A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Nemzeti Kutya Nap

2018. augusztus 26., 14:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Könnyű




Az Egyesült Államokban ma ünneplik a Nemzeti Kutya Napot. Az eseményt Colleen Paige, kisállat- és családi életmódszakértő, állatjóléti jogász, a Nemzeti Kölyökkutya Nap, Nemzeti Keverékkutya Nap és Nemzeti Macska Nap megálmodója hívta életre 2004. augusztus 26-án.



A Nemzeti Kutya Nap célja, hogy felhívja a nyilvánosság figyelmét az évről-évre megmentett kutyák számára, továbbá arra ösztönöz minden kutyabarátot, hogy elismerjék a családi, szolgálati és segítőkutyák tevékenységét, hiszen ők önzetlenül, erejüket, tudásukat latba vetve dolgoznak minden egyes napon azon, hogy megmentsék életünket, őrizzék biztonságunkat és kellemesebbé tegyék hétköznapjainkat.

 

Kedvünkért, szeretetünkért kutyáink képesek a legtöbbet kihozni magukból – még életük kockáztatásával is szolgálnak minket. Fáradhatatlanul vezetik látássérült gazdájukat, lelkesen hajtják végre a fogyatékkal élő kisgyermekek által kért feladatokat, ugyanakkor kegyelmet és félelmet nem ismerve helyt állnak a rendőri hivatásban, szabadságunkat és biztonságunkat védik azáltal, hogy kiváló szaglásukkal kinyomozzák az életveszélyes bombák és drogok rejtekhelyét, és bátran felkutatják a tömegkatasztrófák során a roncsok alá szorult áldozatokat.

 

A
A "tiltott kutyafajta" minősítés ideje lejárt!
Fotó: imgur.com

 

A kezdeményezés követői nem hisznek a „tiltott fajták” minősítés létjogosultságában. Véleményük szerint egy kutyának sem volna szabad az emberi tudatlanság miatt elvenni az életét.  S bár mindenkinek alkotmányos joga a számára legkedvesebb kutyát társául választani, nem ajánlatos olyan kisállat-kereskedésekből vagy vásárokból „beszerezni” új kedvencünket, amelyek a kölyökgyárakból, szaporítóktól kapják az „árut”. Az internetes és újsághirdetések esetében is körültekintően kell eljárnunk, mert nem lehet mindig biztosan tudni, mit takar a vonzó leírás. Ha úgy döntöttünk, szeretnénk egy kutyát, mindenekelőtt fontoljuk meg az örökbefogadást, ha pedig mégis a fajtatiszta mellett döntünk, felkereshetjük a fajtamentő szervezeteket, hátha éppen ott találunk rá az általunk keresett kutyusra.

 

Természetesen tenyésztőtől is vásárolhatunk kölyköt, de minden esetben nézzük meg az engedélyeit és nem árt, ha utánaolvasunk különböző fórumokon, kikérjük helyi állatorvosok vagy korábbi vásárlók véleményét. Ha fajtatiszta kutyát szándékozunk magunkhoz venni, létfontosságú, hogy a lehető legtöbb információt beszerezzük róla a keresgélés folyamata során.

 

Legyen boldog minden kutya!
Legyen boldog minden kutya!
Fotó: hdwallpaperpc.com

 

 „Az Egyesült Államokban több millió kutyát ölnek meg minden évben, pusztán azért, mert nem kellenek senkinek.” – mondja Colleen Paige, a Nemzeti Kutya Nap megálmodója. „Megváltak tőle, mert a „karácsonyi ajándék” pár hét után elvesztette érdekességét… vagy mert túl sokat hullatta a szőrét… Esetleg túl sokat ugatott. Vagy egyszerűen meggondolta magát  a gazda.”

 

Sajnos hazánkban is számos kutya kerül azért utcára vagy a menhelyre, mert előző tulajdonosaik nem ismerték fel azt, mivel jár az adott fajta tartása és hogyan is lehet megfelelően kielégíteni igényeit (szociális, mozgás, nevelés, egészség). A hiányos nevelésből adódó problémák, mint az ugatás, felugrálás, bepiszkítás, félelem vagy agresszió a legtöbb esetben jól kezelhető, de nekünk, gazdiknak is oda kell figyelnünk erre, tennünk kell azért, hogy kapcsolatunk a kedvencünkkel harmonikus és kiegyensúlyozott legyen. Mert minden, amit egy kutya akar pusztán ennyi: szeretni és megvédeni minket.

 

A kutyák fantasztikus teremtmények: bátor, érzékeny és érző lények, akik megérdemlik tiszteletünket és együttérzésünket. Sokuk megszenvedte az elutasítás, szeretetlenség következményeit. Engedjük be őket szívünkbe és otthonunkba a Nemzeti Kutya Napon. Még emlékezetesebbé tehetjük ezt a napot azáltal, ha kijelöljük kutyusunk születésnapjának. A legtöbb mentett kutya múltját homály fedi, világrajövetelének napjával kapcsolatban legfeljebb csak találgatásokba bocsátkozhatunk. Ám, ha ezen a napon mentették meg, vagy fogadtuk örökbe, bátran kényeztethetjük újjászületése alkalmából. 

 

Forrás: nationaldogday.com
Indexkép forrás: livestrong.com
Cikk első megjelenése: 2015. augusztus 26.
Fordította: Maurer Lilla

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

5 tévhit a mentett kutyákkal kapcsolatban 5 tévhit a mentett kutyákkal kapcsolatban
Örökbefogadni jó! Gyakran hallhatjuk e szavakat, mégis hajlamosak lehetünk fenntartással kezelni a dolgot. Szeretnénk eloszlatni néhány tévhitet, melyek visszatarthatnak attól, hogy beengedj életedbe egy mentett kutyát.

Honnan lehet tudni egy befogadott kutyáról, hogy bántalmazták a múltban? Honnan lehet tudni egy befogadott kutyáról, hogy bántalmazták a múltban?
Egy mentett, befogadott kutya történetét gyakran homály fedi. Ha vannak is információk az előéletéről, nem könnyű összerakni a pontos képet, hiszen a kutya máshol, másokkal élt. Kérdéses, mennyit és milyen minőségben foglalkoztak vele, szerették-e vagy csak megtűrték, esetleg bántották is.

Addig járt a kóbor kutya a rendőrségre, amíg fel nem vették munkatársnak Addig járt a kóbor kutya a rendőrségre, amíg fel nem vették munkatársnak
A hétköznapi életben is vigyáz az emberek biztonságára: ha meglát egy motorost bukósisak nélkül, vakkantással jelzi gazdájának, szóljon az illetőnek.

Életében először kapott saját játékot a mentett kutya – Boldogsága elragadó! Életében először kapott saját játékot a mentett kutya – Boldogsága elragadó!
Szívmelengető videó!

5+1 lépés, amit tehetsz, ha Szilveszter után kóbor kutyát találsz 5+1 lépés, amit tehetsz, ha Szilveszter után kóbor kutyát találsz
Az év első napjaiban hirtelen megnő a kóbor állatok száma: a szilveszteri tűzijátéktól pánikba eső és otthonról elszökő állatok nagy része soha nem tér már haza. Változtassunk ezen: ne menjünk el a kóborkák mellett, segítsünk nekik hazatalálni!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Irodakutya.com EB OVO Közhasznú Egyesület Rehabportál Ebugatta

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Nemzetközi pumitalálkozó lesz Tápiószentmártonban Hírek - Címlapon
Nemzetközi pumitalálkozó lesz Tápiószentmártonban
Farkasból barát - új kutyás mozifilm jön! Hírek - Címlapon
Farkasból barát - új kutyás mozifilm jön!