A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Óvatosan a kiránduláson: medve kóborol Pest megyében, lehetséges, hogy több példány is

2022. június 03., 06:30


Szerző: S.Zs.


Kategória: Utazás
Jobb most elkerülni az érintett erdőket: bár a medve alapvetően békés állat, nem árt az óvatosság! 

Medveveszélyre figyelmeztető táblák kerültek ki a Pest megyei erdőkbe: május 25-én egy autós jelentette be, hogy medvét látott áthaladni a közúton Acsa és Püspökhatvan között. A Pilisi Parkerdő szakemberei hamarosan meg is erősítették, hogy valóban barnamedve cammog a területen. A szakemberek a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság munkatársaival közösen tovább folytatták a terület átvizsgálását. Ahhoz, hogy az állat mozgását nyomon követhessék, folyamatos, 24 órás, valós idejű megfigyelést biztosító vadkamerákat is kihelyeztek. 

 

Nem kellett sok idő az első fotók elkészültéig: Az Iklad közelében felszerelt kamera is rögzítette a medvét, majd szombaton Kartal határában, a Virágospusztai Vadásztársaság területén figyelték meg az állatot.

 

Június 2-án újabb felvétel készült Iklad határában egy medvéről: még nem tudni biztosan, de lehetséges, hogy egy másik példány látható a vadkamera képén, mivel a felvételen szereplő állat jóval termetesebbnek látszik a korábban látottnál. 

 

 

Az érintett területekre medveveszélyre figyelmeztető táblákat is kihelyeztek a szakemberek
Az érintett területekre medveveszélyre figyelmeztető táblákat is kihelyeztek a szakemberek
Fotó: facebook.com/aszodvaros

 

 

A Pilisi Parkerdő és Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság továbbra is fokozott figyelemre inti a környék lakosságát és a kirándulókat. 

 

Az érintett területek tehát a Galga-völgy déli, a Gödöllői-dombság északi része és a Cserhátajla.

 

Kérik, hogy a turisták ne látogassák a környék erdeit, mivel a védett barnamedve alapvetően békés természetű, de a konfliktusok elkerülése érdekében érdemes biztosítani számára a nyugalmat és kerülni a kontaktust.

 

 

 

 

Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság és a Pilisi Parkerdő Zrt. szakemberei az alábbi szabályok betartására hívják fel a figyelmet:

  • A medve alapvetően békés természetű és csak nagyon ritka esetben kerül sor az emberrel való konfliktusra. Amennyiben medvét látunk, ne közelítsünk hozzá, legyen bármilyen korú az állat (a bocsok megközelítése leggyakrabban az anyaállattal való találkozást is magával vonja).
  • Ne tegyünk hirtelen mozdulatot, kerüljük a szemkontaktust és lassan, hátrálva távolodjunk el a helyszínről.
  • Ha olyan területen járunk, ahol medve is előfordulhat, érdemes nappal, társaságban és beszélgetve közlekedni, a zajt a legtöbb esetben elkerülik az állatok. Az erdőben való sátrazáskor az élelmiszereket mindig a tábortól távolabb eső fára függesszük fel, kerüljük az erős illatú élelmiszereket és a maradékot mindig szagmentesen csomagoljuk el.

 

Fontos, hogy kutyánkkal is kerüljük el a medvével való találkozást: a környéken lakóknak tanácsos ellenőrizni a kerítés állapotát, illetve a kutyasétáltatás során a település határain belül maradni. 

 

Kirándulást, túrát se ezekre a területekre szervezzünk most, válasszunk másik úti célt!

 

Ha utunk során mégis medvébe botlanánk, a legfontosabb:

  • Kutyánk legyen pórázon! (Nem csak a medvével való találkozáskor, hanem mindig!)
  • Tartsuk láb mellett kutyánkat, ne engedjük hosszú pórázon kíváncsiskodni, nehogy a medve fenyegetve érezze magát a kutya által.
  • Ne engedjük ugatni, csitítsuk, és a fentieket betartva kezdjünk el távolodni a mackótól.

 

 

Korábbi írásunkban minden tudnivalót összeszedtünk a medvével való találkozás kapcsán, az alábbi linken olvasható:

 

 

Mit tehetsz, ha medvébe botlasz a kutyasétán? - Jó tudni! - Kutyabarát helyek

Szerző: S.Zs. Kategória: Jó tudni! - Igen, hazánkban ismét megtörténhet, hogy kirándulás, túrázás alkalmával medvébe botlunk. A medvétől jobb tisztes távolságot tartani, ám pánikra nincs ok: a medvék ok nélkül nem támadnak!

 

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Óvatosan az erdei sétákon: A vaddisznók veszélyesek lehetnek az ellési időszakban! Óvatosan az erdei sétákon: A vaddisznók veszélyesek lehetnek az ellési időszakban!
Érdemes nyitott szemmel és füllel járni az erdőben a túrák, kirándulások, séták alatt: jobb most elkerülni a vaddisznókat. Az ellési időszakban veszélyesek lehetnek: a kocák bármi áron megvédik a kismalacaikat.

Kutyás barangolások - Falkában a Visegrádi-hegység leghosszabb Kutyás-körén Kutyás barangolások - Falkában a Visegrádi-hegység leghosszabb Kutyás-körén
A hetek óta tartó hőséget követően végre enyhülést mutatott az időjárás előrejelzés, így kaptunk az alkalmon, hogy felfedezzük a legfrissebb Kutyás-kör útvonalát, mellyel már a bemutatásától fogva szemeztünk. Nem titok, hogy a cél többek között a terep megismerése volt egy későbbi, már éremért szóló futás alkalmára, így a leghosszabb, 14 kilométeres távot választottuk.

Kirándulás, túrázás kutyával - 4+1 érv, miért érdemes minél többször útnak indulni Kirándulás, túrázás kutyával - 4+1 érv, miért érdemes minél többször útnak indulni
Mi, kutyások, érthető okokból többet tartózkodunk a szabadban, mint nem-kutyás társaink. Legtöbbünk azonban vagy idő- vagy kedv hiányában ritkán szakad ki a megszokott sétáltató útvonalaiból. Pedig igazán megéri beiktatni egy-egy hosszabb kirándulást is!

2022 őszén is ebzárlatot rendelnek el – az összes tudnivaló és érintett település egy helyen! 2022 őszén is ebzárlatot rendelnek el – az összes tudnivaló és érintett település egy helyen!
2022 őszén sem marad el a rókák veszettség elleni vakcinázása: október 1-től kell számítani korlátozásokra az ország több területén is.

Óvatosan a kutyasétán: kezdődik az őzek násza Óvatosan a kutyasétán: kezdődik az őzek násza
Nem csak az autóvezetőknek kell fokozottan ébernek lennie a nyár második felében: a kutyasétán, kiránduláson is keresztezhetjük a szerelmes őzek útját. Legyünk éberek!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Beagle Club Online Rehabportál AEGON Magyarország Zrt. Irodakutya.com

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Puszikkal gyógyította meg a kedves juhászkutya a beteg kisborjút Hírek - Címlapon
Puszikkal gyógyította meg a kedves juhászkutya a beteg kisborjút
Szívszorító helyzetben az idős kutyusok Magyarországon Hírek - Címlapon
Szívszorító helyzetben az idős kutyusok Magyarországon