A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Praktikák a kutyaszőrmentes otthonhoz

2018. november 24., 08:00


Szerző: M.Lilla


Kategória: Jó tudni!




A vedlés időszakában gyakrabban kerül kezünk ügyébe a porszívó, és még így is idegeinket borzolhatja az otthonunkat borító kutyaszőr. Szerencsére több megoldás is létezik e problémára – mutatunk néhányat!



A rendszeres fésülés és a porszívózás-felmosás, valamint a kutyánk szőrtípusának megfelelő kozmetikázás a legkiválóbb módjai a kutyaszőr mennyiségének csökkentéséhez. Mindezek mellett is meggyűlhet a bajunk a szőrpamacsokkal és a kárpitba beleakadó szőrszálakkal otthonunkban, autónkban és természetesen ruháinkon is. Tippjeink segítségével felvehetjük a harcot a nemkívánatos szőr ellen: 

 

1. Fapadló vagy járólap

 

Míg a szőnyegekbe beleakadó szőrszálak eltávolítása a rendszeres és alapos porszívózással is nehézségekbe ütközhet, addig a fa, márvány- vagy csempeburkolatot pillanatok alatt szőrmentesíthetjük. A sarkokban és a szegélyek mentén kisebb-nagyobb gombócokba formálódó szőrt akár kézzel is összeszedhetjük.

 

2. Textil bútorok helyett…

 

… válasszunk inkább bőr, műbőr vagy PVC felületű bútorokat. A textillel borított kanapén ugyan kényelmesebb lehet összekucorodni kedvencünkkel, ám a kárpit szinte magába szippantja a kutya- és macskaszőrt, ami kisebb bosszúságot okozhat takarítás közben. Előbbieknél azonban egy mozdulattal lesöpörhetjük a szőrszálakat.

 

Husky - kreatív megoldás kutyaszőrből
Husky - kreatív megoldás kutyaszőrből
Fotó: Ponyokai Judit

 

3. Ágytakaró

 

Ha mégsem szeretnénk lecserélni kedvenc bútordarabjainkat bőr vagy műbőr fotelra vagy ágyra, fedjük le azokat egy olyan takaróval, mely megvédi a szőrtől. Mosás előtt alaposan rázzuk ki, hogy minél kevesebb szőr kerüljön a mosógépbe.

 

4. Cseréljük gyakrabban a légszűrőt

 

A légszűrőt általában véve elegendő 90 naponta kicserélni, ám ha életünket egy kutyával vagy cicával osztjuk meg, érdemes kéthavonta időt szakítani erre. Ha egynél több szőrmók tartózkodik a lakásban, ez az időszak 20-45 napra is lecsökkenhet.

 

5. Gumibetétes kézi törlő

 

Nemcsak ablakmosáshoz használhatjuk, hanem a kutyaszőr eltávolításának is praktikus eszköze lehet. A bútor szövetébe beleragadt szőrszálakat statikusság révén magához vonzza, miközben végighúzzuk a puha felületen. Az összetapadt szőrpamacsot pedig egy egyszerű mozdulattal eltávolíthatjuk róla.

 

Kutyaszőr a lakásban - Takarjuk le az ágyat és a kanapét
Kutyaszőr a lakásban - Takarjuk le az ágyat és a kanapét
Fotó: twitter.com

 

6. Gumikesztyű

 

Ha a kanapénak vagy az autóülésnek egy bizonyos pontját szeretnénk szőrmentesíteni, használjunk gumikesztyűt. Enyhe dörzsölés hatására is rátapadnak a szőrszálak, nem kell bajlódnunk a reménytelen porszívózással.

 

7. Mosogatószivacs

 

Különítsünk el egy mosogatószivacsot otthonunk tisztításához, egyet pedig tartsunk autónkban. A kutyaparkból vagy kirándulásból hazaérve pillanatok alatt összegyűjthetjük vele az elhullott szőrszálakat az ülésről és az ajtókárpitról.

 

8. Ruhatisztító henger

 

Nagyszerű eszköz a ruhánkra tapadt kósza szőrszálak eltávolításához! Autónkban és táskánkban is tarthatunk egyet-egyet azonnali szöszmentesítés céljából. Ügyeljünk azonban arra, hogy a használata közben kialakuló elektromos töltés révén a szálló szöszmöszöket nemcsak a henger, hanem ruhánk is magához vonzhatja, így a szőr mennyiségétől függően többszöri ismétlésre lehet szükség.

 

Kutyaszőr a lakásban - Walter, a corgi új barátja
Kutyaszőr a lakásban - Walter, a corgi új barátja
Fotó: Instagram/The World of Walter

 

9. Ragasztószalag

 

A csomagoláshoz használt ragszalag és a szövetbetétes ragasztószalagok egyaránt bevethetőek a szőrmentesítő trükkhöz. Tekerjük körbe kezünket a szalaggal oly módon, hogy a ragadós oldala legyen kívül, majd gyűjtsük össze a szőrszálakat. Ha megtelik a szalag, végezzük el újra a lépéseket.

 

10. Antisztatikus spray

 

Megakadályozza a súrlódáskor keletkező statikus elektromosságot, ezáltal megelőzi az elektromos feltöltődést a textíliákon, műanyagokon és egyéb felületeken. A ruhára vagy más anyagokra fújva védőréteget képez a szőrszálak ellen, így a szálló szöszmöszök sem tudnak azokhoz hozzátapadni. Persze, ha kedvencünk teljes testsúlyával nekidörgölőzik, csökkenhet a spray hatása. 

 

 

 

Forrás: iheartdogs.com
Indexkép forrás: doghairtips.com
Cikk első megjelenése: 2017. szeptember 08.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Segítség! Vakarózik a kutyám! Segítség! Vakarózik a kutyám!
Az a fránya viszketés... Míg mi könnyedén bekenhetjük száraz bőrünket hidratálókrémmel, addig kutyáink esetében trükkösebb megoldásokhoz kell folyamodnunk. Ehhez kínálunk most néhány hasznos tippet!

Túlságosan is barátságos volt rendőrkutyának – Ma már életeket ment a labrador Túlságosan is barátságos volt rendőrkutyának – Ma már életeket ment a labrador
Pályáját kábítószer kereső kutyaként képzelték el, de kedvessége miatt alkalmatlannak nyilvánították erre. Roger kutató-mentőnek tanult tovább, és elképesztő tehetséggel szimatolja ki a romok alatt rekedt embereket.

Idős korban is fontos a mozgás!  5 tipp, hogy öregedő kutyád fitt maradhasson Idős korban is fontos a mozgás! 5 tipp, hogy öregedő kutyád fitt maradhasson
Lassuló léptek, kevesebb mozgás, több pihenés és alvás... Kisöregünk talán már nem igényli annyira az aktív életmódot, mint fiatalabb éveiben, de attól még fontos, hogy mozogjon. Hogyan segíthetünk neki, és miképpen tehetjük örömtelivé a kíméletes mozgást is?

3 játék otthonra, mely kutyádat is szórakoztatni fogja 3 játék otthonra, mely kutyádat is szórakoztatni fogja
A kutyák imádnak játszani, és mi is lehetne izgalmasabb, mint a gazdival együtt mókázni? Mutatunk néhány olyan játékot, melyet a négy fal között is bátran kipróbálhatunk.

15 évig élt egy ketrecbe zárva – Így mosolyog az idős kutyus a napfény láttán 15 évig élt egy ketrecbe zárva – Így mosolyog az idős kutyus a napfény láttán
Életében először végre megtapasztalhatta, mit is jelent szabadnak lenni.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Egyedi kutyás ajándéktárgyak JULIUS-K9 Irodakutya.com Mondial Assistance GesmbH

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Tökéletesség a tökéletlenségben: Fotósorozat fogyatékkal élő állatokról Hírek - Címlapon
Tökéletesség a tökéletlenségben: Fotósorozat fogyatékkal élő állatokról
Erdőlátogatási tilalom a Vértesben és a Gerecsében Hírek - Címlapon
Erdőlátogatási tilalom a Vértesben és a Gerecsében