A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu
Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Örökbefogadtak a látássérült kutya mellé egy segítőtársat: a DNS-tesztből kiderült, hogy a testvére

2021. november 18., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Könnyű
Miután egy szemészeti vizsgálat kimutatta, hogy Diego látása folyamatosan romlik, a specialista azt javasolta családjának, hogy fogadjanak be mellé egy pajtást, aki segítségére lehet. Véletlenül pont arra a gazdikeresőre esett választásuk, aki szoros rokonságban áll kedvencükkel.Furcsa fordulatokat tud hozni az élet, ám bőven akad olyan is, amely a meglepetés mellett igazi ajándékot nyújt számunkra. Így történt ez Diego, a keverék kutyus esetében is, akit gazdái azután vettek magukhoz egy menhelyről, hogy kutyabarát albérletbe költözhettek. A bundás nagyfiú felmenőiről legfeljebb tippelni lehetett, ami roppant kíváncsivá tett mindenkit, ezért a DNS-teszt mellett döntöttek. És milyen jól tették:

 

„A teszt szerint főként pitbull és ausztrál pásztorkutya van benne, ám a vizsgálat kimutatott egy örökletes szembetegséget is. Tudtuk, hogy idővel el fogja veszíteni látását” – mondta el a gazdi, Jane Salazar a People magazinnak.

 

A tesók - Dixie és Diego
A tesók - Dixie és Diego
Fotó: Jane Salazar/People.com

 

Szerettek volna megbizonyosodni az eredmények helyességéről, ezért elvitték a kutyát egy szemspecialistához. A vizsgálat igazolta, hogy Diego egy genetikai eredetű rendellenességben szenved: a progresszív retina atrófia (PRA) a retinában lévő pálcikák, majd a csapok fokozatos elhalásával jár. Emiatt először az éjszakai látás képességét veszíti el mindkét szemére a kutya, majd teljesen megvakul.

 

Diego ekkor alig múlt egy éves, és már megmutatkoztak a betegség kezdeti tünetei. Az állatorvos azt tanácsolta, hogy fogadjanak be mellé egy társat, aki barátként támaszt nyújt majd neki.

 

Lázasan keresni kezdték a megfelelő pajtást Diego számára, és nemsokára egy hasonló kinézetű gazdikeresőre bukkantak az interneten. Leadták a jelentkezésüket, és rövidesen otthonukban köszönthették a Dixie nevű kutyust, aki kedvencük kiköpött mása volt, úgy két számmal kisebb méretben. Természetesen nála is elvégezték a DNS-tesztet, hogyha kiderülne valamilyen betegség, tudjanak róla és a lehető a legjobb körülményeket teremthessék meg számára is.

 

A két örökbefogadott kutya nagyon szereti egymást
A két örökbefogadott kutya nagyon szereti egymást
Fotó: Jane Salazar/People.com

 

Dixie tesztje meglepő eredményt hozott: a DNS-tesztet kínáló oldal „tesó-keresője” szerint ugyanis a két kutya igencsak közel áll egymáshoz. Bár nem ugyanabból az alomból származnak, de nagyon is elképzelhető, hogy mamájuk és papájuk egy és ugyanaz! Ez a közelség már a találkozás első pillanatában is nyilvánvaló vált:

 

„Rögtön elkezdtek bolondozni egymással, és nagyon szépen eljátszanak együtt” – számolt be a két kutya kapcsolatáról gazdájuk.

 

A szoros rokoni szálak ellenére Diego és Dixie személyisége talán nem is különbözhetne jobban: míg a látássérült kutyus amolyan tartózkodó, félénk srác, kis barátnője majd kicsattan az energiától, mint egy kíváncsi, izgő-mozgó terrier. Dixie mégis kiválóan teljesít a négylábú segítő szerepében: csodálatos hugica, aki bearanyozza Diego mindennapjait.

 

Dixie kutyus mindig látássérült barátja mellett van, segíti őt
Dixie kutyus mindig látássérült barátja mellett van, segíti őt
Fotó: Jane Salazar/People.com

 

És ami a tesztelést illeti, a gazdik kifejezetten ajánlják e lehetőséget minden felelősségteljes kutyatartó számára:

 

„Segítségével felkészülhetünk az esetleges egészségügyi problémákra is. Ki tudja, meddig tartott volna, mire kiderül, hogy Diegonak baj van a szemével? A teszt nélkül valószínűleg ma is úgy tekintenénk rá, mint egy kissé fura kutyára, aki szeret ücsörögni és bámészkodni.”

 

Ti is kértetek már DNS-tesztet kedvenceteknek?

Milyen érdekességekre bukkantatok?

Forrás: people.com
Indexkép forrás: Jane Salazar/people.com

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Idős kutyát fogadnál örökbe? Van 5 remek érvünk mellette! Idős kutyát fogadnál örökbe? Van 5 remek érvünk mellette!
Egy mentett őszpofi hálája egy életen át elkísér. Szívmelengető érzés tudni, hogy annyi nehézség után hátralévő éveit nyugalomban és szeretetben élheti le melletted. Annyi mindennel gazdagodhat életünk, ha egy kisöreget választunk!

Cukorbetegség kutyáknál – 10 jellemző tünet Cukorbetegség kutyáknál – 10 jellemző tünet
Cukorbetegség szinte bármely életkorban kialakulhat a kutyánál, de a korai felismerésnek és megfelelő kezelésnek köszönhetően szinte teljes életet élhet. Ismerjük fel a tüneteket, hogy segíthessünk neki!

Kutyakönnyek - Tudnak úgy sírni kedvenceink, mint mi? Kutyakönnyek - Tudnak úgy sírni kedvenceink, mint mi?
Előfordult már, hogy belenéztél kedvenced szemébe, és úgy tűnt, mintha éppen legördülne egy könnycsepp a pofiján? Azt gondolhatnánk, hogy sír, ám a jelenség hátterében az érzelmeken túl másra kell gyanakodnunk.

Megható örökbefogadás: magához vette a 17 éves kutya a kóbor kiscicát Megható örökbefogadás: magához vette a 17 éves kutya a kóbor kiscicát
Gazdái meglepődve fedezték fel egy szép napon, hogy kedvencük nincs egyedül a teraszon: egy szürke szőrpamacs bújt hozzá szorosan. Pedig nem is volt macskájuk…

Hihetetlenül aranyos a vak husky, amikor a hónak örül - Mosolya ragadós Hihetetlenül aranyos a vak husky, amikor a hónak örül - Mosolya ragadós
Bár nem látja, de érzi a havat, és egyszerűen nem tud betelni vele. Nézzétek, milyen vidáman bolondozik!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Egyedi kutyás ajándéktárgyak AEGON Magyarország Zrt. MOL Nyrt. Beagle Club Online

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Egy kutyatréner történetei - Mozgástér, péntek esti gazdik… Hírek - Címlapon
Egy kutyatréner történetei - Mozgástér, péntek esti gazdik…
Vádat emeltek egy vadász ellen, mert meglőtt két németjuhászt Hírek - Címlapon
Vádat emeltek egy vadász ellen, mert meglőtt két németjuhászt