A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Rossz hatással van kutyánkra, ha kiabálunk vele

2019. november 19., 06:30


Szerző: S.Zs.


Kategória: Nevelés




Ezt a mondatot a legtöbb gazdi felvont szemöldökkel fogadhatja: alapvető, hogy nem üvöltözünk kedvenceinkkel. De legyünk őszintén: tényleg nem volt még egy-két alkalom, amikor kutyánk olyan dolgot csinált, amitől elgurult a gyógyszerünk és emelt hangon szóltunk rá? És mi a helyzet akkor, ha a tanítása során alkalmazunk ilyen módszert?



Az erőszak, a hangos, durva szó sosem vezet jóra. De hogy mennyire nem, arra a Portói Egyetem kutatói is rámutattak, akik a kutyák nevelési módszereinek hatásait vizsgálták kölyökkutyákon. 

 

Tanulmányuk szerint a kiabálás ugyanis hosszútávon is negatív hatással van kutyánkra - nem csak az adott pillanatban. A kutatás során kölyökkutyákat vizsgáltak: 42 olyan kölyköt, akiket jutalmazás alapú módszerrel tanítottak, és 50 olyat, akiket épp ellenkezőleg, büntetéssel képeztek.

 

 

Hosszú távon okozunk stresszt kutyánknak a kiabálással
Hosszú távon okozunk stresszt kutyánknak a kiabálással
Fotó: Mia Anderson - Unsplash

 

 

Azok a kutyák, akiket kiabálással, pórázrángatással büntettek, egyértelműen nagyobb stresszt éltek meg, erről a nyáluk kortizolszintje is tanúskodott. Sőt: a kutyák stressz hormon szintje hazatérve sem állt vissza! 

 

A jutalmazással tanított kutyák ezzel szemben nem stresszeltek, és a kutatók által kitalált kognitív feladatokban is jobban teljesítettek. A feladat során meg kellett találnia a kutyáknak a kolbásszal teli tálkát egy szobában, ami tele volt üres, ám kolbásszal megkent, tehát megtévesztően kolbászillatú tálak között. A büntetéssel képzett kutyák sokkal lassabban találták meg a teli tálat, amiből a kutatók arra következtettek, hogy pesszimistábbak és kevésbé motiváltak lettek ezek a négylábúak.

 

 

 

Forrás: nypost.com

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Mit tanítanak nekünk kutyáink a háláról? Mit tanítanak nekünk kutyáink a háláról?
A kutyák megnyitják szívünket a szeretet, az öröm és a barátság felé. Hálájuk talán még ennél is nagyszerűbb érzés, általa lényük legmélyéhez kapcsolódhatunk.

A kutyák agyában is tetten érhető, hogy milyen ételt szeretnek A kutyák agyában is tetten érhető, hogy milyen ételt szeretnek
A kutyák agyában, pontosabban a jutalom feldolgozásáért felelős nucleus caudatusban is tetten érhető, hogy milyen ételt szeretnek igazán és milyet kevésbé - derült ki az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Etológia Tanszék és a francia Symrise Pet Food cég közelmúltban megjelent közös kutatásából.

Tény vagy fikció: Miért viselkednek agresszívabban a kistestű kutyák? Tény vagy fikció: Miért viselkednek agresszívabban a kistestű kutyák?
A kistestű kutyákról gyakran vélekednek úgy az emberek, hogy morcosabbak, mint nagyobb társaik. Mi okozhatja ezt?

Miért félnek egyes kutyák a víztől, és hogyan segíthetünk nekik túllépni rajta? Miért félnek egyes kutyák a víztől, és hogyan segíthetünk nekik túllépni rajta?
Napsütés, lengedező szél, nyár… Mi is lehetne kellemesebb kikapcsolódás, mint kedvencünk társaságában ellátogatni a partra és megmártózni a vízben. És ha ő másként gondolja?

Miért őrjíti meg a kukásautó a kutyákat? Miért őrjíti meg a kukásautó a kutyákat?
Zajos, szagos, döcög, zörög. Időnként felbukkan, aztán lassan tovább áll. Kedvencünk is kikel magából? Legszívesebben elkergetné?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Praktiker AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 Irodakutya.com EB OVO Közhasznú Egyesület

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Végleg bezárhatják a kegyetlen állatkísérleteket végző hamburgi kutatólaboratóriumot Hírek - Címlapon
Végleg bezárhatják a kegyetlen állatkísérleteket végző hamburgi kutatólaboratóriumot
Dél-Koreáig utazott egy brit nő, hogy megmentsen egy mozgássérült kutyát a húspiac elől Hírek - Címlapon
Dél-Koreáig utazott egy brit nő, hogy megmentsen egy mozgássérült kutyát a húspiac elől