskák hang alapján, a juhok és a galambok arc alapján képesek felismerni minket.

 

 

 

Felismerés
Fotó: Creative Commons License CC0

 

 

Emlékezés: a galambok, malacok és csimpánzok jobban emlékeznek, mi és hol történt velük.

 

Emlékezés
Fotó: hellonuzzle.com

 

 

Ezekből a felmérésekből állapította meg a kutatócsoport, hogy bizony sok más állat legalább annyira okos, mint a kutyák. Azonban azt sem szabad elfelejteni, hogy hű társainkat olyan fontos dolgokra lehet kiképezni, amelyekkel életeket menthetnek (például: mentő- és keresőkutyák, rendőrkutyák) vagy könnyebbé tehetik mindennapjainkat (terápiás és vakvezető kutyák).

 

 

 


Indexkép forrás: Modern Dog Magazine

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Ezért ne engedd oda más kutyákhoz a kedvencedet, ha pórázon van Ezért ne engedd oda más kutyákhoz a kedvencedet, ha pórázon van
Ha kutyusunk a barátságosabbak közé tartozik, elgondolkozhatunk azon, miért is nem szabad engedni, hogy másokat köszöntsön, amikor pórázon sétál. Mi baj lehet belőle? Elvégre a kutyák szeretnek ismerkedni, nem?

Igéző tekintet - Miért van a legtöbb kutyának barna szeme? Igéző tekintet - Miért van a legtöbb kutyának barna szeme?
Egy tanulmány szerint a háziasításnak köszönhető, hogy a kutyák és farkasok szemének színe olyannyira különbözik egymástól.

10 dolog, amivel boldogabbá és teljesebbé teheted kutyád életét 10 dolog, amivel boldogabbá és teljesebbé teheted kutyád életét
Kutyáink ügyesen alkalmazkodnak az emberi környezethez, ám néhány aprósággal mi is hozzájárulhatunk ahhoz, hogy elmondhassák magukról: óriási szerencsém van a gazdimmal!

Hogyan szoktassam le a kutyámat az ásásról? 7 tipp, hogy kedvencünk és kertünk is biztonságban legyen Hogyan szoktassam le a kutyámat az ásásról? 7 tipp, hogy kedvencünk és kertünk is biztonságban legyen
Gödrök, lyukak, kiégett fű, esős időben pedig sár mindenhol? Ki ne szeretné épségben tudni otthona pázsitját az ásó tappancsoktól? Szerencsére több trükköt is bevethetünk ennek érdekében úgy, hogy közben kutyánk is pozitív élményként élje meg a változást.

Gondoltad volna, hogy a kutyákat is érintheti a stresszevés? Gondoltad volna, hogy a kutyákat is érintheti a stresszevés?
Állandóan enne a kutya? Egy kutatás szerint kedvenceinknél sem ritka az érzelmi evés. Tudj meg többet a témáról!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Beagle Club Online Praktiker Mondial Assistance GesmbH EB OVO Közhasznú Egyesület

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Elítélte a bíróság az állatkínzó állatorvost Hírek - Címlapon
Elítélte a bíróság az állatkínzó állatorvost
Magyarország kutyaszemmel Hírek - Címlapon
Magyarország kutyaszemmel