A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Ősi kutyák - 11.000 évvel ezelőtt 5 különböző kutyatípus létezett

2022. augusztus 18., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Könnyű
Meglepő eredményekre jutottak a kutatók, miközben 27 őskori kutya maradványainak DNS-ét vizsgálták. 

Egy texasi kutatócsoport az utolsó jégkorszak után feltárt leletek alapján vizsgálta a kutyák fejlődését, elterjedését és az emberhez fűződő viszonyát. Az európai, közel-keleti és szibériai maradványokból 5 ősi típust fedeztek fel, melyek mindegyike eltérő genetikai eredetről tanúskodik, méghozzá abból az időszakból, mielőtt az ember elkezdte volna háziasítani a vadon élő állatokat.

 

„Ősi világunk kutyáinak vizsgálata során egy olyan korba nyerhettünk betekintést, mely legalább 11 ezer évvel ezelőttre nyúlik vissza” - mondta el Anna Linderholm régész, a Texasi Egyetem biorégészet és genomika laboratóriumának igazgatója.

 

A kutatócsoport régészeti ásatások során talált kutyacsontvázakból vonta ki a DNS-t. Arra voltak kíváncsiak, hogyan fejlődtek ki ezek a kutyák abban az időben, amikor az emberek még vadászó-gyűjtögető életmódot éltek.

 

 

Ősi kutyák - Páriakutya
Ősi kutyák - Páriakutya
Fotó: dogisworld.com

 

 

A mintákat múzeumokból és egyéb gyűjteményekből szerezték be kutatóink a világ több pontjáról. Mivel nem tudjuk, pontosan mikor és hogyan történt a kutyák háziasítása, a vizsgálathoz szükséges anyagokat az eddig felfedezett ősi csontvázakból gyűjtöttük össze. Olyan messzire nyúltunk vissza a múltba, amennyire csak lehetett, a legjobb állapotban fennmaradt DNS-eket használtuk”.

 

A mintákat tehát maradványokból nyerték ki, például fogakból vagy csontdarabokból, mondta el Linderholm. Ezek segítségével szekvenálták a DNS-t, így kapták meg azokat a genetikai kódokat, melyek magyarázatot adhatnak a kutyák eredetére, és arra is, hogyan kapcsolódhatnak a mai modern kutyákhoz.

 

„Egy kutya genomjának vizsgálatával bepillantást nyerhetünk annak a bizonyos kutyának a történetébe, megnézhetjük, kik voltak a szülei, az ő szüleik, és így tovább. Nagyon hasonlít a mai DNS-alapú családfakutatáshoz, amikor az emberek genetikai tesztek segítségével próbálják meg kideríteni, honnan is származnak” - jelentette ki a kutatóLinderholm szerint a kutyák genetikai szempontból is hasonlítanak ránk, hiszen ők is egy közös ősön osztoznak.

 

 

Ősi kutyák - Kánaán kutya
Ősi kutyák - Kánaán kutya
Fotó: dailypaws.com

 

 

„A több mint 11 ezer évvel ezelőtti 5 leszármazási vonal nagyobb változatosságra enged következtetni. Korábban nem sikerült beazonosítani e különbségeket, ám ennek ismeretében is elmondható, hogy az összes kutya gyakorlatilag visszavezethető egy ősi farkaspopulációra, mely az idők során eltűnt. Nem találtunk kapcsolatot a mai farkaspopulációk és az első háziasított kutyák között.

 

A kutatás egy kicsit tisztább képet adhat ember és legjobb barátja kapcsolatáról. Linderholm szerint vándorlásaik során őseink magukkal vitték a kutyák őseit is: „Ez történhetett, amikor Európában és más területeken, például Ázsia sztyeppéin megkezdődött a földművelés.”

 

„Az emberek vándorlása és az új kutyatípusok megjelenése közötti kapcsolat most már egyértelmű. Ez az információ viszont még számunkra is új, és egyelőre még nem látunk példát arra, hogy e minta megismétlődött volna egy másik, nagyobb horderejű népvándorlás során. Úgy tűnik, a következetesség nem mindig volt jellemző az emberek cselekedeteire akkoriban, de azért azt látjuk, hogy ember és kutyája között már az ősidőkben is sokkal erősebb kötelék létezett, ami más állatfajokról nem mondható el.”

Forrás: thebark.com, today.tamu.edu
Indexkép forrás: dailypaws.com

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Kiskutya-szindróma, avagy miért tekintünk másként a kistestű kutyákra, mint a nagyobbakra? Kiskutya-szindróma, avagy miért tekintünk másként a kistestű kutyákra, mint a nagyobbakra?
Több tanulmány is rámutat arra, hogy az emberek hajlamosak elnézőbbek lenni a kicsi kutyákkal. Mi lehet ennek az oka?

Csernobil kutyái ma: megváltozott a sugárzó területen élő ebek genetikája Csernobil kutyái ma: megváltozott a sugárzó területen élő ebek genetikája
Egy új kutatás több száz, a csernobili atomerőmű romjain kóborló kutyát tanulmányozott, és megállapította, hogy a sugárzásnak való kitettség genetikailag átalakította őket.

Sokkal ősibb a kutyák és az ember kapcsolata, mint azt valaha gondolták Sokkal ősibb a kutyák és az ember kapcsolata, mint azt valaha gondolták
A tanulmány feltárja, hogy a korai emberek és kutyák szoros kapcsolata sokkal korábban alakult ki, mint azt eddig gondolták. Az Arizonai Egyetem kutatói által végzett és a Science folyóiratban megjelent tanulmányban modern kutyák és farkasok DNS-ét elemezték, és összehasonlították a több mint 15 000 évvel ezelőtt élt ősi kutyák és farkasok DNS-ével.

Miért érintik össze orrukat a kutyák? Miért érintik össze orrukat a kutyák?
Üdvözlés, információgyűjtés, a kötődés növelése... Mi mindenben segítheti a kutyákat ez a barátságosnak tűnő gesztus?

Hogyan járul hozzá a szimatolás kutyád egészségéhez? Hogyan járul hozzá a szimatolás kutyád egészségéhez?
Egy kutatás szerint nemcsak szellemileg és érzelmileg fontos a kutya számára, hogy szimatolhasson, de még fizikai egészségét is segít megőrizni. Tudj meg többet!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

EB OVO Közhasznú Egyesület AEGON Magyarország Zrt. Brimo partysátor AIRMAX Cargo Budapest Zrt.


Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Újabb 27 MOL kútra került kutyachip-leolvasó Hírek - Címlapon
Újabb 27 MOL kútra került kutyachip-leolvasó
Szívbemarkoló látvány a gazdáját gyászoló kutyáé Hírek - Címlapon
Szívbemarkoló látvány a gazdáját gyászoló kutyáé