A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Nyers étrend – több a tévhit, mint a „hit”?

2019. szeptember 07., 13:00


Szerző: S.Zs.


Kategória: Egészség




Örök (akár „vérre menő”) vita: táp, vagy nyersezés? Kommentháborúk. Érvek, ellenérvek végtelen sora… Hogyan is döntsük el kezdőként, melyiket válasszuk? Hihetünk-e a vitákban, cikkekben olvasott tényeknek – már ha ezek tényleg tények és nem csak tévhitek, netán ijesztgetés…



Kutyánk lesz, kutyánk van. Mire van szüksége? Szinte kapásból a kutyatáp jut eszünkbe. Pontosabban úgy általában az „élelem”, hisz kedvencünknek igen hamar megkordul a gyomra. Ha pedig kutyaeledel, akkor újdonsült, vagy akár gyakorló gazdiként is kapásból a tápos zsákhoz nyúlunk a boltok polcain. Nem sokunk gondolkozik el azon, ne válasszon-e más etetési módszert – vagy hogy egyáltalán van-e más választás, mint a táp, vagy konzerv. 

 

Aztán belefutunk egy cikkbe a Facebookon, ami arról szól, daganatot okoznak a kutyatápok. Pánik. Jön a Google, a Facebookos csoportokban utánaolvasás… Így lesz teljes a káosz a fejben: megtaláljuk a nyersezést, amiről azt írják, megvadul tőle a kutya. De a táptól meg beteg lesz… a házi kosztot meg nem is említi senki. Melyiket válasszuk ezek alapján? Rengeteg az információ, amit győzünk végigolvasgatni, de végül szinte lehetetlen eligazodni köztük. Mi tévők legyünk? Hisz természetesen a legjobbat akarjuk kedvencünknek… Sok erős, meggyőző érvet olvasunk a nyersezésről, ugyanakkor ott lebegnek a szemünk előtt a félelmek is: megvadulás… férgesség… szalmonella… Vajon ezek csak legendák, vagy olyan tévhitek, amivel „ijesztgetnek” minket, hogy véletlenül se próbáljuk ki a nyersetetést?

 

Szerettük volna kicsit körbejárni a dilemmát, a tisztán látásban Kalas Éva, a Minőségi BARF Kft ügyvezetője volt segítségünkre. Ők nem csak fagyasztott állateledelt forgalmaznak, szállítanak házhoz, de előállító üzemként, hiteles válaszokat adhatnak.

 

 

  • Nyers vs táp. Nyilvánvalóan napokat lehetne vitázni az előnyökön és hátrányokon…

Érdekes, de az tapasztalható, hogy ha a különböző etetési módszerek kerülnek szóba, a tápokról csak előnyöket olvashatunk, míg a nyers etetéssel kapcsolatban sokkal többször említenek ilyen-olyan hátrányokat – holott inkább fordítva lenne érdemes beszélgetni róla. Soha nem kerülnek szóba olyan dolgok, hogy mennyi színezéket, tartósítószert, vagy épp mesterséges adalékot tartalmaznak a tápok és hogy ezek milyen hatással vannak kutyáink egészségére. Nem is beszélve arról, hogy a tápok legtöbbjébe ipari melléktermékek kerülnek hús címén. Példának okáért tüdőt darálnak bele hús név alatt és mivel húsnak számít így nem téves, de a tápzacskón már marha hús van feltüntetve. A nyersetetésnél azt kapod. Amit látsz és amit veszel. A vese úgy néz ki mint egy vese, egy kacsaszív mint egy kacsaszív.

 

A barf vagy inkább nevezzük nyersetetésnek, hisz a nyersetetés szinonimája lett a barf, mesterséges anyagok, színezékek és a fent felsoroltak nélküli alternatíva, egy elszennyezett világban a lehető legtisztább verzió.
 

Nyers étrend – több a tévhit, mint a „hit”? - 3
Fotó: www.ebarf.hu

 

  • Mi a helyzet a csonttal? Olvasni, hogy a csont veszélyes a kutyákra, és ha jót akarunk, ne adjuk neki. Minden csontra ez vonatkozik? Egyáltalán – a nyersetetésnek a csont etetése is a részét képezi, vagy itt is kerülendő?

A csont kérdése valós probléma. A legtöbb esetben a gazdik tájékozatlansága, vagy felelőtlensége okozza a bajt. Ott van például a főzés: a főtt csontot nem adjuk a kutyának, mert főzés során megszilárdul, elveszíti a rugalmasságát és szilánkosan törik, ahogy a kutya összeroppantja, megrágja – láttunk már elrettentő példákat, mi lehet ennek a szilánkos csont lenyelésének következménye… Túlzott csontmennyiséget szintén nem ajánlott adni a kutyának, mert az bélproblémákhoz vezethet.

 

Vannak a mi kínálatunkban is finomra őrölt csonttal rendelkező termékek megfelelő aránnyal, komplett menük, melyek teljesen biztonságosak, de minden esetben a kutya székletéből lehet köveztetni, hogy milyen irányba módosuljanak az arányok.

 

Táplálékban is őrölten van a csont
Fotó: www.ebarf.hu

 

  • Ti ugye nem csak forgalmazók, hanem hivatalos előállító üzemként is működtök. Bekukkanthatunk a kulisszák mögé?  Nálatok hogyan „készülnek” a termékek, amiket a gazdik végül megvásárolhatnak? Honnan érkeznek a húsok, hogyan kezelitek őket? Végül hogyan kerülnek a termékeitek a gazdikhoz?

Üzemünkben hasonló feltételeknek kell megfelelnünk, mint az élelmiszeriparnak. Mi emberi fogyasztásra alkalmas alapanyagokból dolgozunk az esetek 90%ban. maradék 10% a nyesedékek, melyek mondjuk a faggyú, vagy zsírosság miatt nem neveznénk emberi fogyasztásra alkalmasnak.

 

Az általunk gyártott termékek a vágástól számított 24 órán belül a fagyasztó sokkolóban vannak. A vágóhíd hűtős autójával érkeznek, és minden esetben szállítólevelek, számlák igazolják a forrást. A Nébih nyomonkövetési naplóra kötelez, amiből kiderül, mikor kitől mennyi áru érkezett, ebből mennyi, mikor, milyen szavatossággal lett lecsomagolva forgalmazásra elkészítve.

 

Az elkészült termékeket, amit a webshopunkon megrendelnek, vagy fagyasztós autónkkal szállítjuk, vagy HACCP engedélyes termo dobozban. Minden autónk a hatósági állatorvos által szemlézett, engedélyezett gépkocsi. Minden nyomon követhető tehát, nincs semmilyen zsákbamacska. A minőség alatti alapanyagokat hivatalos fehérjefeldolgozóba szállítjuk megsemmisítésre, mert hisszük, hogy a minőség a legfontosabb.

 

Folyamatosan akkreditált laborban vizsgáltatjuk a termékeinket, hisz ez is előírás, amit a Nébih kötelező jelleggel elvár és be is tartat. A mi esetünkben a szalmonella érték 0.00% lehet! A laboreredményeink pedig ezt igazolják is, és emiatt bizton állíthatjuk, hogy tökéletes technológiával és megfelelő higiéniai környezetben készítjük a termékeinket. Így a szigorú elvárásoknak és szabályoknak tökéletesen megfelelünk.

 

Nébih vizsgálati jegyzőkönyv
Forrás: www.ebarf.hu

 

  • Bocsásd meg a kérdést, de muszáj feltennem. Mennyivel jobb így kvázi rendelni kutyánknak a nyers eledelt, mint beugrani a legközelebbi henteshez, vagy áruházban megvenni a friss húst a pultból?

Amint a fentiekben kifejtettem, nálunk azonnal fagyasztásra kerül a hús, így kizárható, hogy azon bármilyen baktérium megjelenjen, elszaporodjon. Ezzel szemben a boltban megvásárolt hús csak max 5 fokig hűtve van tárolva, nem pedig fagyasztva – így megtalálhatók rajtuk ezek a baktériumok. Ez számunkra nem probléma, hiszen mi nem nyersen fogyasztjuk el a húst, minden esetben feldolgozzuk: főzzük, vagy sütjük, ezzel pedig elpusztítjuk az esetleg ártó baktériumokat. Kutyánknak azonban nem sütjük meg a húst, ők nyersen kapják, így a veszélye is nagyobb, hogy esetleg bélfertőzést kapjanak.

 

Házinyúl apróhús csomagolva
Fotó: www.ebarf.hu
  • Az utóbbi időben sokat hallani arról, hogy egyes kutyaeledelekben, jutalomfalatokban szalmonella fertőzést mutattak ki. Ezek valamilyen formában feldolgozott eledelek voltak kivétel nélkül. Ha az így vagy úgy feldolgozott vagy tartósított eledelben fellelhető a szalmonella, nem fordulhat elő ez fokozottabban a nyers eledelekben?

Minden ilyen esetben vagy a technológia, feldolgozás, vagy az alapanyag nem volt megfelelő. A megfelelő hely, a felelősségvállalás nagyon fontos. a mi termékeink ellenőrizettek, bevizsgáltak, így szinte 100%, hogy tiszta forrás. Aki csomagtartóból, jelöletlenül, nem megfelelő higéniával rendelkező helyről vásáról, az mindannak a veszélyét is rejti, hogy baj lehet belőle. Fontos, hogy legyen, aki felelősséget vállal érte, és a csomagtartós, jelöletlen ömlesztett húsvásárlás a gazdi felelőssége is, hisz ő dönt, hogy kockáztatja a kutyája egészségét avagy nem. Aki Így vásárol, az felelőtlen, anivel óriási, akár végzetes veszélybe sodorja kutyáját,  is beszélve az esetleges állatorvosi költségekről.

 

  • Hogyan kell kezelni otthon ezeket az eledeleket?

Míg nem kerül a kutya elé az eledel, fagyasztva kell tárolni, hogy megmaradjon a minősége. Nagyon fontos otthon is a higiénia: a gyakori, alapos kézmosás, a kutya edényének elmosása, illetve annak a területnek megfelelő takarítása, fertőtlenítése, ahol kutyánk elfogyasztja a vacsoráját. Nem kell nagy dologra gondolni, hiszen ugyanezeket a lépéseket akkor is megtesszük, amikor családunknak készítünk valamilyen húsételt vacsorára.

 

Kutya várja az eledelt
Fotó: www.ebarf.hu
  • Sok legenda terjed az interneten és a gazdik között, amiknek egy része tény, másik része tévhit is lehet. Mi a helyzet ezekkel? Mondok példát: rákap-e a kutya a hús, vér ízére a nyers hústól annyira, hogy aztán emiatt akár támadjon más állatot/kutyát/embert?

Nem tudom elképzelni, hogyan merülhet ez fel bárkiben, hogyan terjedhet ez a „legenda”. Az agresszió nem a húsfogyasztás miatt fog kialakulni a kutyában – sokkal inkább a helytelen szocializáció, a következetlen nevelés miatt (arról ne is beszéljünk, hogy sajnos sok kutyát egyáltalán nem nevelnek…). Az agresszió öröklött hajlam, így nem lehet kizárni a az agresszív kutya genetikai hátterét sem.  A kutya nem attól fog megvadulni, vagy támadni, hogy nyersen fogyasztja el a vacsoráját. Ezerféle kiváltó ok lehetséges, de a nyersetetés pont nem tartozik ezek közé.  A kutya megfelelő viselkedéséért szinte kizárólag a gazda a felelős, márpedig a nyerses gazdiknál nem sokan figyelnek jobban a kutyáikra. Hiszen ők pont amiatt lettek „nyersesek”, mert szeretik kutyájukat, a legjobbat akarják neki – így nagy eséllyel más területeken is így viszonyulnak kutyájukhoz, így a nevelésben is. Szépen néznénk ki, ha egy sushi vacsora vagy egy tatárbifstek elfogyasztása után az asztaltársaság verekedni kezdene. 

 

  • Férgesség – mennyire veszélyezteti a nyerssel etetett kutyákat?

Minden kutya férgesedhet. Nem véletlenül kell őket rendszeresen féreghajtani, ez a sztereotípia sem húzható rá a nyersetetésre. Például a kölyökkutyák nagy százaléka élete első négy hetében történő féreghajtásnál férget űrit ki, holott nekik sokszor még semmi közük a húshoz. Tenyésztési életünk során pont az ellenkezőjét tapasztaltuk. A nyerses vagy barfos kutyák gazdái pont az egészséget, a biztonságot, a közös aktív életet élik meg. Egy nyerses gazdinak nagyon fontos részét képezi a kutya és az ő egészsége.
 

Nyers hús csomagolva - Barf
Fotó: www.ebarf.hu

 

  • Egy kényes kérdés.  Mi a helyzet az állatorvosokkal? Mennyire javasolják a nyersetetést?

Valóban kényes kérdés. Szerencsére néhány állatorvos támogatja, ajánlja – ők az igazán lelkiismeretes dokik, akik valóban a kutya érdekeit tartják szem előtt és nyitottak. Sajnos azonban nem ritkán találkozni olyan orvosokkal is, akik a fenti tévhiteket egyenesen terjesztik, és ahol lehet, lebeszélik a gazdikat a nyersre való áttérésről. Még ha valamilyen észérvvel győzködnék a gazdikat… de nem. Ennek oka gyakran igen kiábrándító: sok állatorvos csak a profitorientált rendszerben tud gondolkodni és a táplobbi élharcosa – még ha ez esetleg a kutya rovására megy is.

 

A jó és felelősségteljes állatorvos nyitott, tájékozott és amennyiben valaki alternatív etetésről kérdezi, akkor nyitottan elmondja neki. Hiszünk az állatorvosoknak, hisz orvosok és a gyógyítás mellett álltak ki, és számunkra nagyon fontos „családtagunkat” adjuk a keze közé. Nem korrekt, a profitorientáltság miatt nem nyíltan, tájékozottan, a kor változásai alapján véleményt tanácsot adni. Tisztelet azon kivételeknek, akik nem ilyenek.
 

  • Mi az a legfontosabb dolog, amit az egész témakörből kiemelnél? Amire a hezitáló gazdik figyelmét ráirányítanád?

Hogy gondoljanak kutyáik érdekeire, egészségére. Egy kicsivel több odafigyelés kell csak, cserébe egy egészségtől kicsattanó, boldog kutyát kapnak. A nyerses kutyák közt sokkal kisebb arányban jelennek meg a különféle allergiák, erősebb az immunrendszerük és ellenállóbbak a betegségekkel szemben. Gondoljunk csak bele: állítsuk szembe a gyorséttermi, vagy a végletekig feldolgozott „műkajákat” és a változatos, friss alapanyagokból készült ételeket. Melyiket választanánk, ha saját egészségünkről lenne szó…?

 

Nyers étrend tálalva
Fotó: www.ebarf.hu

 

 

 

Forrás: Kutyabarathelyek.hu
Indexkép forrás: www.ebarf.hu
Cikk első megjelenése: 2019. augusztus 19.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Itt valami bűzlik… avagy mit árul el a kutya széklete? Itt valami bűzlik… avagy mit árul el a kutya széklete?
A kutya egészségi állapotának felméréséhez nemcsak azzal kell tisztában lennünk, mit fogyasztott el, hanem azzal is, mi távozik „hátul”.

Karácsonyi rohanás - ajándékötletek kutyáknak Karácsonyi rohanás - ajándékötletek kutyáknak
A karácsony a szeretet ünnepe, hangzik el az ismert mondat. Ez természetesen így van, de valljuk be, ki ne hagyta volna legvégére szeretett négylábúját, még akkor is, ha a mindennapokban a szívében első helyen szerepel a kiskedvenc. Nincs ezzel semmi baj, nézzünk néhány ötletet az utolsó pillanatokra a nyers étrenden élő kutyusoknak!

Húst házhoz, az ünnepek előtt Húst házhoz, az ünnepek előtt
Ahogy az a híradásokból mindig hallható, bizony a webáruházból rendelők jóval korábban kell gondolkodjanak, ha bizonyosan meg akarják kapni a rendelt terméket otthonukba. De vajon mi a helyzet, amikor kényes terméket, mondjuk húsárut rendelünk?

Nyers húst rendelni az interneten? Nem lehetetlen! Nyers húst rendelni az interneten? Nem lehetetlen!
Egyre többet fordulunk az internetes webáruházakhoz, ha valamire szükségünk van. Ruhák, a legkülönbözőbb eszközök, lakberendezési tárgyak vagy akár egyes élelmiszerek esetében is könnyebben tudunk vásárolni a neten: megspóroljuk az időt, az üzemanyagot, az idegeskedést, keresgélést.

Nyersetetés kis- és közepes méretű kutyáknak Nyersetetés kis- és közepes méretű kutyáknak
Komplett menük nagyban megkönnyítik a nyersetetést, hisz minden összetevőt tartalmaznak megfelelő arányban. Az összetételt szakemberek állították össze.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

EB OVO Közhasznú Egyesület Praktiker Hírstart Egyedi kutyás ajándéktárgyak

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Kutyád is megérzi, ha stresszes vagy! Hírek - Címlapon
Kutyád is megérzi, ha stresszes vagy!
Közel 100 kutyát fogadott be egy nő az otthonába, hogy megvédje őket a Dorian hurrikántól Hírek - Címlapon
Közel 100 kutyát fogadott be egy nő az otthonába, hogy megvédje őket a Dorian hurrikántól