A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Sokkal ősibb a kutyák és az ember kapcsolata, mint azt valaha gondolták

Kutatási eredmények megerősítik, hogy a korai emberek és a kutyák már 150 000 évvel ezelőtt is éltek együtt.


2023. február 08., 16:00


Szerző: Kris Baumann


Kategória: Könnyű
A tanulmány feltárja, hogy a korai emberek és kutyák szoros kapcsolata sokkal korábban alakult ki, mint azt eddig gondolták. Az Arizonai Egyetem kutatói által végzett és a Science folyóiratban megjelent tanulmányban modern kutyák és farkasok DNS-ét elemezték, és összehasonlították a több mint 15 000 évvel ezelőtt élt ősi kutyák és farkasok DNS-ével. 

Az eredmények azt mutatták, hogy a korai emberek és a kutyák körülbelül 150 000 évvel ezelőtt kezdtek együtt élni, sokkal korábban, mint azt előző becslések szerint gondolták. Eddig 30 000-40 000 évvel ezelőttre tették a társulás kezdetét. Úgy gondolják, hogy ez a korai kapcsolat az emberek és a kutyák között kulcsszerepet játszott a kutyák háziasításában és a ma ismert hűséges és szerető házi kedvencekké való evolúciójában.

 

 

Ősi kutya gazdájával - barlangrajz
Ősi kutya gazdájával - barlangrajz
Forrás:  www.science.org

 

 

„Már több mint 100 000 évvel ezelőtt stabil kapcsolat volt kimutatható a kutya és az ember között, a holocén korszakban erősödött fel a háziasítás. Az emberek a kutyákat, a kutyák pedig az embereket háziasították." (1)

 

A tanulmány azt is feltárta, hogy a korai emberek és kutyák együtt éltek Afrikában, mielőtt az egész világon elterjedtek volna, ami arra utal, hogy a kutyák háziasítása fokozatos folyamat volt, amely több ezer éven keresztül ment végbe. Ez ellentétben áll a korábbi elméletekkel, amelyek szerint a kutyák háziasítása egy lépcsőben ment végbe, egy helyen.

 

Vajon a barlangrajzokon szereplő kutyák rokonságban álltak ezekkel az ősi kutyákkal?

 

A Science folyóiratban 2019-ben megjelent korábbi tanulmány bizonyítékot szolgáltat arra vonatkozóan, hogy a kutyákat körülbelül 20 000-40 000 évvel ezelőtt farkasok háziasították. Ez a tanulmány 58 ősi kutya és farkas genomját elemezte különböző helyekről és időszakokból, köztük egy 35 000 éves belgiumi kutyát, egy 5 000 éves ír kutyát és egy 2500 éves Kínából származó kutyát. Az eredmények azt mutatták, hogy a korai kutyák genetikai változatossága nagyobb volt, mint a modern kutyáké, ami azt jelzi, hogy különböző régiókban található több farkaspopulációból háziasították őket. (2)

 

 

Oroszországi mumifikálódott kölyök kutya lelet
Oroszországi mumifikálódott kölyök kutya lelet
Forrás: www.rferl.org

 

 

Egy másik, a Nature folyóiratban 2017-ben megjelent tanulmány (3) arra utal, hogy a korai emberek és kutyák már 30 000 évvel ezelőtt együtt élhettek, egy Oroszországban talált 31 700 éves kutyakövület elemzése alapján. A kutatók azt találták, hogy a korai kutyának számos olyan adaptációja volt, mint például a rövidebb orra, amelyek hasonlóak a modern házikutyákéhoz, ami arra utal, hogy akkoriban az emberek háziasíthatták őket.

 

Fentiek szerint beigazolódott, hogy az ember és a kutya már nagyon régóta él együtt. Kapcsolatuk kölcsönös és a kölcsönös előnyökön alapul, mindenféle averzív eszközök használata nélkül!

 

 


 

Források:

1. Vilà C, Savolainen P, Maldonado JE, Amorim IR, Rice JE, Honeycutt RL, Crandall KA, Lundeberg J, Wayne RK. Multiple and ancient origins of the domestic dog. Science. 1997 Jun 13;276(5319):1687-9. doi: 10.1126/science.276.5319.1687. PMID: 9180076.

2. Boyko, A. R., Ling, R. H. Y., Nguyen, A. K., Freedman, A. H., Ortega-Del Vecchyo, D., Uetake, Y., ... & Earl, D. A. (2019). A simple genetic architecture underlies morphological variation in dogs. Science, 364(6438), 566-570.

3. Germonpré, M. B., Sablin, M. V., Stevens, R. E., Hedges, R. E., Hofreiter, M., Stiller, M., ... & Wahlberg, N. (2017). Fossil dogs and wolves from Palaeolithic sites in Belgium, the Ukraine and Russia: osteometry, ancient DNA and stable isotopes. Journal of Archaeological Science, 72, 201-215.

 

Forrás: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/
Indexkép forrás: blog.almonature.com

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Örömében vonyított az idős kutyus, amikor megpillantotta az utcán rég nem látott barátját Örömében vonyított az idős kutyus, amikor megpillantotta az utcán rég nem látott barátját
Megható videón a két öregecske kutyus, akik már 9 éve igaz barátok!

Szeretik a kutyák, ha megpusziljuk őket? Szeretik a kutyák, ha megpusziljuk őket?
Van, aki szereti a kutyapuszit és van, aki a gondolatától is irtózik. Mit gondolhatnak erről kutyáink? Értik-e, ha puszit adunk nekik, és egyáltalán szeretik-e?

Miért csóválja a kutya a farkát? Miért csóválja a kutya a farkát?
Boldog, kíváncsi, vagy éppen békítő szándékkal jár a farkincája? Rengeteg oka lehet a csóválásnak, de hogyan is alakult ki ez a viselkedés?

Tündéri videón a labrador és a macska – Megható, mennyire szeretik egymást! Tündéri videón a labrador és a macska – Megható, mennyire szeretik egymást!
… pedig a cica eleinte nagyon nem akarta az új jövevényt.

Különleges barátság szövődött Mark Wahlberg és egy kóbor kutya között az Artúr, a király forgatásán Különleges barátság szövődött Mark Wahlberg és egy kóbor kutya között az Artúr, a király forgatásán
A négylábú főszereplő első pillantásra belopta magát a színész szívébe.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Beagle Club Online Rehabportál Praktiker JULIUS-K9

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Egy mentett kutya is segíti a magyar mentőegységeket Törökországban Hírek - Címlapon
Egy mentett kutya is segíti a magyar mentőegységeket Törökországban
Már 12 túlélőt sikerült kimentenie a romok alól a magyar mentőcsapatoknak Hírek - Címlapon
Már 12 túlélőt sikerült kimentenie a romok alól a magyar mentőcsapatoknak