A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Új kutyás emlékérmét bocsátott ki az MNB az állatok világnapján

2023. október 05., 11:30


Szerző: S.Zs.


Kategória: Könnyű




Erdélyi kopó megnevezéssel emlékérmét bocsát forgalomba az állatok világnapján, szerdán a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a négy éve indított magyar pásztor- és vadászkutyafajták sorozat részeként - tájékoztatta az MNB az MTI-t.



Mint írják, az erdélyi kopó jellegzetességeit megörökítő 3000 forint névértékű színesfém emlékérme a 2019-ben indult magyar pásztor- és vadászkutyafajtákat bemutató sorozat ötödik tagjaként jelenik meg: a magyar vizsla, a komondor, a magyar agár és a mudi emlékérmét követi a sorban.

 

Az erdélyi kopó emlékérme a sorozat jellegét adó motívumválasztást követi: Az előlap központi motívuma, egy erdélyi kopó félalakos ábrázolása jól tükrözi a fajta jellemét. Az emlékérme hátlapján egy vadászjelenet látható, amint két erdélyi kopó sűrű növényzettel borított terepen vaddisznót hajt. Az emlékérmét Szilos András iparművész tervezte.

 

 

Erdélyi kopó emlékérmét bocsát ki az MNB az állatok világnapján

 

 

Az emlékérme 75 százalékban réz, 4 százalékban nikkel és 21 százalékban cink ötvözetéből készült, súlya 16 gramm, átmérője 34 milliméter, széle recézett. Az emlékérme ezúttal is korlátozott, 20 ezer darabos példányszámban jelenik meg - hangsúlyozzák a közleményben.

 

Mint felidézik, 2004-ben az összes hazai kutyafajtát, köztük az erdélyi kopót is nemzeti kinccsé nyilvánította az Országgyűlés. 2017-ben pedig a Hungarikumok Gyűjteményébe emelték ezt a vadászkutyát is másik nyolc őshonos kutyafajtával együtt.

 

Az erdélyi kopó a honfoglaló őseinkkel érkezhetett a Kárpát-medencébe. A kitartó, intelligens és rendkívül jó tájékozódási képességű fajtát a környezeti tényezők és a vadászati igények alakították és maguk a vadászok nemesítették ki. Fénykora a középkorra tehető, az agarak és vizslák mellett. Elsősorban hajtóvadászatra használták. A második világháború után a fajtatiszta egyedek száma folyamatosan csökkent. Mára a fajta stabilizálódott, de még mindig veszélyeztetett - olvasható a közleményben.

 

Az emlékérme a rendelkezésre álló készlet függvényében október 4-től egy évig névértéken vásárolható meg az emlékérméket gyártó és forgalmazó Magyar Pénzverő Zrt. boltjában, illetve a pénzverő webáruházában.

 

 

 

 

Forrás: MTI

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

A csodálatos magyar kutyák - ismerd meg a kilenc őshonos magyar kutyafajtát! A csodálatos magyar kutyák - ismerd meg a kilenc őshonos magyar kutyafajtát!
Igazi kincseink ők: sokoldalúak, hűségesek és hatalmas a szívük! Ismerd meg a kilenc őshonos magyar kutyafajtát!

A világon elsőként sikerült felállítani a magyar kutyafajták genomját A világon elsőként sikerült felállítani a magyar kutyafajták genomját
Kiemelt állami feladat az őshonos növény- és állatfajták génállományának megőrzése, a genetikai erőforrások fenntartása - mondta hétfőn Budapesten, a magyar kutyafajták genetikai vizsgálatának eredményeit bemutató sajtótájékoztatón az agrárminiszter.

Érkezik a következő kutyás emlékérme: ezúttal a magyar agár főszereplésével Érkezik a következő kutyás emlékérme: ezúttal a magyar agár főszereplésével
A magyar kutyafajtákat bemutató emlékérme-sorozat következő darabja a magyar agarat ábrázolja és október elején, az állatok világnapján érkezik.

Megjelent a Nemzeti kincsünk a kuvasz című könyv Megjelent a Nemzeti kincsünk a kuvasz című könyv
Nemzeti kincsünk a kuvasz címmel jelent meg könyv a hungarikum bizottság támogatásával; ebből az alkalomból beszélt a magyar kutyafajták népszerűsítésének támogatásáról a kiemelkedő nemzeti értékek felügyeletéért felelős miniszteri biztos hétfőn sajtótájékoztatón.

Agrárminisztérium: jövőre ingyenes lesz a magyar ebfajták törzskönyvezése Agrárminisztérium: jövőre ingyenes lesz a magyar ebfajták törzskönyvezése
A hungarikummá nyilvánított kilenc magyar kutyafajta állományának fenntartását és fejlesztését segíti az Agrárminisztérium (AM) támogatása, amelynek köszönhetően a tenyésztők számára lényegében ingyenessé válik a megszületett kiskutyák utáni származási igazolások kiadása; a tenyésztés költségeinek csökkentése hozzájárul a fajtatiszta magyar ebfajták állományának gyarapodásához - közölte az AM hétfőn az MTI-vel.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

EB OVO Közhasznú Egyesület JULIUS-K9 Egyedi kutyás ajándéktárgyak Praktiker

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Letöltendő fogházbüntetésre ítélte a bíróság a férfit, aki Pesterzsébeten megkéselt egy kutyát Hírek - Címlapon
Letöltendő fogházbüntetésre ítélte a bíróság a férfit, aki Pesterzsébeten megkéselt egy kutyát
Otthont a háziállatoknak! - Az állatok világnapján és minden más nap is segíthetünk nekik Hírek - Címlapon
Otthont a háziállatoknak! - Az állatok világnapján és minden más nap is segíthetünk nekik