A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Pfúj, de büdi!

A rossz lehelet ellenszerei


2015. március 29., 19:30


Szerző: RSM


Kategória: Egészség




A kutya nem használ mentolos szájvizet, így gyakran érezhetjük, hogy nem túl jó a lehelete. Alábbi írásunkban mutatunk néhány tippet, hogyan javíthatunk ezen a kellemetlenségen.



A rossz szájszagú kutyacsók bizony nem túl kellemes. Ennek lehet prózai oka, de utalhat súlyos egészségügyi problémára is. Általában baktérium okozza, de jobb utánajárni, illetve kezelni. 

 

lehelet4
A lehelet szaga tünet is lehet
Fotó: http://oxyfresh.com/

 

Íme néhány tanács, ami segít kizárni a komolyabb gondokat, illetve javít a kellemetlen tüneten. 

 

1. Állatorvosi kivizsgálás

Amikor azt érezzük, hogy elviselhetetlen bűz áramlik kutyánk szájüregéből, első lépésként keressük fel az állatorvosunkat. Általános kivizsgálást végez, rákérdez a viselkedésre, étkezési szokásokra, szájhigiéniára. 

 

2. Fogászati szűrés 

A rossz leheletet okozhatja a fogak romlása, a fogíny sorvadása. Ezért olyankor, amikor különben is felkeresnénk az állatorvost, kérjük meg, hogy végezzen egy alaposabb átvizsgálást.

 

3. Akadály a szájüregben

A kutya nem tudja mindig kipiszkálni a fogai közé ragadt étekdarabot. Így a bomlásnak indult maradék szintén bűzös lesz. Sajnos a szájüregi daganatok is okozhatnak hasonló tüneteket, ennek kiszűrése miatt is érdemes az orvossal konzultálni. 

 

lehelet5
Már kapható a kutyáknak szánt kefe és krém
Fotó: http://static1.vetknowledge.com/

 

4. Fogápolás naponta

Bármilyen furcsa is, de naponta jó lenne, ha időt szakítanánk kutyánk fogmosására. A legjobb kölyökkorban elkezdeni, hogy hozzászokjon az állat. Emberi fogkrémet szigorúan tilos használni, mert betegséget okoz! Lehet kapni fogápolási terméket a kutya részére is. A felső fogsor, valamint a nyelv tisztítására kell kiemelt figyelmet szentelni.

 

5. Játékrágcsa 

Jó minőségű, kemény műanyagból készült rágókás játékot vegyünk kutyánknak. Esetleg bekenhetjük kutyafogkrémmel, hogy megszokja az ízét, valamint kifejtse a hatását. A plakkokat fellazítja a rágóka és a fogkrém, így könnyeben lepotyognak. 

 

lehelet3
A jól kialakított játék alaposan tisztít
Fotó: http://dogbadbreath.org/

 

6. Fogtisztító falatok

Már mindenhol kaphatóak a fogtisztító jutifalik. Ezeknek rendszeres adása szintén csökkenti a fogkőképződést és a plakkok kialakulását. Ugyanilyen hatékony a marhabőrből készült préselt csontrágóka is. Itt figyelni kell, hogy ha már elég kicsire rágta, nehogy lenyelje és megakadjon a torkán. 

 

7. Húsmennyiség korlátozása

Ha sok húst tartalmaz a kutya étrendje, akkor szintén gyanakodhtunk arra, hogy ez okozza a büdös szájszagot. Érdemes megfigyelni, hogy a hús csökkentése után változik-e a lehelet. 

 

lehelet2
Plakkok eltávolítás előtt és után
Fotó: http://www.dinovite.com/

 

8. Napi étkezések szabályozása

A kutya szájában levő baktériumok folyamatosan termelődnek, ha a kutya egész nap ehet, vagy lepottyan neki egy-két jó falat. Egészségügyi szempontból is érdemes az ételkorlátozást betartani!

 

Természetesen a szájszag erőssége a kutya egyéni jellemzője is, ezért ezt vegyük figyelembe, mielőtt súlyos következményeket vonnánk le a lehelet milyenségéből. 

 

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

 

Forrás: http://mom.me/

Témába vág

Rossz lehelet – Miért büdös a kutya szája? Rossz lehelet – Miért büdös a kutya szája?
Kedvenceink szájszaga amellett, hogy kellemetlen, komoly gondot is jelezhet. Mi minden állhat a hátterében, és hogyan segíthetünk kutyánknak?

Babesiosis (babézia) kutyáknál - az életveszélyes kór, és amit tudnunk kell róla Babesiosis (babézia) kutyáknál - az életveszélyes kór, és amit tudnunk kell róla
Azonnali állatorvosi beavatkozás nélkül a babesiosis halálos kimenetelű lehet kedvencünkre nézve – ezért is olyan fontos tisztában lennünk terjedésével, tüneteivel és a megelőzéssel!

5 dolog, amit nem tudtál a kutyák fogairól 5 dolog, amit nem tudtál a kutyák fogairól
Hány foga van a kutyáknak? Miért vannak olyan erős szemfogaik? És nekik is lehetnek lyukas fogaik? Íme néhány érdekesség a kutyafogakról!

Hallásproblémák kutyáknál - 10 tipp a nyugodt mindennapokhoz Hallásproblémák kutyáknál - 10 tipp a nyugodt mindennapokhoz
Legyen bár veleszületett vagy szerzett a károsodás, egy hallásproblémás kutya gazdijának lenni kisebb-nagyobb kihívásokkal járhat. A békés együttéléshez kínálunk most egy kis segítséget.

A semmiből tűnt fel az árva kölyök, amikor idős kutyájuktól végső búcsút vettek A semmiből tűnt fel az árva kölyök, amikor idős kutyájuktól végső búcsút vettek
Mintha egy angyal küldte volna oda a kiskutyát, a legnehezebb pillanatban. Megható történet!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

JULIUS-K9 Egyedi kutyás ajándéktárgyak Praktiker AEGON Magyarország Zrt.

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Mozgalom a kutyapiszok ellen Hírek - Címlapon
Mozgalom a kutyapiszok ellen
Tényleg görbe az a tükör? Hírek - Címlapon
Tényleg görbe az a tükör?