A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Nem született ítélet a jákfai kutyagyilkos tárgyalásán

2018. február 15., 06:00


Szerző: S.Zs.


Kategória: Állatvédelem
Az ütlegelésbe belehalt kutya gazdájának kellett felelnie a tetteiért a bíróság előtt, ítélet azonban még nem született. Az állatkínzó ügyét márciusban tárgyalják tovább.Mohának, a shar pei kutyának borzalmas kínok között kellett elmennie: új gazdája egy bottal, majd egy gereblyével ütlegelte a láncra kötött állatot, aki belehalt a fejét ért sérülésekbe. 

 

Az állatkínzó pere február elején kezdődött. Nem csupán állatkínzás vádjával kellett a bíróság elé állnia a férfinak:  többek között lopás és felfegyverkezve elkövetett garázdaság miatt s felelnie kell. Az első napon nem született ítélet, a folytatás márciusra tűzték ki. A bíróság számos tanút meghallgatott.

 

Moha kutya
Moha kutya
Fotó: Fekete István Állatvdő Egyesület

 

A bíró felolvasta az I. számú tanú vallomását, ő volt az, aki telefonjával felvette a kutya bántalmazását, majd CD-re írta és eljuttatta az állatvédőknek - írja a 112press.hu. A vallomásban elmondja, hogy a láncra kötött kutya a földön feküdt és visított, miközben a gazdája egy botszerűséggel ütlegelte. A tanú többször rá is kiabált a vádlottra, hogy „Mit csinálsz!? Miért van erre szükség?”, de a vádlott a felszólításokról nem vett tudomást. A vallomás szerint S.P. erősen ittasnak tűnt a kutya veréskor. A felolvasott iratból kiderül, hogy az I. számú tanú azért nem tett lépéseket ez esetben, mivel fél a férfitől, közel lakik hozzá és félti a családját.

Tanúként többek között meghallgattak állatvédőket, akik intézkedtek a kutya ügyében és a helyszínre mentek a bejelentés másnapján. Rádi Mercédesz civil állatvédő tanúvallomásában elmondta, hogy 2017.03.31-én névtelen bejelentést kapott a kutyaverésről, az esetet jelezte a Fekete István Állatvédő Egyesületnek és a rendőrségnek. Az állatkínzásról a bejelentőtől egy CD-t kapott, amit a rendőrségnek átadott. Még aznap este kiderült, hogy a kutya nem élte túl a verést, ezért másnap, amikor a rendőrség helyszínelt, az állatvédők is a helyszínen ( a ház előtt az utcán) tartózkodtak. Az egyesület alelnökének vallomásából megtudtuk, hogy az elpusztult kutya tetemét az állatvédők segítettek szakszerűen becsomagolni és az egyesület segítségével hivatalos boncolásra elszállították.

A boncolás megállapította, hogy az állat elhullását agyrázkódás, koponyaűri vérzés okozta, ami a fejre kapott tompa ütések következménye. A következő tárgyalásra beidézték a kutya boncolását végző állatorvost, hogy bizonyítani tudják az állatkínzás minősített esetét, ami azt jelenti, hogy az állatot különös kegyetlenséggel, hosszabb ideig bántalmazták, mielőtt elpusztult volna.

 

A bíróságon ismertetett iratok között egyébként volt egy határozat is, miszerint a Rábapatyi Közös Önkormányzati Hivatal Jákfai Kirendeltsége eltiltotta a vádlottat az állattartástól 8 évre, valamint 150.000 forint állatvédelmi bírság megfizetésére is kötelezték.

 

A 112press.hu úgy tudja, az állatkínzó jelenleg nem otthonában tartózkodik, hanem a Kemenesaljai Egyesített Kórház Pszichiátriai Rehabilitációs Osztályán van.

 

 

 

Témába vág

Kitette az autójából és magára hagyta kutyáját egy nő – másfél év felfüggesztett fogházra ítélték Kitette az autójából és magára hagyta kutyáját egy nő – másfél év felfüggesztett fogházra ítélték
Egyszerűen kitette autójából és otthagyta az út mellett a sovány, bolhás vizslát a nő – szerencsére az állatvédők megtalálták a kutyát és befogadták. A bíróság a nőt 1 év – végrehajtásában 1 év 6 hónap próbaidőre felfüggesztett – fogházra ítélte.

3 év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetést szabott ki a bíróság a saját kutyáját bántalmazó férfival szemben 3 év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetést szabott ki a bíróság a saját kutyáját bántalmazó férfival szemben
A Salgótarjáni Járásbíróság – tárgyalás mellőzésével, büntetővégzésben – 1 év 6 hónap, végrehajtásában 3 év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetést szabott ki állatkínzás bűntette miatt egy ötven éves sóshartyáni férfival szemben.

Az ügyészség fellépett állatvédelmi jogkörében: vizsgálatot indított egy nő ellen, aki a nyílt utcán verte meg kutyáját Az ügyészség fellépett állatvédelmi jogkörében: vizsgálatot indított egy nő ellen, aki a nyílt utcán verte meg kutyáját
A nyomozó hatóság az ügyben indított nyomozást lezárta, mivel a bántalmazás módja nem volt alkalmas arra, hogy az eb maradandó egészségkárosodását vagy pusztulását okozza, így az állatkínzás bűncselekménye nem valósult meg. Az ügyészség azonban tovább vizsgálja a nő jogi felelősségét, hiszen az szükségtelen fájdalmat, szenvedést okozott a kutyának.

Börtönbüntetésre ítélték a férfit, aki agyonverte a szomszédja kutyáját Börtönbüntetésre ítélték a férfit, aki agyonverte a szomszédja kutyáját
A Berettyóújfalui Járásbíróság 2022. október 10-én hirdetett ítéletet annak a vádlottnak az ügyében, aki végzetesen bántalmazott egy kutyáját egy hajdú-bihari településen.

A büntetés súlyosításáért fellebbezett az ügyészség a kutyáját bántalmazó férfi ügyében A büntetés súlyosításáért fellebbezett az ügyészség a kutyáját bántalmazó férfi ügyében
A kiskutyát bántalmazó férfit közérdekű munkára és pénzbüntetésre ítélték, azonban ezt enyhének találja az ügyészség: elzárás büntetés kiszabásért fellebbezett.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

MOL Nyrt. AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 EB OVO Közhasznú Egyesület JULIUS-K9

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Magyar vizsla kerülhet 2019-en az emlékérmére Hírek - Címlapon
Magyar vizsla kerülhet 2019-en az emlékérmére
Agytornával az öreg kutyák elméje is tovább fitten tartható Hírek - Címlapon
Agytornával az öreg kutyák elméje is tovább fitten tartható