A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Sokkal ősibb a kutyák és az ember kapcsolata, mint azt valaha gondolták

Kutatási eredmények megerősítik, hogy a korai emberek és a kutyák már 150 000 évvel ezelőtt is éltek együtt.


2023. február 08., 16:00


Szerző: Kris Baumann


Kategória: Könnyű
A tanulmány feltárja, hogy a korai emberek és kutyák szoros kapcsolata sokkal korábban alakult ki, mint azt eddig gondolták. Az Arizonai Egyetem kutatói által végzett és a Science folyóiratban megjelent tanulmányban modern kutyák és farkasok DNS-ét elemezték, és összehasonlították a több mint 15 000 évvel ezelőtt élt ősi kutyák és farkasok DNS-ével. 

Az eredmények azt mutatták, hogy a korai emberek és a kutyák körülbelül 150 000 évvel ezelőtt kezdtek együtt élni, sokkal korábban, mint azt előző becslések szerint gondolták. Eddig 30 000-40 000 évvel ezelőttre tették a társulás kezdetét. Úgy gondolják, hogy ez a korai kapcsolat az emberek és a kutyák között kulcsszerepet játszott a kutyák háziasításában és a ma ismert hűséges és szerető házi kedvencekké való evolúciójában.

 

 

Ősi kutya gazdájával - barlangrajz
Ősi kutya gazdájával - barlangrajz
Forrás:  www.science.org

 

 

„Már több mint 100 000 évvel ezelőtt stabil kapcsolat volt kimutatható a kutya és az ember között, a holocén korszakban erősödött fel a háziasítás. Az emberek a kutyákat, a kutyák pedig az embereket háziasították." (1)

 

A tanulmány azt is feltárta, hogy a korai emberek és kutyák együtt éltek Afrikában, mielőtt az egész világon elterjedtek volna, ami arra utal, hogy a kutyák háziasítása fokozatos folyamat volt, amely több ezer éven keresztül ment végbe. Ez ellentétben áll a korábbi elméletekkel, amelyek szerint a kutyák háziasítása egy lépcsőben ment végbe, egy helyen.

 

Vajon a barlangrajzokon szereplő kutyák rokonságban álltak ezekkel az ősi kutyákkal?

 

A Science folyóiratban 2019-ben megjelent korábbi tanulmány bizonyítékot szolgáltat arra vonatkozóan, hogy a kutyákat körülbelül 20 000-40 000 évvel ezelőtt farkasok háziasították. Ez a tanulmány 58 ősi kutya és farkas genomját elemezte különböző helyekről és időszakokból, köztük egy 35 000 éves belgiumi kutyát, egy 5 000 éves ír kutyát és egy 2500 éves Kínából származó kutyát. Az eredmények azt mutatták, hogy a korai kutyák genetikai változatossága nagyobb volt, mint a modern kutyáké, ami azt jelzi, hogy különböző régiókban található több farkaspopulációból háziasították őket. (2)

 

 

Oroszországi mumifikálódott kölyök kutya lelet
Oroszországi mumifikálódott kölyök kutya lelet
Forrás: www.rferl.org

 

 

Egy másik, a Nature folyóiratban 2017-ben megjelent tanulmány (3) arra utal, hogy a korai emberek és kutyák már 30 000 évvel ezelőtt együtt élhettek, egy Oroszországban talált 31 700 éves kutyakövület elemzése alapján. A kutatók azt találták, hogy a korai kutyának számos olyan adaptációja volt, mint például a rövidebb orra, amelyek hasonlóak a modern házikutyákéhoz, ami arra utal, hogy akkoriban az emberek háziasíthatták őket.

 

Fentiek szerint beigazolódott, hogy az ember és a kutya már nagyon régóta él együtt. Kapcsolatuk kölcsönös és a kölcsönös előnyökön alapul, mindenféle averzív eszközök használata nélkül!

 

 


 

Források:

1. Vilà C, Savolainen P, Maldonado JE, Amorim IR, Rice JE, Honeycutt RL, Crandall KA, Lundeberg J, Wayne RK. Multiple and ancient origins of the domestic dog. Science. 1997 Jun 13;276(5319):1687-9. doi: 10.1126/science.276.5319.1687. PMID: 9180076.

2. Boyko, A. R., Ling, R. H. Y., Nguyen, A. K., Freedman, A. H., Ortega-Del Vecchyo, D., Uetake, Y., ... & Earl, D. A. (2019). A simple genetic architecture underlies morphological variation in dogs. Science, 364(6438), 566-570.

3. Germonpré, M. B., Sablin, M. V., Stevens, R. E., Hedges, R. E., Hofreiter, M., Stiller, M., ... & Wahlberg, N. (2017). Fossil dogs and wolves from Palaeolithic sites in Belgium, the Ukraine and Russia: osteometry, ancient DNA and stable isotopes. Journal of Archaeological Science, 72, 201-215.

 

Forrás: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/
Indexkép forrás: blog.almonature.com

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

10 dolog, amit a kutyák nem szeretnek – mi emberek mégis csináljuk 10 dolog, amit a kutyák nem szeretnek – mi emberek mégis csináljuk
Vannak azonban a szeretetnek olyan kifejezési módjai, ami emberek között rendben van, a kutyák viszont nem szeretik, de a gazdájuk iránti odaadásból mégis eltűrik. Aztán olykor, ha túlmegyünk egy ponton, akkor bizony odakapnak. Sok ember pedig ilyenkor meglepődik és nem is érti, hogy miért történt a baleset. Rosszabb esetben pedig a kutyát hibáztatják. Nézzünk meg néhány ilyet.

Idős kutyát fogadnál örökbe? Van 5 remek érvünk mellette! Idős kutyát fogadnál örökbe? Van 5 remek érvünk mellette!
Egy mentett őszpofi hálája egy életen át elkísér. Szívmelengető érzés tudni, hogy annyi nehézség után hátralévő éveit nyugalomban és szeretetben élheti le melletted. Annyi mindennel gazdagodhat életünk, ha egy kisöreget választunk!

Minden idők legidősebb kutyája Minden idők legidősebb kutyája
Méghozzá egy sokkal öregebb négylábúról kaptak bejelentést. Bobi, aki 1992. május 11-én látta meg a napvilágot nem csupán a legöregebb élő kutya, hanem a valaha élt legöregebb kutya. 2023. február 1-jén Bobi 30 éve és 266 napja érkezett a Földre.

Miért őszülnek idő előtt a kutyák? Miért őszülnek idő előtt a kutyák?
Az ősz szőrszálak már fiatalabb korban is megjelenhetnek kedvencünk pofáján. Mi okozza és mely tényezők befolyásolják alapvetően az őszülés folyamatát?

Mikortól tekinthető idősnek a kutya? Mikortól tekinthető idősnek a kutya?
A kutyám a mindenem – és bármit megtennék érte, hogy jól érezze magát. Ám az öregedés az ember legjobb barátját sem kerülheti el. Honnan lehet tudni, hogy idős korba lépett?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

MOL Nyrt. Hírstart Praktiker MTI

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Egy mentett kutya is segíti a magyar mentőegységeket Törökországban Hírek - Címlapon
Egy mentett kutya is segíti a magyar mentőegységeket Törökországban
Már 12 túlélőt sikerült kimentenie a romok alól a magyar mentőcsapatoknak Hírek - Címlapon
Már 12 túlélőt sikerült kimentenie a romok alól a magyar mentőcsapatoknak