A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Ősi rejtély - A kutya szőrének színe és mintája évmilliókkal ezelőttről ered

2022. szeptember 21., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Jó tudni!
Egy kutatás nemcsak új megvilágításba helyezi mindazt, amit bundás pajtásunk szőréről eddig tudtunk, de a kutyák evolúciójáról is új kérdéseket vet fel. 

Kaliforniai kutatók olyan szerkezeti variánsokat fedeztek fel a kutyák DNS-ében, melyek az úgynevezett agouti jelzőfehérje (agouti signaling protein - ASIP) kifejeződését szabályozzák. Ez a gén öt különböző színminta alapját adja. Ezek a minták széles körben elterjedtek a kutyák között, több száz fajtánál megtalálhatóak, és a keverékekkel együtt világszerte több száz millió kutyára jellemzőek. Az azonban még a kutatókat is meglepte, hogy mikor jöhettek létre ezek a változatok.

 

 

A kutyáknál meglévő domináns sárga szín a sarki farkasnál is megtalálható
A kutyáknál meglévő domináns sárga szín a sarki farkasnál is megtalálható
Fotó: wolfeducation.org

 

 

Kiderült, hogy az egyik színminta genetikai kombinációja (a domináns sárga) a sarki farkaséval közös, és a filogenetikai elemzések alapján egy mára már kihalt kutyafélétől ered, amely körülbelül 2 millió évvel ezelőtt vált el a szürke farkastól. A kutyákra jellemző színváltozatok tehát már jóval a kutyák előtti időkre vezethetőek vissza:

 

„Az öröklődés tudománya sokkal érdekesebb rejtélyeket tartogat számunkra, hiszen a kutyafélék evolúciójáról is új dolgokat mesélhet" - mondta el Danika Bannascha Kaliforniai Egyetem Állatorvostudományi Karának genetikus professzora.

 

 

A sárga szín kialakulásáért felelős géneket ősi kutyaféléknél is kimutatták
A sárga szín kialakulásáért felelős géneket ősi kutyaféléknél is kimutatták
Fotó: thebark.com

 

 

A kutatók feltevései szerint a világosabb szőrszínek a már kihalt kutyaős előnyére válhattak egykori élőhelyén, vagyis az északi sarki környezetben, 1.5-2 millió évvel ezelőtt az eljegesedés idején. A természetes szelekció okozhatta volna e szőrminta fennmaradását a sarki farkasok populációiban, mely idővel a farkasok és kutyák színre lépéséhez vezetett.

 

„Eleinte nagyon meglepődtünk, amikor felfedeztük, hogy a fehér farkasok és a sárga kutyák esetében szinte egyezik az ASIP gén DNS alakja. De még ennél is jobban elképedtünk, amikor kiderült, hogy ez a specifikus DNS alak több mint 2 millió éves, vagyis már jóval azelőttről származik, minthogy a modern farkasok fajai kifejlődtek volna” - jelentette ki Chris Kaelin, az alabamai biotechnológiai intézet munkatársa, a Nature Ecology & Evolution tudományos folyóiratban közzétett tanulmány társszerzője.

 

 

A világos színek - krém, sárga, fehér - kialakulása évmilliókkal ezelőtt kezdődött
A világos színek - krém, sárga, fehér - kialakulása évmilliókkal ezelőtt kezdődött
Fotó: thehappypuppysite.com

 

 

A farkasokra és a kutyákra két eltérő típusú pigment jellemző: a fekete (eumelanin) és a sárga (feomelanin). E két pigment termelődését precíz folyamatok szabályozzák, melyek meghatározzák azt is, a kutya testén hol és mikor jelenjenek meg – ez adja a kutya szőrének színét és mintáját. A felomelanin (sárga) pigment termelődését az agouti jelzőfehérje felügyeli.

 

A kutatók rájöttek arra is, hogy az 5 fő szín fenotípus kialakulásáért nem tehető felelőssé egyetlen genetikai mutáció. A különböző színmintákhoz olyan mutációkra van szükség, melyek az ASIP gén két részén jönnek létre. E változatok leírása érdekében Bannasch és kollégái új nevet adtak az eddig ismert fenotípusoknak, melyek a következők: domináns sárga, árnyalt sárga, agouti, fekete, nyereg és fekete hát. Felfedezték azt is, hogy a domináns sárga nem a modern farkasoktól származik – sokkalta öregebb, mint eddig hitték.

 

 

 

Rókakopó - Hátán és oldalán a jellemző fekete
Rókakopó - Hátán és oldalán a jellemző fekete "nyereg" minta
Fotó: be.chewy.com

 

Összegzés

 

Ősi farkasok és kutyák genetikai állományának tesztelése során a kutatók arra a megállapításra jutottak, hogy a domináns sárga haplotípus több, mint 2 millió évvel ezelőttről ered, jóval korábbról, mint ahogy a kutya háziasítása elkezdődött volna kb. 30 ezer éve. A „fekete hát” mintát egy 9500 éves leletben azonosították egy kutya maradványaiból.

 

Kedvenceink bundájának gazdag mintázata, színárnyalatai tehát már a kezdetek kezdetén is jelen voltak, ember és kutya barátságának hajnalán.

 

Forrás: thebark.com
Indexkép forrás: wolfeducation.org

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Itt az újabb bizonyíték, miért szeretjük jobban kedvenceinket, mint az embereket Itt az újabb bizonyíték, miért szeretjük jobban kedvenceinket, mint az embereket
Egy kutatás szerint mélyebben együtt érzünk azokkal, akik nem tudják megvédeni önmagukat, és az irántuk érzett szeretetünk is erősebb.

Csúszós padló: így segíthetsz kutyádnak Csúszós padló: így segíthetsz kutyádnak
A járólapok, laminált padlók, parketták alaposan meg tudják nehezíteni kutyáink dolgát. Különösen az idősebb ebek vannak bajban a csúszós felületeken, hiszen sokuknak már nem olyan biztos a mozgása, mint fiatal társainak. Előzzük meg a baleseteket!

Szimata segítségével is érzi a kutyád, ha stresszes vagy Szimata segítségével is érzi a kutyád, ha stresszes vagy
Egy tanulmány szerint kedvenceink azt is képesek kiszagolni, ha stresszes hangulatban vagyunk.

Miért félnek egyes kutyák a hangos zajoktól és a tűzijátéktól, míg mások nem? Miért félnek egyes kutyák a hangos zajoktól és a tűzijátéktól, míg mások nem?
Tomboló vihar nyáron, tűzijáték ünnepségekkor és újévkor… Rengeteg kutyát tölt el rettegéssel a velük járó hangzavar, de akadnak olyanok is, akiknek szinte fel sem tűnik, hogy mi zajlik körülöttük. Érdekes eredményeket mutatnak a kutatások is!

Kutya az állatorvosnál - Ezért fontos a rendszeres állapotfelmérés Kutya az állatorvosnál - Ezért fontos a rendszeres állapotfelmérés
Ha szeretnénk, hogy kedvencünk boldog és kiegyensúlyozott legyen, gondoskodnunk kell egészségéről is. Ennek elengedhetetlen része az, hogy legalább évente egy alkalommal ellátogassunk az állatorvoshoz. Mire számíthatunk az állapotfelmérés során?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 MOL Nyrt. Irodakutya.com Hírstart

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
10 hűsítő eszköz a kutyamelegben! Hírek - Címlapon
10 hűsítő eszköz a kutyamelegben!
Felneveltük egymást Hírek - Címlapon
Felneveltük egymást