A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Óvatosan a kiránduláson: medve kóborol Pest megyében, lehetséges, hogy több példány is

2022. június 03., 06:30


Szerző: S.Zs.


Kategória: Utazás
Jobb most elkerülni az érintett erdőket: bár a medve alapvetően békés állat, nem árt az óvatosság! 

Medveveszélyre figyelmeztető táblák kerültek ki a Pest megyei erdőkbe: május 25-én egy autós jelentette be, hogy medvét látott áthaladni a közúton Acsa és Püspökhatvan között. A Pilisi Parkerdő szakemberei hamarosan meg is erősítették, hogy valóban barnamedve cammog a területen. A szakemberek a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság munkatársaival közösen tovább folytatták a terület átvizsgálását. Ahhoz, hogy az állat mozgását nyomon követhessék, folyamatos, 24 órás, valós idejű megfigyelést biztosító vadkamerákat is kihelyeztek. 

 

Nem kellett sok idő az első fotók elkészültéig: Az Iklad közelében felszerelt kamera is rögzítette a medvét, majd szombaton Kartal határában, a Virágospusztai Vadásztársaság területén figyelték meg az állatot.

 

Június 2-án újabb felvétel készült Iklad határában egy medvéről: még nem tudni biztosan, de lehetséges, hogy egy másik példány látható a vadkamera képén, mivel a felvételen szereplő állat jóval termetesebbnek látszik a korábban látottnál. 

 

 

Az érintett területekre medveveszélyre figyelmeztető táblákat is kihelyeztek a szakemberek
Az érintett területekre medveveszélyre figyelmeztető táblákat is kihelyeztek a szakemberek
Fotó: facebook.com/aszodvaros

 

 

A Pilisi Parkerdő és Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság továbbra is fokozott figyelemre inti a környék lakosságát és a kirándulókat. 

 

Az érintett területek tehát a Galga-völgy déli, a Gödöllői-dombság északi része és a Cserhátajla.

 

Kérik, hogy a turisták ne látogassák a környék erdeit, mivel a védett barnamedve alapvetően békés természetű, de a konfliktusok elkerülése érdekében érdemes biztosítani számára a nyugalmat és kerülni a kontaktust.

 

 

 

 

Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság és a Pilisi Parkerdő Zrt. szakemberei az alábbi szabályok betartására hívják fel a figyelmet:

  • A medve alapvetően békés természetű és csak nagyon ritka esetben kerül sor az emberrel való konfliktusra. Amennyiben medvét látunk, ne közelítsünk hozzá, legyen bármilyen korú az állat (a bocsok megközelítése leggyakrabban az anyaállattal való találkozást is magával vonja).
  • Ne tegyünk hirtelen mozdulatot, kerüljük a szemkontaktust és lassan, hátrálva távolodjunk el a helyszínről.
  • Ha olyan területen járunk, ahol medve is előfordulhat, érdemes nappal, társaságban és beszélgetve közlekedni, a zajt a legtöbb esetben elkerülik az állatok. Az erdőben való sátrazáskor az élelmiszereket mindig a tábortól távolabb eső fára függesszük fel, kerüljük az erős illatú élelmiszereket és a maradékot mindig szagmentesen csomagoljuk el.

 

Fontos, hogy kutyánkkal is kerüljük el a medvével való találkozást: a környéken lakóknak tanácsos ellenőrizni a kerítés állapotát, illetve a kutyasétáltatás során a település határain belül maradni. 

 

Kirándulást, túrát se ezekre a területekre szervezzünk most, válasszunk másik úti célt!

 

Ha utunk során mégis medvébe botlanánk, a legfontosabb:

  • Kutyánk legyen pórázon! (Nem csak a medvével való találkozáskor, hanem mindig!)
  • Tartsuk láb mellett kutyánkat, ne engedjük hosszú pórázon kíváncsiskodni, nehogy a medve fenyegetve érezze magát a kutya által.
  • Ne engedjük ugatni, csitítsuk, és a fentieket betartva kezdjünk el távolodni a mackótól.

 

 

Korábbi írásunkban minden tudnivalót összeszedtünk a medvével való találkozás kapcsán, az alábbi linken olvasható:

 

 

Mit tehetsz, ha medvébe botlasz a kutyasétán? - Jó tudni! - Kutyabarát helyek

Szerző: S.Zs. Kategória: Jó tudni! - Igen, hazánkban ismét megtörténhet, hogy kirándulás, túrázás alkalmával medvébe botlunk. A medvétől jobb tisztes távolságot tartani, ám pánikra nincs ok: a medvék ok nélkül nem támadnak!

 

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Kutyajó szállásajánló Kutyajó szállásajánló
Egy kutyás számára csak kedvence társaságában lehet igazán jó a pihenés. Legszívesebben mindenhova magunkkal vinnénk kedvencünket, nem kivétel ez alól egy jó kirándulás, utazás sem!

A kutyák imádnak gazdájukkal nyaralni! A kutyák imádnak gazdájukkal nyaralni!
Jenny, a labrador ezt a mondatot bizony nyomós érvekkel tudja alátámasztani. Gazdijai jóvoltából egy rövidke élménybeszámolót olvashatunk tokaj-hegyaljai kalandjukról.

Tavaszi kirándulás kutyával vadregényes helyekre Tavaszi kirándulás kutyával vadregényes helyekre
Egyre többet süt a nap, felébredtek a csicsergő madarak, és kizöldül a természet. Melyik kutyás tudná megállni, hogy minél több időt töltsön a tavaszi természetben? Élményekben gazdag úticélt ajánlunk!

Megszülettek az őzgidák: ne nyúljunk a magára hagyott kicsinyekhez! Megszülettek az őzgidák: ne nyúljunk a magára hagyott kicsinyekhez!
...ugyanis egyáltalán nem biztos, hogy magára van hagyva! Ezekben a hetekben (is) különösen fontos, hogy felelős kutyások legyünk, és odafigyeljünk kedvencünkre, mikor a természetben járunk.

Kirándulás, túrázás kutyával - 4+1 érv, miért érdemes minél többször útnak indulni Kirándulás, túrázás kutyával - 4+1 érv, miért érdemes minél többször útnak indulni
Mi, kutyások, érthető okokból többet tartózkodunk a szabadban, mint nem-kutyás társaink. Legtöbbünk azonban vagy idő- vagy kedv hiányában ritkán szakad ki a megszokott sétáltató útvonalaiból. Pedig igazán megéri beiktatni egy-egy hosszabb kirándulást is!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Egyedi kutyás ajándéktárgyak Beagle Club Online Mondial Assistance GesmbH AIRMAX Cargo Budapest Zrt.


Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Puszikkal gyógyította meg a kedves juhászkutya a beteg kisborjút Hírek - Címlapon
Puszikkal gyógyította meg a kedves juhászkutya a beteg kisborjút
Szívszorító helyzetben az idős kutyusok Magyarországon Hírek - Címlapon
Szívszorító helyzetben az idős kutyusok Magyarországon