A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Őseinket még félelmetes, farkas kinézetű kutyák kísérték

2018. június 29., 15:45


Szerző: S.Zs.


Kategória: Jó tudni!




Kutatók vizsgálták a mai kutyák-, a régmúlt idők kutyáinak több ezer éves leleteiből nyert mintáit a farkasok mintáival hogy megismerjék a kutyák evolúciójának genetikai hátterét.



Körülbelül 10-40 ezer éve kezdték el háziasítani az eurázsiai emberek a farkasokat, így ők váltak az első háziasított állattá, akik akkor a vadászatban segítették a kétlábúakat.

 

A Michigani Egyetem egy kutatócsoportja a kutyák fejlődésének genetikai hátterére volt kíváncsi. A válaszok kiderítéséért a farkasok genetikai mintáit vetették össze elvadult kutyák DNS-eivel, valamint megvizsgáltak 5000 éves kutya-leleteket is. Amanda Pendleton, a vizsgálat vezetője szerint azért nem fajtatiszta, tenyésztett kutyákat vontak be a vizsgálatba, mert azok genetikája sokkal távolabb áll a régmúlt idők kutyáiétól, mint a keverékeké, ez pedig a korábbi kutatásokban téves eredményeket hozhatott.

 

Az ősi embereket még farkas kinézetű, ám azoknál barátságosabb kutyák kísérték
Az ősi embereket még farkas kinézetű, ám azoknál barátságosabb kutyák kísérték
Fotó: nabu.de

 

A kutatók 246 olyan génrégiót állapítottak meg, melyek befolyásolhatták az ősi kutyák megszelídítését: ezek hatottak az állatok viselkedésére, agyműködésére, így a fejlődésükre is. Az eredmények egy korábbi, az úgynevezett velőléc hipotézist is alátámasztják. Az elmélet azt magyarázza, hogy miért rendelkeznek a háziasított állatok olyan egyediségekkel, melyekkel nem találkozni a természetben - írja az ng.hu.

 

„A velőléc hipotézis azt feltételezi, hogy a házi állatoknál újra és újra megjelenő fizikai jellemzők - a hajlékony fülek, az állkapocs elváltozása, a szín és a szelíd viselkedés - genetikai változásokkal magyarázhatóak, amelyek a fejlődés során bizonyos típusú sejtekben, az úgynevezett velőléc sejtekben hatnak, amelyek hihetetlenül fontosak, és hozzájárulnak a felnőttkori szövetekhez” - mondta Pendleton.

Úgy tűnik, elsőként a szelíd viselkedést befolyásoló változások alakultak ki a kutyákban, majd ezután jelentek meg a fizikai vonásokat, például a pofaformát szabályzó genetikai tényezők. Ez azt jelenti, hogy a távoli múltban, a domesztikáció hajnalán félelmetes külsejű, ugyanakkor meglepően barátságos állatok kísérték őseinket - írják.

 

 

 

Témába vág

Kutya helyett róka lehetett a házikedvenc az ókori argentinoknál Kutya helyett róka lehetett a házikedvenc az ókori argentinoknál
Egy ókori argentin temetkezési helyen talált rókacsontok vizsgálata alapján a tudósok azt a következtetést vonták le, hogy az akkor emberek háziállatként tarthatták a rőt ragadozókat - jelentette a The Guardian című brit lap.

Miért eszik füvet a kutyám? Miért eszik füvet a kutyám?
Éhes? Fáj a pocakja? Szorongását próbálja enyhíteni? Vagy csupán megszokásból legelészik? Mit kell tudnunk a fűevésről és hogyan segíthetünk kedvencünknek, ha túlzásba viszi?

A mára már kihalt japán farkas adhat magyarázatot a kutyák eredetére A mára már kihalt japán farkas adhat magyarázatot a kutyák eredetére
Amikor megpróbálták felállítani a Honshu farkas családfáját, kiderült, hogy sokkal szorosabb kapcsolatban áll a kutyákkal, mint bármely más állattal.

Vigyázz hova teszed a jutifalatot – A kutyád megjegyzi! Vigyázz hova teszed a jutifalatot – A kutyád megjegyzi!
Pontosan tudja, melyik polcon hova tettük le a finomságos dobozkát. De honnan ered ez a lenyűgöző képesség?

Letartóztattak két férfit, akik a gyanú szerint megölhették a svájci farkast Letartóztattak két férfit, akik a gyanú szerint megölhették a svájci farkast
Elfogtak két férfit az elpusztult, jeladós svájci farkas ügyében.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Brimo partysátor Rehabportál Ebugatta JULIUS-K9

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Tippek, hogyan lehet kedvenced boldog kutya nyáron is Hírek - Címlapon
Tippek, hogyan lehet kedvenced boldog kutya nyáron is
Le akarta szállíttatni a rapper a vak nőt a repülőről vakvezető kutyája miatt Hírek - Címlapon
Le akarta szállíttatni a rapper a vak nőt a repülőről vakvezető kutyája miatt