A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Ősi rejtély - A kutya szőrének színe és mintája évmilliókkal ezelőttről ered

2022. szeptember 21., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Jó tudni!
Egy kutatás nemcsak új megvilágításba helyezi mindazt, amit bundás pajtásunk szőréről eddig tudtunk, de a kutyák evolúciójáról is új kérdéseket vet fel. 

Kaliforniai kutatók olyan szerkezeti variánsokat fedeztek fel a kutyák DNS-ében, melyek az úgynevezett agouti jelzőfehérje (agouti signaling protein - ASIP) kifejeződését szabályozzák. Ez a gén öt különböző színminta alapját adja. Ezek a minták széles körben elterjedtek a kutyák között, több száz fajtánál megtalálhatóak, és a keverékekkel együtt világszerte több száz millió kutyára jellemzőek. Az azonban még a kutatókat is meglepte, hogy mikor jöhettek létre ezek a változatok.

 

 

A kutyáknál meglévő domináns sárga szín a sarki farkasnál is megtalálható
A kutyáknál meglévő domináns sárga szín a sarki farkasnál is megtalálható
Fotó: wolfeducation.org

 

 

Kiderült, hogy az egyik színminta genetikai kombinációja (a domináns sárga) a sarki farkaséval közös, és a filogenetikai elemzések alapján egy mára már kihalt kutyafélétől ered, amely körülbelül 2 millió évvel ezelőtt vált el a szürke farkastól. A kutyákra jellemző színváltozatok tehát már jóval a kutyák előtti időkre vezethetőek vissza:

 

„Az öröklődés tudománya sokkal érdekesebb rejtélyeket tartogat számunkra, hiszen a kutyafélék evolúciójáról is új dolgokat mesélhet" - mondta el Danika Bannascha Kaliforniai Egyetem Állatorvostudományi Karának genetikus professzora.

 

 

A sárga szín kialakulásáért felelős géneket ősi kutyaféléknél is kimutatták
A sárga szín kialakulásáért felelős géneket ősi kutyaféléknél is kimutatták
Fotó: thebark.com

 

 

A kutatók feltevései szerint a világosabb szőrszínek a már kihalt kutyaős előnyére válhattak egykori élőhelyén, vagyis az északi sarki környezetben, 1.5-2 millió évvel ezelőtt az eljegesedés idején. A természetes szelekció okozhatta volna e szőrminta fennmaradását a sarki farkasok populációiban, mely idővel a farkasok és kutyák színre lépéséhez vezetett.

 

„Eleinte nagyon meglepődtünk, amikor felfedeztük, hogy a fehér farkasok és a sárga kutyák esetében szinte egyezik az ASIP gén DNS alakja. De még ennél is jobban elképedtünk, amikor kiderült, hogy ez a specifikus DNS alak több mint 2 millió éves, vagyis már jóval azelőttről származik, minthogy a modern farkasok fajai kifejlődtek volna” - jelentette ki Chris Kaelin, az alabamai biotechnológiai intézet munkatársa, a Nature Ecology & Evolution tudományos folyóiratban közzétett tanulmány társszerzője.

 

 

A világos színek - krém, sárga, fehér - kialakulása évmilliókkal ezelőtt kezdődött
A világos színek - krém, sárga, fehér - kialakulása évmilliókkal ezelőtt kezdődött
Fotó: thehappypuppysite.com

 

 

A farkasokra és a kutyákra két eltérő típusú pigment jellemző: a fekete (eumelanin) és a sárga (feomelanin). E két pigment termelődését precíz folyamatok szabályozzák, melyek meghatározzák azt is, a kutya testén hol és mikor jelenjenek meg – ez adja a kutya szőrének színét és mintáját. A felomelanin (sárga) pigment termelődését az agouti jelzőfehérje felügyeli.

 

A kutatók rájöttek arra is, hogy az 5 fő szín fenotípus kialakulásáért nem tehető felelőssé egyetlen genetikai mutáció. A különböző színmintákhoz olyan mutációkra van szükség, melyek az ASIP gén két részén jönnek létre. E változatok leírása érdekében Bannasch és kollégái új nevet adtak az eddig ismert fenotípusoknak, melyek a következők: domináns sárga, árnyalt sárga, agouti, fekete, nyereg és fekete hát. Felfedezték azt is, hogy a domináns sárga nem a modern farkasoktól származik – sokkalta öregebb, mint eddig hitték.

 

 

 

Rókakopó - Hátán és oldalán a jellemző fekete
Rókakopó - Hátán és oldalán a jellemző fekete "nyereg" minta
Fotó: be.chewy.com

 

Összegzés

 

Ősi farkasok és kutyák genetikai állományának tesztelése során a kutatók arra a megállapításra jutottak, hogy a domináns sárga haplotípus több, mint 2 millió évvel ezelőttről ered, jóval korábbról, mint ahogy a kutya háziasítása elkezdődött volna kb. 30 ezer éve. A „fekete hát” mintát egy 9500 éves leletben azonosították egy kutya maradványaiból.

 

Kedvenceink bundájának gazdag mintázata, színárnyalatai tehát már a kezdetek kezdetén is jelen voltak, ember és kutya barátságának hajnalán.

 

Forrás: thebark.com
Indexkép forrás: wolfeducation.org

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Stresszes a kutyám? Íme 21 jel, melyből kiderül Stresszes a kutyám? Íme 21 jel, melyből kiderül
Hozzánk hasonlóan kutyáink is szenvedhetnek szorongástól, a krónikus stressz negatív hatással lehet általános egészségükre és életminőségükre. Milyen jelekre kell figyelnünk?

Hogyan hat a menhelyi környezet a gazdikereső kutyákra? Hogyan hat a menhelyi környezet a gazdikereső kutyákra?
Érdekes eredményekre jutottak a kutatók, amikor azt vizsgálták, miként változik a stresszhormon szintje menhelyen élő kutyáknál, és az örökbefogadás után.

Hogyan járul hozzá a szimatolás kutyád egészségéhez? Hogyan járul hozzá a szimatolás kutyád egészségéhez?
Egy kutatás szerint nemcsak szellemileg és érzelmileg fontos a kutya számára, hogy szimatolhasson, de még fizikai egészségét is segít megőrizni. Tudj meg többet!

Az időskori demencia előfordulása évente 50%-kal nő, miután a kutya betölti a 10. életévét Az időskori demencia előfordulása évente 50%-kal nő, miután a kutya betölti a 10. életévét
Egy friss tanulmány szerint a betegség kockázata évről-évre nő, ha kedvencünk elérte a 10 évet.

Barátságra kódolva - Tényleg léteznek a kutyaszeretet gének? Barátságra kódolva - Tényleg léteznek a kutyaszeretet gének?
Ember és kutya kapcsolata hihetetlenül erőteljessé válhat; és ezt már a tudomány is igazolja. Úgy tűnik, négylábú barátaink iránti ragaszkodásunk genetikai alapon nyugodhat.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Beagle Club Online Egyedi kutyás ajándéktárgyak Rehabportál EB OVO Közhasznú Egyesület

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Kutyás Barangolások – Kutyás táborozás Neszmélyen Hírek - Címlapon
Kutyás Barangolások – Kutyás táborozás Neszmélyen
Szeretett állatai is búcsút vettek II. Erzsébettől a királynő temetésén Hírek - Címlapon
Szeretett állatai is búcsút vettek II. Erzsébettől a királynő temetésén