A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Ősi kutyák - 11.000 évvel ezelőtt 5 különböző kutyatípus létezett

2022. augusztus 18., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Könnyű
Meglepő eredményekre jutottak a kutatók, miközben 27 őskori kutya maradványainak DNS-ét vizsgálták. 

Egy texasi kutatócsoport az utolsó jégkorszak után feltárt leletek alapján vizsgálta a kutyák fejlődését, elterjedését és az emberhez fűződő viszonyát. Az európai, közel-keleti és szibériai maradványokból 5 ősi típust fedeztek fel, melyek mindegyike eltérő genetikai eredetről tanúskodik, méghozzá abból az időszakból, mielőtt az ember elkezdte volna háziasítani a vadon élő állatokat.

 

„Ősi világunk kutyáinak vizsgálata során egy olyan korba nyerhettünk betekintést, mely legalább 11 ezer évvel ezelőttre nyúlik vissza” - mondta el Anna Linderholm régész, a Texasi Egyetem biorégészet és genomika laboratóriumának igazgatója.

 

A kutatócsoport régészeti ásatások során talált kutyacsontvázakból vonta ki a DNS-t. Arra voltak kíváncsiak, hogyan fejlődtek ki ezek a kutyák abban az időben, amikor az emberek még vadászó-gyűjtögető életmódot éltek.

 

 

Ősi kutyák - Páriakutya
Ősi kutyák - Páriakutya
Fotó: dogisworld.com

 

 

A mintákat múzeumokból és egyéb gyűjteményekből szerezték be kutatóink a világ több pontjáról. Mivel nem tudjuk, pontosan mikor és hogyan történt a kutyák háziasítása, a vizsgálathoz szükséges anyagokat az eddig felfedezett ősi csontvázakból gyűjtöttük össze. Olyan messzire nyúltunk vissza a múltba, amennyire csak lehetett, a legjobb állapotban fennmaradt DNS-eket használtuk”.

 

A mintákat tehát maradványokból nyerték ki, például fogakból vagy csontdarabokból, mondta el Linderholm. Ezek segítségével szekvenálták a DNS-t, így kapták meg azokat a genetikai kódokat, melyek magyarázatot adhatnak a kutyák eredetére, és arra is, hogyan kapcsolódhatnak a mai modern kutyákhoz.

 

„Egy kutya genomjának vizsgálatával bepillantást nyerhetünk annak a bizonyos kutyának a történetébe, megnézhetjük, kik voltak a szülei, az ő szüleik, és így tovább. Nagyon hasonlít a mai DNS-alapú családfakutatáshoz, amikor az emberek genetikai tesztek segítségével próbálják meg kideríteni, honnan is származnak” - jelentette ki a kutatóLinderholm szerint a kutyák genetikai szempontból is hasonlítanak ránk, hiszen ők is egy közös ősön osztoznak.

 

 

Ősi kutyák - Kánaán kutya
Ősi kutyák - Kánaán kutya
Fotó: dailypaws.com

 

 

„A több mint 11 ezer évvel ezelőtti 5 leszármazási vonal nagyobb változatosságra enged következtetni. Korábban nem sikerült beazonosítani e különbségeket, ám ennek ismeretében is elmondható, hogy az összes kutya gyakorlatilag visszavezethető egy ősi farkaspopulációra, mely az idők során eltűnt. Nem találtunk kapcsolatot a mai farkaspopulációk és az első háziasított kutyák között.

 

A kutatás egy kicsit tisztább képet adhat ember és legjobb barátja kapcsolatáról. Linderholm szerint vándorlásaik során őseink magukkal vitték a kutyák őseit is: „Ez történhetett, amikor Európában és más területeken, például Ázsia sztyeppéin megkezdődött a földművelés.”

 

„Az emberek vándorlása és az új kutyatípusok megjelenése közötti kapcsolat most már egyértelmű. Ez az információ viszont még számunkra is új, és egyelőre még nem látunk példát arra, hogy e minta megismétlődött volna egy másik, nagyobb horderejű népvándorlás során. Úgy tűnik, a következetesség nem mindig volt jellemző az emberek cselekedeteire akkoriban, de azért azt látjuk, hogy ember és kutyája között már az ősidőkben is sokkal erősebb kötelék létezett, ami más állatfajokról nem mondható el.”

Forrás: thebark.com, today.tamu.edu
Indexkép forrás: dailypaws.com

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Gondoltad volna, hogy a kutyákat is érintheti a stresszevés? Gondoltad volna, hogy a kutyákat is érintheti a stresszevés?
Állandóan enne a kutya? Egy kutatás szerint kedvenceinknél sem ritka az érzelmi evés. Tudj meg többet a témáról!

Igéző tekintet - Miért van a legtöbb kutyának barna szeme? Igéző tekintet - Miért van a legtöbb kutyának barna szeme?
Egy tanulmány szerint a háziasításnak köszönhető, hogy a kutyák és farkasok szemének színe olyannyira különbözik egymástól.

10 dolog, amivel boldogabbá és teljesebbé teheted kutyád életét 10 dolog, amivel boldogabbá és teljesebbé teheted kutyád életét
Kutyáink ügyesen alkalmazkodnak az emberi környezethez, ám néhány aprósággal mi is hozzájárulhatunk ahhoz, hogy elmondhassák magukról: óriási szerencsém van a gazdimmal!

Albínó kutyák - 4 érdekesség a hófehér négylábúakról Albínó kutyák - 4 érdekesség a hófehér négylábúakról
Álomszép fehér bunda, igéző szemek, rózsaszín orr. Semmihez sem fogható megjelenésük mellett azonban különleges odafigyelést, törődést igényelnek az albínók. Mit érdemes tudni róluk?

Miért őszülnek idő előtt a kutyák? Miért őszülnek idő előtt a kutyák?
Az ősz szőrszálak már fiatalabb korban is megjelenhetnek kedvencünk pofáján. Mi okozza és mely tényezők befolyásolják alapvetően az őszülés folyamatát?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

JULIUS-K9 Irodakutya.com AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 Hírstart

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Újabb 27 MOL kútra került kutyachip-leolvasó Hírek - Címlapon
Újabb 27 MOL kútra került kutyachip-leolvasó
Szívbemarkoló látvány a gazdáját gyászoló kutyáé Hírek - Címlapon
Szívbemarkoló látvány a gazdáját gyászoló kutyáé