A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Otthont a háziállatoknak! - Az állatok világnapján és minden más nap is segíthetünk nekik

2023. október 04., 11:30


Szerző: S.Zs.


Kategória: Állatvédelem
Az évben több nap is négylábú kedvenceinkről szól, ezek közül pedig az egyik legfontosabb október 4-e. A kisállatok világnapja Assisi Szent Ferenchez, az állatok és a természet védőszentjéhez kötődik, és a 20. század eleje óta ünnepeljük. A háziállatok rendkívül pozitív hatással vannak mind a mentális, mind a fizikai egészségünkre, amit az ilyen alkalmakon igyekszünk némi plusz törődéssel meghálálni. A gondoskodás azonban a kevésbé szerencsés, utcára került háziállatoknak is jár. A Mars éppen ezért hat olyan módszert javasol, amelyekkel mindannyian részt vállalhatunk az elhagyott háziállatok helyzetének javításában és csökkenthetjük az otthontalan kiskedvencek számát.A macska- és kutyatartás népszerűsége a világjárvány idején jelentősen megnőtt, jelenleg Magyarországon körülbelül 5 millió kiskedvenc él1,2 – ez több mint a teljes lakosság fele -, amivel az európai háziállat-rangsor élén állunk. Azonban még ma is több százezer árva háziállat nélkülözi az otthon kényelmét és nyugalmát. A Mars, amely olyan népszerű állateledel-márkákat forgalmaz, mint a Pedigree és a Whiskas hosszú évek óta végez szemléletformálást az otthontalan, kóbor háziállatok érdekében, kiemelt figyelmet fordít az állatmenhelyek támogatására és az örökbefogadás ösztönzésére - hogy jobb világot teremtsen a háziállatok számára. Az állatok világnapja alkalmából a Mars hozott pár olyan módszert, amelyekkel mindenki részt vehet a gazdátlan háziállatok ügyének támogatásában.

 

"Minden kisállat megérdemli, hogy gondoskodjanak róla, függetlenül a fajtájától, nemétől, korától és színétől. Mindannyiuknak jár egy meleg, szerető otthon, ahol nemcsak boldogok lehetnek, hanem biztonságban is érezhetik magukat. Ha szeretnénk egy házi kedvencet, érdemes fontolóra venni az örökbefogadást. Egy menhelyi háziállat örökbefogadása vagy megmentése nemcsak az állat életminőségét javítja, hanem a menhelyet is támogatja azzal, hogy helyet teremt egy másik gondozásra váró macska vagy kutya számára" – mondta Sófalvi Attila, a Mars magyarországi és szlovákiai ügyvezető igazgatója.

 

 

Otthont a háziállatoknak! - az állatok világnapján és minden más nap is segíthetünk nekik
Otthont a háziállatoknak! - az állatok világnapján és minden más nap is segíthetünk nekik

 

 

Tegyünk az otthontalan háziállatokért: Hat módszer, amelyekkel valóban segíthetsz

 

 

1. Ismerd meg a kiváltó okokat!

Az állatok világnapja kapcsán gyakran előtérbe kerülnek a kisállattartással kapcsolatos problémák. A legtöbb otthontalan háziállat önhibáján kívül kerül az utcára. Az anyagi nehézségektől kezdve a tulajdonos betegségén át a lakhatási problémákig, a gazdák életében bekövetkező változások sok háziállatot érintenek. Az olyan kezdeményezések, mint a háziállatbarát lakhatás és a pénzügyi kihívásokkal küzdő állattartók támogatása, segíthetnek a kiváltó okok kezelésében.

 

2. Vásárlás helyett fogadj örökbe!

A legnagyobb problémát a menhelyek zsúfoltsága és a több százezer elhagyott állat jelenti. Miközben sokan tenyésztőktől vásárolnak háziállatot, addig az örökbefogadások száma folyamatosan csökken. Ha szeretnél egy háziállatot a családba, fontold meg, hogy menhelyről fogadj örökbe. Ezzel nem csupán második esélyt adsz egy háziállatnak, de olyan kiskedvencre találhatsz, amely nagyszerűen illik a családodhoz. Rengeteg otthontalan kisállat közül választhatsz, már csak azt kell eldöntened, milyen korú, személyiségű és aktivitási szintű állatot szeretnél. Ráadásul az örökbefogadással helyet szabadítasz fel egy másik háziállat számára, aki így megfelelő ellátásban részesülhet és esélyt kaphat az örökbefogadásra.

 

 

Minden kisállat megérdemli, hogy gondoskodjanak róla, függetlenül a fajtájától, nemétől, korától és színétől.
Minden kisállat megérdemli, hogy gondoskodjanak róla, függetlenül a fajtájától, nemétől, korától és színétől.

 

 

3. Gondoskodj arról, hogy kedvenced ne vesszen el!

A mikrochip és a biléta viselése elengedhetetlen ahhoz, hogy a kisállat biztosan hazakerüljön. A mikrochipek a háziállatok bőre alá beültetett apró eszközök, amelyek révén megbízhatóan azonosíthatóak - ami különösen jól jön, ha a nyakörvek vagy biléták eltűnnének.

 

4. Segíts az elveszett háziállatoknak!

Ha találsz egy kóbor háziállatot, mielőtt elvinnéd egy menhelyre, próbáld megkeresni a gazdáját. Kérdezősködj a környéken, próbáld leolvasni a chipjét és kérj tanácsot a helyi menhelytől. Azzal is sokat segítesz, ha ideiglenesen be tudod fogadni, míg próbálod felkutatni az otthonát, hiszen így nem növeled a menhely zsúfoltságát.

 

5. Segítsd az otthontalan háziállatokat adománnyal!

A szervezetek országszerte fáradhatatlanul dolgoznak azért, hogy segítsenek az állatokon, ám évente több tízezer házikedvenc kerül utcára, így a menhelyeknek szükségük van minden támogatásra. Adományozz a helyi menhely javára, és segítsd az odaadó munkájukat.

A Mars több mint 10 éve támogatja az otthontalan kisállatokat, amelynek részeként idén az állatok világnapja alkalmából 118 000 adag állateledellel segíti a magyarországi menhelyeket. A vállalat bármely állateledel márkájának – mint például a Whiskas, Pedigree, Sheba vagy Cesar - tetszőleges termékét megvásárolva a vásárlók is hozzájárulhatnak a kezdeményezéshez.

 

 

A menhelyeknek szükségük van minden támogatásra
A menhelyeknek szükségük van minden támogatásra

 

 

6. Önkénteskedj egy menhelyen!

A menhelyeknek és az állatmentőknek nem csak anyagi segítségre van szükségük ahhoz, hogy támogatni tudják a kóbor háziállatokat. Önkéntesként részt vehetsz az állatok sétáltatásában, szocializációjában, és még az örökbefogadásukat is népszerűsítheted. Az önkéntességet akár családi projektté is teheted. A Mars munkatársai aktív szerepet vállalnak a menhelyek támogatásában, hiszen az állatok világnapja alkalmából Közép-Európa-szerte ismét önkéntes akciókat szerveznek.

 

 

Az otthontalan háziállatok támogatása közös összefogást kíván: szükség van az egyének, közösségek, szervezetek és vállalatok együttérzésére, valamint elkötelezettségére, amelyek így együtt képesek változást hozni.

 

Örökbefogadással, önkéntes munkával, adományozással és a változás mellett való kiállással bárki hozzájárulhat az otthontalan háziállatok jólétéhez, és segíthet csökkenteni a rászoruló állatok számát. Minden apró cselekedet számít, és jelentős előrelépést hozhat azok életébe, akik igazán megérdemlik.

 

 

 

 


 

1 - Az Állatorvostudományi Egyetem kutyatartást vizsgáló, 2021-es országos, reprezentatív felmérése alapján minden második magyar háztartásban van legalább egy kutya, ami azt jelenti, hogy hazánkban több mint 3 millió gazdás eb él.

2 - A macskák sincsenek sokkal lemaradva, ugyanis egy tavalyi felméréséből kiderült, hogy Magyarországon bőven 2 millió felett van a gazdás cicák száma.   

 

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Árva kutyákon segítenek válogatott atlétáink Árva kutyákon segítenek válogatott atlétáink
Bár a sportot szerető rajongók ismerik kiváló teljesítményt nyújtó atlétáink nevét, arcukat ritkábban ismerhetjük fel a közéletben. Ezért is gondolta a Vigyél Haza Alapítvány, hogy 2024-es naptárukon legjobb atlétáink közül hívnak fotózásra.

Bátortalanul nyújtotta mancsát, így kért segítséget a kóbor kutya, aki a menhely előtt várt Bátortalanul nyújtotta mancsát, így kért segítséget a kóbor kutya, aki a menhely előtt várt
Ahogy odaért az állatmentőhöz, kezébe tette a mancsát, mintha azt mondaná: „Kérlek szépen, segíts rajtam!”

Idős kutyát fogadnál örökbe? Van 5 remek érvünk mellette! Idős kutyát fogadnál örökbe? Van 5 remek érvünk mellette!
Egy mentett őszpofi hálája egy életen át elkísér. Szívmelengető érzés tudni, hogy annyi nehézség után hátralévő éveit nyugalomban és szeretetben élheti le melletted. Annyi mindennel gazdagodhat életünk, ha egy kisöreget választunk!

15 kölyöknek adott életet a német dog mamakutya, miután bekerült a menhelyre 15 kölyöknek adott életet a német dog mamakutya, miután bekerült a menhelyre
Az állatmentők sem jutottak szóhoz, annyira meglepődtek a rekordszámú alom láttán.

Öregecske kutyákat festenek le az idősek otthonában, hogy segítsenek nekik gazdira találni Öregecske kutyákat festenek le az idősek otthonában, hogy segítsenek nekik gazdira találni
Megható kezdeményezés a menhelyi kutyusokért!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

JULIUS-K9 Egyedi kutyás ajándéktárgyak Praktiker AIRMAX Cargo Budapest Zrt.


Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Gondoltad volna, hogy a szánhúzók sokkal régebb óta társaink, mint ahogy eddig véltük? Hírek - Címlapon
Gondoltad volna, hogy a szánhúzók sokkal régebb óta társaink, mint ahogy eddig véltük?
Megfiatalodott a 96 éves nagypapa, miután egy kicsi kölyökkutya belépett az életébe Hírek - Címlapon
Megfiatalodott a 96 éves nagypapa, miután egy kicsi kölyökkutya belépett az életébe