A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Kutyád is megérzi, ha stresszes vagy!

2019. szeptember 10., 06:30


Szerző: S.Zs.


Kategória: Jó tudni!




Kutyáink tökéletesen tisztában vannak pillanatnyi hangulatunkkal, érzik, ha betegek, vagy szomorúak vagyunk, vagy ha épp kicsattanunk a vidámságtól. Ugyanígy azt is érzik, ha a stressztől remegve, fáradtan érünk haza egy nehéz nap után.



Kutyáink kifinomult érzékeik segítségével sokkal pontosabban képesek felmérni környezetüket, mint mi, emberek. Különösen igaz ez a szeretett gazdira, akivel a legtöbb idejét tölti a négylábú. Az együtt eltöltött napok, hónapok, évek alatt kedvencünk megtanulta a jelzéseinket, reakcióinkat, amikkel akaratlanul őt is befolyásoljuk. Gondoljunk csak bele: ha jókedvűek vagyunk, azt kutyánk is átveszi, egymást pörgetve fel jöhetnek a játékok, séták… Ugyanígy érzi rajtunk a negatív hangulatot is, aminek megfelelően vagy próbál vigasztalni, vidítani minket, vagy inkább elvonul a helyére…

 

Valójában nagyon egyszerű dolguk van kutyáinknak, hiszen akaratlanul is kimutatjuk érzelmeinket arckifejezésünkkel, hangszínünkkel, de még szívverésünkkel is. Ők pedig egyszerűen olvasnak ezekből a jelekből.

 

 

Kutyánk is megérzi, ha stresszesek vagyunk - nem jó, ha rajta vezetjük le a feszültséget
Kutyánk is megérzi, ha stresszesek vagyunk - nem jó, ha rajta vezetjük le a feszültséget
Fotó: rover.com

 

 

Képzeljünk el egyszerű szituációt. Párunk hazaér a munkából, mi pedig érdeklődünk, milyen napja volt. Ő csak annyit felel: “Remek.” Bár maga a szó pozitív, a hanghordozás, az arckifejezés elárulja, itt bizony pont az ellentétéről van szó. És pontosan így érzékelik kutyáink is a valódi jelentést: bár a szavainkat lehet, hogy nem értik, mégis megfejtik mondanivalónkat.

 

Egy kutatás során azt találták a tudósok, hogy a különböző érzelmeket közvetítő hangok, hangsúlyok különböző területeket aktivizálnak a kutya agyában. Míg a negatív érzelmekre, mint a szomorúság, vagy félelem a jobb agyfélteke reagál, addig a pozitív érzelmekre a bal. Emellett azt is felfedezték, hogy az emberek hangjai, beszélgetése a kutya szívének aktivitására is hatással van. 

 

A hangunk mellett az arckifejezésünkről is pontosan képesek olvasni, egész pontosan be tudják azonosítani, hogy az arcunkon pozitív vagy negatív érzelem jelenik-e meg. Így, ha fáradtak és nyúzottak vagyunk a stressztől, azt kutyánk azonnal felismerik. Így, ha a legrosszabb hangulatban érünk haza előfordulhat, hogy a kezdeti megérkezés okozta öröm után kutyánk inkább teret hagy nekünk és elvonul a helyére.

 

 

Egy stresszes nap után tegyünk egy nagy sétát a természetben, ez garantáltan kikapcsol!
Egy stresszes nap után tegyünk egy nagy sétát a természetben, ez garantáltan kikapcsol!
Fotó: positively.com

 

 

A bennünk felgyülemlett stressz miatt türelmetlenné válunk, de semmiképpen sem jó, ha kedvencünk látja ennek kárát. Egy rossz nap után ne álljunk neki új trükköket tanulni kedvencünkkel, helyette inkább tegyünk egy nagyobb, kötetlen sétát a természetben - ez garantáltan feltölt, és levezeti a felgyülemlett feszültséget mindkettőnkben. Szeretgessük meg kedvencünket, ami által nem csak ő fogja jobban érezni magát, hanem mi is, hiszen a kutyasimogatás oldja a stresszt, kedvencünk pedig garantáltan fel tud vidítani minket még a legrosszabb napunk után is!

 

 

 


Cikk első megjelenése: 2019. április 30.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Mi a különbség a kutya és az ember bőre között? Mi a különbség a kutya és az ember bőre között?
Gondoltad volna, hogy a kutyák bőre vékonyabb az emberénél? Emiatt pedig sokkal érzékenyebb is, és különös ápolást igényel?

Miért eszik füvet a kutyám? Miért eszik füvet a kutyám?
Éhes? Fáj a pocakja? Szorongását próbálja enyhíteni? Vagy csupán megszokásból legelészik? Mit kell tudnunk a fűevésről és hogyan segíthetünk kedvencünknek, ha túlzásba viszi?

Egyedül otthon – Így teheted színesebbé kutyád számára a magány óráit Egyedül otthon – Így teheted színesebbé kutyád számára a magány óráit
Legszívesebben a nap minden percét együtt töltenénk imádott kedvencünkkel, ám sokunk számára ez sajnos nem lehetséges. Mivel varázsolhatjuk komfortosabbá az egyedüllét idejét?

Miért csikorgatja a kutya a fogait? Miért csikorgatja a kutya a fogait?
Szokatlan és meglepő, de kedvenceinknél is előfordulhat: a fogcsikorgatás. Mi okozza, mire utalhat, és mit tegyünk, ha észleljük kutyánknál?

Pulóver, kabát, ruha kutyáknak: Öltöztessük-e kedvencünket? Pulóver, kabát, ruha kutyáknak: Öltöztessük-e kedvencünket?
„Minek kell a kutyára ruha? Van neki szőre…” Hallhattunk már ilyen és ehhez hasonló mondatokat, de gazdiként tudjuk, hogy vannak olyan helyzetek, amikor sokat segíthet egy praktikus ruhadarab. Hogyan és milyet válasszunk?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

JULIUS-K9 EB OVO Közhasznú Egyesület Hírstart Ebugatta

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Magyar sikerekkel zárult a Dog Puller Világbajnokság Hírek - Címlapon
Magyar sikerekkel zárult a Dog Puller Világbajnokság
Nyers étrend – több a tévhit, mint a „hit”? Hírek - Címlapon
Nyers étrend – több a tévhit, mint a „hit”?