A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Magyar vizsla kerülhet 2019-en az emlékérmére

2018. február 16., 11:30


Szerző: S.Zs.


Kategória: Közérdekű




Nyilvános konzultáció indul a 2019-es emlékérme-kibocsátási program tematikájáról. Az egyik javaslat szerint az egyik kutyafajtánk, a magyar vizsla képe kerülhetne az ezüst emlékérmékre.



A Magyar Nemzeti Bank (a továbbiakban: MNB, jegybank) 1968 óta rendszeresen bocsát ki forint emlékérméket az ország jelentős történelmi-, tudományos-, kulturális eseményei, évfordulói és nemzetközi események kapcsán. A jegybank az emlékérmék kibocsátásával szeretné felhívni a figyelmet közös értékeinkre, és hozzájárulni a méltó megemlékezéshez - írják honlapjukon. Ezért az MNB a 2019. évi emlékérme-kibocsátási programhoz kapcsolódóan nyilvános konzultációt hirdet, amelynek keretében bárki véleményt nyilváníthat a kibocsátandó forint emlékérmék témáját illetően. Az MNB a 2019-ben kibocsátandó forint emlékérmék tematikájára vonatkozó végső döntését a nyilvános konzultáció tapasztalatait is figyelembe véve hozza meg, majd ezt követően kerül sor az emlékérmék anyagának, névértékének és technikai paramétereinek meghatározására.

 

A nyilvános konzultáció időpontja: 2018. február 5-28.

 

Az MNB több szervezet (köztük a Magyar Nemzeti Múzeum, a Miniszterelnökség, a Magyar Numizmatikai Társulat, a Balassi Intézet, a Magyar Pénzverő Zrt., a Nemzeti Örökség Intézete) véleményét is kikérte az emlékérme-kibocsátási program tematikájának összeállításához.

 

Magyar vizsla

 

A beérkezett javaslatok alapján, figyelembe véve a megkezdett gyűjtői sorozatok folytatását is, a 2019. évi emlékérme-kibocsátási program tematikáját az alábbi tartalommal bocsátja a jegybank nyilvános konzultációra:

 

Arany emlékérme tematika:

  • Árpád-házi Szent Piroska (1088 táján – 1134. augusztus 13.) Szent László (1077–1095) magyar király és Adelhaid rheinfeldi hercegnő (?–1090) elsőszülött leánya, II. Komnénosz János bizánci császár felesége. A katolikus és az ortodox egyházban is szentként tisztelik.

Ezüst emlékérme tematikák:

  • A Himnusz megzenésítésének 175. évfordulója (1844. július 2.)
  • Munkácsy Mihály születésének 175. évfordulója (Munkács, 1844. február 20.) és / vagy Benczúr Gyula születésének 175. évfordulója (Nyíregyháza, 1844. január 28.) a Magyar festők sorozat folytatásaként.
  • Reguly Antal születésének 200. évfordulója (Zirc, 1819. július 11.) – a magyar földrajz- és néprajzkutatókat bemutató sorozat indító elemeként.
  • 150 éves a Földtani Intézet - Az 1869-ben, Magyar Királyi Földtani Intézet néven alapított intézmény Magyarország legrégebbi, ma is működő tudományos kutatóintézete.
  • 250 éves a szervezett orvosképzés Magyarországon – Semmelweis Egyetem
  • Kodály-koncepció – az UNESCO szellemi kulturális örökséget bemutató sorozat részeként
  • Magyar vizsla – Jellegzetes hazai állat-és növényfajokat bemutató sorozat indításaként (évforduló nélkül) A rövidszőrű magyar vizsla világszerte az egyik legismertebb magyar vadászkutya. Jelentős állományai vannak Nyugat-Európában illetve az Amerikai Egyesült Államokban. 1935-ben került fel a hivatalosan elismert fajok listájára. Elegáns megjelenés, könnyed felépítés, harmonikus mozgás jellemzi. Kedves, engedelmes természetű, intelligenciájával a vizslák közül is kiemelkedik. Sokoldalú, nemcsak vadászkutya, hanem a család kedvence és a gyerekek játszópajtása is, házőrzésre ugyanakkor nem alkalmas.
    A magyar vizsla érmével a tervek szerint egy a jellegzetes hazai állat- és növényfajokat bemutató, ezüst emlékérme-sorozatot indít 2019-ben az MNB.

Színesfém emlékérme tematikák:

  • Esztergom, Várhegy és Víziváros – Nemzeti emlékhelyek sorozat folytatásaként
  • Kandó Kálmán születésének 150. évfordulója (Pest, 1869. július 8.) – a magyar tudósokat, feltalálókat bemutató sorozat folytatásaként.

Amennyiben a 2019. évi emlékérme-kibocsátási program tervezett tematikájával kapcsolatban észrevételt, javaslatot kíván tenni, azt legkésőbb 2018. február 28-ig teheti meg, a következő módokon:

  • Levélben:
    Magyar Nemzeti Bank
    Kommunikációs és pénzügyi ismeretterjesztési igazgatóság
    1850 Budapest
     
  • Elektronikus levélben:
    [email protected]

Az MNB honlapján hamarosan szavazási lehetőség is biztosítva lesz a könnyebb véleményformálás érdekében.

Az MNB mérlegeli a beérkezett észrevételeket, javaslatokat, és azokról összefoglalót készít, amelyet a honlapján közzétesz.
Az MNB az észrevételekre egyedileg nem reflektál.

 

 

 

 

Forrás: mnb.hu
Indexkép forrás: cuteness.com

Témába vág

Egyszerűen átdobott nyolc vizslát a menhely kerítésén valaki – sérüléseket és sokkos állapotot okozott a kutyáknak Egyszerűen átdobott nyolc vizslát a menhely kerítésén valaki – sérüléseket és sokkos állapotot okozott a kutyáknak
Nyolc rémült kutya fogadta a Halasi Állatotthon dolgozóit – a kutyákat valaki egyszerűen átdobta a kerítésen, így szabadult meg tőlük.

Bélyegekre kerültek a magyar vadászkutyák Bélyegekre kerültek a magyar vadászkutyák
Gyönyörű bélyegeket adott ki a Magyar Posta, melyek a magyar vadászkutyákat ábrázolják.

Szobrot emeltek Baja város kutyájának emlékére Szobrot emeltek Baja város kutyájának emlékére
Béla kutya hivatalosan is megkapta a „Város Kutyája” címet Baja városától még a 90-es években. A vizslát rengetegen ismerték és szerették a városban – halála után 25 évvel készült el szobra, melyet a Tóth Kálmán téren helyeztek el.

Hihetetlenül aranyos, ahogy játszani hívja az élethű kutyabábot a kíváncsi kutyus Hihetetlenül aranyos, ahogy játszani hívja az élethű kutyabábot a kíváncsi kutyus
A bábmester kedvence olyannyira igazinak tűnik, hogy még a kutyákat is könnyedén megtéveszti.

A csodálatos magyar kutyák - ismerd meg a kilenc őshonos magyar kutyafajtát! A csodálatos magyar kutyák - ismerd meg a kilenc őshonos magyar kutyafajtát!
Igazi kincseink ők: sokoldalúak, hűségesek és hatalmas a szívük! Ismerd meg a kilenc őshonos magyar kutyafajtát!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Irodakutya.com Egyedi kutyás ajándéktárgyak Hírstart Brimo partysátor

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Mindent a Balaton első kutyabarát strandjáról! Hírek - Címlapon
Mindent a Balaton első kutyabarát strandjáról!
Viselkedési zavarokat okozhatnak egyes betegségek a kutyáknál Hírek - Címlapon
Viselkedési zavarokat okozhatnak egyes betegségek a kutyáknál