A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Sokkal korábban alakulhatott ki a kötődés a kutya és az ember között, mint hittük

2018. február 20., 06:00


Szerző: S.Zs.


Kategória: Jó tudni!
Egy új kutatási eredmény szerint már 14 000 évvel ezelőtt is kötődött az ember a kutyájához.A Leideni Egyetem PhD-hallgatója, Luc Janssens vizsgálta meg és elemezte azt a leletet, melye 1914-ben találtak Bonn környékén: egy sírban egy férfi, egy nő és két kutya maradványait találták meg. A legújabb vizsgálatok szerint a nyughely körülbelül 14 000 éves, így a legrégibb olyan sír, ahol a kutyákat is gazdáik mellé temették el. A vizsgálatok azt derítették ki, hogy ezekkel az állatokkal a gazdáik valószínűleg törődtek is, gondozták, ápolták őket.

 

A sírban talált kutyák közül a fiatalabbik fogainak vizsgálata azt mutatta, hogy az állat 27-28 hetes korú lehetett, mikor súlyos betegség miatt meghalt. A kutyát szopornyicavírus támadta meg, Janssens szerint olyan 3-4 hónapos korában. A tünetek kétszer vagy háromszor is jelentkezhettek 5-6 héten át.

 

„Megfelelő törődés nélkül a súlyos szopornyicában szenvedő kutya kevesebb, mint 3 hét alatt elpusztul” - idézi a szakértőt az ng.hu. Bár a sírban talált kutya a jelek szerint igen rossz állapotban volt, mégis 8 héten át életben maradt. Ennek oka az lehetett, hogy gazdái gondoskodtak róla - melegen tartották, tisztították, etették és itatták. Ez meglepő, ugyanis az állat betegsége alatt nem tudott gazdái segítségére lenni.

Az a tény, hogy ennek ellenére is ápolták, illetve hogy emberekkel együtt temették el, azt mutatja, hogy már a korszakban különleges kapcsolat alakult ki az emberek és kutyák között - írják.

 

 

 

 


Indexkép forrás: pinterest.com

Témába vág

Ősi rejtély - A kutya szőrének színe és mintája évmilliókkal ezelőttről ered Ősi rejtély - A kutya szőrének színe és mintája évmilliókkal ezelőttről ered
Egy kutatás nemcsak új megvilágításba helyezi mindazt, amit bundás pajtásunk szőréről eddig tudtunk, de a kutyák evolúciójáról is új kérdéseket vet fel.

Ősi kutyák - 11.000 évvel ezelőtt 5 különböző kutyatípus létezett Ősi kutyák - 11.000 évvel ezelőtt 5 különböző kutyatípus létezett
Meglepő eredményekre jutottak a kutatók, miközben 27 őskori kutya maradványainak DNS-ét vizsgálták.

Kölyökkutyád van? Íme 10 gyakori betegség, melyről tudnod kell Kölyökkutyád van? Íme 10 gyakori betegség, melyről tudnod kell
Bármennyire is nem szeretünk gondolni rá, fontos, hogy tisztában legyünk azokkal a betegségekkel, melyek hamar leverhetik lábukról kiskedvencünket. Ismerjük fel a jeleket!

Kutyád még a finom falatoknál is jobban szeret Téged Kutyád még a finom falatoknál is jobban szeret Téged
Finomság? Vagy a Gazdi? - Ha választani kellene, mindegyik megállná a helyét, ám úgy tűnik, kutyáinknál a "kedvenc dolgaim listája" első helyén legtöbbször nem más szerepel, mint az az ember, aki a legközelebb áll szívéhez.

Ősi vadászkutya maradványaira bukkantak paleontológusok Ősi vadászkutya maradványaira bukkantak paleontológusok
Ősi vadászkutya maradványaira bukkant egy spanyol-olasz-georgiai paleontológuscsoport a georgiai Dmanisi régészeti lelőhelyen.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Rehabportál Beagle Club Online AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 AEGON Magyarország Zrt.

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Állatot bántalmazó rendőrről készült videó korbácsolta fel a hangulatot - Frissítve: megjelent a rendőrség közleménye Hírek - Címlapon
Állatot bántalmazó rendőrről készült videó korbácsolta fel a hangulatot - Frissítve: megjelent a rendőrség közleménye
Magyar vizsla kerülhet 2019-en az emlékérmére Hírek - Címlapon
Magyar vizsla kerülhet 2019-en az emlékérmére