A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Pumik, mudik, pulik, komondorok és kuvaszok találkozója Bugacon

2016. július 27., 06:00


Szerző: S.Zs.


Kategória: Közérdekű




Valamennyi magyar pásztorkutyafajtával: pumival, mudival, pulival, kuvasszal és komondorral is találkozhatnak az érdeklődők a Magyar Pásztorkutyák Találkozóján szombaton Bugacon, ahol a tenyésztők minden fajtából a legszebb példányokat sorakoztatják fel.



Keve Gábor, a Duna-Tisza Magyar Pásztorkutyás Hagyományőrző és Sport Egyesület elnöke az MTI-nek elmondta, hogy szombaton Bugacon valamennyi őshonos magyar pásztorkutya tenyésztői szervezete kiállítást rendez, de lesz tenyészszemle is. 

 

A programsorozat keretében országos terelőbajnokságot is rendeznek: a pumik, mudik és pulik négy kategóriában bizonyíthatják rátermettségüket a különféle akadályokat felvonultató pályán. Genetikai örökségüket a verseny legizgalmasabb részében, az úgynevezett ösztönpróbán csillogtathatják meg, amelyen a rackajuhokkal először találkozó fiatal kutyáknak veleszületett képességüket használva kell egyben tartani a nyájat - emelte ki Keve Gábor.

 

Az összes magyar pásztorkutya fajta képviselteti magát a találkozón
Az összes magyar pásztorkutya fajta képviselteti magát a találkozón
Fotó: magyarmudi.weebly.com

 

Mint megjegyezte, a nagyobb testű pásztorkutyákat, a kuvaszokat és komondorokat inkább őrzésre használták egykor, a tanyát és a jószágot védték farkasoktól, a medvéktől, valamint a rossz szándékú emberektől. A bugaci találkozóra a szervezők a két kutyafajta őrző-védő bemutatójával készülnek. 

 

A találkozón megosztják tapasztalataikat a Kiskunsági Nemzeti Park szakemberei is, akik a magyar szürke marha megőrzésében, valamint a mudik felkarolásában is szerepet vállalnak, az őshonos magyar pásztorkutyákat használják a nyáj gondozása során.

 

A rendezvényen a húsz éve elhunyt Ócsag Imre mezőgazdasági mérnökről, címzetes egyetemi tanárról is megemlékeznek, aki több ló- és ebtenyésztési szakkönyvet is írt.

 

Pumik is részt vesznek a találkozón
Pumik is részt vesznek a találkozón
Fotó: w3.enternet.hu

 

A programokhoz kapcsolódva a legkisebbeket Varga Mihály mesemondó és népzenész szórakoztatja, de tartanak kézműves foglalkozásokat is. A kiskunsági pásztorok életét, hagyományos szerszámait, eszközeit és a környék természeti értékeit a bugacpusztai pásztormúzeumban ismerhetik meg az érdeklődők, akik idegenvezetéssel kísért lovaskocsis pusztai kiránduláson is részt vehetnek.

 

A programról további információ ide kattintva olvasható.

 

 

Forrás: MTI
Indexkép forrás: w3.enternet.hu

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

A csodálatos magyar kutyák - ismerd meg a kilenc őshonos magyar kutyafajtát! A csodálatos magyar kutyák - ismerd meg a kilenc őshonos magyar kutyafajtát!
Igazi kincseink ők: sokoldalúak, hűségesek és hatalmas a szívük! Ismerd meg a kilenc őshonos magyar kutyafajtát!

Többszáz golden retriever gyűlt össze Skóciában, hogy megünnepeljék a fajta születését Többszáz golden retriever gyűlt össze Skóciában, hogy megünnepeljék a fajta születését
Szinte hihetetlen, de már 155 év boldogítják a gazdik életét az aranyszívű kutyusok.

Kutyáink a csillagok között: Magyar kutyafajták nevét kapta egy exobolygórendszer Kutyáink a csillagok között: Magyar kutyafajták nevét kapta egy exobolygórendszer
A Nemzetközi Csillagászati Unió (IAU) az exobolygók elnevezésére kiírt pályázatán elfogadta a magyar csapat javaslatát, így a Komondor és a Puli nevet viselheti a jövőben a Vadászebek csillagképben található HAT-P-12 csillag és a HAT-P-12 b bolygó - közölte a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont (CSFK) az MTI-vel.

Négylábú zsenik: a labdázás kreatív módját találta fel magának a két kutya Négylábú zsenik: a labdázás kreatív módját találta fel magának a két kutya
Új szintre emelték kedvenc játékukat: egy dobással mindketten jó járnak! Ötletes videón mutatja meg a kutyapáros a labdázás sajátos módját.

A világon elsőként sikerült felállítani a magyar kutyafajták genomját A világon elsőként sikerült felállítani a magyar kutyafajták genomját
Kiemelt állami feladat az őshonos növény- és állatfajták génállományának megőrzése, a genetikai erőforrások fenntartása - mondta hétfőn Budapesten, a magyar kutyafajták genetikai vizsgálatának eredményeit bemutató sajtótájékoztatón az agrárminiszter.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

EB OVO Közhasznú Egyesület AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 Praktiker MTI

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Életét adta a bántalmazott kutyáért Hírek - Címlapon
Életét adta a bántalmazott kutyáért
Megnyitja kapuit a Gödöllőn a Kutyastrand! Hírek - Címlapon
Megnyitja kapuit a Gödöllőn a Kutyastrand!