A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Szívszorító helyzetben az idős kutyusok Magyarországon

2022. június 02., 12:00


Szerző: Kris Baumann


Kategória: Állatvédelem




Miután szeretett gazdájukat elvesztik, legtöbb esetben az örökösök az otthonukból is kiebrudalják őket. Nem ritka az sem, hogy az állatorvost próbálják rávenni, hogy altassa el – az egyébként egészséges – idős négylábút. Ha ez nem sikerül, akkor elviszik valahova őket, ahol aztán szélnek eresztik.



 

A szerencsésebbek belefutnak egy jótét lélekbe, aki legalább egy menhelyig elviszi őket. Ha lehet ezt szerencsének nevezni. Onnan ugyanis legtöbbjük sosem kerül újra gazdához, ahol hűséges buksiját egy szerető kézre hajthatná. A rácsok mögött halnak meg egyedül, magányosan.

 

Amerikában már több olyan állatotthon is van, amelyik kifejezetten az idős kedvenceket fogadja és számukra nyújt teljes ellátást, gondoskodást életük végéig. A menhelyekről, sintértelepekről érkező aggastyánoknak próbálnak azért gazdát keresni, de fel vannak készülve arra is, ha utolsó napjukig az intézményben maradnak. Nem csupán a szükséges egészségügyi ellátást kapják meg, hanem szeretetben élhetik le utolsó idejüket. Ezen kívül olyan programokat is szerveznek, ahol megmutatják az érdeklődőknek, hogy milyen előnyökkel jár, ha idősebb kutyát fogadnak a családjukba.
Japánban pedig olyan otthont létesítettek, ahova a gazdi egy jelentős havidíj ellenében beadhatja öreg kutyáját, ha már az eb egészségének megromlása miatt nem tud gondoskodni róla.

 

 

De mi a helyzet Magyarországon?


Nos, nem tudom, hogy újdonság-e ez még valakinek, de a helyzet a siralmasnál is rosszabb. A menhelyek egyre gyorsuló ütemben fulladnak bele az özönlő állatok tengerébe. Erejükön felül igyekeznek segíteni. De az ő lehetőségeik is végesek, és felelősek azokért az állatokért, akik már bekerültek hozzájuk. Hiába azonban a közösségi média posztok, a személyes látogatás lehetősége, az idős kutyák gyakorlatilag láthatatlanok annak a kevés érdeklődőnek, akik örökbefogadási szándékkal érkeznek a menhelyre.

 

 

Csupán alig néhány hétköznapi hőst találtunk, akik jelenleg idős és beteg állatoknak nyújtanak menedéket.

 

 

Az egyikük egy magán állatvédő, Simon Adrienne, aki egy Cegléd melletti tanyán gondoskodik az elesettekről.

A másik a Papamaci Árvái Alapítvány Sorger György vezetésével, Gyöngyöshalász mellett.

Ők mind a ketten hosszú évek óta, minimális támogatottság mellett, - amit magánszemélyektől kapnak – és önerőből segítenek az idős állatoknak, hogy megfelelő orvosi ellátással, szeretetben élhessék le hátralévő napjaikat.

 

 

 

 

A harmadik Pécsen a Pintér házaspár, akik a Hachiko Állatvédő Egyesület Menhelyet működtetik évek óta, és most szeretnének egy szociális otthont létrehozni azoknak a kis öregeknek, akiknek valószínűleg ők az utolsó mentsváruk, hogy biztonságban élhessenek öreg napjaikra. 

 

 

 

 

A Csalódott Állatok Csodás Otthona Alapítvány létrehozói szintén azt tűzték ki célul, hogy egy elkülönített részen kifejezetten idős, reményvesztett állatokat fogadnak Miskolc közelében. Ennek a tervnek a megvalósulásához a munkálatokat elkezdték. Ahhoz, hogy sikeresen meg is valósíthassák és a fenntartását is finanszírozni tudják, nekik is rendszeres támogatókra lenne szükségük.
 

 

 

 

Ahogy a legtöbb állatvédő szervezetnél, a fentieknél is a legkomolyabb probléma az anyagiakon túl a segítő kezek hiánya. Munkaerőt nem tudnak megfizetni, önkéntes segítőik pedig csupán nagyon kevesen vannak, és az ő energiáik is kimerülnek az állatok ellátásában. Így a kifelé történő kommunikációra már nem, vagy alig marad idejük. Ezért legtöbbször csendben vívják szélmalomharcukat és csupán közvetlen környezetük értesül róla, hogy micsoda nehézségekkel kell megküzdeniük nap mint nap.

 

A Papamaci Árvái Alapítványnál például elérhető egy olyan szolgáltatás, amit joggal nevezhetünk egyedülállónak. Ez lényegében egy támogatói szerződés, amit úgy kell elképzelni, mint egy biztosítást. A gazdi havonta befizet egy összeget az Alapítványnak, cserébe pedig, ha történik vele valami, ami miatt többé nem tud gondoskodni kedvencéről, akkor a szervezet védőszárnyai alá kerül és ők gondoskodnak róla a továbbiakban.
Mivel azonban idő hiányában a kommunikáció szenved csorbát, erről a lehetőségről csak nagyon kevesek tudnak.

 

Nincsenek rá szavak, hogy mennyire rossz helyzetben van a magyar állatvédelem. Minden forintra szüksége van az állatvédőlnek, amit kapnak. Pláne most, hogy mindenki az ukrán helyzetre koncentrál és még az a kevéske támogatás is megtizedelődött, amit a magyar állatvédők eddig kaptak.


Akik állatok mentésével, védelmével foglalkoznak, erre áldozzák a szabadidejüket és a saját pénzüket is, azok minden tiszteletet és megbecsülést megérdemelnek. Akik pedig vállalják, hogy idős és beteg kutyáknak nyújtanak megbékélést és menedéket a hátralévő idejükre és elkísérik őket az utolsó útjukra is… Nos, nekik még annál is nagyobb tisztelet és megbecsülés is jár(na)!

 

 

 


Indexkép forrás: pexels.com

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

A kutyák segíthetnek többet megtudni az emberi öregedésről és az elmeműködésről A kutyák segíthetnek többet megtudni az emberi öregedésről és az elmeműködésről
Az intelligencia egyik fő alkotóeleme, az úgynevezett g faktor kutyáknál is létezik, és sok jellemzőjében, többek között öregedési mintázatában is hasonlít az emberi g faktorhoz. Ennek vizsgálata így közelebb vihet minket az emberi kogníció szerveződésének, valamint a korral járó kognitív hanyatlás folyamatának megértéséhez - írták az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Etológia Tanszék kutatói legújabb, a GeroScience című folyóiratban megjelent tanulmányukban.

Örömében vonyított az idős kutyus, amikor megpillantotta az utcán rég nem látott barátját Örömében vonyított az idős kutyus, amikor megpillantotta az utcán rég nem látott barátját
Megható videón a két öregecske kutyus, akik már 9 éve igaz barátok!

Kékesen csillog a kutya szeme – Mire utalhat ez a tünet? Kékesen csillog a kutya szeme – Mire utalhat ez a tünet?
Ahogy öregszik kedvencünk, gyengülhet a látása. Mintha homály fedné szemeit, vagy valami másról van szó?

Így mosolyog ma gazdijánál a kutya, aki a menhelyen öregedett meg Így mosolyog ma gazdijánál a kutya, aki a menhelyen öregedett meg
"A legfontosabb, amit Ginger tanított nekem, talán pont az, hogy sohasem késő újrakezdeni."

Imádnivaló videón az öregecske vak kutyus, ahogy kedvenc labdáját kergeti Imádnivaló videón az öregecske vak kutyus, ahogy kedvenc labdáját kergeti
Milliók arcára csal mosolyt a kis bundás, pedig egykor reménytelenül várta a menhelyen, hogy felfigyeljenek rá.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Praktiker Hírstart Beagle Club Online Mondial Assistance GesmbH

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Óvatosan a kiránduláson: medve kóborol Pest megyében, lehetséges, hogy több példány is Hírek - Címlapon
Óvatosan a kiránduláson: medve kóborol Pest megyében, lehetséges, hogy több példány is
Az állatvédelmi civil szervezeteknek nagy segítséget jelent az állami támogatás Hírek - Címlapon
Az állatvédelmi civil szervezeteknek nagy segítséget jelent az állami támogatás