A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Sosem volt még ilyen rossz a helyzet egy szilveszter után sem - Rengeteg kutya és macska került bajba idén

2022. január 03., 12:00


Szerző: S.Zs.


Kategória: Állatvédelem
Hiába a rengeteg figyelemfelhívó poszt, írás, cikk, fotó, idén is több száz állat került bajba a szilveszteri tűzijátékok miatt. A számuk ráadásul tovább nőhet még a napokban. 

 

Év vége: míg az embereknek az ünneplésről szól, addig az állatoknak a rettegésről. Fél óra öröm, gyönyörködés a fénylő pukkanásokban, kontra páni félelem, sérülések, életveszély. Nem csak a házi állatainkat, de a vadon élő állatokat is veszélyeztetik a tűzijátékok, de nem is kell ilyen messzire sem mennünk: a hangoskodást a csecsemők és az idős emberek is rosszul viselik.

 

Sajnos évről-évre rengeteg állat kerül bajba ebben az időszakban – ez alól a 2021-2022 fordulója sem volt kivétel. Nem csupán a tűzijátékozók felelőssége mindez: egy gazdának az év minden napján vigyáznia kell kedvencére, így szilveszterkor is gondoskodnia kell kutyája biztonságáról. Sok esetben azonban a leggondosabb felkészülés és óvintézkedések ellenére is megtörténhet a baj – arra pedig szinte lehetetlen felkészülni, hogy egy héten át bármelyik pillanatban robbanhat mellettünk egy rakéta, vagy petárda.

 

„Eddig körülbelül 650 kutyát és macskát jelentettek be hozzánk a facebook oldalunkon és telefonon összesen, az Ügyelet pedig ebből közel 200 mentést koordinált – mondta kérdésünkre Pintér Attila, a Szilveszteri Állatmentő Ügyelet megálmodója. - A kutyáknak pedig eddig kicsit kevesebb, mint a fele jutott haza. Ezek a számok még nőni fognak a hét végére, jövő hét elejére feltehetően el fogjuk érni a szokásos 800-1000 közötti bejelentést, és a 60 százalékos hazakerülést. Utóbbi az elmúlt 7 évben sosem változott, vagyis csak a kutyák kicsit több mint fele jut haza, a másik fele sosem.”

 

 

Rengeteg kutya és macska került bajba idén is
Rengeteg kutya és macska került bajba idén is
Fotó: Unsplash - Marek Prygiel

 

 

Az Ügyelet önkéntesei és az állatvédők sem pihentek: nagyon sok kutya volt az utcán a hétvégén. A négylábúak megtalálóinak, emiatt sok esetben órákat kellett várnia, mire egy önkéntes menni tudott  chipet nézni, vagy átvenni a bajba jutott állatot. Nagy segítséget jelent tehát az önkénteseknek, ha a megtaláló el tudja vinni az állatot legalább chipet olvastatni egy állatorvoshoz, vagy például egy chip-leolvasóval rendelkező MOL kútra.

 

„Mi is, és minden állatmentő, akivel beszéltem, azt mondjuk, hogy sosem volt még ilyen rossz a helyzet egy szilveszter után sem. A tűzijátékozás szilveszter este jóval hosszabb ideig tartott, hajnal 4-kor is még lőtték fel, de vasárnap este is volt még több településen tűzijáték.” – folytatta Pintér Attila.

 

Pintér Attila azt is kiemelte, hogy sajnos még mindig sok a felelőtlen gazda, akik nem veszik komolyan a veszélyt. Nagy problémát jelent az is, hogy nagyon sok kutyában nincs még mindig chip, pedig ez már 9 éve kötelező. Számtalan olyan esettel is találkoznak, hogy bár rendelkezik a kutya chippel, azon nincsenek, vagy rossz adatok vannak regisztrálva – így pedig szinte lehetetlen hazajuttatni a kutyát.

 

Nagyon fontos az is, hogy ne menjünk el a bajba jutott, kóbor állatok mellett. Lehet, hogy számukra mi jelentjük az utolsó esélyt a menekülésre. „Idén történt, hogy egy gazdi kereste szilveszter éjjel az elszökött kutyáját autóval. Találkozott egy másik kóbor kutyával, akit letessékelt az útról, hogy el ne üssék, majd nem sokkal később elütve találta meg. Ezért mindig azt kérem, hogy ha megtalál valaki egy kóbor kutyát, akkor ne hagyja ott, mert lehet, hogy ő neki az utolsó esélye.” – meséli Pintér Attila.

 

„Nagyon sokan segítenek ugyanakkor állatbarátok, akik az utcán találnak meg egy kutyát, nekik hatalmas elismerés és köszönet jár - folytatta. - Sokszor viszik el chipet olvasni a kutyákat, aztán akár haza is fuvarozzák, de az sem ritka, hogy napokig befogadják az ebet, ameddig meglesz a gazdi, vagy találunk neki helyet.”

 

 

 

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Egy teljes napon át remegett egy autó alatt Elza, a szilveszteri petárdáktól megijedt kutya Egy teljes napon át remegett egy autó alatt Elza, a szilveszteri petárdáktól megijedt kutya
A Szilveszteri Állatmentő Ügyeletet kilencedik alkalommal szervezték meg lelkes önkéntesek, és elkeserítő a statisztikájuk. Csak hozzájuk 700-nál is több elveszett vagy talált kutyát vagy macskát jelentettek be, és a 300 önkéntesük közül sokan egész hétvégén, éjjel is mentették a rémült állatokat. Pintér Attila, az Ügyelet főszervezője szerint azonban „valójában jóval több állat kerül bajba ilyenkor, hiszen sok állat a chipnek köszönhetően hamar hazajut, másokat pedig nem jelentenek be. Ezért a valós szám feltehetően több ezer állatot jelent, akik rettegve menekülnek ilyenkor. Nem ritka, hogy elütik őket, vagy ahogy Elzánál is, hiába keresik, nem találják meg, mert elbújnak, és félnek előjönni. De Elzának szerencséje volt.

Jazzy hazatér - 7 év után került meg a tűzijáték elől elmenekült kutya Jazzy hazatér - 7 év után került meg a tűzijáték elől elmenekült kutya
Az Orange County Animal Services menhely munkatársait egy floridai hotelszobában, étlen-szomjan magára hagyott, idős kutyushoz hívták ki az ott dolgozók, aki annyira le volt gyengülve, hogy járni is alig tudott.

5+1 lépés, amit tehetsz, ha Szilveszter után kóbor kutyát találsz 5+1 lépés, amit tehetsz, ha Szilveszter után kóbor kutyát találsz
Az év első napjaiban hirtelen megnő a kóbor állatok száma: a szilveszteri tűzijátéktól pánikba eső és otthonról elszökő állatok nagy része soha nem tér már haza. Változtassunk ezen: ne menjünk el a kóborkák mellett, segítsünk nekik hazatalálni!

Miért félnek egyes kutyák a hangos zajoktól és a tűzijátéktól, míg mások nem? Miért félnek egyes kutyák a hangos zajoktól és a tűzijátéktól, míg mások nem?
Tomboló vihar nyáron, tűzijáték ünnepségekkor és újévkor… Rengeteg kutyát tölt el rettegéssel a velük járó hangzavar, de akadnak olyanok is, akiknek szinte fel sem tűnik, hogy mi zajlik körülöttük. Érdekes eredményeket mutatnak a kutatások is!

Szilveszteri égzengés - vigyázz kutyádra, előzd meg a bajt! Szilveszteri égzengés - vigyázz kutyádra, előzd meg a bajt!
A kutyatartók nagy része előtt nem ismeretlen a probléma, amit a szilveszter éjjel és az azt megelőző napok okoznak. Nagyon sokat tehetsz azért, hogy kutyád könnyebben viselje az év utolsó napját kísérő durrogtatást! Előzd meg a bajt!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Beagle Club Online Rehabportál JULIUS-K9 MTI

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Karácsony este egy táskában dobtak ki öt kölyköt – megtalálóik fogadták örökbe őket Hírek - Címlapon
Karácsony este egy táskában dobtak ki öt kölyköt – megtalálóik fogadták örökbe őket
Bántalmazott kutyát vett magához és képez ki robbanóanyag-kereső kutyává a Magyar Honvédség Hírek - Címlapon
Bántalmazott kutyát vett magához és képez ki robbanóanyag-kereső kutyává a Magyar Honvédség