A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Ősi kutyák - 11.000 évvel ezelőtt 5 különböző kutyatípus létezett

2022. augusztus 18., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Könnyű




Meglepő eredményekre jutottak a kutatók, miközben 27 őskori kutya maradványainak DNS-ét vizsgálták.



 

Egy texasi kutatócsoport az utolsó jégkorszak után feltárt leletek alapján vizsgálta a kutyák fejlődését, elterjedését és az emberhez fűződő viszonyát. Az európai, közel-keleti és szibériai maradványokból 5 ősi típust fedeztek fel, melyek mindegyike eltérő genetikai eredetről tanúskodik, méghozzá abból az időszakból, mielőtt az ember elkezdte volna háziasítani a vadon élő állatokat.

 

„Ősi világunk kutyáinak vizsgálata során egy olyan korba nyerhettünk betekintést, mely legalább 11 ezer évvel ezelőttre nyúlik vissza” - mondta el Anna Linderholm régész, a Texasi Egyetem biorégészet és genomika laboratóriumának igazgatója.

 

A kutatócsoport régészeti ásatások során talált kutyacsontvázakból vonta ki a DNS-t. Arra voltak kíváncsiak, hogyan fejlődtek ki ezek a kutyák abban az időben, amikor az emberek még vadászó-gyűjtögető életmódot éltek.

 

 

Ősi kutyák - Páriakutya
Ősi kutyák - Páriakutya
Fotó: dogisworld.com

 

 

A mintákat múzeumokból és egyéb gyűjteményekből szerezték be kutatóink a világ több pontjáról. Mivel nem tudjuk, pontosan mikor és hogyan történt a kutyák háziasítása, a vizsgálathoz szükséges anyagokat az eddig felfedezett ősi csontvázakból gyűjtöttük össze. Olyan messzire nyúltunk vissza a múltba, amennyire csak lehetett, a legjobb állapotban fennmaradt DNS-eket használtuk”.

 

A mintákat tehát maradványokból nyerték ki, például fogakból vagy csontdarabokból, mondta el Linderholm. Ezek segítségével szekvenálták a DNS-t, így kapták meg azokat a genetikai kódokat, melyek magyarázatot adhatnak a kutyák eredetére, és arra is, hogyan kapcsolódhatnak a mai modern kutyákhoz.

 

„Egy kutya genomjának vizsgálatával bepillantást nyerhetünk annak a bizonyos kutyának a történetébe, megnézhetjük, kik voltak a szülei, az ő szüleik, és így tovább. Nagyon hasonlít a mai DNS-alapú családfakutatáshoz, amikor az emberek genetikai tesztek segítségével próbálják meg kideríteni, honnan is származnak” - jelentette ki a kutatóLinderholm szerint a kutyák genetikai szempontból is hasonlítanak ránk, hiszen ők is egy közös ősön osztoznak.

 

 

Ősi kutyák - Kánaán kutya
Ősi kutyák - Kánaán kutya
Fotó: dailypaws.com

 

 

„A több mint 11 ezer évvel ezelőtti 5 leszármazási vonal nagyobb változatosságra enged következtetni. Korábban nem sikerült beazonosítani e különbségeket, ám ennek ismeretében is elmondható, hogy az összes kutya gyakorlatilag visszavezethető egy ősi farkaspopulációra, mely az idők során eltűnt. Nem találtunk kapcsolatot a mai farkaspopulációk és az első háziasított kutyák között.

 

A kutatás egy kicsit tisztább képet adhat ember és legjobb barátja kapcsolatáról. Linderholm szerint vándorlásaik során őseink magukkal vitték a kutyák őseit is: „Ez történhetett, amikor Európában és más területeken, például Ázsia sztyeppéin megkezdődött a földművelés.”

 

„Az emberek vándorlása és az új kutyatípusok megjelenése közötti kapcsolat most már egyértelmű. Ez az információ viszont még számunkra is új, és egyelőre még nem látunk példát arra, hogy e minta megismétlődött volna egy másik, nagyobb horderejű népvándorlás során. Úgy tűnik, a következetesség nem mindig volt jellemző az emberek cselekedeteire akkoriban, de azért azt látjuk, hogy ember és kutyája között már az ősidőkben is sokkal erősebb kötelék létezett, ami más állatfajokról nem mondható el.”

Forrás: thebark.com, today.tamu.edu
Indexkép forrás: dailypaws.com

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Hihetetlen felfedezések, meglepő találmányok - és a kutyák, akiknek mindezt köszönhetjük Hihetetlen felfedezések, meglepő találmányok - és a kutyák, akiknek mindezt köszönhetjük
Régészet, biotechnológia, gyógymódok, űrutazás... A tudományos kutatások és felfedezések megannyi területén találkozhatunk kutyákkal is, akik nélkül ma egészen máshol tartana a világ. Kik voltak ők?

Hirtelen fellépő agresszió? Lehet, hogy fájdalommal küzd a kutya Hirtelen fellépő agresszió? Lehet, hogy fájdalommal küzd a kutya
Tanulmányok szerint a viselkedésben bekövetkező változások hátterében betegség, fájdalmas állapot is állhat. Ha a kutya váratlanul agresszívan reagál az érintésre, érdemes alaposan utánajárni a mögötte rejlő okoknak, hogy segíteni tudjunk neki!

A kutyák segíthetnek többet megtudni az emberi öregedésről és az elmeműködésről A kutyák segíthetnek többet megtudni az emberi öregedésről és az elmeműködésről
Az intelligencia egyik fő alkotóeleme, az úgynevezett g faktor kutyáknál is létezik, és sok jellemzőjében, többek között öregedési mintázatában is hasonlít az emberi g faktorhoz. Ennek vizsgálata így közelebb vihet minket az emberi kogníció szerveződésének, valamint a korral járó kognitív hanyatlás folyamatának megértéséhez - írták az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Etológia Tanszék kutatói legújabb, a GeroScience című folyóiratban megjelent tanulmányukban.

Honnan lehet tudni egy befogadott kutyáról, hogy bántalmazták a múltban? Honnan lehet tudni egy befogadott kutyáról, hogy bántalmazták a múltban?
Egy mentett, befogadott kutya történetét gyakran homály fedi. Ha vannak is információk az előéletéről, nem könnyű összerakni a pontos képet, hiszen a kutya máshol, másokkal élt. Kérdéses, mennyit és milyen minőségben foglalkoztak vele, szerették-e vagy csak megtűrték, esetleg bántották is.

Miért érintik össze orrukat a kutyák? Miért érintik össze orrukat a kutyák?
Üdvözlés, információgyűjtés, a kötődés növelése... Mi mindenben segítheti a kutyákat ez a barátságosnak tűnő gesztus?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Egyedi kutyás ajándéktárgyak EB OVO Közhasznú Egyesület Mondial Assistance GesmbH Hírstart

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Újabb 27 MOL kútra került kutyachip-leolvasó Hírek - Címlapon
Újabb 27 MOL kútra került kutyachip-leolvasó
Szívbemarkoló látvány a gazdáját gyászoló kutyáé Hírek - Címlapon
Szívbemarkoló látvány a gazdáját gyászoló kutyáé