A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Magyar vizsla kerülhet 2019-en az emlékérmére

2018. február 16., 11:30


Szerző: S.Zs.


Kategória: Közérdekű




Nyilvános konzultáció indul a 2019-es emlékérme-kibocsátási program tematikájáról. Az egyik javaslat szerint az egyik kutyafajtánk, a magyar vizsla képe kerülhetne az ezüst emlékérmékre.



A Magyar Nemzeti Bank (a továbbiakban: MNB, jegybank) 1968 óta rendszeresen bocsát ki forint emlékérméket az ország jelentős történelmi-, tudományos-, kulturális eseményei, évfordulói és nemzetközi események kapcsán. A jegybank az emlékérmék kibocsátásával szeretné felhívni a figyelmet közös értékeinkre, és hozzájárulni a méltó megemlékezéshez - írják honlapjukon. Ezért az MNB a 2019. évi emlékérme-kibocsátási programhoz kapcsolódóan nyilvános konzultációt hirdet, amelynek keretében bárki véleményt nyilváníthat a kibocsátandó forint emlékérmék témáját illetően. Az MNB a 2019-ben kibocsátandó forint emlékérmék tematikájára vonatkozó végső döntését a nyilvános konzultáció tapasztalatait is figyelembe véve hozza meg, majd ezt követően kerül sor az emlékérmék anyagának, névértékének és technikai paramétereinek meghatározására.

 

A nyilvános konzultáció időpontja: 2018. február 5-28.

 

Az MNB több szervezet (köztük a Magyar Nemzeti Múzeum, a Miniszterelnökség, a Magyar Numizmatikai Társulat, a Balassi Intézet, a Magyar Pénzverő Zrt., a Nemzeti Örökség Intézete) véleményét is kikérte az emlékérme-kibocsátási program tematikájának összeállításához.

 

Magyar vizsla

 

A beérkezett javaslatok alapján, figyelembe véve a megkezdett gyűjtői sorozatok folytatását is, a 2019. évi emlékérme-kibocsátási program tematikáját az alábbi tartalommal bocsátja a jegybank nyilvános konzultációra:

 

Arany emlékérme tematika:

  • Árpád-házi Szent Piroska (1088 táján – 1134. augusztus 13.) Szent László (1077–1095) magyar király és Adelhaid rheinfeldi hercegnő (?–1090) elsőszülött leánya, II. Komnénosz János bizánci császár felesége. A katolikus és az ortodox egyházban is szentként tisztelik.

Ezüst emlékérme tematikák:

  • A Himnusz megzenésítésének 175. évfordulója (1844. július 2.)
  • Munkácsy Mihály születésének 175. évfordulója (Munkács, 1844. február 20.) és / vagy Benczúr Gyula születésének 175. évfordulója (Nyíregyháza, 1844. január 28.) a Magyar festők sorozat folytatásaként.
  • Reguly Antal születésének 200. évfordulója (Zirc, 1819. július 11.) – a magyar földrajz- és néprajzkutatókat bemutató sorozat indító elemeként.
  • 150 éves a Földtani Intézet - Az 1869-ben, Magyar Királyi Földtani Intézet néven alapított intézmény Magyarország legrégebbi, ma is működő tudományos kutatóintézete.
  • 250 éves a szervezett orvosképzés Magyarországon – Semmelweis Egyetem
  • Kodály-koncepció – az UNESCO szellemi kulturális örökséget bemutató sorozat részeként
  • Magyar vizsla – Jellegzetes hazai állat-és növényfajokat bemutató sorozat indításaként (évforduló nélkül) A rövidszőrű magyar vizsla világszerte az egyik legismertebb magyar vadászkutya. Jelentős állományai vannak Nyugat-Európában illetve az Amerikai Egyesült Államokban. 1935-ben került fel a hivatalosan elismert fajok listájára. Elegáns megjelenés, könnyed felépítés, harmonikus mozgás jellemzi. Kedves, engedelmes természetű, intelligenciájával a vizslák közül is kiemelkedik. Sokoldalú, nemcsak vadászkutya, hanem a család kedvence és a gyerekek játszópajtása is, házőrzésre ugyanakkor nem alkalmas.
    A magyar vizsla érmével a tervek szerint egy a jellegzetes hazai állat- és növényfajokat bemutató, ezüst emlékérme-sorozatot indít 2019-ben az MNB.

Színesfém emlékérme tematikák:

  • Esztergom, Várhegy és Víziváros – Nemzeti emlékhelyek sorozat folytatásaként
  • Kandó Kálmán születésének 150. évfordulója (Pest, 1869. július 8.) – a magyar tudósokat, feltalálókat bemutató sorozat folytatásaként.

Amennyiben a 2019. évi emlékérme-kibocsátási program tervezett tematikájával kapcsolatban észrevételt, javaslatot kíván tenni, azt legkésőbb 2018. február 28-ig teheti meg, a következő módokon:

  • Levélben:
    Magyar Nemzeti Bank
    Kommunikációs és pénzügyi ismeretterjesztési igazgatóság
    1850 Budapest
     
  • Elektronikus levélben:
    [email protected]

Az MNB honlapján hamarosan szavazási lehetőség is biztosítva lesz a könnyebb véleményformálás érdekében.

Az MNB mérlegeli a beérkezett észrevételeket, javaslatokat, és azokról összefoglalót készít, amelyet a honlapján közzétesz.
Az MNB az észrevételekre egyedileg nem reflektál.

 

 

 

 

Forrás: mnb.hu
Indexkép forrás: cuteness.com

Témába vág

Hihetetlenül aranyos, ahogy játszani hívja az élethű kutyabábot a kíváncsi kutyus Hihetetlenül aranyos, ahogy játszani hívja az élethű kutyabábot a kíváncsi kutyus
A bábmester kedvence olyannyira igazinak tűnik, hogy még a kutyákat is könnyedén megtéveszti.

A csodálatos magyar kutyák - ismerd meg a kilenc őshonos magyar kutyafajtát! A csodálatos magyar kutyák - ismerd meg a kilenc őshonos magyar kutyafajtát!
Igazi kincseink ők: sokoldalúak, hűségesek és hatalmas a szívük! Ismerd meg a kilenc őshonos magyar kutyafajtát!

Fényesen csillog a prágai Károly híd szobrának kutyafigurája, a látogatók érintésének hála Fényesen csillog a prágai Károly híd szobrának kutyafigurája, a látogatók érintésének hála
Kedves és hűséges kisugárzásának köszönhetően szívből átérezzük a bennünket összekötő, ősidőktől eredő szeretetet.

Színházban tanítják állatvédelemre a gyerekeket Színházban tanítják állatvédelemre a gyerekeket
A Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány a Thália Színházban Művészek az állatvédelemért címmel indított programot szombaton.

Öregecske kutyákat festenek le az idősek otthonában, hogy segítsenek nekik gazdira találni Öregecske kutyákat festenek le az idősek otthonában, hogy segítsenek nekik gazdira találni
Megható kezdeményezés a menhelyi kutyusokért!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Praktiker JULIUS-K9 MTI Ebugatta

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Sokkal korábban alakulhatott ki a kötődés a kutya és az ember között, mint hittük Hírek - Címlapon
Sokkal korábban alakulhatott ki a kötődés a kutya és az ember között, mint hittük
Nem született ítélet a jákfai kutyagyilkos tárgyalásán Hírek - Címlapon
Nem született ítélet a jákfai kutyagyilkos tárgyalásán