A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Már 12 túlélőt sikerült kimentenie a romok alól a magyar mentőcsapatoknak

2023. február 08., 09:15


Szerző: S.Zs.


Kategória: Közérdekű




A magyar mentők már 12 túlélőt mentettek ki a romok alól a törökországi földrengés helyszínén. Több mint 50 fő és számos mentőkutya alkotja a magyar mentőegységeket, akik folyamatosan, egymást váltva dolgoznak a földrengés által legsúlyosabban érintett területen.



 

A HUNOR mentőszervezet tagjai megérkezésüket követően kedden dél körül kezdték meg a munkát, azóta 12 túlélőt és 7 holttestet emeltek ki a romok alól – írja az MTI.

 

Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője elmondta: a Hunor mentőszervezet csapata a dél-kelet törökországi Antakya városában, Hatay tartomány székhelyén egy összedőlt húszemeletes, vasbeton szerkezetű társasház romjainál kutat éjjel-nappal nyolcórás váltásban. Hozzátette: a váltásokra a komoly fizikai és lelki terhelés miatt van szükség. A szóvivő közlése szerint a magyarok egész éjszaka dolgoztak a török-szír határ közelében levő városban egy 16 ezer négyzetméteres kárterület három különböző pontján.

 

 

 

 

Kedd késő este a Kutyák Határok Nélkül (KHN) is jó hírt osztott meg: a Solka nevű mentőkutya Kröpfl Erzsébet vezetésével túlélőt talált a romok alatt. Dr. Löcher Zsuzsanna pedig folyamatosan végzi a HUBA Rescue24 Tűzoltó és Kutató-Mentő Nemzetközi csoport mentőcsapata által kimentett személyeket sürgősségi helyszíni ellátását – írják. Közlésük szerint a csapat már több túlélőt talált a romok alatt, és továbbra is folytatják a mentést.

 

 

 

 

A Kutyák Határok Nélkül - KHN vezetője, Leczki Sarolta és Karma is folyamatosan dolgozik a helyszínen, a HUNOR mentőcsapat tagjaiként. Karma nevét sokan ismerjük már: a hivatásos szolgálati kutya korábban világbajnokságot is nyert. Az alábbi videón őt láthatjuk, miközben a romoknál jelez vezetőjének:

 

 

 

 

A Baptista Szeretetszolgálat speciális mentőcsapata is talált már túlélőket a romok alatt: a csapat szintén a HUBA Rescue24 Tűzoltó és Kutató-Mentő Nemzetközi csoport tagja. Kedden a késő délutáni órákban érkeztek meg a szír határ közelében fekvő Antakyába, ahol felállították bázisukat, és megkezdték a keresést a helyiek által megadott koordináták alapján. Körülbelül kétezer házat kell átnézniük a településen, ahol még nagyon sok ember rekedhetett a romok alatt. A keresőkutyák négyórás váltásokban kezdtek dolgozni, egyszerre négyen. Voltak életjelek, majd magyar idő szerint körülbelül 19 órakor egy 22 éves fiút, majd egy szintén 22 éves nőt sikerült kimenteniük a romok alól. Megkezdték az ellátásukat.

 

 

 

 

A Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat mentősei, mentőkutyái is találtak már túlélőket: késő estig 6 embert emeltek ki sikeresen a romok alól, majd később egy másfél éves kisgyereket és a nagypapáját is. 

 

 

 

 

Időközben a Magyar Református Szeretetszolgálat is kutató-mentő csapatot küldött ki Törökországba, így hamarosan ők is csatlakoznak a mentéshez. A héttagú csapat nemzetközi minősítésű keresőkutyákkal indul a törökországi földrengés helyszínére.

 

 

A Magyar Református Szeretetszolgálat Alapítvány kutató-mentő csapatának tagjai
Farkas Péter, Kulcsár József és Kovács Ilka, a Magyar Református Szeretetszolgálat Alapítvány kutató-mentő csapatának tagjai (b-j) a Liszt Ferenc Budapest Nemzetközi Repülőtéren 2023. február 7-én. A héttagú csapat nemzetközi minősítésű keresőkutyákkal indul a törökországi földrengés helyszínére. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

 

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Átkelt a szivárványhídon Symba Átkelt a szivárványhídon Symba
Symbától, a híres mentőkutyától búcsúzik az ország. Symba nevét minden kutyás és kutyaszerető ismerte – együtt gyászolja e fantasztikus kutyát az egész ország.

A kutyák hihetetlen érzékei - 5 dolog, amit képesek előre jelezni A kutyák hihetetlen érzékei - 5 dolog, amit képesek előre jelezni
Figyelmeztet a veszélyre? Menedéket keres a vihar elől, mikor még tiszta az égbolt? Gazdiként tudjuk, érdemes odafigyelni kedvencünkre, ha viselkedése megváltozik. De honnan tudja, hogy valami készülőben van?

Magyar mentőkutyások is Líbiába utaznak, hogy segítsék a mentéseket Magyar mentőkutyások is Líbiába utaznak, hogy segítsék a mentéseket
Magyar csapatok is segítik a mentést: eddig legkevesebb hatezer halálos áldozatról tudni, de tízezer eltűnt embert keresnek, egyre csökkenő reménnyel az árvíz sújtotta Líbiában.

Ő a legkisebb mentőkutya: Egy kis vizslával bővült a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat csapata Ő a legkisebb mentőkutya: Egy kis vizslával bővült a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat csapata
Léna, a kis vizsla a legújabb „szaktanácsadó” a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálatnál. Bájos pofijával mindenkit azonnal levesz a lábáról!

Teret nevezhetnek el a világhírű mentőkutyánkról Teret nevezhetnek el a világhírű mentőkutyánkról
Több száz emberéletet mentett meg a világ számos országában, nevét világszerte ismerik. Mancs, a hős mentőkutya emlékére nevezhetnek el egy teret Miskolcon.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

MOL Nyrt. Mondial Assistance GesmbH Egyedi kutyás ajándéktárgyak EB OVO Közhasznú Egyesület

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Elkeserítő a vadászkutyák sorsa Spanyolországban Hírek - Címlapon
Elkeserítő a vadászkutyák sorsa Spanyolországban
Miként biztosíthatod kutyádnak a napi mozgásigényét 30 perc alatt, avagy hogyan maximalizáljuk a kutyasétáltatással eltöltött hasznos időt? Hírek - Címlapon
Miként biztosíthatod kutyádnak a napi mozgásigényét 30 perc alatt, avagy hogyan maximalizáljuk a kutyasétáltatással eltöltött hasznos időt?