A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Örökbefogadtak a látássérült kutya mellé egy segítőtársat: a DNS-tesztből kiderült, hogy a testvére

2021. november 18., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Könnyű




Miután egy szemészeti vizsgálat kimutatta, hogy Diego látása folyamatosan romlik, a specialista azt javasolta családjának, hogy fogadjanak be mellé egy pajtást, aki segítségére lehet. Véletlenül pont arra a gazdikeresőre esett választásuk, aki szoros rokonságban áll kedvencükkel.



Furcsa fordulatokat tud hozni az élet, ám bőven akad olyan is, amely a meglepetés mellett igazi ajándékot nyújt számunkra. Így történt ez Diego, a keverék kutyus esetében is, akit gazdái azután vettek magukhoz egy menhelyről, hogy kutyabarát albérletbe költözhettek. A bundás nagyfiú felmenőiről legfeljebb tippelni lehetett, ami roppant kíváncsivá tett mindenkit, ezért a DNS-teszt mellett döntöttek. És milyen jól tették:

 

„A teszt szerint főként pitbull és ausztrál pásztorkutya van benne, ám a vizsgálat kimutatott egy örökletes szembetegséget is. Tudtuk, hogy idővel el fogja veszíteni látását” – mondta el a gazdi, Jane Salazar a People magazinnak.

 

A tesók - Dixie és Diego
A tesók - Dixie és Diego
Fotó: Jane Salazar/People.com

 

Szerettek volna megbizonyosodni az eredmények helyességéről, ezért elvitték a kutyát egy szemspecialistához. A vizsgálat igazolta, hogy Diego egy genetikai eredetű rendellenességben szenved: a progresszív retina atrófia (PRA) a retinában lévő pálcikák, majd a csapok fokozatos elhalásával jár. Emiatt először az éjszakai látás képességét veszíti el mindkét szemére a kutya, majd teljesen megvakul.

 

Diego ekkor alig múlt egy éves, és már megmutatkoztak a betegség kezdeti tünetei. Az állatorvos azt tanácsolta, hogy fogadjanak be mellé egy társat, aki barátként támaszt nyújt majd neki.

 

Lázasan keresni kezdték a megfelelő pajtást Diego számára, és nemsokára egy hasonló kinézetű gazdikeresőre bukkantak az interneten. Leadták a jelentkezésüket, és rövidesen otthonukban köszönthették a Dixie nevű kutyust, aki kedvencük kiköpött mása volt, úgy két számmal kisebb méretben. Természetesen nála is elvégezték a DNS-tesztet, hogyha kiderülne valamilyen betegség, tudjanak róla és a lehető a legjobb körülményeket teremthessék meg számára is.

 

A két örökbefogadott kutya nagyon szereti egymást
A két örökbefogadott kutya nagyon szereti egymást
Fotó: Jane Salazar/People.com

 

Dixie tesztje meglepő eredményt hozott: a DNS-tesztet kínáló oldal „tesó-keresője” szerint ugyanis a két kutya igencsak közel áll egymáshoz. Bár nem ugyanabból az alomból származnak, de nagyon is elképzelhető, hogy mamájuk és papájuk egy és ugyanaz! Ez a közelség már a találkozás első pillanatában is nyilvánvaló vált:

 

„Rögtön elkezdtek bolondozni egymással, és nagyon szépen eljátszanak együtt” – számolt be a két kutya kapcsolatáról gazdájuk.

 

A szoros rokoni szálak ellenére Diego és Dixie személyisége talán nem is különbözhetne jobban: míg a látássérült kutyus amolyan tartózkodó, félénk srác, kis barátnője majd kicsattan az energiától, mint egy kíváncsi, izgő-mozgó terrier. Dixie mégis kiválóan teljesít a négylábú segítő szerepében: csodálatos hugica, aki bearanyozza Diego mindennapjait.

 

Dixie kutyus mindig látássérült barátja mellett van, segíti őt
Dixie kutyus mindig látássérült barátja mellett van, segíti őt
Fotó: Jane Salazar/People.com

 

És ami a tesztelést illeti, a gazdik kifejezetten ajánlják e lehetőséget minden felelősségteljes kutyatartó számára:

 

„Segítségével felkészülhetünk az esetleges egészségügyi problémákra is. Ki tudja, meddig tartott volna, mire kiderül, hogy Diegonak baj van a szemével? A teszt nélkül valószínűleg ma is úgy tekintenénk rá, mint egy kissé fura kutyára, aki szeret ücsörögni és bámészkodni.”

 

Ti is kértetek már DNS-tesztet kedvenceteknek?

Milyen érdekességekre bukkantatok?

Forrás: people.com
Indexkép forrás: Jane Salazar/people.com

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Daganatos betegségek kutyáknál - A rák 6 leggyakoribb típusa Daganatos betegségek kutyáknál - A rák 6 leggyakoribb típusa
Egy téma, amit legszívesebben messzire elkerülnénk, mégis fontos tudnunk róla, hogy időben megtehessük a szükséges lépéseket kedvenceink egészsége érdekében.

Hirtelen fellépő agresszió? Lehet, hogy fájdalommal küzd a kutya Hirtelen fellépő agresszió? Lehet, hogy fájdalommal küzd a kutya
Tanulmányok szerint a viselkedésben bekövetkező változások hátterében betegség, fájdalmas állapot is állhat. Ha a kutya váratlanul agresszívan reagál az érintésre, érdemes alaposan utánajárni a mögötte rejlő okoknak, hogy segíteni tudjunk neki!

5 tévhit a mentett kutyákkal kapcsolatban 5 tévhit a mentett kutyákkal kapcsolatban
Örökbefogadni jó! Gyakran hallhatjuk e szavakat, mégis hajlamosak lehetünk fenntartással kezelni a dolgot. Szeretnénk eloszlatni néhány tévhitet, melyek visszatarthatnak attól, hogy beengedj életedbe egy mentett kutyát.

Honnan lehet tudni egy befogadott kutyáról, hogy bántalmazták a múltban? Honnan lehet tudni egy befogadott kutyáról, hogy bántalmazták a múltban?
Egy mentett, befogadott kutya történetét gyakran homály fedi. Ha vannak is információk az előéletéről, nem könnyű összerakni a pontos képet, hiszen a kutya máshol, másokkal élt. Kérdéses, mennyit és milyen minőségben foglalkoztak vele, szerették-e vagy csak megtűrték, esetleg bántották is.

Kékesen csillog a kutya szeme – Mire utalhat ez a tünet? Kékesen csillog a kutya szeme – Mire utalhat ez a tünet?
Ahogy öregszik kedvencünk, gyengülhet a látása. Mintha homály fedné szemeit, vagy valami másról van szó?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Praktiker MOL Nyrt. Rehabportál AEGON Magyarország Zrt.

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Egy kutyatréner történetei - Mozgástér, péntek esti gazdik… Hírek - Címlapon
Egy kutyatréner történetei - Mozgástér, péntek esti gazdik…
Vádat emeltek egy vadász ellen, mert meglőtt két németjuhászt Hírek - Címlapon
Vádat emeltek egy vadász ellen, mert meglőtt két németjuhászt