A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Pfúj, de büdi!

A rossz lehelet ellenszerei


2015. március 29., 19:30


Szerző: RSM


Kategória: Egészség




A kutya nem használ mentolos szájvizet, így gyakran érezhetjük, hogy nem túl jó a lehelete. Alábbi írásunkban mutatunk néhány tippet, hogyan javíthatunk ezen a kellemetlenségen.



A rossz szájszagú kutyacsók bizony nem túl kellemes. Ennek lehet prózai oka, de utalhat súlyos egészségügyi problémára is. Általában baktérium okozza, de jobb utánajárni, illetve kezelni. 

 

lehelet4
A lehelet szaga tünet is lehet
Fotó: http://oxyfresh.com/

 

Íme néhány tanács, ami segít kizárni a komolyabb gondokat, illetve javít a kellemetlen tüneten. 

 

1. Állatorvosi kivizsgálás

Amikor azt érezzük, hogy elviselhetetlen bűz áramlik kutyánk szájüregéből, első lépésként keressük fel az állatorvosunkat. Általános kivizsgálást végez, rákérdez a viselkedésre, étkezési szokásokra, szájhigiéniára. 

 

2. Fogászati szűrés 

A rossz leheletet okozhatja a fogak romlása, a fogíny sorvadása. Ezért olyankor, amikor különben is felkeresnénk az állatorvost, kérjük meg, hogy végezzen egy alaposabb átvizsgálást.

 

3. Akadály a szájüregben

A kutya nem tudja mindig kipiszkálni a fogai közé ragadt étekdarabot. Így a bomlásnak indult maradék szintén bűzös lesz. Sajnos a szájüregi daganatok is okozhatnak hasonló tüneteket, ennek kiszűrése miatt is érdemes az orvossal konzultálni. 

 

lehelet5
Már kapható a kutyáknak szánt kefe és krém
Fotó: http://static1.vetknowledge.com/

 

4. Fogápolás naponta

Bármilyen furcsa is, de naponta jó lenne, ha időt szakítanánk kutyánk fogmosására. A legjobb kölyökkorban elkezdeni, hogy hozzászokjon az állat. Emberi fogkrémet szigorúan tilos használni, mert betegséget okoz! Lehet kapni fogápolási terméket a kutya részére is. A felső fogsor, valamint a nyelv tisztítására kell kiemelt figyelmet szentelni.

 

5. Játékrágcsa 

Jó minőségű, kemény műanyagból készült rágókás játékot vegyünk kutyánknak. Esetleg bekenhetjük kutyafogkrémmel, hogy megszokja az ízét, valamint kifejtse a hatását. A plakkokat fellazítja a rágóka és a fogkrém, így könnyeben lepotyognak. 

 

lehelet3
A jól kialakított játék alaposan tisztít
Fotó: http://dogbadbreath.org/

 

6. Fogtisztító falatok

Már mindenhol kaphatóak a fogtisztító jutifalik. Ezeknek rendszeres adása szintén csökkenti a fogkőképződést és a plakkok kialakulását. Ugyanilyen hatékony a marhabőrből készült préselt csontrágóka is. Itt figyelni kell, hogy ha már elég kicsire rágta, nehogy lenyelje és megakadjon a torkán. 

 

7. Húsmennyiség korlátozása

Ha sok húst tartalmaz a kutya étrendje, akkor szintén gyanakodhtunk arra, hogy ez okozza a büdös szájszagot. Érdemes megfigyelni, hogy a hús csökkentése után változik-e a lehelet. 

 

lehelet2
Plakkok eltávolítás előtt és után
Fotó: http://www.dinovite.com/

 

8. Napi étkezések szabályozása

A kutya szájában levő baktériumok folyamatosan termelődnek, ha a kutya egész nap ehet, vagy lepottyan neki egy-két jó falat. Egészségügyi szempontból is érdemes az ételkorlátozást betartani!

 

Természetesen a szájszag erőssége a kutya egyéni jellemzője is, ezért ezt vegyük figyelembe, mielőtt súlyos következményeket vonnánk le a lehelet milyenségéből. 

 

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

 

Forrás: http://mom.me/

Témába vág

Segítség! Vakarózik a kutyám! Segítség! Vakarózik a kutyám!
Az a fránya viszketés... Míg mi könnyedén bekenhetjük száraz bőrünket hidratálókrémmel, addig kutyáink esetében trükkösebb megoldásokhoz kell folyamodnunk. Ehhez kínálunk most néhány hasznos tippet!

Idős korban is fontos a mozgás!  5 tipp, hogy öregedő kutyád fitt maradhasson Idős korban is fontos a mozgás! 5 tipp, hogy öregedő kutyád fitt maradhasson
Lassuló léptek, kevesebb mozgás, több pihenés és alvás... Kisöregünk talán már nem igényli annyira az aktív életmódot, mint fiatalabb éveiben, de attól még fontos, hogy mozogjon. Hogyan segíthetünk neki, és miképpen tehetjük örömtelivé a kíméletes mozgást is?

15 évig élt egy ketrecbe zárva – Így mosolyog az idős kutyus a napfény láttán 15 évig élt egy ketrecbe zárva – Így mosolyog az idős kutyus a napfény láttán
Életében először végre megtapasztalhatta, mit is jelent szabadnak lenni.

Hirtelen fellépő agresszió? Lehet, hogy fájdalommal küzd a kutya Hirtelen fellépő agresszió? Lehet, hogy fájdalommal küzd a kutya
Tanulmányok szerint a viselkedésben bekövetkező változások hátterében betegség, fájdalmas állapot is állhat. Ha a kutya váratlanul agresszívan reagál az érintésre, érdemes alaposan utánajárni a mögötte rejlő okoknak, hogy segíteni tudjunk neki!

Két évig várt az öreg kutyus a menhelyen – Ilyen vidáman szaladgál ma idős gazdijával a kertben Két évig várt az öreg kutyus a menhelyen – Ilyen vidáman szaladgál ma idős gazdijával a kertben
"Ők is megérdemlik a szeretetet, és úgy reagálnak rá, mint bármely másik, fiatalabb kutya tenné. Viszonozzák, tiszta szívből."

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

EB OVO Közhasznú Egyesület Praktiker Beagle Club Online MTI

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Mozgalom a kutyapiszok ellen Hírek - Címlapon
Mozgalom a kutyapiszok ellen
Tényleg görbe az a tükör? Hírek - Címlapon
Tényleg görbe az a tükör?