A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Sokkal ősibb a kutyák és az ember kapcsolata, mint azt valaha gondolták

Kutatási eredmények megerősítik, hogy a korai emberek és a kutyák már 150 000 évvel ezelőtt is éltek együtt.


2023. február 08., 16:00


Szerző: Kris Baumann


Kategória: Könnyű




A tanulmány feltárja, hogy a korai emberek és kutyák szoros kapcsolata sokkal korábban alakult ki, mint azt eddig gondolták. Az Arizonai Egyetem kutatói által végzett és a Science folyóiratban megjelent tanulmányban modern kutyák és farkasok DNS-ét elemezték, és összehasonlították a több mint 15 000 évvel ezelőtt élt ősi kutyák és farkasok DNS-ével.



 

Az eredmények azt mutatták, hogy a korai emberek és a kutyák körülbelül 150 000 évvel ezelőtt kezdtek együtt élni, sokkal korábban, mint azt előző becslések szerint gondolták. Eddig 30 000-40 000 évvel ezelőttre tették a társulás kezdetét. Úgy gondolják, hogy ez a korai kapcsolat az emberek és a kutyák között kulcsszerepet játszott a kutyák háziasításában és a ma ismert hűséges és szerető házi kedvencekké való evolúciójában.

 

 

Ősi kutya gazdájával - barlangrajz
Ősi kutya gazdájával - barlangrajz
Forrás:  www.science.org

 

 

„Már több mint 100 000 évvel ezelőtt stabil kapcsolat volt kimutatható a kutya és az ember között, a holocén korszakban erősödött fel a háziasítás. Az emberek a kutyákat, a kutyák pedig az embereket háziasították." (1)

 

A tanulmány azt is feltárta, hogy a korai emberek és kutyák együtt éltek Afrikában, mielőtt az egész világon elterjedtek volna, ami arra utal, hogy a kutyák háziasítása fokozatos folyamat volt, amely több ezer éven keresztül ment végbe. Ez ellentétben áll a korábbi elméletekkel, amelyek szerint a kutyák háziasítása egy lépcsőben ment végbe, egy helyen.

 

Vajon a barlangrajzokon szereplő kutyák rokonságban álltak ezekkel az ősi kutyákkal?

 

A Science folyóiratban 2019-ben megjelent korábbi tanulmány bizonyítékot szolgáltat arra vonatkozóan, hogy a kutyákat körülbelül 20 000-40 000 évvel ezelőtt farkasok háziasították. Ez a tanulmány 58 ősi kutya és farkas genomját elemezte különböző helyekről és időszakokból, köztük egy 35 000 éves belgiumi kutyát, egy 5 000 éves ír kutyát és egy 2500 éves Kínából származó kutyát. Az eredmények azt mutatták, hogy a korai kutyák genetikai változatossága nagyobb volt, mint a modern kutyáké, ami azt jelzi, hogy különböző régiókban található több farkaspopulációból háziasították őket. (2)

 

 

Oroszországi mumifikálódott kölyök kutya lelet
Oroszországi mumifikálódott kölyök kutya lelet
Forrás: www.rferl.org

 

 

Egy másik, a Nature folyóiratban 2017-ben megjelent tanulmány (3) arra utal, hogy a korai emberek és kutyák már 30 000 évvel ezelőtt együtt élhettek, egy Oroszországban talált 31 700 éves kutyakövület elemzése alapján. A kutatók azt találták, hogy a korai kutyának számos olyan adaptációja volt, mint például a rövidebb orra, amelyek hasonlóak a modern házikutyákéhoz, ami arra utal, hogy akkoriban az emberek háziasíthatták őket.

 

Fentiek szerint beigazolódott, hogy az ember és a kutya már nagyon régóta él együtt. Kapcsolatuk kölcsönös és a kölcsönös előnyökön alapul, mindenféle averzív eszközök használata nélkül!

 

 


 

Források:

1. Vilà C, Savolainen P, Maldonado JE, Amorim IR, Rice JE, Honeycutt RL, Crandall KA, Lundeberg J, Wayne RK. Multiple and ancient origins of the domestic dog. Science. 1997 Jun 13;276(5319):1687-9. doi: 10.1126/science.276.5319.1687. PMID: 9180076.

2. Boyko, A. R., Ling, R. H. Y., Nguyen, A. K., Freedman, A. H., Ortega-Del Vecchyo, D., Uetake, Y., ... & Earl, D. A. (2019). A simple genetic architecture underlies morphological variation in dogs. Science, 364(6438), 566-570.

3. Germonpré, M. B., Sablin, M. V., Stevens, R. E., Hedges, R. E., Hofreiter, M., Stiller, M., ... & Wahlberg, N. (2017). Fossil dogs and wolves from Palaeolithic sites in Belgium, the Ukraine and Russia: osteometry, ancient DNA and stable isotopes. Journal of Archaeological Science, 72, 201-215.

 

Forrás: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/
Indexkép forrás: blog.almonature.com

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Miért csóválja a kutya a farkát? Miért csóválja a kutya a farkát?
Boldog, kíváncsi, vagy éppen békítő szándékkal jár a farkincája? Rengeteg oka lehet a csóválásnak, de hogyan is alakult ki ez a viselkedés?

Szívmelengető videón, ahogy először találkozik kishúgával a golden retriever Szívmelengető videón, ahogy először találkozik kishúgával a golden retriever
Winnie, az aranyszívű kutyus elmondhatatlanul örült, amikor meglátta az új jövevényt!

Szívmelengető videó - Aprócska kölykök lettek a sérült kacsa legjobb barátai Szívmelengető videó - Aprócska kölykök lettek a sérült kacsa legjobb barátai
Nagy szeretettel gondozgatja a kiskutyákat, és még a tollas farkincáját is csóválja, annyira örül nekik!

Tündéri videó: Minden évben bemutatja kutya barátjának kicsi gidáit a szarvas Tündéri videó: Minden évben bemutatja kutya barátjának kicsi gidáit a szarvas
A golden retriever lelkesen besegít a gidácskák gondozásába!

Megható találkozás: 13 év után találkozott újra a kutya testvérpár Megható találkozás: 13 év után találkozott újra a kutya testvérpár
10 perc séta után viszont éppen olyan látványt nyújtottak, ahogy a parkban bandukoltak együtt, mint "két öreg lélek, akik már nagyon régóta ismerik egymást”.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Rehabportál AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 Egyedi kutyás ajándéktárgyak Brimo partysátor

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Egy mentett kutya is segíti a magyar mentőegységeket Törökországban Hírek - Címlapon
Egy mentett kutya is segíti a magyar mentőegységeket Törökországban
Már 12 túlélőt sikerült kimentenie a romok alól a magyar mentőcsapatoknak Hírek - Címlapon
Már 12 túlélőt sikerült kimentenie a romok alól a magyar mentőcsapatoknak